166 találat a(z) vállalkozás cimkére

Döntött a Kúria: ekkor nem terheli települési adó a vállalkozásokat Cikk

Egy vállalkozó vitatta a terhére településiadó-fizetési kötelezettséget előíró adóhatározatok jogszerűségét, arra hivatkozva, hogy nem adóalany. A Kfv.V.35.395/2018/6. számú döntésben a Kúria mondta ki, mikor alanya és mikor nem a települési adónak egy vállalkozás.

Örökölt vállalkozás megszüntetése vagy eladása – 2 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm szépen a válaszát. Egy kérdésem lenne még a témával kapcsolatban: A végelszámolással történő megszüntetés esetén (1. kérdés) mi lesz az értékpapír megszerzésére fordított érték? Ugyanúgy itt is a 67. § (9) a) ak) 1. alpont az irányadó? Tehát a hagyatéki eljárásban megállapított érték? Köszönettel. Első kérdés linkje: https://adozona.hu/kerdesek/2018_9_4_Orokolt_vallalkozas_megszuntetese_ndn

Munkavégzés gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! A lányom gyeden van, a kisfia 2017.06.05-n született. Van egy egyéni vállalkozása, ami jelenleg szünetel. A szűlés előtt hozzám volt bejelentve 4 órában kozmetikusként. A munkahelye tulajdonképpen a vállalkozás székhelye. (Ez az ő egyéni vállalkozásának és az én egyéni vállalkozásomnak is a székhelye.) Szeretne dolgozni. A kérdés az, hogy járna jobban? Ha a vállalkozását aktiválja és kata alá bejelentkezik, vagy vállalkozói adózásban dolgozik mint vállalkozó, vagy az én egyéni vállalkozásomban mint alkalmazott 4 vagy 8 órában órában? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: M J-né

Vállalkozás-alvállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk reklámkampányok létrehozásával, kivitelezésével foglalkozik. Ehhez különböző helyszínekkel (például strandok, fitnessz termek stb.) szerződést kötünk, majd az ő helyszíneiket értékesítjük reklámcéllal ügyfeleinken (tehát például naptej posztert teszünk ki strandokon). Maguknak a reklámanyagoknak a gyártásához (például poszterek, szórólapok stb.) nyomdákat, a kihelyezésükhöz (kiragasztás, helyszínre szállítás stb.) logisztikai cégeket veszünk igénybe. Kérdés, hogy a nyomdák és logisztikai cégek alvállalkozóink-e? Az ügyfeleink (=naptejes) és a köztünk lévő szerződésbe belekerül, hogy alvállalkozót igénybe vehetünk. A nyomdákkal és logisztikai cégekkel nincs konkrét szerződésünk, a munkákat esetileg rendeljük meg tőlük (Megrendeléssel). Ez a tevékenység, mely szerint mi kampányt hozunk létre, ill. külső cégek közreműködését vesszük igénybe a megvalósításhoz, ez MINŐSÍTHETŐ-E A PTK. SZERINTI VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉSES KAPCSOLATNAK, és így nálunk a hipa csökkenthető-e a nyomdai ill. a logisztikai költségekkel? Válaszát előre is köszönjük!

Katás bt. alapítása gyed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyeden vagyok, féléves a lányom. Főállásból (40 óra) jöttem el, ahová várnak majd vissza, a munkahelyem tb-kifizető hely. Szeretnénk egy vállalkozást beindítani, erre katás bt.-t szeretnénk alapítani, ahol én lennék a beltag, és személyesen közreműködnék a tevékenységben (heti megközelítőleg 15-20 órás elfoglaltságot jelentene). Az lenne a kérdésem, hogy ez esetben jár-e tovább a gyed változatlanul, lehetek-e én bejelentve, mint kisadózó a bt.-ben, jár-e valamilyen adókedvezmény? Akivel a bt.-t alapítanám, főállásban dolgozik, és egyelőre nem szeretné feladni a munkahelyét, ő lenne a kültag. Ezen kívül azt szeretném még kérdezni, hogy van-e a munkahelyem felé bejelentési kötelezettségem a vállalkozás indításáról? A bt.-ből havi jövedelemkivét nem lenne, a teljes bevételt visszaforgatnánk. Válaszukat előre is köszönöm!

Befektetés startup vállalkozásba: ilyen adókedvezmény jár Cikk

A startup (korai fázisú) vállalkozásba történő befektetés a társasági adó rendszerében jelentős előnyt jelenthet, négy év alatt összesen akár 80 millió Ft adóalap-csökkentő tételt érvényesíthet a befektető. 2017-től adóalap-kedvezményre jogosult az az adózó, amely ún. korai fázisú vállalkozásban részesedést szerez.

Vállalkozás-alvállalkozás Kérdés

Cégünk reklámkampányok megvalósítására vállalkozik. Egyes szolgáltatásokat alvállalkozóval végeztet. A reklámkampány megvalósítására kötött szerződésben rögzítésre kerül, hogy a feladatok elvégzéséhez alvállalkozó igénybe vehető. Kötelező-e, hogy a kampányt megrendelő ügyféllel és az alvállalkozóval kötött szerződés megnevezése „Vállalkozói szerződés” legyen? Abban az esetben például, ha a kihelyezési-eltávolítási munkákra Megrendelést írunk egy logisztikai céggel, akkor mivel a szerződés megnevezése nem vállalkozási szerződés, akkor ők nem is alvállalkozóink? Illetve, ha cégünk és a kampány megrendelője között létrejött szerződés megnevezése Szerződés vagy egyéb, de nem „Vállalkozási szerződés”, akkor a reklámkampányokra kötött szerződések, illetve kampány lebonyolításában részt vevő alvállalkozók tevékenysége (gyártási, és kihelyezési munkákra kötött szerződések) nem tekinthető vállalkozási és alvállalkozói teljesítésnek?

Vállalkozás indítása előtti számlák Kérdés

Vállalkozást szeretnék indítani. Psziho pedagógusként humán szolgáltatás tevékenységre. A vállalkozás indítására szeretnék felkészülni, a helyiséget, ahol ezt végezni fogom már szeptembertől szeretném bérelni. Ki kell alakítani a helyet benne, kicsit rendbe kell hozni, festés, burkolás, berendezés beszerzése. Úgy tudom hogy a vállalkozás megkezdése előtt három évvel vásárolt dolgokat ,amelyeket a vállalkozásban használom, el lehet számolni, de a bérleti díjban nem vagyok biztos. Bérelném a helyiséget szeptembertől, de a vállalkozást tavasszal szeretném elindítani? Ebben az esetben a havonta kifizetett bérleti díjak elszámolhatók-e? Kell-e erre a tevékenységre pénztárgép, vagy elég a nyugtaadás?

Főállású katás egyéni vállalkozó rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e olyan kötelezettség, mely szerint egy rokkantsági ellátásban részesülő katás egyéni vállalkozó, akinek a bevétele három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér 150 százalékát, köteles-e ezt bejelenteni a rehabilitációs hatóságnál 10 munkanapon belül (amely ezt követően intézkedik az ellátás megszüntetéséről)? Ha ez az egyéni vállalkozó olyan munkát végez, mely középfokú végzettséget igényel, akkor ez esetben a garantált bérminimum 150 százalékáról van szó? Ha ez az egyéni vállalkozó nem rendszeresen, hanem egy-két hónap kihagyással keres a rokkantsági ellátás mellett a minimálbérnél másfélszer magasabb összeget vagy annál többet (nem minden hónapban állít ki számlát), akkor az ő rokkantsági ellátását nem szüntetik meg? Rehabilitációs ellátásban részesülő egyéni vállalkozó esetén van-e ilyen összegkorlát vagy csak az számít, hogy heti 20 óránál többet ne dolgozzon? Válaszukat előre is köszönöm!

Csed mellett vállalkozna? Így lehetséges Cikk

Gyakran merül fel kérdésként a csed, gyed, gyes folyósítása alatti vállalkozás lehetősége, így a témában megjelent számos írás ellenére sem haszontalan, ha ismét visszatérünk rá.

EU-tagállamba fizetett támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi kft. szoros üzleti kapcsolatban van Olaszországgal. Ezért egy iskolának támogatást adna. Ez a vállalkozás érdekében felmerült költségnek minősülhet? Innen milyen igazolást kell kérni? Köszönettel:

Áfa: vállalkozás és őstermelés Kérdés

Katás egyéni vállalkozó alanyi mentes cukrász, mellette mezőgazdasági őstermelő őstermelői igazolvánnyal marhahizlalással foglalkozik. Kérdésem: – mezőgazdasági őstermelőként válaszhatom-e a kompenzációs felár helyett áfában az általános szabályok szerinti (tehát áfakörös) adózást? (De a vállalkozásban továbbra is szeretnék alanyi mentes lenni.) – Tudomásom szerint a mezőgazdasági őstermelő az év folyamán bármikor választhatja a kompenzációs felár helyett az általános szabályok szerinti adózást, nem csak év végén a következő évre, ezt jól tudom? köszönöm válaszukat

Passzív gyednek minősül? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó ügyvéd anyuka a csed és gyed idejére nem passziválta a vállalkozását, csak minden hónapban jelentette, hogy nem köteles a katát fizetni. Most várja a második gyermeket, s az egészségbiztosító szerint a fenti konstrukció passzív gyednek minősül, s így nem lesz meg a 365 nap két év alatt. Eddig úgy tudtuk/gondoltuk, hogy passzív gyed csak akkor lehetséges, ha megszűnik a kismama jogviszonya a csed/gyed alatt. Itt nincs szó megszűnésről, csupán nincs havi kata fizetési kötelezettség. Milyen jogszabályhelyet nem vettünk figyelembe, ha egyátalán igaz a fenti állítás? Köszönettel!

Uniós diplomata családtagjának vállalkozás indítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő problémával fordultak hozzám mint könyvelőhöz: francia állampolgár, akinek a párja diplomata Magyarországon, szeretne egyéni vállalkozást indítani. Mindenhonnan elküldték, mert csak diplomata kártyája van mint családtag, amely a lakcímkártya helyett érvényes. Ügyfélkaput tudott ezzel a kártyával csináltatni, de egyéni vállalkozást nem tud indítani, mert nincs külön lakcímkártyája. Kérnék segítséget, hogy hogyan tudnánk egyéni vállalkozást indítani neki! Köszönöm: Gulyásné

Vállalkozás és munkaviszony gyes alatt: munkaidő, járulékok Cikk

Több kérdés is érkezett a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) alatti keresőtevékenységre és tb-terhekre vonatkozóan. A kérdésekre alapozva összefoglaljuk a gyes folyósítása alatt folytatott munkaviszony és vállalkozás esetén alkalmazandó szabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagdíj átvállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs