191 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Mezőgazdasági gázolaj-felhasználás – jövedéki adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, segítse értelmezni a 2016. évi LXVIII. törvény 82. §-ának 1-2. bekezdéseit. Álláspontja szerint ezen törvényi szakaszt kell-e alkalmazni a törvény 117. §-a szerinti, mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylés részéhez? Amennyiben igen, kérem a további jogértelmezést. Egy mezőgazdasági cég bérmunkaszámla alapján igényelne vissza jövedéki adót a felhasznált gázolaj után. Amennyiben a számla az áfatörvény szerinti határozott idejű elszámolás alá esik, és a számviteli teljesítés más adóévet érint, mint a számla áfabeli teljesítési időpontja, ahogy a számla kelte is az szvt. teljesítés dátumát követő adóévben lett kiállítva, így ebben az esetben a számlát melyik adóévre készített bevallásban lehet figyelembe venni az igénylésnél? Figyelembe vehető a számla szvt. dátum szerinti adóévre, vagy csak a számla kiállítási adóévében lehet az igénylésbe beállítani, függetlenül attól, hogy a munkák teljesítése még az előző adóévben megtörtént? A fent hivatkozott jogszabály 82. §-ának (2) bekezdése értelmében adó-visszaigénylés az adótartalom kiegyenlítését követően érvényesíthető. Álláspontja szerint az adó kiegyenlítését milyen időpontra szükséges figyelni? Meg kell ennek történnie még abban az adóévben, amelyikre az igénylés történik, vagy elegendő a bevallás benyújtásáig az adott számlát rendezni? Ez utóbbi eset egy későbbi adóév lenne.

ELEKAFA Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. Spanyolországból terméket szerzett be, de nem adta meg a közösségi adószámát, ezért spanyol áfát számolt fel az eladó. Szeretnénk ezt az áfát ELEKÁFA nyomtatványon visszaigényelni, de elakadtunk. Próbáltunk a NAV-tól (tájékoztatási vonal, Ücc stb.) segítséget kérni, de mindenki egymásnak adta a kilincset. A probléma, hogy a nyomtatványon ki kell választani azt a kódot, amelyről a számla (háztartási cikk, például tojástartó stb.) szól. Ha olyat választok, amely a valóság, akkor azt írja ki a gép, hogy Spanyolországnál ez a kód nem választható. Mit tudok ilyenkor tenni? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Bérelt ingatlanon végzett beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adózó kft. pályázat útján az önkormányzattól bérel ingatlant iroda céljára, ötéves időtartamra. A pályázat tartalmazta az ingatlan rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételét is. Az ingatlan az ingatlannyilvántartásban „kivett lakóház és udvar” megnevezéssel szerepel. A kft. az ingatlanon saját költségén végzi a beruházást. A bérleti szerződés szerint az önkormányzat a kft. által elvégzett beruházás anyagköltségét és munkadíját 5 millió forintban hagyja jóvá, ismeri el azok a beruházás során elvégzendő munkanemek tekintetében, amelyek elvégzése, elvégeztetése a hatályos jogszabályok alapján az önkormányzat kötelessége lenne. A bérleti szerződés szerint a kft. ezen beruházási összeget az önkormányzat részére történő átszámlázással, bérbeszámítás útján, a havonta fizetendő bérleti díj 50 százaléka mértékéig érvényesítheti. A beruházás kivitelezése során beépítésre kerülő anyagok és a beépítés következtében létrejött értéknövekmény az önkormányzat tulajdonába kerül. Az önkormányzat a bérbeadási tevékenységét adókötelessé tette. Kérdésünk az lenne, hogy a kft. a beruházás során felhasznált anyagok és szolgáltatás áfáját visszaigényelheti-e? Válaszát előre is köszönöm!

Áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalását kérjük, hogy az alábbi esetben az általános forgalmi adó levonható és visszaigényelhető-e. Egy német nemzetiségi önkormányzat adószámmal rendelkező alanyi adómentes szervezet. Német közösségi ház létrehozása című program megvalósításához önkormányzati támogatási kérelmet nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A minisztérium a programhoz 45 millió forint támogatásról döntött. A támogatást egy összegben rendelkezésre bocsátják a 2018. április 19-én aláírt támogatási szerződés szerint. A támogatási összeg birtokában az építési beruházás megkezdhető. A beruházás 2019. évben indul. Tekintettel arra, hogy a szerződés szerint a támogatott tevékenység „német közösségi ház létrehozása”, a beruházás során felmerült, hogy levonható-e a befogadott számlákban felszámított általános forgalmi adó? A német közösségi ház létrehozásával olyan kulturális tevékenységet folytatnak, amely a helyi és térségi nemzetiségi kultúra megőrzését, megismertetését szolgálja. A beruházást – szerződés alapján – egy nonprofit kft. fogja bonyolítani, és ugyanezen szerződés szerint a nonprofit kft. tulajdonát képező befejezetlen épület továbbépítésével/befejezésével valósul meg a támogatott cél. A támogatási összeg átadása a nonprofit kft.-nek támogatást odaítélő és nyújtó országos nemzetiségi szervezet hozzájárulásával történik. Köszönettel: Horváth István

Áfabevallás Kérdés

Egyik EU-s partnerünk vevői készletre hozott be árut részünkre. Minden hónapban leszámláz nekünk egy bizonyos mennyiséget, mindaddig, amíg az áru ki nem fut. Egyik hónapban többet használtunk fel a készletből, mint amennyit kiszámlázott. Úgy gondolom, hogy a különbözetre be kell fizetnünk az áfát, és abban a hónapban, amikor kiállítja róla a számlát, vissza tudjuk igényelni az adót. Kérdésem az lenne, hogyan rakom bele az áfabevallásba (EU-s beszerzés), és melyik soron kell szerepeltetnem a befizetést és majd a visszaigénylét? Válaszát köszönettel várom.

Nyílt végű pénzügyi lízing 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha egy vállalkozásnál több személyautóra van nyílt végű pénzügyi lízing, akkor lehetőség van arra, hogy valamelyik autónál útnyilvántartás alapján igényeljük vissza a lízingdíj áfáját, valamelyiknél pedig nem vezetünk útnyilvántartást, és az 50 százalék áfát igényeljük vissza? Vagy minden személyautó esetében azonos elszámolásra van szükség. Válaszát előre is köszönöm!

Személygépkocsi maradványértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. nyílt végű lízing keretében személygépkocsit bérelt. A maradványértéket kellene fizetni. A törlesztésben eddig visszaigényeltük az áfát. Kérdésem az, hogy abban az estben, ha a maradványértéket magánszemély fizetné, vagyis más tulajdonába kerülne a személygépkocsi, milyen könyvelési teendők lennének? Válaszukat köszönöm.

Magyar adószámos külföldi cég adózása Kérdés

Tisztelt Tanácsadó Úr/Hölgy! Külföldi anyavállalatunk magyar adószámmal rendelkezik, Magyarországon bejegyzett telephellyel, fiókteleppel nem rendelkezik. Magyarországon üzletszerűen gazdasági tevékenységet nem folytat, csak Németországban kereskedik termékekkel. A külföldi anyavállalat magyarországi tevékenysége csupán annyi, hogy vásárol Magyarországon szerszámokat (magyar beszállítóktól), amelyeket nem szállíttat ki Németországba, hanem Magyarországon, a leányvállalat telephelyén tárolja ezeket a szerszámokat. A leányvállalat használja a szerszámokat a telephelyén, de a használatért a leányvállalat ellenértéket nem fizet. A szerszámok karbantartását, átalakítását is az anyavállalat végezteti el itt, Magyarországon. Kérdésem az lenne, hogy a szerszámok és azok karbantartása után az anyavállalat az áfát visszaigényelheti-e a magyar adóhatóságtól? És keletkezik-e bármilyen áfafizetési kötelezettsége az anyavállalatnak a leírt magyarországi tevékenysége alapján? Amennyiben a leányvállalat ellenértéket fizetne a szerszám használatáért, akkor azt a magyar vagy a külföldi adószámával kellene számláznia az anyavállalatnak? Társaságiadó-fizetési vagy kettős könyvvezetési kötelezettsége keletkezik-e esetleg az anyavállalatnak a magyarországi tevékenységei miatt? Köszönettel. Kiss Anita

Társasház bérbeadásból származó bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, ha egy társasháznak bérbeadásból származó bevétele van, és a kifizető levonja az szja-t, és erről év végén igazolást is kiállít, a társasház a 41-es bevallásában visszaigényelheti-e a tőle levont szja-t? Úgy értelmeztük, hogy a bérbeadásból származó bevételéből a közös költség erejéig terjedő összeg adómentes, és csak az e feletti rész adóköteles. Ha valóban visszaigényelhető, hogyan kell a 41-es bevallásban érvényesíteni a visszajáró adót, mi a teendő, ha nem kerül fel az adófolyószámlára a viiszaigénylésre megjelölt szja összege? Ezért az adott társasház azt vissza sem tudja igényelni a 17-es nyomtatványon? Válaszukat köszönöm!

Alanyi mentesség bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk 2017. december 31-éig kérte a NAV-tól a 2018-as évre az alanyi adómentesség bejegyzését. Kérdésem, hogy áfabevallást kell-e készíteni 2018. évre? Termékértékesítésre, szolgáltatásra sem került sor. Már 2017-ben éves bevallók voltunk. 2018-ban, ha végelszámolásra kerül sor, a tevékenységet lezáró, illetve a végelszámolás befejezésekor beadandó bevallások között a 1865 számú beszámolót el kell készíteni? A végelszámoláskor az áfafolyószámlán kimutatott túlfizetés összegét vissza lehet igényelni? Válaszát előre is köszönöm!

Visszaigényelhető áfa Kérdés

Katás bt. negyedéves áfabevalló tárgyi eszközt vásárolt december hóban. A gépet üzembe is helyezte. A gép bruttó árának a felét az eladó végszámlája szerint előlegként kifizette, a másik fele 45 nap múlva esedékes. Kérdésem: a 4. negyedévre visszaigényelhető-e a teljes áfa összege, ha 2019-re már alanyi adómentességet választ, vagy mi a teendő ezzel kapcsolatban? Köszönöm válaszát.

Áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó által fizetendő áfa öszegét csökkenthetjük az általa befogadott számlák visszaigényelhető áfaösszegével abban az esetben, ha az még nincs kifizetve, de ezáltal kevesebb fizetendő áfája keletkezik?

Gépjárműflotta-kezelő cég – üzemanyag számlázása Kérdés

Gépjárműflotta-kezelő cégnél az ügyfelek részére üzemanyagkártyát biztosítunk, szerződés szerint. Az üzemanyag-felhasználást áfával növelten kiszámlázzuk az ügyfelek részére, a bérletidíj-számlával együtt, külön tételként. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben az üzemanyag bejövő számlájának áfája visszaigényelhető-e?

Új ingatlan építése Kérdés

Kivitelező saját magának épít házat, lehet 5 százalékos az áfa? című cikkhez hasonló kérdés. Egy nem építőipari vállalkozásnak van egy ingatlana, amit a tevékenységéhez használ, nem lakóingatlan. Ezt az ingatlant teljesen felújítja, úgy, hogy a tető és a tetőtér átépítésével a tetőtérben önálló lakóingatlant hoz létre. Az újonnan létrehozott lakás önálló helyrajzi számmal fog rendelkezni, mint lakás. A lakást értékesíteni szeretnék, biztosan nem tartják meg saját tulajdonként. Kérdés, hogy a beruházás során hogyan kell eljárni áfa szempontjából? El kell különíteni áfa szempontjából a számlákat, hogy melyik vonatkozik a felújításra, és melyik a lakóingatlan létrehozására? Gondolok itt arra, hogy a felújításra vonatkozó számlák áfáját visszaigényli, az új építésre vonatkozó számlák pedig fordított áfasak lesznek? Hogyan változik az áfabeli helyzet, ha a létrehozott lakást nem akarja majd értékesíteni a vállalkozás? Köszönettel: Izsó Krisztina

Ingatlanátalakítás áfája Kérdés

Egy kft. megvásárolt egy lakóházat és szeretné átalakítani könyvelőirodának, és egy üzlethelyiséget is kialakítana. A földhivatalhoz beadott egy kérelmet a rendeltetés megváltoztatására. A földhivatal építési szakhatóságtól véleményt kért, addig felfüggesztette a változtatás elbírálását. Az építéshatóság csak az átalakítás befejezése után hajlandó kiadni a szakvéleményt. Kérdésem az átalakítás költségeinek az áfatartalmát visszaigényelhetem-e annak ellenére, hogy a földhivatali nyilvántartásban lakóház szerepel? Milyen eljárást kellene tennem, hogy az adóköteles tevékenységem végzéséhez szükséges ingatlan átalakítási költségeinek az áfarészét vissza tudjam igényelni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close