52 találat a(z) utazási iroda cimkére

Érdemes tüzetesen megnézni az ajánlatot, mielőtt utaznánk! Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Kaland Travel Kft. hiányos tájékoztatást adott az utazások kiválasztása szempontjából lényeges információkról, és megtévesztette a fogyasztókat az utazások áráról közölt tájékoztatásokkal. A GVH a jogsértésért 2 millió forint bírságot szabott ki a Kaland Travel Kft.-re, és helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezte a vállalkozást.

Utazási iroda áfabevallás sora Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik cégünk utazásszervezéssel foglalkozik. A repülőjegyekről az áfatörvény 105. § alapján adómentes számlát kap az utazási irodától (Ibusz): Az említett cég ezt a számlát továbbszámlázza az utas felé, ugyanúgy áfamentesen. A kérdésem az lenne, hogy tulajdonképpen az áfabevallás mely soraiban kell szerepeltetnem a beszerzést, illetve az értékesítés adóalapját feltüntetnem? Úgy gondolom, hogy az értékesítésnek az áfabevallás 01. sorában kell szerepelnie, de a beszerzés adóalapjában nem vagyok biztos, hogy hol kell szerepeltetni. Válaszát előre is köszönöm.

A teljesítés időpontjának meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk utazásszervezéssel foglalkozik. Ennek során áfa értelemben árrésadózó. Hogyan és hány számlát kell a helyes teljesítési idővel kiállítani tekintettel az áfaszabályokra az alábbi esetekben? 1.) Vevő bejön az utazási irodába és befizet készpénzzel egy utazásra 125 ezer forint 2016. 04. 25-én. Az utazás tényleges időpontja 2016. 06. 03. 2.) Vevő bejön az utazási irodába, és megrendel egy utazást 125 ezer forint értékben 2016. 04. 25-én, melyet átutalással fog megfizetni, legkésőbb 2016. 05. 28-áig Az utazás tényleges időpontja 2016. 06. 03. 3.) Vevő bejön az utazási irodába, és foglalóként az utazásra befizet 12 500 forintot. 2016. 04. 25-én Tényleges utazás 2016.06.03.-a és a teljes összege 125 ezer forint. A foglaló és a teljes összeg különbözetét legkésőbb 2016. 05. 28-ig kell megfizetnie utalással. Válaszát köszönöm.

Utazási iroda áfateljesítési dátum Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utazási irodánál a teljesítés dátumának időpontja, amikor az utas visszatér az útról. Például a számla kelte 04.15., a teljesítés dátuma: 08.15., ekkor jön vissza az útról az utas, és ez a dátum szerepel a számlán is. Áfabevallásban a teljesítés időpontjaként a visszatérés dátuma szerinti időszakot kell szerepeltetni? Ha tévedésből a számla kelte szerint lett a fizetendő áfa beállítva a bevallásba – bár előbb lett így befizetve az áfa –, fontos az önrevíziót elkészíteni? Kérem szíves válaszát. Köszönöm.

Iparűzési adó: így kell meghatározni a közvetített szolgáltatások értékét Cikk

Az iparűzésiadó-alap kiszámítása során a közvetített szolgáltatások értékével csökkenteni lehet a nettó árbevételt, s e körülmény mindig megmozgatja a vállalkozások fantáziáját. Ha ugyanis abból indulunk ki, hogy a gazdálkodó szolgáltatásbeszerzése így vagy úgy, de a vevőhöz jut (számára „közvetítik”), kézenfekvőnek tűnne levonni azt a következtetést, miszerint minden input szolgáltatás esetén – legalábbis elméletileg – lehet szó közvetített szolgáltatásról. A releváns jogszabályok azonban ennél kissé cizelláltabban közelítik meg ezt a kérdést. A következőkben e szabályokról lesz szó.

Utazási iroda áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar utazásszervező szállást, belépőjegyet, programokat értékesít utazási csomagban. Ezeket belföldi adóalanytól szerzi be, az igénybevett szolgáltatások teljesítési helye Magyarország. Az utazási csomag megrendelője külföldi utazásszervező, aki továbbadja az utazási csomagot külföldi magánszemélyek részére. A külföldi utazásszervező rendelkezik uniós adószámmal. A magyar utazásszervezőnek milyen szabályok alapján kell adóznia? Kell-e nyilatkozatot kérnie a külföldi utazásszervezőtől, hogy ő nem végfelhasználó? Hogyan változik a belföldi utazásszervező adózása, ha a külföldi utazásszervező nem uniós adóalany? Minden más a fent leírtakkal azonos. Válaszát előre is köszönöm.

Nyugta vagy számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utazási iroda saját szervezésű utakat online foglaláson keresztül is értékesít. Ebben az esetben a fizetés módja paypal vagy bankkártyás. A 900 ezer forint alatti szolgáltatásoknál, ha a vevő nem kéri a számlát, nyugtákat állítunk ki, melynek dátuma a fizetés napja. Minden vevővel személyes kapcsolatunk van, a szolgáltatás igénybevételénél átadjuk a nyugtákat. Mivel nagy részben külföldi utasaink vannak, így a nyugta, illetve a számla postázása nem megoldás számunkra, hiszen az utassal előbb találkozunk személyesen, mint ahogy a postai kézbesítéssel a bizonylatot megkaphatná. A kérdésem az lenne, hoigy a fenti módszer alkalmazásával (ha nem kér számlát, nyugtát adunk) helyesen járunk el vagy sem? Ha nem, mi lenne a szabályos bizonylatolás? Válaszát előre is köszönöm: P. Miklós

Utazási iroda – ELEKAFA II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016.05.23-án az alábbi kérdést tettem fel: "Magyar utazási irodaként külföldi (EU-tagállam) utazási irodák részére értékesítünk EU-s utazási csomagokat, az utazási irodák ezeket a csomagokat továbbértékesítik, így ezen tevékenységünk tekintetében nem tartozunk az utazásszervezésre vonatkozó különös szabályok alá. Kérdésünk az lenne, hogy EU-s szállásköltség, éttermi szolgáltatások után visszaigényelhetjük-e a tagállamoktól az általános forgalmi adót, valamint jól tudjuk-e, hogy ezt az ELEKAFA nyomtatványon tehetjük meg? Válaszukat előre is köszönjük!" Amire azt a választ kaptam, hogy igen, ELEKAFA nyomtatványon tehetem meg, Viszont a kérdés első fele érdekelne jobban, miszerint mint utazási iroda (amire nem vonatkoznak az utazásszervezésre vonatkozó különös szabályok) visszaigényelheti-e az áfát. Válaszukat előre is köszönöm.

Utazási iroda – ELEKAFA Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar utazási irodaként külföldi (EU-tagállam) utazási irodák részére értékesítünk EU-s utazási csomagokat, az utazási irodák ezeket a csomagokat továbbértékesítik, így ezen tevékenységünk tekintetében nem tartozunk az utazásszervezésre vonatkozó különös szabályok alá. Kérdésünk az lenne, hogy EU-s szállásköltség, éttermi szolgáltatások után visszaigényelhetjük-e a tagállamoktól az általános forgalmi adót, valamint jól tudjuk-e, hogy ezt az ELEKAFA nyomtatványon tehetjük meg? Válaszukat előre is köszönjük!

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy utazási irodánál, mely autóbuszos utakat szervez külföldre a sofőr részére napidíjat fizet. Ez a törvény alapján napi 40 euró lehet. A kérdésem, hogy ebben az esetben ez adóköteles-e, tehát a 30 százalék adómentes és az a fölötti rész adóköteles-e, vagy a teljes összeg kifizethető a sofőr részére a tevékenység speciális jellegére vonatkozóan. Várom válaszukat.

Fejlesztési tartalék feloldása külföldi ingatlanra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utazási iroda ingatlant (szálloda, amelyet üzemeltetni fog) vásárol Spanyolországban. Erre a spanyolországi beszerzésre felhasználhatja-e az előző években képzett fejlesztési tartalékát, ha itt is, ott is (Spanyolországban és Magyarországon is) fog tevékenységet végezni? A tevékenység miatt Spanyolországban is létesíteni kell telephelyet, így kérdéses, hogy a vásárolt ingatlan (szálloda) értékcsökkenését hol lehet elszámolni (Spanyolországban vagy Magyarországon)? Köszönettel: Reményiné

Utazási iroda áfa arányosítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem, hogy az alábbi kérdésben szakmai álláspontjukról tájékoztatni szíveskedjenek! Utazásszervező iroda közösségi és harmadik országba irányuló utakat is szervez. A levonható áfa meghatározásakor egyes – az utakhoz közvetlenül nem kapcsolódó – beszerzéseinek előzetesen felszámított áfa összegét arányosítással bontja meg levonható és le nem vonható áfa összegre az áfatörvény 5. számú mellékletében foglaltak szerint. A számításhoz többek között meg kell határozni az adott időszak adólevonásra jogosító és adólevonásra nem jogosító szolgáltatásnyújtásainak adó nélkül számított ellenértékét. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a közösség területén kívül, harmadik országba irányuló utak ellenértékét az adólevonásra jogosító vagy az adólevonásra nem jogosító bevételek között kell-e figyelembe venni az arányosításkor? Molnár Anikó

Utazásszervezők, figyelem: jönnek az új szabályok! Cikk

A kormány hatályon kívül helyezné az utazásszervezők szakmai minősítő vizsgájáról szóló rendeletet, helyette felsorolná azokat a szakképesítéseket, amelyekkel betölthetők ezek a munkakörök – az erről szóló rendelet tervezete a kedden jelent meg a kormány honlapján.

Ki buktatja vajon le a lúzer adócsalót? Cikk

Azt gondolhatnánk, hogy egy adócsalót a fényűző életmódja buktatja le. A látványos jólét szemet szúr először a szomszédságnak, majd – általában az előbbiek hathatós segítségével – az adóhivatalnak. Pedig az is lehet, hogy a peches „adóoptimalizáló” vesztét cége csődje okozza. Vagy fordítva.

Adócsalással gyanúsítják az utazási irodák tulajdonosát Cikk

Munkáltatással összefüggésben elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó adócsalással gyanúsítja a tunéziai Ali Ben Hamrounit, a 2013 augusztusában fizetésképtelenné vált Best Reisen és Medina Tours utazási irodák tulajdonos-ügyvezetőjét a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága – értesült a privatkopo.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs