178 találat a(z) vállalkozás szüneteltetése cimkére

Ügyvédi iroda – katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésemmel azt szeretném megtudni, hogy egy ügyvédi iroda tagja hogyan lehetne katás egyéni vállalkozó? Az ügyvédi iroda egyedüli tagjáról beszélek. Lehetséges-e, hogy az ügyvédi iroda tevékenységét szünetelteti, és a magánszemély, aki az ügyvédi iroda egyedüli tagja, egyéni vállalkozás keretében folytatná ügyvédi tevékenységét?

Szünetelhet-e a vállalkozás, ha van fejlesztési tartalék? Kérdés

Tisztelt szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy egyéni vállalkozó szüneteltetheti-e a vállalkozását, ha 2013 év végén fejlesztési tartalékot képeztünk neki? Válaszát előre is köszönöm!

Gyesen lévő egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki tevékenységét szünetelteti, jelenleg gyesen van. A gyesre heti 36 órás munkaviszonyból ment, ahol fizetés nélküli szabadságot igényelt, és kapott, jelenleg is itt van a munkaviszonya. Az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelését megszüntette 2014. 01. 01. napjától, mivel lehetősége van a tevékenység folytatására, ugyanakkor marad gyesen. A vállalkozói tevékenységhez középfokú iskolai végzettség kell. Jól gondoljuk, hogy járulékfizetési kötelezettsége keletkezett 2014.01.01-től a szakmai bérminimum lapján 10 % nyugdijjárulékot a bérminimum 150 %-a után 4+3 % egészségbiztosítási járulékot, valamint a bérminimum 112,5 %-a után 27 % szochót kell fizetnie? Segítségét köszönöm!

Kata és szüneteltetés Kérdés

Egy katát választó egyéni vállalkozó a tevékenységét 2014. január 10-étől szünetelteti. Január hónapra kell katát fizetnie?

Katás vállalkozás szüneteltetése Kérdés

2013 január 1-jén katás adózó lettem. 2013. január 1-jétől május 1-ig szüneteltettem a vállalkozásomat. 2013. május 2-től dolgozom. A 6 millió forint/év bevételi összeghatár miatt most arányosítanom kell a bevételemet 8 hó x 500 ezer forint = 4 millió? Ha felette van a bevételem, akkor a felette lévő összeg után kell megfizetnem a 40 százalék adót? A kérdésem, a 40 százalék adót melyik számlára kell fizetnem ha a felvetésem igaz? Köszönöm a segítséget.

Kft. ügyvezető külföldön végez munkát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője, aki két magyar cég tulajdonosa és egyben ügyvezetője is mindkét cégnek, társas vállalakozóként, jövedelmet nem vesz fel. Harmadig cégnél volt munkaviszonya. 2014-ben Kínában vállal munkát, magyar munkaviszonya megszűnik. (Cégei gyakorlatilag nem fognak működni, de megszüntetni sem akarja, továbbra is ügyvezető marad). Kérdésem az, hogy a kft.-kben milyen adó, illetve járulékfieztési kötelezettsége lesz, társas vállalkozóként? Az első három hónapban megmarad a magyar állandó lakhelye, a negyedik hónaptól kezdődően megszűnik.

Katás vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel elég sok állásfoglalást lehet olvasni manapság az interneten, elbizonytalanodtam. Igaz, hogy a katás adózó, ha szünetelteti a vállalkozást, nem kell fizetnie a havi 6 660 forint egészségügyi szolgálztatási járulékot? Az igazság az, hogy egyik ügyfelemnél beadtuk a 13T1011 nyomtatványt, és fizeti is. De nem szeretném, ha fölöslegesen olyan közterhet fizetne, amit nem kell, mert rosszul tájékoztattam. Tisztelettel és köszönettel a válaszért.

Áfa-kötelezettség egyéni vállalkozás szüneteltetése alatt Kérdés

Az egyéni vállalkozásomat 2013. október 1-jétől szüneteltetem. Korábban a vállalkozói szja szabályai szerint adóztam, de 2013. év közben áttértem a katára. Az áfát az általános szabályok szerint fizetem. Kérdéseim:1. A katára való áttéréskor (év közben) a készleteket a megszűnés szabályai szerint leltározással felmértem. A kata időszakában a készleteket, a meglévő 100 ezer forint alatti tárgyi eszközöket, illetve a korábbi években beszerzett nagyobb értékű tárgyi eszközöket értékesítettem. A 2013. év záró szja-bevallásában kell-e szerepeltetnem, mint adóalapot nem képező bevételt az áttérés során meglévő készleteket? 2. A szüneteltetés ideje alatt kell-e áfabevallást beadnom, ha nem keletkezik kötelezettségem, mivel értékesítést nem végzek? A szüneteltetés ideje alatt az áfának alanya marad a vállalkozó? 3. A szüneteltetés időszaka alatt december 20-áig lehet-e választani az áfa alanyi mentességet? Tisztelettel: Marika

Szüneteltethető-e a kft.? Kérdés

Szüneteltethető-e a kft., és milyen feltételekkel? A tulajdonos művésztanár, még nem nyugdíjas. Egész évben nem volt bevétele, nem kapott megbízást, kiadásait egy művészetéért kapott adózott pénzjövedelemből finanszírozza. Apadnak a leadózott pénztartalékai. Egyetemen térítés nélkül tanít. Szeretné a kft.-je működését szüneteltetni arra az időre, amíg további megbízást nem kap. Mit tehet, és milyen kötelezettségei vannak a NAV felé? Válaszát köszönve: N.I.

Vállalkozás szüneteltetése Kérdés

vállalkozás szüneteltetése után családtagnak 0-ft-ért berbe adható-e a vállalkozásban addig fuvarozásra használt kishaszonjátmű a vállalkozás folytatásához?

Egyéni vállalkozás szüneteltetése közben tárgyi eszköz értékesítés Kérdés

Az egyéni vállalkozó a vállalkozási tevékenységét szünetelteti. A szüneteltetés időszaka alatt vállalkozással kapcsolatos tevékenységet nem folytathat. A vállalkozásához egy tehergépkocsit használt, amit szeretett volna értékesíteni és a vállalkozásból kivonni. Az értékesítés nem jött létre - vevő hiánya miatt. Kérdésem, hogy a vállalkozási tevékenység szüneteltetése idején szabad-e a tehergépkocsit értékesíteni, vagy pedig azt "pihentetni" kell. Köszönettel : TJ.

Vállalkozás szüneteltetése, aktiválása Kérdés

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésével és újraaktiválásával kapcsolatos problémára, valamint az ezzel összefüggésben adózói szempontból felmerülő kérdésre keresnénk választ. A törvény lehetővé teszi ugyan a vállalkozás szüneteltetését, azonban ezzel a lehetőséggel a jelen körülmények között nem lehet ténylegesen élni, ugyanis míg korábban mód volt a szüneteltetés kezdeti dátumának megjelölésére és a kérelmek akár visszamenőlegesen történő feldolgozására is, mostanra már csak elektronikus úton, és kezdeti, ill. befejező dátum megadásának lehetősége nélkül fogadják be a kérelmeket, melyeket az okmányirodák leterheltségük függvényében és beérkezési sorrendben fogadnak be, és feldolgozásukra is csak így kerül sor. Ebből következően a pl. 30 napos szüneteltetés kezdő és befejező dátumát gyakorlatilag az okmányiroda határozza meg, s erről is csak hetekkel később kap értesítést a vállalkozó, ami lehetetlenné teszi a megbízások, megrendelések vállalásának tervezhetőségét. Egyéni vállalkozó alvállalkozóink gyakran jelzik nekünk, hogy míg ők abban a hitben vállaltak el megbízást tőlünk, hogy vállalkozásuk a kezdés pillanatában újra aktív, később kiderül, hogy akkor még mindig szünetelt a vállalkozásuk, ebből kifolyólag nem tudják nekünk kiszámlázni a megbízás tényleges időtartamát, legfeljebb megfelelő csúszással, ami pedig nem törvényes. Nem beszélve a bevallási és egyéb bejelentési kötelezettségekről, melyeknek ugyancsak lehetetlen eleget tenni, ha a vállalkozó maga nem tudja, mikor szünetel vagy aktív a vállalkozása. Képzeljünk el pl. egy autószerelőt, aki, ha odavisszük hozzá az autónkat javításra, azt mondja nekünk, hogy "sajnos, nem tudom elvállalni, mert nem tudom, hogy most szünetel-e a vállalkozásom vagy aktív"! Vagy egy vattacukrost, aki abban a hitben települ ki valahová, hogy aktív a vállalkozása, de ha esetleg mégsem, nem is dolgozhatna, ill. nyugtát sem bocsáthat ki. Ha ezt nem teszi, megbüntetik, ha szünetelés alatt dolgozik, ugyancsak megbüntetik, és persze nyugtát sem adhat. Magyarul, tulajdonképpen nem a vállalkozó dönti el, mikor szüneteltet, hanem az okmányiroda, s nyilván nem ez volt a törvényhozó szándéka (vagy mégis?)... Kérdésünk az lenne, hogy adózói szempontból hogyan lehet kezelni ezt a problémát, hogy a bevallások és a számlázás is a törvénynek megfelelően történjék? Jeleztük már a problémát az Okmányfelügyeletnél és Szabó Máté ombudsmannál is - nem sok sikerrel. Az okmányirodák pedig széttárják a kezüket, hogy a megoldás nem az ő kezükben van...

Válság és közteher-fizetés: mennyi mozgástere lehet egy vállalkozásnak? Cikk

Érdemes tisztában lenni azokkal a törvényes lehetőségekkel, amelyek (meghatározott feltételek mellett) segítséget jelenthetnek a pénzügyi-gazdasági szempontból nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs