191 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Vadászat áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság külföldiek vadásztatását végzi. A vadászok részére a vadászati szolgáltatás mellett szállást és étkezést is biztosít. Egyes esetekben a külföldi magánszemély, más esetekben külföldi társaság a megrendelő. Kérdéseim az áfa kezelésére vonatkoznak. A komplex szolgáltatásnyújtás esetében mikor kell áfát felszámítani és mikor fizeti a szolgáltatást megrendelő az áfát az alábbi esetekben: 1.) EU-s magánszemély, 2.) harmadik országbeli magánszemély 3.) EU-s társaság 4.) harmadik ország társasága a megrendelő, illetve a szolgáltatás igénybevevő. Kérdésem továbbá, ha az ügylet magyarországi teljesítési helyű és az áfát fel kell számítani, akkor azt a külföldi partner visszaigényelheti-e? Üdvözlettel

Cég közösségi szolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy mi, vagy milyen engedélyek szükségesek ahhoz, hogy egy bt. kivigye az árukészletének egy részét Németországba, és különböző fesztiválokon azt mint italszolgáltatás, azaz mozgó büfé szolgáltatást végezzen kint? Hogyan fizeti az áfát? Az árut Magyarországon veszi meg (zárjegyes alkohol mint például sör, bor, üveges és kimért, pálinka). A bevétele euróban keletkezik, de mekkora az áfa? A külföldi utazás költségeit teljes mértékben elszámolhatja, van az Euróban megfizetett szolgáltatása után áfa-visszaigénylési lehetősége?

EU-ban megfizetett import áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. Svájcból tehergépjárművet vásárolt. A német határon megtörtént a gépjármű szabadforgalomba helyezése és vámhatározat alapján megfizettük a német vámáfát. Kérdésem, hogy ezt az összeget az ELEKAFA nyomtatványon vissza tudom-e Magyarországon igényleni? Milyen speciális szabályokra kell figyelnem? Tudomásom szerint német áfa-regisztrációs szám nem került megállapításra a vámkezelés során. Szükséges lett volna-e? Mi a helyes eljárás a jövőben, ha 3. országból importálunk és a szabadforgalombahelyezés nem a magyar határon történik és a cég nem szeretné "elbukni" azt a vám összeget, ami egyébként Magyarorságon visszaigényelhető lenne? Köszönöm előre is válaszukat!

Áfa, ha a teljesítés helye Magyarország, de osztrák cég számláz Kérdés

Tisztelt Cím! Cégünk „testvércége” (melyben a központi tevékenységek vannak), megrendelte egy osztrák cégtől a törvényileg előírt energiaauditot a 2016-os évre. A szerződés a testvércég és az osztrák cég között jött létre, amelyben tételesen fel vannak sorolva azok a további kapcsolt cégek is, amelyekre vonatkozóan az energiaauditot el kell végezni. A szerződés egyik pontjában a felek rögzítik, hogy a megbízott alvállalkozót is alkalmazhat. A szolgáltatás megtörtént. Cégünk egy magyar cégtől kapott tanulmányt az energiaauditról. Az audit elvégzőjeként a magyar cég szerepel. Az auditban az említett szerződésre nincs hivatkozás. Értelmezésünk szerint, mivel a testvér cég és az osztrák cég közötti szerződésünkben a mi cégünk is említésre került, továbbá engedélyezett az alvállalkozó alkalmazása, így ezt az auditot, az osztrák cég teljesítésének fogjuk tekinteni. A számlát az osztrák cég állította ki. A számlán a következő szöveg szerepel (németül): „A számla osztrák áfát nem tartalmaz. A számlabefogadó tartozik az országában végrehajtott szolgáltatás áfáját megfizetni. Fordított áfa az osztrák áfatörvény 3/a Abs. 10. § alapján.” Kérdésünk: befogadhatjuk-e fordított áfával lekönyvelve a számlát? Vagy be kell fizetnünk ténylegesen a számlán szereplő összeg 27 százalékát? És ha igen, azt mikor igényelhetjük vissza? Válaszukat előre is köszönjük. Andrea

Áfa-visszaigénylés Kérdés

A kft. ügyvezetője a saját házára napelemes rendszert szeretne telepíteni, bemutatás céljára hasznosítja. Ezen tevékenységéből árbevétele nem származik az ügyvezetőnek. A kft. értékesítené a napelemeket, bemutatás céljából szerelné fel a saját ingatlanára. Kérdés: a napelem-telepítésről kiállított számlában szereplő áfa visszaigényelhető-e? Más építkezés nem folyik a házon, nem építésengedély-köteles. Tisztelettel: Zsók Gabriella

Áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a konyha teljes kőrű felújítását végzi (festés, mázolás, járólapcsere és világításkorszerűsítés). A felújított helyiségbe új konyhabútort, mikrohullámú sütőt, kávéfőző gépet, mosogatógépet és étkezőasztalt és székeket vásárol. A társaság kizárólag adóköteles tevékenységet végez. Kérdésem, hogy a fenti tételek általános forgalmi adója visszaigényelhető-e? Válaszát előre is köszönöm.

Szakképzési hozzájárulás viszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság nem főtevékenységként 2015. szeptember hónaptól szakképző iskola tanulójával kötött tanulószerződés alapján a tanulók gyakorlati képzését végzi. Ezáltal csökkentő tételeket vehet figyelembe, mely által szakképzési hozzájárulásból visszaigénylése keletkezik. Az Szht 8. § szerint az a gazdasági társaság jogosult visszaigénylésre, akinek árbevétele a tárgyévet megelőző 2 évben a visszaigényelt összeg legalább 400 százaléka volt. 2014. évben nem volt a társaságnak szakképzési hozzájárulási visszaigénylése, 2015. évben szeptember hótól volt tanuló képzés, ettől a hónaptól volt visszaigénylése. Ebben az esetben milyen számítás szerint kell nézni a 400 százalékot? Köszönöm válaszát előre is.

Ipari ingatlan után áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. beruházási hitellel egy ipari ingatlant vásárolt (csarnok) úgy, hogy az eladók építik fel a csarnokot. Az eladó egyösszegben számlázza ki a vételárat, 120 millió forint + áfa értékben. Az eladó adókötelessé tette az ingatlan értékesítését, vagyis élt a 86. § (1) l) és a 88. §. (4) pontjaival. A vevő jelenleg főszabály szerint adózik az ingatlanok értékesítésével és bérbeadásával kapcsolatban, adómentesen. A vevő jövőbeli célja, hogy bérbe adja, majd később értékesítse az ipari ingatlant. A bérbevevők (majd később a vevő is) nagy valószínűséggel jogi személyek lesznek. Ebből kifolyólag érdemes adókötelessé tenni év végéig az ingatlanok tekintetében a céget. A beruházó számlája megérkezett. A kiszámlázott tétel áfát tartalmaz. Attól függetlenül, hogy a vevő még nem jelentette be a NAV felé az adókötelessé tételét, visszaigényelhető most a beruházás áfája? Válaszát előre is köszönöm!

Őstermelők, értékhatárok Kérdés

Őstermelők 8 milliós értékhatárának figyelésekor (a 40 százalékos kistermelői költségátalány miatt) a gázolaj jövedékiadó-visszaigénylést hogyan kezelem? Tehát az árbevétel mellé ezt is hozzáadom vagy ez inkább támogatásnak minősül?

Szakképzési hozzájárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelemmel foglalkozó betéti társaságunk 2016 nyarán együttműködési megállapodással foglalkoztatott nyári gyakorlatra két tanulót 10-10 napig. A jogszabályok alapján részükre összesen 69 700 forint juttatást adtunk. Az adott nyári hónapban e juttatás összegét nem tudtuk egyszerre visszaigényelni, mert csak a szakképzési hozzájárulás bruttó értékéig, 8000 forintig "engedte" a bevallás levonni a csökkentő tételt. Most kft.-vé alakultunk, ezért a bt. záró bevallását elkészítjük. Ebben a szakképzési hozzájárulást is le kell zárnunk. Így a záró éves bevallásban már az egész juttatás 70 000 forintos összegével számol a program, tehát így most tudjuk visszaigényelni a fennmaradó összeget. Kérdésünk, hogy jogos-e a záró bevalláskor az említett visszaigénylésünk?

Környezetvédelmi termékdíj visszaigénylése Kérdés

Cégünk külföldről vásárol csomagolóanyagot, amibe fűszereket csomagol, majd értékesíti külföldre, visszaigényelhető-e a felhasznált csomagolóanyag értéke? Nemcsak külföldről, hanem belföldről is vásárolunk csomagolóanyagot, amibe szintén fűszert csomagolunk és külföldre értékesítjük a becsomagolt árut. Mi a módja annak, hogy a belföldről vásárolt bobina, zsugorfólia értékét visszaigényeljük? köszönettel:

Kereskedelmi gázolaj II. Kérdés

SZAKÉRTŐJÜK VÁLASZA előző, azonos című kérdésemre: "Tisztelt Kérdező! A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény 57/C. § alapján adó-visszaigénylés a beszerzéskor megfizetett adó után érvényesíthető. A NAV vélhetően ezen rendelkezésből kiindulva minősíti jogtalan visszaigénylésnek azt az adó-visszaigénylést, ahol a számla még nem került kiegyenlítésre, és ebből következően az adó még nem került ténylegesen megfizetésre. Üdvözlettel: az Adózóna csapata " Köszönöm válaszukat, de az alábbi merült fel bennem: a jövedéki adót nem a gázolaj felhasználója fizeti meg, ő csak jövedéki adót is tartalmazó számlaértéket fizet ki. A jövedéki adót a gyártó/forgalmazó fizeti, tehát annak megfizetése nem a visszaigénylő dolga. Visszaigénylési jogát a számla birtokában gyakorolhatja, írja a törvény. Erről mi a véleményük? Köszönettel HI

IPA visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni, hogy van-e jogalapunk iparűzési adóelőlegnél a túlfizetés visszaigénylésére? Társaságunk a 2014. évi adóbevallás alapján 2016 márciusában 3,5 millió forint iparűzési adó előleget fizetett be az önkormányzatnak. A májusi - 2015. évi - bevallás alapján 2016. évre az előlegfizetési kötelezettségünk 1,5 millió forint. Az önkormányzat, mondván, hogy programjuk nem tud mínusz tételt előírni, szeptemberre 0 forint adókötelezettséget írt elő, és reklamációnk ellenére sem hajlandó a 2 millió forint befizetett adótöbbletet kiutalni. Van-e törvényi felhatalmazásunk ennek visszaigénylésére? Várjuk szíves válaszukat!

Bíróság által megítélt összeg könyvelése, adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell elszámolni a cég könyveiben azt a számlát, amelynek a teljesítését nem fogadta el, de a választott bíróság annak megfizetésére kötelezte? Visszaigényelhető-e a számla áfatartalma? Esetleg a számla bruttó összege nem vállalkozási célú költség, így társaságiadóalap-növelő tétel? Kérem, írja meg a cég a számlát a könyveiben szerepeltetheti-e, milyen adókötelezettségekkel járhat? Köszönettel: Szekeres Zsolt

Kereskedelmi gázolaj Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Feltétele-e a számla kifizetése a visszaigénylés beadásának? (20-án adtuk be a megelőző hó 31-ei teljesítésű számla alapján a BEVJ02-t, a számla 29-én lett kiegyenlítve, a NAV ezt jogtalan visszaigénylésnek akarja megállapítani....)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close