70 találat a(z) vagyonfelosztás cimkére

Végelszámolás zárását megelőző feladatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. 2015. 06. 01-től egyszerűsített végelszámolás alatt áll. Ezt szeretnénk befejezni, a közzétételi költséget befizettük. Tárgyi eszköze nincs. Van viszont bankban, illetve a pénztárban pénze. Az eredménytartalékában is van pénze, a főkönyve szerint kevés vesztesége van a végelszámolás zárásakor. Kérdésem, hogy jól értelmezem-e, illetve jól gondoltam-e, hogy a beszámoló és adóköteletettség zárása előtt az eredménytartalékból levont záráskori összeget – meghagyva a jegyzett tőke összegét – kifizetem a tulajdonosoknak. Így beállítva majd a beszámolóba, a 08-as és a többi bevallásba, alacsony – a jegyzett tőkével majdnem megegyező – összeg felosztása kerül a vagyonfelosztási javaslatba. Azaz szinte minden kötelezettség és kifizetés is szerepel a zárásokban! Jól gondolkodom-e a fentiekkel kapcsolatban? Köszönöm válaszukat!

Üzletrész visszafizetése végelszámoláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a segítségét. Végelszámolás után, ha a fennmaradó vagyon nem több, mint a jegyzett tőke, kell-e a tagoknak adót, járulékot fizetniük a vagyonfelosztás során? Előre is köszönöm segítségét!

Végelszámolás záróbeszámolója és az utána következő költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! A végelszámolás zárómérlegében, vagy csak a kiegészítő mellékletében kell beállítani azokat a költségeket, követeléseket, melyek még várhatóan jelentkeznek, de csak később, mint például a bankköltség, melynek összegét még nem is tudhatjuk. A vagyonfelosztási javaslatban, vagy határozatban ezt hogyan kell figyelembe venni? Megtehetjük-e azt, hogy erre csak a kiegészítő mellékletben utalunk, vagy a mérlegben is egy várható összegben szerepeltetni kell, vagy be sem állítjuk, csak a jövőben elszámoljuk, és a vagyonfelosztási határozatban szereplő vagyont a kiosztásnál ezzel csökkentjük? Válaszát előre is köszönöm.

Végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Igazolás kiadásában szeretném a segítségét kérni. 2014 szeptemberében egy cég végelszámolása befejeződött, a vagyonfelosztás megtörtént, amit a záróbevallásokban 2014 szeptemberében bevallottunk, és az adót befizettük. A NAV rendben talált mindent és a Bíróság is. Így a vagyon kifizetésre került, de csak 2015. márciusban. A kérdésem a következő: a tagoknak az igazolást 2014-re állítom ki, mivel az szja és az eho megfizetése és bevallása akkor történt, vagy 2015-re, mivel a magánszemély részére a jövedelem kifizetése 2015. márciusában történt. Tisztelettel Renkecz Andrea

Végelszámolást lezáró beszámoló Kérdés

Egy bt. 2014. 12. 31-ei mérlegfordulónappal elkészítette a végelszámolást lezáró beszámolót, melyet a törlési kérelemmel és a vagyonfelosztási javaslattal együtt beküldött a cégbíróságnak. Ebben a kötelezettségek között szerepel a zárónappal elszámolt, de még ki nem osztott vállalkozásból kivont jövedelem, ezt a kötelezettséget a vagyonfelosztási javaslatban a tulajdonosok részére kifizetendő pénzeszközök között szerepeltette. A cégbíróság hiánypótló végzést adott ki, hogy a becsatolt végelszámolási zárómérleg nem fogadható el, mert rövidlejáratú kötelezettséget tartalmaz. Két lehetőséget adtak – nyilatkozzunk, hogyan és mi módon lett kiegyenlítve a tartozás, vagy nyújtsunk be egy új kötelezettséget nem tartalmazó beszámolót. Ha jól gondolom, a vállalkozásból kivont jövedelem a cégbíróság törlési engedélyéig nem adható ki. Mi a helyes megoldás a hiánypótlás rendezésére?

Ingatlanvagyon-felosztás felszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolási eljárás alatt álló társaság elkészítette a záró dokumentumait, a vagyonfelosztási javaslatot, amely alapján a vagyonfelosztás során a társaság osztrák adóalany tulajdonosának tulajdonába kerülnek az ingatlanok. Kérdésem, hogy felszámolási eljárás végén, a vagyonfelosztás során az ingatlan átadása az áfatörvény szerinti ingatlanértékesítésnek minősül-e, és alkalmazni kell-e rá az áfatörvény ingatlanértékesítésre vonatkozó speciális szabályait? Például, ha a felszámolás alatt lévő társaság adókötelessé tette az ingatlanértékesítéseit, és beépített ingatlanokról van szó (nem új ingatlanok), akkor ez az ügylet az osztrák adóalany tulajdonos felé áfás lesz-e? Erről az átadásról milyen bizonylatot kell kiállítani? Ha az osztrák tulajdonos közben kér Magyarországon adószámot, akkor alkalmazható lenne a fordított adózás?

Vagyonfelosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni, hogy ha egy társaság végelszámolás keretében megszűnne, az ekkor kötelező vagyonfelosztási javaslat alapján még a tulajdonosoknak járó (fennmaradt) részről lemondhat-e más (akár másik tulajdonos, vagy akár harmadik személy, végelszámoló) javára, ha az azzal járó szja-, eho-kötelezettséget is átvállalja? Válaszát előre is köszönöm.

Vagyonfelosztásból kapott ingatlan illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. kényszer-végelszámolással megszűnt. A működés éveiben a bt. kültagja tagi kölcsön formájában finanszírozta a bt. ingatlanvásárlását (2004), és az ehhez kapcsolódó költségek kifizetését 9 millió forint összegben. A megszűnéskor a bt. pénze csak a NAV-tartozások kiegyenlítéséhez volt elég. A kültag tagi kölcsönből származó követelését a bt. tulajdonát képező ingatlannal elégítették ki, amelynek mai forgalmi értéke kb. 5 millió forint. A kültag ennek fejében lemondott további követeléseiről. Kérdéseim a következőek: - az adott tagi kölcsön összege és a "cserébe" megkapott ingatlan forgalmi értéke közötti különbözet elengedett követelésnek minősül-e, és emiatt keletkezik-e a volt kültagnak adófizetési/illetékfizetési kötelezettsége? - a vagyonfelosztás során megkapott ingatlan után keletkezik-e a volt kültagnak vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettsége? Köszönettel, Bozsik István

Végelszámolás tagi hitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végelszámolás alatt van egy cég (bt). Pénztárban, bankban nincs pénz, így a meglévő 2,5 millió forintos tagi hitelét nem tudja visszafizetni a tulajdonosoknak. Más követelése, kötelezettsége nincs. Mérleg: Eszköz:0 Forrás: St: -2500 (Jegyzett tőke 300, Eredmény tartalék -2800), kötelezettségek 2500. Végelszámolás során el kell-e engedni ezt a tagi hitelt? Ha ezt el kell engedni a tulajdonosoknak, akkor 18 százalékos illetéket kellene fizetni a cégnek, ami 450 ezer forint. Ezt nem tudja befizetni a cég, mert nincs pénze. Megint tagi hitelt kellene nyújtani a tulajdonosoknak? Ha nem kell elengedni, azaz nem kell megfizetni az illetéket, akkor hogyan néz ki a vagyonfelosztás? Hogyan kerül ki a mérlegből a kötelezettség?

Bt. pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságunk 3 éve jelentős veszteségeket szenvedett el, sürgősen tőkére volna szüksége a tevékenység folytatásához. A tagok – kültagok és beltag – pótbefizetéssel kívánják ezt megoldani. Kérdésünk: 1. Helyesen jártak-e el, ha taggyűlési határozat alapján, amelyben a pótbefizetés összes követelményét rögzítették, a pótbefizetést végrehajtották? (Megjegyezni kívánjuk, hogy az alapító okirat a pótbefizetést nem teszik kötelezővé.) 2. Amennyiben később végelszámolásra kerülne sor, a vagyonfelosztásnál a saját tőke és a pótbefizetés tagonkénti összegét kell-e figyelembe venni, illetve a pótbefizetés nem minősül-e hitelnyújtásnak? Mivel ez a megoldás még a 2013. évi mérlegidőszakot érinti, ezért sürgős válaszukat kérjük, fáradozásukat köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs