68 találat a(z) vagyonfelosztás cimkére

Vagyonfelosztás katás bt. megszűnésekor Cikk

Idén alakult katás bt. tagjai egyszerűsített végelszámolás mellett döntöttek. Mindkét tag katásként van bejelentve. Hogyan vehetik ki a katás időszakban keletkezett bevételt adómentesen? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Végelszámolás, vagyonfelosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem végelszámolás lezárása előtt álló kft., aminek A (görög magánszemély 30%), B (ciprusi cég 30%) és C (magyar magánszemély 40%) tulajdonosa van. A cég 500 ezer Ft jegyzett tőkével jött létre, ami később 14 millió forintra lett felemelve eredménytartalékból. C tulajdonos D korábbi tulajdonostól vette meg 30% üzletrészét 2 millió forintért, így lett 10% helyett 40% tulajdonrésze. A cég saját tőkéje 5 millió forint a zárás előtt (jegyzett tőke, eredménytartalék, adózott eredmény egyben). Helyesen gondolom, hogy a vagyonfelosztási javaslat alapján minden tulajdonosra jutó adózandó eredménye a rá eső kezdeti külső forrásból származó jegyzett tőke és a v.f.o. javaslat szerinti érték különbözete lesz, függetlenül attól, hogy C tulajdonos ennél magasabb értéken vásárolt 30% üzletrészt? Jól gondolom, hogy a jegyzett tőkén felüli vagyon osztalék típusú jövedelem lesz, és nem árfolyamnyereség? Ez a görög magánszemélynél fontos, a kettős adóztatást kizáró egyezmény más-más pontja vonatkozik ezekre. Köszönettel.

Vagyonfelosztás kiválásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. Egy alapnak 2 tulajdonosa van 99% és 1% arányban. A 99%-os tulajdonos szállt be később. De annak idején kötöttek egy szindikátusi szerződést, hogy ami a beszállás előtt volt, sőt utána is teljesen kettéválik a 2 tulajdonos működése a cégen belül, olyannyira, hogy külön bankszámla, amire külön érkeznek a bevételek, külön fizetik az adókat, járulékokat stb. A korábbi egyedüli tulajdonosnak van 1%-a, az újnak 99%-a. Viszont a korábbi tulajdonos részére sokmilliós követelés a cégben. A viszony még tovább romlott, így a korábbi tulaj szeretne teljesen kiszállni. A kérdés, hogy a sokmilliós követelés 100%-át (ami a szindikátusi szerződés szerint őt illeti), hogy tudja magával vinni, ha neki csak 1% tulajdonjoga van most a cégben? És ennek milyen számviteli és adós következménye lesz?

Vagyonfelosztás Kérdés

Kedves Szakértő! Egy bt. egyszerűsített végelszámolásról döntött. Jól tudom, hogy a vagyonfelosztást úgy kell kiszámítani, hogy saját tőke - jegyzett tőke, s úgy a tagok között felosztani? Hogyan kell lekönyvelni, s mit kell levonni belőle? Köszönöm segítségét, mert ilyet még nem csináltam

Végelszámolás: beszámoló, mérleg, a vagyon felosztása, kiadása Cikk

Végelszámolásról szóló írásunkat folytatjuk a végelszámolás időszakát lezáró beszámolóra, a vagyon felosztására és kiadására, az egyszerűsített végelszámolásra és a kényszertörlési eljárásra vonatkozó főbb szabályok ismertetésével.

A végelszámolás formái – azonosságok, eltérések Cikk

Az utóbbi időben több kérdésben érdeklődtek olvasóink a végelszámolási eljárásról. Írásunk a különféle eljárások alkalmazásának lehetőségét és azok eltéréseit mutatja be.

Társas vállalkozás végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 2003-ban egyéni cégből alakult át egyszemélyes kft.-vé, majd később új tag is belépett a társaságba. A kft. végelszámolás mellett döntött. A jegyzett tőke ebben az esetben adózott pénznek számít a vagyonfelosztásnál? Köszönettel. Hné

Egyszerűsített végelszámolás befejezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszerűsített végelszámolásának befejező dátuma 2019.03.31. A törvényben úgy van írva, hogy egyidejűleg kell minden bevallást, taggyűlésit, vagyonfelosztási javaslatot és zárómérleget beküldeni 60 napon belül. Jól gondolom, hogy akkor a NAV-nak a 19T201T bevalláson a végelszámolási záró dátumot (03.31-ét) is csak 60 napon belül kell benyújtani? Csak azért mert amikor bejelentettem a végelszámolás kezdetét, azt a taggyűlési jegyzőkönyv dátumától számított 8 napon belül be kellett jelenteni a NAV-nak. Nem szeretném, ha esetleg elkerülte volna a figyelmemet, hogy a végén is van ilyen határidő a bejelentésre. Köszönöm a segítségét.

Bt. megszűnésekor ingatlan utáni áfa Kérdés

A bt. 2019.02.01-ével elindította egyszerűsített végelszámolását. A társaság tulajdonában van egy gazdasági épület az alakulástól kezdve. Az alakulás éve 1998 volt. A cég az ingatlant adóköteles gazdasági tevékenységéhez használta, kisebb karbantartásokat megcsináltatott az évek alatt, és az áfát ez után visszaigényelte. Most megszűnéskor az ingatlan a vagyonfelosztási javaslat alapján kerülne kiadásra a bt. tagja részére. A bt. az áfafizetési kötelezettségét az általános szabályok alapján állapítja meg, ingatlan tekintetében nem választott adókötelezettséget. Kérdésem: megszűnéskor az ingatlan után van-e áfafizetési kötelezettség? Köszönöm a válaszát.

Kényszertörléssel megszűnt cégből kapott ingatlan adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kényszertörléssel megszűnt cégben lévő ingatlant a cégbíróság a megszűnt cég magánszemély tagjai között vagyoni hozzájárulásuk arányában felosztotta, és felhívta a földhivatalt, hogy a magánszemély tagok tulajdonjogát jegyezze be. Ebben az esetben az ingatlan értéke után a magánszemélynek vállalkozásból kivont jövedelemként lesz adókötelezettsége, illetve van-e egyáltalán adókötelezettsége, és ha van, akkor ki vallja be, és ki fizeti meg az adót (a megszűnt cégnek korábban már törölték az adószámát, bevallást ezért nem fogadott el tőle a NAV)? Köszönöm.

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Egyszemélyes kft. 2019.01.01. napjával megkezdte a végelszámolását, 2019.01.03. napján benyújtotta a 19T201T nyomtatványt. Előzőleg már benyújtotta a 1808-as, a 1865-ös, és a 1801-es bevallást. Mi a teendő a következő időszakban? Nem egészen érthető, hogy mikor is kell a vagyonfelosztási javaslatot és a határozatot a cégbírósághoz megküldeni, illetve minden 13-tól 18-ig terjedő nyomtatványt meg kell küldeni a cégbírósághoz?

Végelszámolás Kérdés

A végelszámolás befejezésekor mi kell, hogy szerepeljen a vagyonfelosztási javaslatban, és van-e erre minta?

Társaságiadó-elhatárolás felhasználása kiválás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ben egy kft.-ből kiválással alakult egy új kft. Mindkét kft. azóta is működik. Az első (jogelőd) kft. korábban, több éven keresztül felhalmozott, elhatárolt társasági adójáról a kiválási okiratokban nem történt említés. Az a kérdésem, hogy ezt teljes mértékben felhasználhatja-e a első kft.? Esetleg egy külön megállapodásban ezt írásba foglalva? Vagy az elhatárolt társasági adó is a megállapított vagyonfelosztás alapján kerülhet csak és kizárólag "szétosztásra"? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Felszámolás végén ingatlanátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. hitelező volt egy felszámolási eljárásban. A felszámolási eljárás 2018. 01. hóban lezárult, és a felszámoló a záróanyagot, a vagyonfelosztási javaslatot megküldte az eljáró bíróságnak. A felszámolási eljárást lezáró bírósági végzés 2018. 08. hóban lett jogerős. A jogerős végzés alapján a felszámolónak a hitelezői igény kielégítésére természetben kell átadnia egy 6 millió forint értékű ingatlant. Kérdésünk: a felszámolás alatt álló cégnek kell-e az átadott ingatlan értékéről számlát kiállítania a hitelező felé, vagy a hitelezőnek a jogerős végzés alapján kell a könyveiben szerepeltetnie az átvett ingatlant? (A felszámoló nem akar számlát kiállítani, mivel a felszámolást 2018. 01. hóban lezárta, és a NAV felé a záró bevallásokat is beküldte.) Válaszukat előre is köszönöm.

Céges vagyon – magánszemély vagyona Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfás egyszemélyes kft. végelszámolással szűnik meg. A cég vagyonfelosztásában az ügyvezető a kft.-nek adott tagi kölcsön összegének megfelelő nettó összegű tárgyi eszközt kap meg, mint magánszemély. Ekkor van-e valamilyen adófizetési kötelezettsége a megszűnő cég ügyvezetőjének? A vagyonfelosztás során a magánszemélyként megkapott ingatlan áfamentesen került 15 évvel ezelőtt a cég tulajdonába, vásárlás útján, ezért úgy gondolom, hogy itt ebben az esetben nem jön szóba a 240 hónapos áfaarányosítás a vagyonfelosztás kapcsán. Jól gondolom? További kérdésem, hogy van a magánszemély tulajdonába kerülő tárgyi eszközök között mezőgazdasági gép, amit annak idején áfásan vásárolt meg a kft. Ezeket a gépeket a magánszemély által 2016-ban alapított családi gazdaság fogja tovább használni, amely áfás tevékenységet végez. A családi gazdaság vezetője a megszűnt cég ügyvezetője. A kérdés az, hogy ebben az esetben van-e a 60 hónapos áfaarányosítás? Hiszen a gépeket áfás tevékenység végzéséhez használják. A családi gazdaság szerződésének módosításával kerülnek be a családi gazdaság használatába. Ez így elegendő? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs