58 találat a(z) vissza nem térítendő támogatás cimkére

Vissza nem térítendő munkáltatói lakáscélú támogatás számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató vissza nem térítendő lakáscélú támogatást nyújtott dolgozójának a 2018-as cafeteria rendszerében. A kérdésem az adott ügylet számviteli elszámolására vonatkozik. Például személyi jellegű egyéb ráfordításnak vagy véglegesen átadott pénzeszköznek minősül-e? Köszönettel: Takács Enikő

Könyvelési kérdés Kérdés

Tisztelt Adószakértő! . Az alábbi könyvelési kérdésben szeretnék segítséget kapni: Egy nonprofit közhasznú kft. (mely a helyi önkormányzat tulajdona) több évvel ezelőtt alakult. 2017. októberben a testület döntése alapján vissza nem fizetendő támogatásként átutaltak a kft.-nek 1300 eFt-ot tőketartalék-képzésre, azzal a kikötéssel, hogy folyó év 4. negyedévében munkabérre és annak járulékaira használhatja föl (2017. évben). A kft. számlájára befolyt az összeg a IV. negyedév első napjaiban, majd a IV. negyedévben havonként maradéktalanul fölhasználta bér-, és járulékkötelezettségek pénzügyi rendezésére a teljes összeget. Kérném szépen a fenti műveletek könyvelési kontírozását.

Ismét pályázhatnak a társasházak vissza nem térítendő támogatásra Cikk

Tizedszer hirdeti meg az OTP társasházi pályázatát az idén, a korábbi összdíjazás és a nyertesek száma is megduplázódik, 20 lakóközösség nyerhet el összesen 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást felújításra, korszerűsítésre – közölte a pénzintézet. A kiírás országos, a pályázatra február 12. és június 17. között nevezhetnek a társasházak, lakásszövetkezetek.

Vissza nem térítendő támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2017. évben benyújtott pályázat keretében vissza nem térítendő támogatásra jogosult. A tárgyévben támogatási előleg került kifizetésre. A projekt fizikai befejezése 2018. A támogatási előleg számviteli elszámolása hogyan történik, rövid lejáratú kötelezettségek között kell kimutatni a mérlegben? Mikor kell átvezetni az egyéb bevételek közé, illetve elhatárolni azt? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Kisvállalkozások, amelyek állami pénzből vettek fel új dolgozókat Cikk

Munkahelyteremtő beruházásokra több mint 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 262 mikro-, kis- és középvállalkozás a nemzetgazdasági miniszter döntése alapján.

Prototípus létrehozásának elszámolása vissza nem térítendő támogatás útján Kérdés

Ügyfelem GINOP támogatást nyert ("Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása"), melynek részei: De mininis támogatás; Regionális beruh. támog.; Kis-és középváll. vásáron való részvételéhez nyújtott támogatás; Kutatás-fejlesztési projekthez nyújtott támogatás. A projekt eredménye egy saját fejlesztésű, egyedi gép prototípusának létrehozása, mely sorozatgyártásra lesz alkalmas (de nem mi fogunk sorozatgyártást végezni). A pályázatban konzorciumban egy másik céggel is van. Létrejön saját forrásból és az igényelt támogatásból. Szeretnék segítséget kérni (kontírozással), hogy a projekt során (mely eleje 2016. volt, s elsz. várható ideje 2018. év lesz) az évek alatt keletkezett eszközbeszerzések (amiből összerakják a gépet), a beléjük beépített szoftverek, tervező szoftverek, közbeszerzési költségek, szakmai megvalósításhoz kapcsolódó személyi jell.ráfordítások, anyagköltségek stb. hogyan könyvelendők az évek alatt, milyen főkönyvi számokra? A cég kapott 2016-ban támogatási előleget. Helyes könyvelése? Az elgondolásunk: év közben felmerült költségek mindegyike T5 (még az eszközbeszerzések is), lebontva a főkönyvi számokat a projektszámra, majd év végén T112 (kisérleti fejlesztés aktívált értéke)-K582, melynek összege az év közben az egyes 5-ösre könyvelt felmerült költségek; egyúttal lekötött tartalék képzése T413-K414 ugyanezzel az összeggel. Következő évben újra gyűjtjük a ktg-et, s annak a fenti szerinti év végi elszámolása történik. Majd a prototípus elkészülte során T114-K112.

Fejlesztési célra kapott támogatás számvíteli elszámolása Kérdés

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás kaptunk. Meg szeretném kérdezni, hogyan történik a számvíteli elszámolása? Az 1407/2013EU bizottsági rendelet alapján csekély összegű (de minimis támogatásnak minősül, a 651/2014/EU rendelet 1. pontjában, a 24. paragrafus a) pontjában, és a 25-32 paragrafusokban foglaltaknak megfelelően nyújtották, regionálisi beruházási támogatásnak minősül. A támogatás a gép bruttó vételárának az 50 százaléka, 24 millió forint. Előre is köszönöm a segítséget: Kutasi Gabriella

Kérdés a "Nem csak banki kölcsönből lehet lakást venni" című cikkhez Kérdés

Kedves Lepsényi Mária! Kérdésem a "Nem csak banki kölcsönből lehet lakást venni" című cikkel (http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Nem_csak_banki_kolcsonbol_lehet_lakast_venn_90BZ1A#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed) kapcsolatban, hogy szabályozza-e törvény vagy kormányrendelet a méltányolható lakásigénynél, hogy a megvásárolni kívánt lakás mellett nem lehet más ingatlan a munkavállaló tulajdonában? Nem találok erre vonatkozóan semmit, csak a megvásárolni kívánt ingatlan nagyságára, az együttköltözőkre... Lehetséges lenne, hogy ha valakinek több ingatlan is van már a birtokában, egy újabb vásárlás estén is adható a vissza nem térítendő támogatás a munkáltatótól, ha az ingatlan megfelel a törvényi, kormányrendeleti előírásoknak? Köszönöm! Bodor Mária

Adomány dokumentálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszeri, vissza nem térítendő támogatást juttat egy – közhasznúsággal is rendelkező – egészségügyi alapítványnak. Erről egy egyszerű támogatási szerződést készítettek a felek, amely szerint a pénzösszeg átutalásra került az alapítvány részére. Milyen egyéb dokumentációra lenne még szüksége a támogatás elszámolásához a kft.-nél, és milyen igazolásokat kell beszerezni ezügyben? Hogyan kell igazoltatni a közhasznúsági jogállást?

Lecserélné régi hűtőjét, mosógépét? Így kaphat hozzá pénzt az államtól Cikk

Ma elindult a háztartási nagygépek csereprogramja, elsőként az észak-alföldi régióban élők nyújthatják be a támogatási igényeiket – közölte Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az Otthon melege program háztartási nagygépcsere alprogramjának sajtótájékoztatóján. A következő hetek során az ország összes régiójában megnyitják a pályázatot, utolsóként – augusztus utolsó hetében – a központi régióban, Budapesten és Pest megyében.

Vissza nem térítendő támogatás és telekvásárlás Kérdés

Egy cég telephelyfejlesztésre kapott GOP-2.1.1-11/ M-2012.5128 sz. alatt vissza nem térítendő támogatást. A támogatás mértéke 45%. A cég telekre és épületre bontotta a beruházást, amelyet aktivált. Kérem, szíveskedjenek közölni, hogy a támogatást meg kell-e osztani telekre eső támogatásra és épület támogatásra. Ha igen, a telekre eső támogatásrész hogyan könyvelendő? Esetleg a kapott támogatás elszámolható-e az épület értékcsökkenésével szemben?

Alkotói támogatás adózása Kérdés

Alkotóművész 2 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, "alkotói támogatás új komolyzenei mű létrehozására" címen. A mű leadását követően a támogatótól megkapta az igazolást, mely szerint a támogatás "önálló tevékenységből származó jövedelemnek" minősül. 10%-os költséghányadot kívánunk érvényesíteni. Kérdésem, hogy a 15%-os szja-n kívül kell-e egyéb adót vagy közterhet fizetni? Köszönettel: vbtax

Fiatal mezőgazdasági termelők támogatásának elszámolása Cikk

A fiatal mezőgazdasági termelőknek juttatott vissza nem térítendő támogatás elszámolásának ütemezésével és áfaelőírásaival kapcsolatos olvasói kérdésekre Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.

Kft.-ügyvezető lakást vásárol, támogatással Kérdés

Tisztelt Szakértő Egy kft. ügyvezetője magánemberként lakást vásárolna. Támogatást szeretne kérni a kft.-től. Kérdésem: mennyi az az összeg, amit a kft. vissza nem térítendő támogatásként adhat? Az ügyvezető munkaviszony keretében kap bért. Van-e adó-, illetve járulékvonzata a kft.-nek, ha támogatást ad a lakásvásárláshoz? Köszönöm a segítséget. Üdv: Bm

Vissza nem térítendő lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adható-e adómentesen munkáltatói lakásvásárlási támogatás, ha a támogatással hitel nélkül tudja a lakást a dolgozó megvásárolni? (Az egyéb feltételek fennálnak.) A NAV ügyfélszolgálata szerint az szja-törvény 1. számú melléklet 9.3.1. a 9.3.2.-vel együtt érvényes, azaz csak hiteltörlesztésre adható adómentesen. Ha ez helytálló, akkor, ha hitelt vesz fel a dolgozó – 4 millió forintot – azt visszafizetheti helyette a munkáltató adómentesen?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla, pénztárgép, adatszolgáltatás

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Számviteli bizonylat 2020.07.01-től

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó egyben őstermelő is

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close