48 találat a(z) vagyonfelosztás cimkére

Ingatlan adózása végelszámoláskor Kérdés

Társaság megszűnésekor ténylegesen megszerzett vagyoni érték adózása 2. Kérdés

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet végelszámolása Kérdés

A közérdekű nyugdíjasszövetkezet 2018. évben alakult, és 2020-ban a végelszámolás mellett döntött. A szövetkezet gazdálkodása eredményét eredménytartalékba helyezte, mely után társasági adót nem fizetett. Kérdésem, hogy a társasági adót a végelszámolás végén, a felosztandó még le nem adózott eredménytartalék után kell-e megfizetni, nyugdíjasszövetkezet által fizetett osztalék címén. Az így leadózott vagyont a szövetkezet tagjai között feloszthatja-e vagyoni hozzájárulásuk arányában a szövetkezet? Köszönettel: Csordásné F. Edit

Vagyonfelosztás önkormányzati tulajdonú kft. végelszámolásakor Kérdés

Tisztelt Szakértő! 100 százalékos önkormányzati tulajdonú kft. pályázati forrásból létrehozott egy látogatóközpontot, kb. 100 millió forint értékben, a fenntartási időszak leteltével végelszámolás keretében megszüntetnék. Áfa-visszaigénylése nem volt a beruházás során (akkor még alanyi mentes volt). Ha jól értelmezem, áfafizetési kötelezettsége nem lesz, de a kifizetői szja-t és szochót meg kell ebben az esetben is fizetni a vagyonfelosztáskor? Előre is köszönöm a választ.

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő a továbbiakban. Betéti társaság egyszerűsített végelszámolást határozott el. A szükséges bevallásokat a végelszámolás kezdetekor és a végén is megküldte a NAV-nak, mérlegeket közzétette. Viszont a Cégbírósági végzésben kért elfogadott vagyonfelosztási javaslatot, továbbá a legfőbb szerv határozatát a vagyonfelosztás tárgyában, valamint a végelszámolás befejezésével összefüggő döntéseket nem küldte meg a Cégbíróságnak. Igy automatikus végzéssel az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját követő kettőszáztizenegyedik napon a végelszámolásra utaló toldat törlődött a végelszámolás befejezésének napjával, a cég törlése nélkül, mely az egyszerűsített végelszámolás befejezését megállapító végzés bejegyzésének napja. Végelszámolás kezdő időpontja 2019. 01.01. Befejezés időpontja 2019.05.15. Milyen bevallásokat szükséges és mely időponttól elkészíteni 2019. évre? Ismételten bejelentheti-e az egyszerűsített végelszámolást.

Evás kft. megszűnése: így adózik a felosztott vagyon Cikk

Evás kft. megszűnésekor milyen adóvonzata van annak, hogy a jegyzett tőkét korábban az evás eredménytartalékból emelték fel? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Egyszerűsített végelszámolás befejezése Kérdés

A kérdésem az időpontokkal kapcsolatosan az alábbi: a taggyűlési jegyzőkönyvben megállapított egyszerűsített végelszámolás befejezésének dátumát (pld: 2019.11.30.) a NAV felé 8 napon belül bejelentem a 19T201-es nyomtatványon (december 15-éig mivel a változást 15 napon belül adom be). A kérdés az, hogy a cégbíróságnak elküldendő vagyonfelosztási javaslat és az alapítói határozat beküldési határideje is ez a dátum (dec.15.)? A cégtörvény (2006. évi V. törvény 115. §) úgy fogalmaz, hogy a cég a NAV-bejelentéssel egyidejűleg köteles beküldeni a vagyonfelosztási javaslatot, akkor ez azt jelentheti, hogy december 15-én legkésőbb be kell küldeni egyidejűleg a cégbíróság felé a dokumentumokat, illetve a beszámolót letétbe helyezni, valamint a NAV felé a bevallásokat (08,71,65,01) is be kell adni? Válaszát előre is köszönöm. Ádám Józsefné

Még mindig: kell-e fizetni áfát? Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség ! Egy végelszámolás alatt álló alanyi adómentes kft., ha vagyonfelosztási javaslatába beállítja a korábban az előzetes áfát nem levonva beszerzett tárgyi eszközeit a tulajdonosok számára a megmaradt vagyon kiadásaként, kell-e fizetendő áfát felszámítani, és ennek alapján számlát is kiállítani az ügyletről? (Melyik áfatörvényhelyek vonatkoznak az ügyletre vagy állásfoglalások?) Ha áfaköteles,hogyan lehet más módon megoldani a tárgyi eszközök kiadását, hogy ne kelljen áfát fizetni utána? Előre is Köszönettel: Érdeklődő olvasó

Egyszerűsített végelszámoláskor vagyonfelosztás kültagnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. egyszerűsített végelszámolás befejezéséhez közeledik. Ha jól értelmezem, a tagok részére kiadandó vagyon személyijövedelemadó- és szociálishozzájárulásiadó-köteles, az üzletrészük értékét meghaladó részre. Tájékoztatásuk szerint egyik kültagjuk életvitelszerűen külföldön él (EU-s államban), magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkezik, magyarországi lakcímkártyája nincs, adóazonosítója nincs, Magyarországról semmilyen szja-köteles jövedelemmel nem rendelkezik, magyar útlevele van. Kérdésem: esetében a vállalkozásból kivont jövedelmét terheli-e szja és szocho? Ha igen, hogyan lehet majd bevallani a 1908M lapon az ő adókötelezettségeit? Válaszát tisztelettel köszönöm. Rozika könyvelő

Katás bt. végelszámolásakor vagyonfelosztás Kérdés

Katás bt. tagjai egyszerűsített végelszámolás mellett döntöttek. A beltag katásként van bejelentve, kültag nem működik személyesen közre. Az egész bevételt kivehetik-e adómentesen, mivel csak az egyik tag után van fizetve az 50 ezer forint? A vagyonfelosztás adómentes lesz a tulajdoni arányuknak megfelelően?

Vagyonfelosztás katás bt. megszűnésekor Cikk

Idén alakult katás bt. tagjai egyszerűsített végelszámolás mellett döntöttek. Mindkét tag katásként van bejelentve. Hogyan vehetik ki a katás időszakban keletkezett bevételt adómentesen? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Végelszámolás, vagyonfelosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem végelszámolás lezárása előtt álló kft., aminek A (görög magánszemély 30%), B (ciprusi cég 30%) és C (magyar magánszemély 40%) tulajdonosa van. A cég 500 ezer Ft jegyzett tőkével jött létre, ami később 14 millió forintra lett felemelve eredménytartalékból. C tulajdonos D korábbi tulajdonostól vette meg 30% üzletrészét 2 millió forintért, így lett 10% helyett 40% tulajdonrésze. A cég saját tőkéje 5 millió forint a zárás előtt (jegyzett tőke, eredménytartalék, adózott eredmény egyben). Helyesen gondolom, hogy a vagyonfelosztási javaslat alapján minden tulajdonosra jutó adózandó eredménye a rá eső kezdeti külső forrásból származó jegyzett tőke és a v.f.o. javaslat szerinti érték különbözete lesz, függetlenül attól, hogy C tulajdonos ennél magasabb értéken vásárolt 30% üzletrészt? Jól gondolom, hogy a jegyzett tőkén felüli vagyon osztalék típusú jövedelem lesz, és nem árfolyamnyereség? Ez a görög magánszemélynél fontos, a kettős adóztatást kizáró egyezmény más-más pontja vonatkozik ezekre. Köszönettel.

Vagyonfelosztás kiválásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. Egy alapnak 2 tulajdonosa van 99% és 1% arányban. A 99%-os tulajdonos szállt be később. De annak idején kötöttek egy szindikátusi szerződést, hogy ami a beszállás előtt volt, sőt utána is teljesen kettéválik a 2 tulajdonos működése a cégen belül, olyannyira, hogy külön bankszámla, amire külön érkeznek a bevételek, külön fizetik az adókat, járulékokat stb. A korábbi egyedüli tulajdonosnak van 1%-a, az újnak 99%-a. Viszont a korábbi tulajdonos részére sokmilliós követelés a cégben. A viszony még tovább romlott, így a korábbi tulaj szeretne teljesen kiszállni. A kérdés, hogy a sokmilliós követelés 100%-át (ami a szindikátusi szerződés szerint őt illeti), hogy tudja magával vinni, ha neki csak 1% tulajdonjoga van most a cégben? És ennek milyen számviteli és adós következménye lesz?

Vagyonfelosztás Kérdés

Kedves Szakértő! Egy bt. egyszerűsített végelszámolásról döntött. Jól tudom, hogy a vagyonfelosztást úgy kell kiszámítani, hogy saját tőke - jegyzett tőke, s úgy a tagok között felosztani? Hogyan kell lekönyvelni, s mit kell levonni belőle? Köszönöm segítségét, mert ilyet még nem csináltam

Végelszámolás: beszámoló, mérleg, a vagyon felosztása, kiadása Cikk

Végelszámolásról szóló írásunkat folytatjuk a végelszámolás időszakát lezáró beszámolóra, a vagyon felosztására és kiadására, az egyszerűsített végelszámolásra és a kényszertörlési eljárásra vonatkozó főbb szabályok ismertetésével.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulás

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Osztalék kifizetése ingatlannal

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close