542 találat a(z) végelszámolás cimkére

Katás bt. végelszámolna Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenlegi helyzetben egy katás bt.-nek visszamondták az eddigi szerződéseit, és mivel mint bt. szünetelésre nincs lehetősége, megszüntetné a cégét. A végelszámolás kezdő időpontja május 1-je lenne. A bt. beltagja lenne a végelszámoló, de neki nincs máshol heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, a bt.-ben fizette az 50 ezer forintos katát. Ha ő lesz a végelszámoló, és a cég visszakerül a tao hatálya alá a végelszámolási időszakra, akkor neki, mint bt.-beltagnak és mint végelszámolónak, keletkezik járulékfizetési kötelezettsége a bt.-ben? Köszönöm szépen a segítséget!

Könyvelés rendezése Kérdés

Üdvözlöm! Az alábbiakban kérnék tanácsot. Egy olyan cég könyvelése került hozzám, amely megelőzően felszámolónál volt. A felszámolónál lévő időszakban végelszámolás alatt volt a cég. Az új tulajdonos átvételekor a végelszámolást lezárták, visszavonták, a társaság folytatja tevékenységét. A főkönyvben jelentős összegű kötelezettségek szerepelnek (hitelek, kölcsönök). Az ügyvezető elmondása szerint van egy felszámolói nyilatkozat, amely szerint ő nem fogadja el az előző tulajdonosok időszaka alatt bekönyvelt kötelezettségeket. Viszont mégsem kerültek ezek a tételek kivezetésre. Ha a felszámoló ezt nem rendezteti visszamenőlegesen (lehet még ezt?), akkor az új tulajdonos kivezettetheti ezeket a tételeket (a felszámoló nyilatkozata alapján), és az új tulajdonosnak kell megfizetni a kivezetéssel (egyéb bevétel) járó adót? Van/lehetséges erre vonatkozóan társasági adókedvezmény?

Lekötött tartalék elengedése Kérdés

A cég végelszámolást indított el és a lekötött tartalékon van összeg, mely pótbefizetésből keletkezett, de ezt a cég nem tudja viszafizetni. Ilyenkor mit kell tenni? Kivezetem és 9-be könyvelem, és ezek után társasági adót kell fizetnie még a cégnek? Válaszát köszönöm szépen!

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet végelszámolása Kérdés

A közérdekű nyugdíjasszövetkezet 2018. évben alakult, és 2020-ban a végelszámolás mellett döntött. A szövetkezet gazdálkodása eredményét eredménytartalékba helyezte, mely után társasági adót nem fizetett. Kérdésem, hogy a társasági adót a végelszámolás végén, a felosztandó még le nem adózott eredménytartalék után kell-e megfizetni, nyugdíjasszövetkezet által fizetett osztalék címén. Az így leadózott vagyont a szövetkezet tagjai között feloszthatja-e vagyoni hozzájárulásuk arányában a szövetkezet? Köszönettel: Csordásné F. Edit

Megjelent az eljárásjogi intézkedésekről szóló kormányrendelet Cikk

Megjelent a kormány rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A kormány az Alaptörvény által és a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedéseket, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Vállalkozások megszűnése: mi lesz a munkavállalókkal? Cikk

A járvány egyre erőteljesebben érezteti gazdasági hatását: likviditási tartalék hiányában számos vállalkozás kénytelen szüneteltetni tevékenységét vagy véglegesen bezárni kapuit. Ez az egyéni vállalkozók, a kisvállalkozó cégek mellett egyre inkább érinti a nagyobb gazdasági társaságokat is. Milyen teendők vannak és milyen munkajogi következményekkel kell számolni? Mi lesz a munkavállalókkal?

Alapítvány megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem közhasznú alapítvány szeretne megszűnni. A törvényszék ezt már végzéssel engedélyezte is. Rendelkezik tárgyi eszközökkel, amelyeket szeretnének ingyenesen átadni. Az alapítvány egy főiskolai tanszékhez kapcsolódik, így annak a tanszéknek átadnák ezeket. Ez jár-e adóvonzattal: társasági adó vagy áfa? Nem áfás az alapítvány, de amikor ezek az eszközök beszerzésre kerültek még az volt. 2016.év végével kilépett az áfa körből. Ez érinti-e az áfáját? Amikor kilépett az áfából követelés volt az áfán, ez azóta fennáll. Ezt visszakapja a végelszámolás végén? Az alapítványnak nincs pénzeszköze, évek óta nem működik, tehát a megszűnést olyan módon tudná megoldani, ami nem jár adófizetéssel. Előre is köszönöm válaszát!

Végelszámolásból visszalépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ről kérdeznék. 2019. évben határozatot hoztak a megszűnésről. Elkészült a tevékenységet lezáró bevallás. Közben – végelszámolás időszaka alatt – úgy döntöttek, hogy folytatják a tevékenységet. Most elérkezett a 2019. év zárása. Milyen időszakról kellene számot adnunk? A tevékenységet lezáró időszaktól 12.31-éig, vagy január 1-jétől december 31-éig? Köszönöm válaszát!

Koronavírus miatt elapadt a bevétel. Mit tehet a katás bt.? Cikk

Katás bt. bevétele teljesen visszaesett a koronavírus miatt, nincs forrás a kata megfizetésére sem. Milyen lehetőségei vannak a társaságnak? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Vagyonfelosztás önkormányzati tulajdonú kft. végelszámolásakor Kérdés

Tisztelt Szakértő! 100 százalékos önkormányzati tulajdonú kft. pályázati forrásból létrehozott egy látogatóközpontot, kb. 100 millió forint értékben, a fenntartási időszak leteltével végelszámolás keretében megszüntetnék. Áfa-visszaigénylése nem volt a beruházás során (akkor még alanyi mentes volt). Ha jól értelmezem, áfafizetési kötelezettsége nem lesz, de a kifizetői szja-t és szochót meg kell ebben az esetben is fizetni a vagyonfelosztáskor? Előre is köszönöm a választ.

Apportba kapott immateriális jószág végelszámoláskor Kérdés

Magyarországi taoalany kft.-alapításkor apportba kapott külföldi (EU-s) anyavállalatától immateriális jószágot (vagyoni jog). A kft. végelszámolásra készül. Hogyan kell eljárni végelszámoláskor az immateriális jószág kivonása kapcsán, ha az apportba kapott eszköznek van még könyv szerinti értéke, illetve ha a könyv szerinti értéke már nulla? Ha értékesítésként kell eljárni, akkor az EU-s értékesítés szabályai szerint fordított áfával (0%) kell számlázni? Ha az eszköznek nulla az értéke, akkor is kell számlát kiállítani?

Katás kkt. végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szóban forgó kkt. 2019 végéig evás volt, 2020-tól katás lett, 03. 01-jével egyszerűsített végelszámolás indult. A végelszámoló a kkt. ügyvezető tagja. A végelszámolás alatt kell-e járulékot fizetnie a végelszámolást végző ügyvezetőnek? Válaszát előre is köszönöm!

Két pénzügyi vállalkozás engedélyét vonta vissza az MNB Cikk

Szigorúan fellép a továbbiakban az Magyar Nemzeti Bank (MNB) azon az alapvető működési adataikat a jegybanknak késedelmesen vagy egyáltalán nem megküldő pénzügyi vállalkozásokkal szemben. A mulasztók – e piac közel ötöde – a felszólításokon, bírságon túl végső esetben engedély-visszavonásra számíthatnak a felügyelési munka akadályozásáért. A jegybank súlyos adatszolgáltatási jogsértések miatt vonta vissza most a Credit Unió Pénzügyi Zrt. és a Pannon Star Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt. engedélyét is, olvasható az MNB honlapján.

Kevésbé fogynak a magyar cégek Cikk

Februárban 20 százalékkal több volt a törölt, mint az induló vállalkozás, 2580 cégalapítás mellett 3098 cégtörlést tettek közzé, de a cégek számának csökkenése lassulni látszik – derül ki az Opten mai közleményéből.

Jegyzett tőke – Végelszámolás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy kft. végelszámolást tervez. A kft. kiválással jött létre, a jegyzett tőkét a jogelőd cég eredménytartalékából kapta, majd a kötelező jegyzett-tőke-emelést már a saját eredménytartalékából oldotta meg (3000 eft jegyzett tőke összesen). Most végelszámolásban gondolkodik. Kérdésem a következő: mivel a kft. tulajdonosa nem leadózott jövedelméből bocsátotta rendelkezésre a jegyzett tőke összegét, jól gondolom-e hogy a végelszámolás során esetleg megmaradó jegyzett tőke kifizetését le kell adóznia? Illetve valóban csak a "maradvány" összegét kell leadóznia? Ha igen, akkor ez milyen jövedelme lesz (szja szempontból)? Továbbá milyen adókat kell megállapítani és megfizetni a cégnek (mint kifizetőnek) ezek után? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közhasznúsági jelentés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Innovációs járulék, partnervállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close