51 találat a(z) utazási iroda cimkére

Szállásfoglalás, autóbérlés, utazási irodák: ezekre figyelmeztet a GVH Cikk

Tájékoztatókkal segíti a nyaralókat a honlapján és a közösségi oldalán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Júliustól új kötelező biztosítást írtak elő az utazási irodáknak Cikk

Júliustól kötelező az utazási irodáknak olyan biztosítást kötniük ügyfeleik számára, amely csőd esetén a kényszerű kint tartózkodás és a hazaszállítás költségeit fedezi – mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője az M1-en kedden.

Utazási irodával nyaralna? Júliustól kisebb lesz a kockázat Cikk

Július 1-jétől nagyobb biztonságban érezhetik magukat az utazási irodák ügyfelei, két pillérre bomlik az utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka, elkülönítik a befizetett előlegek, részvételi díjak visszafizetésére felhasználható részt – tájékoztatott Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője az M1 aktuális csatornán.

Utazási iroda könyvelése Kérdés

Üdvözlöm! Utazási iroda könyvelésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.. Olvastam, hogy részletes nyilvántartást kell vezetni az utakról.. Az lenne a kérdésem, hogy első körben a bevételeket hogyan kell könyvelni? Megkapom a kimenő számlákat és az azokkal szembeni költségeket, de van, hogy az utas nem az adott hónapban utazik, még az is lehet, hogy nem is az adott évben..Ilyenkor hogyan kell könyvelni a bevételi és a bejövő számlákat? Köszönöm előre is, Adrienn

Kontírozás utazásszervezésnél Kérdés

Hogyan kontírozom 1) az utas által megfizetett utazás/szállás díját, 2) az utazási irodának átutalt utazás/szállás összegét?

Utazási iroda Kérdés

Csomagot állít össze az utazási iroda (hotel, transzfer + árrés ) + árrés. Az áfa EU-s csomag esetén 27 százalék, harmadik ország esetén árrés adómentes. Az utazási iroda Magyarországon van. Köszönöm a segítségüket.

Utazási iroda számlázása Kérdés

Utazási iroda, amely Magyarországon lévő szálláshelyet bérel, annak költségét kiszámlázza egy romániai utazási irodának, fordított adózással, mivel mindkét vállalkozásnak van közösségi adószáma. A magyar utazási iroda visszaigényli a szállás után kiszámlázott levonható áfát, az értékesítésnél pedig a fordított áfa szabályait alkalmazza. Nem árrés szabályai szerint adózik, hanem az általános szabály szerint. A kérdésem az lenne, hogy helyesen jár-e el az áfa szempontjából, amikor kiszámlázza és visszaigényli az áfát? Köszönöm a segítséget.

Utazási iroda könyvelése Kérdés

Van-e különbség az utazási iroda és az utazásszervező által értékesített utak könyvelésében? Van egy utazási iroda, ahol a közösség területéről vásárolnak utakat, ezeket fordított adózással számlázzák ki, viszont cégnek felmerülő költségeket áfásan könyveljük le, így mindig visszaigényelhető poziciója van. A kérdésem az lenne, hogy helyesen járunk-e el amikor a fordított adózású komplex utakhoz kapcsolódó áfát visszaigényeljük? Azzal tisztába vagyunk hogy az utazásszervező nem igényelheti vissza az áfát, mert árrés szerint adózik, de az utazási iroda nem árrés szerint adózik. Köszönöm a segítségüket.

Utazási iroda könyvelése, adózása Kérdés

Szeretnék segítséget kérni, hogy hol találok aktuális szakirodalmat az utazási idordák könyvvezetésére, áfa- és adózási szabályaira. Sajnos nem találok, csak 2009-es szakirodalmakat. Köszönöm előre is a segítséget.

Utazási iroda Kérdés

Utazási iroda utazási csomagot állít össze. A csomag tartalma: szállás, utazás (szlovák busz), rendezvény (szlovák körút). A költségszámlákon 0 százalékos közösségi áfa van. Felmerül-e bevallási és áfafizetési kötelezettség a költségszámlák után? Mivel adólevonási jogunk nincs ebben az esetben.

Utazási iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi ügyben: utazási iroda külföldi szálláshelyet értékesít oly módon, hogy beszedi az utastól az előleget, majd kiutalja a külföldi partnernek az összeget. A külföldi partner nem ad bizonylatot az utazási iroda nevére. Jól gondolom-e, hogy ilyen esetben a kifizetett összeg a vevői előleg terhére könyvelődik bizonylat hiányában és csak a különbözet lesz árbevétel? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Utazási iroda Kérdés

Utazási iroda utazási csomagot állít össze. A csomag tartalma: szállás, utazás (szlovák busz), rendezvény (szlovák körút). A költségszámlákon 0%-os közösségi áfa van. Felmerül-e bevallási és áfafizetési kötelezettség a költségszámlák után? Mivel adólevonási jogunk nincs ebben az esetben?

Utazási iroda Kérdés

Utazási iroda vásárol szállást külföldről, a számlán van valamilyen áfa, 11%, 15% stb. Hogyan kell ezt az áfabevallásba beállítani, és kell-e utána áfát fizetni? Vagy esetleg kiegészíteni. Köszönöm.

Szállásértékesítés csomagban áfa Kérdés

Utazási iroda külföldről szállást vásárol 0% áfával (EU-s), de csomagot készít belőle. A csomagban a 18% áfát meg kell-e neki fizetni, vagy nettó módon kezelheti? Köszönöm.

Érdemes tüzetesen megnézni az ajánlatot, mielőtt utaznánk! Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Kaland Travel Kft. hiányos tájékoztatást adott az utazások kiválasztása szempontjából lényeges információkról, és megtévesztette a fogyasztókat az utazások áráról közölt tájékoztatásokkal. A GVH a jogsértésért 2 millió forint bírságot szabott ki a Kaland Travel Kft.-re, és helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezte a vállalkozást.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárművezető-oktatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs