40 találat a(z) választás cimkére

Sürget a határidő a munkavédelmi képviselő választására Cikk

2017. január 8-áig választhatnak munkavédelmi képviselőt a legalább 20 főt foglalkoztató cégek. Az új szabályozás értelmében 50-ről 20-ra csökkent a választáshoz szükséges munkavállalói létszám, ami több mint 10 ezer céget érint. Az intézkedés eredményeként egyre több vállalatnál javulhat a dolgozók munkavédelmi érdekérvényesítő képessége, a munkavédelem színvonala pedig tovább emelkedhet – írja az NGM közleménye.

Kiva választásának árbevételi értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk és a vele kapcsolt viszonyban lévő társaságok nettó árbevétele a korábbi években együttesen nem érte el az 500 millió forintot. Az idei (2016.) évben azonban előfordulhat, hogy ezt a határt együttesen legfeljebb 10 millió forint körüli összeggel az összesített árbevételük meghaladja, de jelenleg ez még nem állapítható meg kellő bizonyossággal. A 2017-től érvényes szabály szerint aki év elején megfelelt a kivába belépés/bent maradás feltételrendszerének, akkor az év közben is maradhat, amíg az 1 milliárd forint árbevétel el nem éri. Meddig lehet társaságunk a kiva alanya, ha az ő és a kapcsolt társaságok együttes árbevétele 2015-ben 440 millió forint, 2016-ban várható (jelenleg becsülhető) 490 millió forint, 2016-ban végleges 510 millió forint (de ez csak 2017. 2-3. hónapban derül ki a végleges elhatárolt bevételek következtében), 2017-ben 550 millió forint? Mikor és mit kell bejelentenünk (ki-, be jelentkeznünk?) Lehetőség szerint a közelgő határidők miatt kérném mielőbbi válaszát. Köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó, bérbeadás Kérdés

T. Szakértő ! Főfoglalkozású katás egyéni vállalkozó vagyok. Fő tevékenységem 279001 Egyéb vill.berend. gyártása m.n.s. Magánszemélyként végzett tevékenységem 682001 Lakóingatlan bérbeadása. Az áfa szempontjából alanyi adómentes vagyok. A két tevékenység együttes bevételével sem merítettem ki a mentesség határát és a jövő évben is bőven beleférek. A kata-törvény módosítása (56. §) bejelentési kötelezettséget ír elő a NAV fele. Az lenne a kérdésem, hogy 2017-ben is választhatom-e ugyanezt az adózási formát? Válaszát előre is köszönöm.

Belépés a kivába 2017. Kérdés

A kiva törvény 16. § (3) pontja meghatározza, hogy kapcsolt vállalkozások esetén az átlagos statisztikai állományi létszámot és a bevételi határt együttesen kell érteni, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján. Mi a helyzet akkor, hogyha az egyébként kapcsolt vállalkozások a bevételi határt túllépnék és nem léphetnének be a kivába az utolsó beszámoló alapján, de év közben tulajdonosváltás történik, és az egyik cég választja 2017. január 1-jétől a kivát. Választhatja?

Munkavédelmi képviselő választás lebonyolítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisebb, 48 fővel működő cég vagyunk, nem tartozunk érdekvédelmi szervezethez, és kollektív szerződésünk sincs. Azt szeretném tudni, hogy a munkavédelmi képviselő választása törvényesen hogyan bonyolítható le, hogy egy esetleges ellenőrzés alkalmával ne kövessünk el hibát. A képviselő jelölteket a cég 4 tulajdonosa jelöli ki (ezt gondolom lehet egy taggyűlés alkalmával megtenni), akik közül a munkavállalók szavazzák meg a képviselőt. Kell-e intéző bizottságot alkotni? Ezen személyeket kijelölhetik-e a tulajdonosok? A szavazás működhet oly módon, hogy a munkavállalók egy közös gyűlés alkalmával kézfeltartással szavaznak, vagy írásos formában, titkosan kell ennek történnie (hasonlóan egy országos szavazáshoz)? Melyek a legfontosabb dokumentumok, amiket el kell készíteni egy ilyen szavazás alkalmával? Köszönöm válaszát.

Ingatlan értékesítése: amikor kötelező az áfa, és amikor választható Cikk

Mikor kell felszámítani forgalmi adót az ingatlanértékesítés után, és mire kell ügyelni, ha az adóalany áfakötelezettséget választ erre a tevékenységre? Összefoglaltuk.

Eva Kérdés

Ha egy bt.-nek 2014-ben csak tárgyi eszköz értékesítésből származott bevétele (az eredménykimutatásban az egyéb bevételek között szerepel) és 2015-ben már van értékesítés nettó ár árbevéte is. Egyéb feltételeknek megfelel, akkor 2016-tól választhatja-e az evaadózási formát?, Válaszukat előre is köszönöm.

Ennyit visz el a választás és a kampány Cikk

Tízmilliárd forintot különítene el a kormány a jövő évi választások előkészítésére a költségvetésben, a pártok és a jelöltek kampányköltségeire pedig hatmilliárdot - írja a stop.hu.

Szociális juttatásokkal kampányolnak Ausztriában Cikk

Szociális juttatások formájában több milliárd euróval "ajándékozták" meg csütörtök hajnalban a szavazók kegyeit kereső osztrák pártok az alpesi ország állampolgárait négy nappal a hét végére kitűzött parlamenti választás előtt.

Nyugdíj és munkabér: nehéz a választás 2008-tól Cikk

Vissza kell-e fizetni a végkielégítést, ha a bíróság jogellenesnek ítéli a munkaviszony megszüntetését? Kinek kell választania a nyugdíj és a munkabér között és mikortól? Kinek kell visszamenőleg kifizetnie a tb-járulékot? Tizenkilenc évi munkaviszony után mennyi felmondási idő illeti meg a munkavállalót? Befolyásolja -e a szabadságkiadást a jogviszonyváltás a cégnél? Olvasóink kérdésére Viszló László, ügyvéd-munkajogi szakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kivaelőleg, veszteségelhatárolás

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Munkáltatói kölcsön elengedése kivás cég esetén

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Leltártöbblet, tárgyi eszköz értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs