3 találat a(z) vadászegyesület cimkére

Vadàszegyesület – koronavírus-kedvezmény igénybe vétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vadászegyesület tevékenységi körében szerepel a 93 TEÁOR sporttevékenység. A 30 százalékos bevétel meghatározásánál a tagdíj és a belépési díj számít? Beletartozik a TEÁOR-ba a bérvadászat? Nettó összeget veszek figyelembe? Köszönettel.

Vadászegyesület számlázása belföld-külföld Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Vadászegyesületnek "Vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás" a fő tevékenysége. A földtulajdonosi közösségnek fizet a területért számla ellenében. 1. Élő mezei nyúl, vaddisznó, dán hús, róka minta, őzbaklelövési díj, trófeaértékesítés történik magyarországi adószámmal rendelkező cégeknek és áfásan. Az egyesület az áfában az általános szabályokat választotta. 2. Külföldi magánszemélynek is áfásan számlázott. Kérdésem: helyesen járt-e el hogy így számlázott az 1. és a 2. esetben? A NAV 2017/33 állásfoglalásan az szerepel hogy a bérvadászat főszabály szerint adómentes. Választhatnánk: a 86. § (1) bekezdés l pontja szerinti mentességet a fentiekre tekintettel? Ha igen, belföldön mentesen számlázhat? Külföldre közösségi adószámmal rendelkezőnek mentes, külföldi magánszemélynek áfás számla? Milyen nyomtatványon tudom megtenni, ha lehet választani? Köszönettel!

Adómentes bevételek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület vadásznapot tartott, ahol a résztvevők számára különféle versenyeket rendezett. A győztesek részére ajándéktárgyakat adtak át. Több iránymutatást olvastam az ajándéktárgyak adózására vonatkozóan. Az egyik tájékoztatás szerint az Szja tv. 1. sz. melléklet 8.18. pontja szerint az ajándék összege 5 000 forintig adómentes, a többi rész után 16 % szja és 27 % eho fizetendő. (az ajándékként átadott tárgyak nem minősülnek értékpapírnak). Egy másik iránymutatás szerint viszont az átadott ajándék az Szja tv. 1. sz. melléklet 3.3. pontja szerint adómentes a minimálbér 50 százalékáig, figyelemmel a 3.4. pontban leírtakra, tehát akár ezen szabály szerint is minősítheti az egyesület az ajándéktárgy adójogi vonzatát. (A vadászegyesület alapszabályában rögzíti, hogy rendezvényeket szervez, ahol népszerűsíti és ismerteti a vadászattal kapcsolatos tudnivalókat.) Szeretném abban is az iránymutatását kérni, hogy milyen kifizetéseket ért az Szja tv. 1. sz. melléklet 3.3. pontja a szakszervezetek vonatkozásában a havonta adott támogatás fogalma alatt? Kérhetnék Öntől erre konkrét kifizetési jogcímeket? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Sztv.-mutatók

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close