32 találat a(z) végrehajtó cimkére

Adóellenőrök "célkeresztben": nem szeretett vendég a revizor Cikk

Gyakran éri inzultus a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) alkalmazottait, a durvább esetek miatt évente általában 15-20 feljelentést tesz a hatóság a rendőrségen – írja a Magyar Idők.

Végrehajtói iroda bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1) Eddig egyéni vállalkozóként működő önálló bírósági végrehajtónak az szja-törvény 10. számú melléklete alapján a díjjegyzék elkészítésének napján könyveltük a bevételeit. Július 1-jétől végrehajtói irodaként működik, tehát kettős könyvvitelt vezetünk. Mivel pár napos csúszással tudja csak a végrehajtó iroda kiállítani a bevételi bizonylatokat, így a bankszámlán való jóváírás napján kell könyvelni, vagy továbbra is a díjjegyzék kiállításának napján? 2) Az adós által befizetett összeg egy része a végrehajtó munkadíja, a fennmaradó összeget pedig a végrehajtást kérőnek kiutalják. Elfogadható-e a könyvelés, ha a befizetéskor a 479-re könyveljük a teljes összeget, majd a díjjegyzék kiállításakor T479-K91-re könyveljük a végrehajtó munkadíját, és T479-K384-re a végrehajtást kérőnek kiutalt összeget? Ha nem, akkor hogyan kell könyvelnünk?

Bankszámla-tulajdonos átírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Július 1-jétől az önálló bírósági végrehajtóknak kötelezően végrehajtói irodaként kell működniük. Egy korábban egyéni vállalkozóként működő végrehajtó a törvényváltozás miatt 2016. 06. 30-ával megszüntette egyéni vállalkozását, mivel ezt követően már ilyen formában nem folytathatta a tevékenységét, ugyanakkor nem alapított végrehajtó irodát. Így egy másik végrehajtó iroda kapta meg a végrehajtói kamarától az ő körzetét, tehát július 1-jétől hivatalosan a végrehajtó iroda működteti azt a körzetet, a bevételek őt illetik. Ugyanakkor a volt egyéni vállalkozó letéti és végrehajtói bankszámláit vezető bank nem volt hajlandó július 1-jei dátummal átírni a bankszámla-tulajdonos nevét a végrehajtó iroda nevére, holott a letiltásból befolyt pénzek már a végrehajtói iroda bevételeit képezik. Több körzetet is átvett a végrehajtó iroda, és a többi bank átírta szó nélkül a számlatulajdonos nevét. Könyvelhető-e a végrehajtó iroda bevételeként az X.Y. (megszűnt) egyéni vállalkozó néven kiállított bankszámla, ha a végrehajtó iroda rendelkezik a végrehajtói kamara által kiadott hivatalos kinevezéssel, miszerint július 1-jétől az iroda végzi a végrehajtói tevékenységet, és az X.Y. egyéni vállalkozó végrehajtói tevékenységét visszavonták? Sajnos a helyzet eléggé egyedi, és könyvelőként jól tudom, hogy a bankszámla-tulajdonos július 1-jétől az iroda kellene, hogy legyen, de technikai okok miatt az átírás a banknál csak 1 hónappal később történt meg.

Ők nem lehetnek egyéni vállalkozók! Mutatjuk, mit kell tenniük Cikk

Változtak a bírósági végrehajtókra vonatkozó vállalkozói szabályok, amelyek szerint az önálló bírósági végrehajtóknak idén június végéig végrehajtói irodát kellett alapítaniuk, vagy be kellett lépniük tagként egy, már működő irodába. Ezt megelőzően meg kellett szüntetni az egyéni vállalkozást, amelyhez számos adminisztrációs és bevallási kötelezettség társul, amelyek teljesítéséhez nyújtunk támpontot cikkünkben.

Letiltásssal kapcsolatos kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Letiltással kapcsolatban két kérdésem lenne: 1.) Végrehajtó arról értesített, hogy munkavállalóm letiltását szüneteltetik. A szünetelés alatt újabb letiltás érkezett, ennek levonása elkezdődött, majd a szünetelő letiltást újból indítják, kérdésem, hogy melyik letiltás élvez elsőbbséget, a korábban szünetelő, vagy a közben érkezett? 2.) Korlátlanul levonható a munkavállaló munkabérének az a része, amely az öregségi nyugdíjminimum ötszörösét meghaladja, vagyis 142 500 forintot, konkrétan, ha a például 33 százalék levonása után marad 150 000 forint, akkor még 7500 forint levonható a munkabérből? Ezt kötelező levonni, vagy csak levonható? Válaszát ez úton is köszönöm.

Követelés bérleti díjból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne, önálló bírósági végrehajtónak követelése van a magánszemélytől, aki csak bérleti jogviszonyt létesített a kft.-vel, az egész bérleti díj összegét kéri követelésnek szja levonása nélkül, ilyen esetben törvényesen kéri a végrehajtó az szja nélkül csökkentett összeget? Vagy csak az szja-val csökkentett rész utalható el a végrehajtónak? Válaszát köszönöm

Fiktív számlákkal trükközött, ráküldte a végrehajtókat a NAV Cikk

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdálkodó több tízmilliós árukészletét foglalták le. A társaság mindenféle fizetési felszólítást figyelmen kívül hagyott, nem működött együtt a hatósággal.

Végrehajtói letiltás – kamat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos egyre több munkáltató dolgozójánál fut be végrehajtói letiltás – közüzemi számla, társasházi közös költség stb. tartozás miatt annak – beszedésére. A standard letiltásban, amit a végrehajtó küld a Ptk. 301. § (1) bekezdésére történik hivatkozás a főkövetelés (tőke) utáni kamat mértékére, ami már nincs hatályban. Az új Ptk. XXIII. fejezete csak vállalkozások közötti, illetve hatóság esetén taglal késedelmes teljesítés esetére mértéket. A magánszemély esetén mi az alkalmazandó kamat mértéke, illetve hol kerül ez szabályozásra?

A NAV végrehajtóival erőszakoskodott, börtön lett a vége Cikk

A bíróság, hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés bűntettében bűnösnek találta azt a budapesti kereskedőt, aki a NAV végrehajtóival szemben erőszakoskodott és ezzel megakadályozta a jogszerű intézkedést. Az ítélet halmazati büntetésként egy év börtönbüntetéssel és két év járművezetéstől való eltiltással szankcionálta az elkövetőt.

Végrehajtói letiltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérem segítségét: Közjegyzői határozatban a "végrehajtást kérőnek" kölcsönszerződés jogcímen letiltás foganatosítására kötelezte cégünket egyik munkavállalónk munkabéréből. A letiltásról szóló levelet 2011-ben az egyik végrehajtó iroda postázta részünkre. Később, 2012-ben levélben értesítést kaptunk, hogy az ügy az egyik önálló bírósági végrehajtó tartós helyetteshez került. 2013-ban telefonos megkeresésünk során, a végrehajtó irodájától azt az információt kaptuk, hogy a "végrehajtást kérő" eladásra került, a jogutódlás lezajlásáig a végrehajtást kérőnek járó összegeket helyezzük letétbe. A végrehajtó részére a jutalék továbbra is, havi rendszerességgel átutalásra került. 2013-ban, pár hónappal később ismételten felkerestük a végrehajtót írásban, de levelünkre nem érkezett válasz. Telefonon történő megkeresésekre sem kaptunk érdemi információt. 2014-ben felkeresett bennünket a "végrehajtást kérő" munkatársa, és telefonon elmondta, hogy a követelést 2012. év folyamán egy kft. részére eladták. Ennek a kft.-nek egyedüli elérhetőségként egy levelezési címet kaptunk, amire postáztunk is egy tértivevényes levelet az ügy tisztázása érdekében. A levélre nem érkezett válasz, és eltelt közel egy év. A munkavállaló munkabéréből a letiltást rendszeresen foganatosítottuk, és letétbe helyeztük. A pénz jelenleg is letétben van, a munkavállaló munkaviszonya pedig cégünknél időközben megszűnt. Mi a teendőnk ez ügyben?

Lassú, drága és sikertelen a végrehajtás Cikk

Jogi végzettség nélkül senki ne legyen bírósági végrehajtó. Többek között ezt kívánja elérni a végrehajtási rendszert drasztikusan átszabni tervező Patyi Gergely. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkárával készített interjú a legfrissebb HVG-ben olvasható.

Végrehajtás az adóstárs vállalkozói számlájára Cikk

Olvasónkat megdöbbentette, hogy a magánszemély adóstárs vállalkozói számláját inkasszálta a végrehajtó. Van-e erre joga? – kérdezte. Dr. Verbai Tamás jogász szakértőnk, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Terhelt ingatlan könyvelése Kérdés

Üdvözlöm Önöket! Egy társaság 40 egységet fizet egy ingatlanért, amelyen 100 egység zálogjog van bejegyezve, amelyet nemsokára ki kell fizetnie a végrehajtó felé. Hogyan alakul az ügylet könyvelése, mi lesz a beszerzési ár?

Bírósági végrehajtó kontra behajtó: kitől kell jobban félni, ha tartozunk? Cikk

A behajtók nem minősülnek közhatalmi személynek, és csupán ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, amivel megbízóik. Nem vizsgálnak jogszerűséget, díjazás ellenében szolgáltatást nyújtanak megbízóiknak. A végrehajtók az igazságszolgáltatást képviselik és a bíróság határozatainak szereznek érvényt. A hírekben és a fejekben gyakran keveredik a két fogalom, holott nagyon fontos tudni, hogy mi is különbözteti meg a bírósági végrehajtókat a behajtóktól.

Mit tehetünk inkasszó és az APEH-végrehajtás ellen? Cikk

Sokan nem tudják, hogy pontosan mit is jelent számukra az adóvégrehajtás, milyen jogaik vannak akkor, ha bankszámlával szemben inkasszó érkezik az APEH-től, vagy ha az adóvégrehajtó csenget be hozzá. Pedig a vállalatok likviditási helyzetét jelentősen befolyásolja például az APEH-el szembeni fizetési kötelezettség teljesítésének időpontja, s a helytálló jogorvoslatokkal akár időt is nyerhet egy társaság, a számla kiegyenlítéséhez.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs