14 találat a(z) vendég cimkére

Szallas.hu: tavalyhoz képest 60 százalékkal többen foglaltak szállást szilveszter éjjelére Cikk

Szilveszter éjjelére az előző évinél 60 százalékkal többen foglaltak szállást idén december 29-éig, 2019-hez képest pedig 13 százalékkal nőtt a foglalások száma időarányosan – közölte foglalási adatai alapján a Szallas.hu pénteken az MTI-vel.

KSH: a vendégéjszakák száma 3,1 százalékkal nőtt 2021 augusztusához képest Cikk

2022 augusztusában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 1,4 millió vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17 százalékkal csökkent 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 60 százalékkal emelkedett. 2022. január–augusztusban a belföldi vendégek 31, a külföldiek 200 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisban is jár a kedvezmény a katásoknak Cikk

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál – hívja fel a figyelmet Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Szállásadó számlája Kérdés

Szigorúbb foglalási szabályok az Airbnb rendszerében Cikk

Szigorítja a foglalási szabályokat az Airbnb: ezentúl nem lehet partikat szervezni az online szállásközvetítő platformon foglalt szállások egyikében sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt egy ingatlant. A rendelkezés visszavonásig érvényes.

Visszaesett a szálláshelyek vendégforgalma Cikk

2019. januárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 9,4 százalékkal emelkedett, a magasabb szobaárak, illetve a vendéglátó tevékenységből származó növekvő bevétel hatására, közölte a KSH:

Főként a hazai vendégeknek köszönhetően nőtt a szálláshelyek forgalma Cikk

2018. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett. 2018. január–októberben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,0, bruttó bevétele 9,7 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

Rongálás, lopás, csendháborítás: kellemetlen vendégek a szálláshelyeken Cikk

Négy szálláshelyből háromban már legalább egyszer előírást sértett a vendég, ezek közül a leggyakoribb a rongálás volt, ezt követte a szobába, apartmanba becsempészett nem fizető plusz vendég, míg harmadik helyen a lopás szerepel a statisztikák szerint – derül ki a Szállás.hu augusztusban végzett online felmérésből.

Külföldi szállító képviselője látogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A legnagyobb külföldi beszállítónk képviselője európai üzleti körútján hozzánk, Magyarországra is ellátogatott. A szállodai költségét, amely csomagként tartalmazta a reggelit is, társaságunk a cég nevére kiállított számla alapján átvállalta. A több országot is tartalmazó körút (repülőjáratok összehangolása) miatt a külföldi cég képviselője 4 éjszakát tartózkodott "nálunk". Ez alatt az idő alatt üzleti megbeszéléseket folytattunk és az ország különböző pontjain levő partnereinkhez is ellátogattunk. Befizettünk részére és két kísérője részére is egy budapesti városlátogatást (Parlament és főbb látnivalók, angol nyelvű idegenvezetéssel), mivel először járt országunkban. Kérdésem, hogy a reptéri parkolás, a szállodai költség és a városnézés áfája levonható-e, és ezek a költségek milyen adóterhet jelentenek társaságunknak mint kifizetőnek. Szükséges lenne-e kiküldetési rendelvény, hiszen a külföldi fél nem rendelkezik adóazonosító jellel. Esetleg kell-e bármilyen más dokumentáció a tények alátámasztására? Képek és rövid beszámoló készült. Segítségüket köszönöm előre is!

Külföldi vendég Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyarországi kft. egy külföldi gyártó termékeit forgalmazza. Egy többnapos rendezvényen regisztrált a kft., ahol kiállították a forgalmazott termékeket, és a rendezvényre a külföldi gyártó küldött Magyarországra közreműködőket. A kft. biztosította számukra a szállást, melyről cégnévre szóló számlát kapott. Elszámolható-e költségként a szállás díja? Levonásba helyezhető-e a szállás áfája? Szükséges-e utána szja-t és ehót fizetni?

Céges kondigép vezetőknek és vendégeknek: ennyi lesz a közteher Cikk

A cégtulajdonos kondigépeket szeretne vásárolni, amit a telephelyen a több napra hozzájuk érkező külföldi vendégek és a vezetők használhatnának. Milyen feltételekkel számolható ez el és milyen adóvonzata van? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Több vendég, drágább szobák, nagyobb költés a szállodákban Cikk

2017. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH.

Ezekből az országokból érkezett sok vendég Magyarországra Cikk

2017. márciusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,0 százalékkal bővült, a belföldi vendégeké az egy évvel korábbihoz hasonló volt. Több vendég, rövidebb időre szállt meg a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9,0 százalékkal nőtt, jelentette a KSH.

Lakáskiadás közvetítő társaságon keresztül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általunk könyvelt kft. saját tulajdonú belvárosi ingatlanát egy foglalási rendszeren keresztül adja ki általában külföldiek számára. A foglalási rendszeren keresztül foglalják le a vendégek a szállást, valamint a foglalási rendszert üzemeltető cégnek utalják át a szállásdíjat. A foglalási rendszerben a vendégek adatai nem láthatók (azt csak akkor tudjuk elkérni tőlük, amikor a szállást elfoglalják). Kérdésünk lenne, hogy ebben az esetben a számlát kinek kell kiállítanunk, amennyiben a vendégek részére, úgy abban az esetben, mi a helyes eljárás, amikor a szállást lefoglalja a vendég, ki is fizeti, de nem veszi igénybe a szolgáltatást (ebben az esetben a vendég adatait nem tudjuk). Válaszát előre is köszönjük: Pallós Ivett

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs