179 találat a(z) vállalkozás szüneteltetése cimkére

Egyéni vállalkozó szünetelés alatti bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki másfél éve szünetelteti a működését, 2020-ban 1 millió forint bevételhez jutott. Ez az összeg egy része annak a vevői követelésnek, amiért a vállalkozó pert indított. Ez a per – 10 év után – a fenti összeg kifizetésével zárult. Hogyan kell elszámolnom a fenti összeget, ha a vállalkozás szünetel? Van-e lehetőség költséget (például végrehajtónak fizetett összeg, illeték) elszámolni ? Köszönöm.

Tárgyi eszköz áfája szünetelés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2017. januárban vásárolt egy tehergépkocsit, melynek az áfáját levonta. 2018. és 2019. évben szünetelt a vállalkozás, majd mivel nem indította újból, így a törvény erejénél fogva a vállalkozás megszűnt. Kérdéseim a következők: 1. Az áfatörvény 135. §-a alapján a levont áfa 1/5 részét vissza kell-e fizetni? 2. Ugyanakkor a megszűnés miatt pedig a piaci érték után is meg kell fizetni az áfát?

Biztosított őstermelő járulékbevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal kapcsolatban érdeklődöm, hogy egy őstermelőként biztosított ügyfelem esetében 2020 januárjától változik-e az 58-as járulékbevallás gyakorisága? Illetve, ha valaki magasabb összegű járulékalap után szeretne fizetni, akkor azt mikor és miként kell jeleznie a NAV felé, valamint 2020-ban van-e felső határa a járulékfizetésnek? Továbbá annak a nyugdíjas egyéni vállalkozó, aki szünetelteti a tevékenységét, kell-e beadnia 58-as bevallást? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Katás bevétel a vállalkozás szüneteltetése alatt: hogyan kell adózni utána? Cikk

A katatörvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó tavaly decemberben nyújtott szolgáltatás ellenértékét idén januárban kapja meg, 2020. január 1-jétől viszont szünetelteti a vállalkozását. A 2019. évben teljesített gazdasági esemény alapján 2020-ban érkezett ellenérték melyik évben számít bevételnek – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Katás bevétel a vállalkozás szüneteltetése alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy a kata törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó. A szolgáltatásnyújtás teljesítési határideje 2019. december, a megrendelő azonban az ellenértéket 2020 januárjában egyenlíti ki. Az egyéni vállalkozó azonban 2020. január 1-jétől szünetelteti a vállalkozását, mert nem lesz bevétele, nem kapott megrendelést. Kérdésem az, hogy a 2019. évben teljesített gazdasági esemény alapján 2020-ban érkezett ellenértéket melyik évben tekinthetjük bevételnek.

Az egyéni vállalkozást szüneteltetőkre vonatkozó különös szabályok Cikk

Az év vége közeledtével a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozóknak arra is figyelniük kell, hogy mikor jár le a tevékenység szüneteltetésére nyitva álló határidő.

Szünetelésből megszűnő kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy ha egy szüneteltetett (kezdete 2018. 05. hó) katás egyéni vállalkozó megszűnik, kell-e beadnia katabevallást, ha igen, milyen időszakot jelöljön, ha 2019-ben nem volt egy aktív napja sem a vállalkozásnak?

Egyéni vállalkozó tartozásának elévülése szüneteltetés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozó jelentős tartozást halmozott fel, melynek összege évről évre évül el, melyet a NAV az adófolyószámlán elévültetés címszóval fel is tüntet. Az a kérdés merül fel, hogy ha az egyéni vállalkozó szüneteltetné a vállalkozását, akkor a szünetelés időtartamára az elévülés is szünetel-e, vagy pedig ettől függetlenül a tartozást a vonatkozó szabályoknak megfelelően továbbra is elévülteti a NAV? Szíves válaszukat köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó 67 százalékos rokkant lett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozónak, aki 67 százalékos rokkant lett – van alkalmazottja is – a rokkantsági ellátás megállapításához szüneteltetnie kell-e egyéni vállalkozását? Mi van ilyenkor az alkalmazottal? Mert a vállalkozónak azt az információt adták, hogy a megállapítás idején nem lehet biztosítási jogviszonya. Szüneteltetni meg csak egy hónapig lehet, egy napig nem.

Kata – szüneteltetés Kérdés

A bt. kevés könyvvizsgálatot végez, kizárólag ebből keletkezik bevétele, csak decemberben, márciusban és májusban (amikor eljár könyvvizsgálni). A többi hónapra jogszerűen kérhet a katában szüneteltetést?

Egyéni vállalkozás szüneteltetése: ne feledkezzen meg az adóbevallásról! Cikk

Május 20-áig be kell nyújtaniuk az szja-bevallásukat azoknak a volt egyéni vállalkozóknak is, akik 2014. január elsejétől folyamatosan szüneteltették, és 2018. december 31-éig nem kezdték el folytatni a tevékenységüket, mivel 2018. december 31-én megszűnt az egyéni vállalkozói státuszuk. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik 2017. január 1-jétől szüneteltetik az egyéni vállalkozói tevékenységüket, és azt 2018. december 31-éig nem kezdték el folytatni.

Szüneteltető katás egyéni vállalkozó tárgyieszköz-értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását, de értékesítené az egyéni vállalkozásban korábban beszerzett tehergépjárművét. Meg kell-e szakítani a vállalkozás szüneteltetését a tárgyieszköz-értékesítés miatt? Kiszámlázható-e adómentesen a tehergépjármű? Köszönöm szépen, előre is a segítséget!

Egészségügyi szolgáltatási járulék részmunkaidő mellett Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 2018.04.29-től szünetelteti a vállalkozását. Munkaviszonyt létesített heti 10 órában, 2018.06.05-től. A részmunkaidős foglalkoztatás idejére kell-e fizetnie a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot? Vagy csak a teljes munkaidős foglalkoztatás ideje alatt mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól?

Tárgyieszköz-eladás Kérdés

Egyéni vállalkozás ez év közepe óta szünetel. Az év végén viszont jelentkezett valaki, hogy megvenné a leselejtezett munkaeszközét. Mi a módja az értékesítésnek? Számlázhat ez idő alatt? Úgy tudom, hogy nem. Ha még ez évben újraindítja a vállalkozását, akkor viszont nem tudja újra szüneteltetni? Mi a megoldás?

Kata – betegállomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas katás egyéni vállalkozó vagyok, csak én vagyok kisadózóként bejelentve. Mi történik, ha betegség miatt nem tudok dolgozni, háziorvosi vizsgálat alapján, vagy netán kórházi kezelés miatt? Ilyenkor szüneteltetni kell a vállalkozást, vagy hogyan kell igazolni, hogy beteg vagyok? Sajnos nálam ez mostanában akut probléma. Előre is köszönöm a választ. dr. Bikfalvi István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs