16 találat a(z) uniós szolgáltatás cimkére

Külföldi cég bérmunkát végez Magyarországon Kérdés

EU-s értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy partnerünk, akinek szárított gyümölcsöt csomagolunk. Az alapanyagot a megbízó szállítja a telephelyünkre. A csomagolóanyagot mi vásároljuk meg. A termékhez a bércsomagoláson és a csomagolóanyagon kívül mást nem adunk. Az állásfoglalások, amit ezzel kapcsolatban olvastunk, a termék jellegének megváltozására utal. Azzal sem vagyok tisztában, hogy mit értünk az alatt, hogy a termék jellege nem változik meg. A terméket mi számlázzuk ki az EU-s partner részére. Jelenleg a fuvart a megbízó intézi, de előfordulhat, hogy mi fogjuk a szállítást is intézni. Kérdésem az lenne, hogy az ügylet EU-s termékértékesítés, vagy EU-s szolgáltatásnak minősül? Köszönettel.

Uniós szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég németországi beszerzés tárgyát képező terméket egyenesen Ausztriába szállítja, ahol bértárolási szolgáltatás igénybevételével tárolja. A termék értékesítése később valósul meg, szintén ausztriai cégnek. Kérdésem, hogy a beszerzés illetve értékesítés áfabeli megítélése hogyan alakul, valamint a bértárolásról milyen számlát kell hogy kapjunk? Mindenkinek van uniós adószáma, és mindenkinek a saját országában van csak telephelye. Válaszát előre is köszönöm.

Bérmunka uniós cégnek, de magyarországi leszállítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk („A” Kft.) bérmunkát végez uniós adószámmal rendelkező, német GmbH részére. A megmunkáláshoz szükséges anyagot a német megrendelő biztosítja. A megmunkált terméket fuvarozó elszállítja egy magyar székhelyű, magyar adószámmal rendelkező vállalkozáshoz, „B” Kft.-hez. „B” Kft. tovább munkálja a terméket. A német GmbH nem rendelkezik Magyarországon se székhellyel, se telephellyel, ugyanakkor rendelkezik magyar adószámmal. Kérdés az, hogy „A” Kft. a német GmbH részére az elvégzett munkáról egyenes vagy fordított áfás számlát kell, hogy kiállítson? Köszönettel: Dénes Katalin

Frissen alakult angol cégnek számlázás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy magyarországi áfaalany cég számlázna szolgáltatást egy frissen alakult angol cégnek, amely még nem rendelkezik VAT-számmal. (Nem érte el a bevételi értékhatárt, amikor ezt megkapja, illetve nem kért külön.) Az angol céget könyvelő szakember azt a tájékoztatást adta ügyfelemnek, hogy a cég ennek ellenére adóalanyként kezelendő, és részére az uniós adószám nélkül is áfát nem tartalmazó számlát kell kiállítani, mert VAT-szám nélkül is adóalany, illetve egy nyilatkozatot adnak ügyfelemnek erről. A számla kiállításakor az "áfatörvény 37. (?) paragrafusa alapján az áfa területi hatályán kívüli értékesítés" szöveget kell feltüntetni. Helyes-e ez így? Ha igen, akkor nekünk Magyarországon az ilyen értékesítést az áfabevalláson és az uniós összesítőn is fel kell tüntetnünk, ha igen, melyik sorokon/lapon? Válaszát köszönöm!

Könyvviteli szolgáltatás közösségen belül Kérdés

Magyarországi társaság osztrák cégtől könyvviteli, adatrögzítői szolgáltatást és tanácsadói szolgáltatást vesz igénybe. Hogyan történik a számlázás a két fél között? Hogyan kell szerepeltetni a szolgáltatás igénybevételét az áfabevallásban?

Uniós szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi témában kérem véleményét. Egy társaság ingatlan-bérbeadással foglalkozik. Interneten, nem magyar, EU-s cég vevőket közvetít. A külföldi, EU-s cég a közvetítői díjat a közvetítettől kéri be, ennek ellenére a szolgáltatás díját áfa nélkül a magyar, EU-s adószámmal rendelkező cégnek számlázza ki, véleményem szerint helytelenül. A magyar cég ezt a számlát nem tudja kifizetni a külföldi közvetítőnek, hiszen azt már valaki más kiegyenlítette. Véleményem szerint ezzel a közvetítő cég a saját országában fizetendő áfát akarja "megspórolni". Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Intrastat Kérdés

A1 olasz cég megbízza B1 magyar céget (ahol A1 nem rendelkezik magyar adószámmal), hogy A1 saját anyagából B1 bérmunkával készítsen készterméket és szállítsa vissza A1 tagállamba. A1 leszállítja az anyagot B1 telephelyére. A készterméket nem B1 készíti el, hanem szintén bérmunkával bízza meg C1 román cégét, hogy végezze el a munkát úgy, hogy az A1 által biztosított anyagot továbbszállítja C1-nek. C1 a készterméket visszaszállítja B1-nek, majd B1 kiszállítja A1-nek a készterméket. Álláspontunk szerint B1 és C1 viszonylatában, illetve B1 és A1 viszonylatában EU-s szolgáltatás valósul meg. Kérdés: B1 viszonylatában az INTRASTAT-ban hogyan kell jelenteni (a jelentés-kötelezettségi értékhatárt eléri). Köszönöm: Mikro

Önköltség-számítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk EU-s tagállamban nyújt szigetelési, csőszerelési szolgáltatást külföldi adóalanyok részére. A tavalyi évre vonatkozó költségei meghaladják az 500 millió forintot, a bevétele nem éri el az egymilliárd forintot. Egyszerűsített beszámolót készít. Felvetődött, hogy önköltségszámítást kell végezni. Ha igen, milyen szabályok szerint? Hol találunk részletes leírást erről a kötelezettségről? Önköltség-számítási szabályzatot is kell készíteni, vagy az alól mentesül az egyszerűsített beszámolókészítés miatt? Segítségüket köszönjük.

EU-s szolgáltatás és termék szállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérem szíves állásfoglalását: Adott négy EU-s (1 német,1 dán, és 2 magyar /A és B/) cég. "A" és "B" cég Magyarország két távoli pontján található. A folyamat: 1. A német cég megrendeli a kész terméket "A" cégtől. 2. Az "A" megrendeli a termék alkatrészeit a dán cégtől. 3. A dánok legyártják azt, majd bizonyos befejező műveletek elvégzése céljából – festési munka (bérmunka) – mellett leszállítják "B"-nek. 4. "B" a leszállított alkatrészeket lefesti, majd készre jelenti a dán cégnek. Ez alapján a dán cég kiállít egy szállítólevelet Dániából "A" telephelyére, amit megküldenek "B"-nek, valamint jelzik "A"-nak az alkatrészek elkészültét. 5. "B" a dán szállítólevelet mellékeli az alkatrészekhez. 6. "A" elszállítja az alkatrészeket "B"-től a saját telephelyére a saját autójával, a dán fuvarlevéllel. Esetenként "B" cég közvetlenül feladja dán cég részére az elkészült alkatrészeket. 7. "A" az alkatrészekből összeszereli a terméket, majd kiszállítja a német céghez. Az alkatrészek Magyarországra érkezése és a kész termék Németországba szállítása között átlagosan 30 nap telik el. Kivéve 1-2 darabot, amelyek a szállítási sérülés miatti többletrendelés okán maradnak itt a következő rendelésig (ez az időtartam ritkán ugyan, de a 60-90 napot is elérheti). Kérdésem a következő: "B" cég állíthat ki áfa felszámítása nélkül számlát a dán cég részére festési szolgáltatásról, függetlenül attól, hogy az alkatrészeket nem közvetlenül szállítják ki? Köszönöm.

Ingatlanhoz tartozó szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi (EU-s) partnernek végzünk Magyarországon meglévő ingatlanon kivitelezést. Az áfatörvény 39. §-a alapján áfásan kellene kiállítani a külföldi partner felé a számlát, de mi ebben a rendelkezésben nem találjuk a kivitelezést. Az lenne a kérdésem, hogyan kell a számlát helyesen kiállítani?

Oktatás, illetve oktatás-szervezési tevékenység Kérdés

Az áfatörvény 42. §-a azon teljesitések helyét szabályozza, amelyek a tényleges, a szolgáltatás fizikai értelemben vett elvégzésének helyén teljesülnek. 2011. január 1-jétől többek között az oktatási szolgáltatás abban az esetben tartozik ide, ha az adott eseményre – itt tanfolyamra – való belépés biztosításáról van szó, egyéb esetben a 37. § az irányadó. Az eddigi szakmai cikkek általában belépőjegyes rendezvényekhez kapcsolták ezt a paragrafust.. Most azonban felmerült, hogy csupán attól, hogy a munkáltatók elküldik a dolgozóikat a tanfolyamra, már fennáll a "belépés biztosítása", így a 42. § alá tartozik külföldi – EU-s és nem EU-s – megrendelő esetében is, és mint ilyennek, a hatályos áfakulccsal kell számlázni. Kérdésem: mikor beszélünk pontosan "rendezvényre való belépés biztosításáról" áfa szempontjából, tehát mikor kell áfát felszámítani a külföldi partner felé? Köszönöm.

Így igazolhatja, hogy adómentes a külföldre nyújtott szolgáltatása Cikk

Tapasztalatok szerint mind az adóhatóság, mind az adóalanyok körében nehézséget okoz annak megítélése, milyen információforrások, adatok révén győződhet meg a szolgáltatás nyújtója az igénybevevő adóalanyiságáról, hogy kiderítse, valóban adómentesen számlázhat-e részére, és milyen módon tudja dokumentálni a kontrollt.

Katás alanyi adómentes közösségi szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy katás cég, amely közösségi területre nyújt szolgáltatást. Lesz-e neki áfafizetési kötelezettsége?Közösségi adószáma van. Összesítő nyilatkozatot havonta kell benyújtania, azt tudom. A számlát áfa nélkül állítom ki. Köszönöm szépen előre is a segítséget.

EU-s áfa értékhatár Kérdés

Segítséget szeretnék kérni. Egy vállalkozás az EU-ban nyújt szolgáltatást, mekkora az a bevételi összeghatár, amely alatt még nem kell belépnie az áfakörbe? Az anyagbeszerzés is külföldről történik. Itt is van értékhatár? Magyarországon nincs bevétele a vállalkozásnak. Köszönöm előre is a válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs