101 találat a(z) vállalkozás megszüntetése cimkére

Tárgyi eszköz kivonása egyéni vállalkozó megszüntetés előtt Kérdés

Családi gazdálkodó egyéni vállalkozó Kérdés

Kata – költözés külföldre Kérdés

Egyéni vállalkozás megszüntetése – őstermelő Kérdés

Egyéni vállalkozás Kérdés

Cégautó-értékesítés katás cégnél Kérdés

Megszüntetett katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Adott egy alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó (2019. 02. hóban lett egyéni vállalkozó), akinek a kormányhivatal székhelyigazolás hiányában megszüntette az egyéni vállalkozását (2019. július hónapban), és a jogorvoslati lehetőség ideje is lejárt. Az egyéni vállalkozó erről nem tudott (a tárhelyére érkező leveleket nem olvasta el), a szolgáltatásait (adatfeldolgozás) a megszüntetés óta is folyamatosan kiszámlázta, és meg is kapta megrendelőitől az ellenértéket. Mi ilyenkor a teendő? A megszüntetése óta kapott bevételei milyen jogcímen és hogyan adókötelesek? A megrendelői felé mi a teendője? Mikor lehet újra katás egyéni vállalkozó, ha most, december hónapban újrakezdi az egyéni vállalkozói tevékenységét? Ha 2020. január hónapban kezdi újra az egyéni vállalkozói tevékenységét, akkor mikor lehet újra katás egyéni vállalkozó? Milyen plusz kötelezettsége lenne, ha áfásan végezte volna a tevékenységét? Az iparűzési adó tekintetében hogyan kell eljárnia? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Egyéni vállalkozás megszüntetésekor megmaradt jövedéki termék Kérdés

Egyéni vállalkozó megszüntetné ital-kiskereskedő vállalkozását, de előzőleg próbálja kiárusítani a meglévő árukészletét. Ha ez mégsem sikerülne, a megmaradt záró jövedéki termékkel mi a teendője? Be kell jelenteni a vámhatósághoz vagy mit kell tennie? Milyen bevallási és adózási kötelezettsége van a megszűnéskor, és milyen határidőkkel? Segítségüket előre is megköszönöm. Szakálné

Egyéni vállalkozó – bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg szünetelő evás egyéni vállalkozó lakást szeretne bérbe adni úgynevezett kereskedelmi szálláshely online foglalási rendszeren (Airbnb) keresztül. Mi lenne neki a legjobb megoldás erre vonatkozóan? Szüntesse meg a vállalkozását, és váltson ki mint magánszemély bérbeadásra adószámot? Vagy vegye fel a tevékenységi körébe a bérbeadást? Ha az utóbbit választja, akkor mint evás vállalkozó hogyan adózik utána? Köszönöm: Burián Tamásné

Katás vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vállalkozásának megszüntetésével kapcsolatban merült fel kérdés, melyben a segítségét kérném. A vállalkozó alkalmazottat nem foglalkoztat. A tevékenysége alanyi adómentes. Az egészségi állapota megromlott, olyan súlyosan, hogy a tevékenységét nem tudja végezni. Az orvos javasolta a leszázalékolást. A korára tekintettel (63 éves) a javaslatot elfogadná. 2019. január, február, március hónapban befizette az 50 ezer forintot. Jelenleg táppénzen van. Az eddigi bevétele 1,5 millíó forint. Kérdései: – El szeretné adni az autót, amivel a vállalkozói tevékenységet végezte (fuvarozás); milyen számlát kell kiállítani? Kell áfát felszámítani? – Az autó eladási értéke beleszámít-e az éves, 12 milliós keretbe? – Leszázalékolást követően, ha nem szünteti meg a vállalkozást, és kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó lesz, és havi 25 ezer forint katát fizet. Ez lehetséges? – Ebben az esetben mennyi árbevételt produkálhat? Van más tevékenysége is a fuvarozási fő tevékenység mellett. Segítségét köszönettel fogadom!

Egyéni vállalkozás megszüntetése – üzemi ingatlan felszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó rendelkezik egy épülettel. Az épületben végzett tevékenységet megszüntette és az egyéni vállalkozását vagy megszünteti, vagy az épületet bérbe adja, de azt nem a vállalkozás keretében kívánja megtenni. Kérdésünk, hogy a kizárólag üzemi használatú ingatlant hogyan számolhatja fel?

Nyugdíjas vállalkozó katás, alanyi áfamentes szeretne lenni Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas egyéni vállalkozó szeretné megszüntetni a vállalkozását, majd újraindítaná azt katás alanyi áfamentesként. Eddig a vállalkozó az áfakörbe tartozik, 2019. I. negyedévi áfabevallást is nyújtott be. Ha katás, alanyi áfamentes vállalkozást szeretne indítani, a megszüntetés és az újraindítás között mennyi időnek kell eltelnie? Milyen bejelentési kötelezettségei lesznek a vállalkozónak, ha megszünteti a vállalkozást? Hova kell bejelentenie, és milyen bevallásokat kell készítenie? Az új vállalkozással kapcsolatban a vállalkozás kiváltása után hová kell még bejelentést tennie az új vállalkozással kapcsolatban? Előre is köszönöm a segítő válaszát.

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó megszüntette a vállalkozását 2018. 12. 29-én. Volt heti 36 órát elérő munkaviszonya is. A házipénztárban maradt pénze után kell-e adóznia, vagy azt nem kell figyelembe venni? Nem volt eddig vállalkozói kivétje. Ha figyelembe kell venni megszűnés esetén, akkor vállalkozói kivét lesz? És mivel másodállású egyéni vállalkozó, mit kell fizetni ez esetben? Köszönöm válaszát.

Egyéni vállalkozás megszüntetése – ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 19 évvel ezelőtt vett ingatlant amit irodaként használt, és értékcsökkenési leírást számolt el (2% évente). Májusban megszünteti a vállalkozói tevékenységét. 2019 októberében megvennék tőle az ingatlant. Hogyan adózik? Hogyan adózik, ha 2020 októberében adja el az ingatlant? Előre is köszönöm válaszát.

Egyéni vállalkozó megszűnése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy egyéni vállalkozó jogszabályban megengedett időn túli szünetelés miatt automatikusan megszűnt. 1.) Kérdésünk, hogy ez esetben mik a további teendők az egyéni vállalkozás lezárásával kapcsolatban? 2.) A megszűnés dátuma tárgyév január 15-e volt, a NAV-tól mégis kaptunk egy postai levelet 02.08-i keltezéssel, melyben értesítenek arról, hogy a vállalkozó a tárgyévben éves áfabevalló lesz... Mi lehet ennek az oka? Köszönettel várom válaszukat. Üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs