179 találat a(z) vállalkozás szüneteltetése cimkére

Nyugdíjas vállalkozásának szüneteltetése Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok, kata alá bejelentkezve. Nincs alkalmazottam, így egyúttal én vagyok az egyetlen kisadózó a vállalkozásomban. Várhatóan jövő évben lesznek olyan hónapok, amikor nem lesz megbízásom. Ezekre a hónapokra szüneteltetni fogom az egyéni vállalkozást. Kérdésem az, hogy a szüneteltetés ideje alatt az egészségbiztosításhoz a járulékot a költségvetés fizeti-e, mert ebben az időszakban kisadót nem kell fizetnem, tehát nem fedezi a kisadó az egészségbiztosítást. Köszönettel: dr.Bikfalvi István

Szüneteltetés gyakorisága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy katás egyéni vállalkozó milyen gyakran szüneteltetheti a vállalkozását, mivel nincs minden hónapban munkája. (A havi 1 millió forint árbevételtől is messze van.) Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozás szüneteltetése alkalmazott mellett Cikk

Szüneteltetheti-e a tevékenységét az egyéni vállalkozó, ha nem végez tevékenységet, és a munkát végző alkalmazottja gyeden van? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítás szakértőnk válaszolt.

Evás nyugdíja Kérdés

36 órás munkaviszonnyal rendelkező evás vállalkozó, a nők 40 évével nyugdíjba kíván menni 2018-ban. Mi a követendő eljárás, ha a későbbiekben tovább szeretne dolgozni úgy munkaviszonyban, mint az evás vállalkozásában is? A munkaviszonyát meg kell szüntetni? Az evás vállalkozását szintén meg kell-e szüntetni, vagy elegendő csak szüneteltetni? Ha szüneteltetnie kell, akkor mennyi ideig? Már nyugdíjasként és mellette evás vállalkozóként milyen adó- és járulékterhei lesznek? A jövedelemkorlátba milyen mértékben számít be az evás jövedelem? Válaszukat előre is köszönöm

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra jelentkezett be az egyéni vállalkozó, de ezt a tevékenységét mégsem végzi, akkor szüneteltetheti-e a vállalkozást, vagy mindenképpen meg kell fizetnie a szobánkénti 38 400 forintos átalányt? Illetve arányosan, ha év közben kért adószámot? Köszönöm: Burián Tamásné

Cseden lévő katás vállalkozó és a szünetelés Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 2018. június 20-áig csed miatt nem fizet katát. Június 2-ától szünetelteti a vállalkozását. Június 21-étől nem ő megy a gyerekkel gyedre, hanem a férje. Júniusra kell katát fizetnie, azért mert június 1-jén még katás volt, bár az a nap még csed időszakára esett?

Egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Jelenleg bizonytalan ideig (lehet, hogy csak 1-2 hónapig) nem lesz számlázandó bevétele katás egyéni vállalkozónak, de az is lehet, hogy hosszabb ideig. Ha szünetelti az egyéni vállalkozását, és mégis újra kell indítani, mert lesz bevétele, mikor tudja azt legkorábban megtenni? Folytathatja-e katás adózásban még idén? Mi a javaslata ilyenkor, mi a legjobb megoldás? Köszönöm a válaszát: Éva

Szünetelő egyéni vállalkozás: adózás az eladott tárgyi eszközök után Cikk

Gyakran felmerül a kérdés, hogyan kell adózni az egyéni vállalkozás szüneteltetésének idején értékesített tárgyi eszközökért kapott bevétel után. Cikkünkben példákon keresztül részletesen bemutatjuk, mikor, mi a teendő.

Egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Áfaalany, katás egyéni vállalkozó szüneteltetni szeretné 02.01-től az egyéni vállalkozást. A webes ügysegéden 01.31-én beadja a szüneteltetést, majd a NAV-hoz a 18T101E változásbejelentőt. Ezen kívül be kell adni a 1801,1808,18T1041. bevallásokat „S” jelzéssel, és be kell jelentkezni a 18T1011. nyomtatványon az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése miatt? Az áfabevallás esetében kérdezném a teendőket. 2017. 11. hónapban átlépte az alanyi mentes határt az egyéni vállalkozó, s bejelentkezett az áfakörbe. 2018-ban éves bevalló. 2018. január hónapban még bocsátott ki számlát, ahol befizetendő adó keletkezett. A 1865-ös számú bevallást is be kell adni szüneteltetés miatt, és be kell fizetnie a keletkezett befizetendő áfát? Egy másik lehetőség, ha megszüntetné a vállalkozást, majd újra indítaná például egy hónap múlva, akkor is választhatná a kata szerinti adózást és az áfa alanyi mentességet? Köszönöm a választ: Bné

Egyéni vállalkozás szünteltetése, megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az az egyéni vállalkozó, aki jelenleg szüntelteti a tevékenységét, mely időpontban kell, hogy megszüntesse a szüneteltetést? Várhatóan 2017. december hóban fog szerződést kötni, de a tevékenységet januárban végzi el, és az érte járó díjazást 60 napos fizetési határidővel március hóban kapja kézhez. Kérdésem, hogy mikortól kell a szünteltetést megszüntetni? December 1-jétől, mert akkor köti a szerződést, január 1-jétől mert akkor kezdi meg a munkavégzést, vagy március 1-jétől, mert márciusban fog hozzájutni a jövedelemhez? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katatörvény hatálya alá tartozó vállalkozó, aki az egyéni vállalkozását 2017.11.14-ével kezdődően szünetelti. A szüneteltetés megkezdéséig több vevő nem egyenlítette ki az egyéni vállalkozó által kibocsátott számlát. A szüneteltetés idején befolyt bevétel a 2017. évi bevétel része? Jelenleg alanyi mentes tevékenységet folytat a vállalkozó. A szüneteltetés megkezdéséig befolyt bevétel alapján 2018. évtől nem tartozik az áfatörvény hatálya alá a vállalkozó, de a kibocsátott számlák alapján a bevétel időarányosan meghaladja a 8 millió forintot. Ez alapján az egyéni vállalkozó 2018. évben áfásan kell, hogy számlázzon? Köszönöm a válaszát.

Katások NAV felé teljesítendő bejelentései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint katás egyéni vállalkozás indításáról a NAV információt kap. Ugyanez igaz akkor is, ha szünetel az egyéni vállalkozás? Vagy mindkét esetben szükséges T104-es nyomtatványt beküldeni? Hogyan jelezzem a NAV felé, hogy másodállású katásból főállású lettem? Válaszát előre is köszönöm.

Kataalanyiság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó. 2016 októberében kötött egy szerződést komolyzenei szolgáltatásra. A szolgáltatás teljesítésére november hónapban került sor, a fizetési határidő 2017. január hóra volt kiállítva. A vevő az adott időpontban fizetett. Az egyéni vállalkozó 2016 decemberétől, tehát a pénz bankszámlára történő megérkezésekor szüneteltette a tevékenységét. Helyesen járt el az egyéni vállalkozó? Köszönöm a válaszát.

Katás egyéni vállalkozó – iparűzési adó szüneteléskor II. Kérdés

Kedves Tamás! Kérem, hogy legyen kedves azt is leírni, mikor, pontosan hány forintot kell fizetnie. Például március 15-éig, vagy a szünetelés napját magában foglaló hónapot követő hónap 15-éig, vagy január 31-éig pontosan hány forintot fog fizetni ez a vállalkozó? Köszönöm!

Lízingelt autó kivezetése szünetelő egyéni vállalkozásból Cikk

Szünetelő vállalkozás tárgyi eszközei közül hogyan lehet kivezetni az eladott eszközöket? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs