28 találat a(z) uniós értékesítés cimkére

Magyar jogi személy, EU-s adóalany termékértékesítése más EU-tagországon belül Kérdés

Alanyi mentes áfa levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mi ügyletünk a következő: harmadik országbeli szolgáltatást értékesítünk uniós partnernek. A harmadik országbeli szolgáltatás igénybevételkor a szolgáltatásra jutó áfát a 1965A lap 27. sorában fizetendő áfa összegeként és a 67. sorban a levonható részben szerepeltetjük (áfatörvény 195. § (2) d). Az uniós partner felé nulla áfával kiállított számlák összegét a 91. és 92. sorban szerepeltetjük. Helyesen járunk el, ha a harmadik országbeli szolgáltatás igénybevételére eső áfa összegét alanyi mentesként levonásba helyezzük? Válaszát előre is köszönve: AdóŐr

Uniós értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég értékesített szlovák cégnek uniós adózással (áfamentesen). A szlovák cégnek volt uniós adószáma, viszont a magyar cégnek sajnos nem volt. Az értékesítés és számlázás már megtörtént tavaly decemberben, a NAV visszadobta az áfabevallást a nem létező uniós adószám miatt. Ilyenkor mi a teendő? UI: az uniós adószámot megkérték, ami csak januártól él, viszont a számla decemberi. Köszönettel, várom válaszát.

Személygépjármű-értékesítés külföldre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. Magyarországon vásárol továbbértékesítés céljából – áfásan – új személygépjárműveket. Ezeket az autókat Lengyelországban értékesíti, EU-s adószámmal rendelkező cégnek. Kérdésem az lenne, hogy EU-s fordított áfával értékesíthet-e? Illetve van-e jelentősége annak az áfa szempontjából, hogy a lengyel cég képviselője Magyarországon veszi-e át az autót vagy Lengyelországba viszik ki neki, és ott veszi át? Köszönettel.

Kkv – EU-s értékesítés Kérdés

Kedves Adószakértő! Gyors válaszra lenne szükségünk a tekintetben, hogy ha egy 300 ezer forint értékű árut szlovákiai EU-s adószámmal rendelkező cég vásárol meg tőlünk, hogyan tudjuk leigazolni, hogy a termék elhagyta az országot? Futárcég az áru terjedelme (kemence) miatt nem fogja kivinni, fuvarozó céggel vitetni pedig többe kerülne, mint kifizetni az áfát! Mi a megoldás, hogy áfamentesen kivihető legyen az áru? Szerződésbe belevenni stb. nem elég? Esetleg milyen kinti hatóság tudná ezt leigazolni úgy, hogy ne legyen "drágább a leves, mint a hús"? Köszönettel.

Katás áfahatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó nagyrészt uniós adóalanynak és harmadik ország adóalanyának teljesít szolgáltatást. Ezen árbevétel alapján átlépné az alanyi mentesség határát. Beleszámítanak-e ezek az összegek a 8 milliós értékhatárba, vagy működhet tovább alanyi mentesen, és az említett összegeket a területi hatályon kívüli sorban kell feltüntetnie? Nagyon várom a válaszát. Köszönettel.

Háromszögügylet Kérdés

Magyar cég árut vásárol lengyel cégtől, amelyet továbbértékesít egy szlovák cégnek, az áru közvetlenül a lengyeltől a szlovák céghez kerül, a fuvart a lengyel fél rendezi. Mindhárom cég rendelkezik EU-s adószámmal, csak a saját országukban vannak bejegyezve. Háromszögügylet-e ez az ügylet? Illetve hogyan történik a bevallása az áfa-, valamint a '60-as bevallásokban? Köszönettel.

Háromszögügylet vagy EU-s értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy német szállítójától háromszögügyletre vonatkozó számlát kapott, ám mi nem vagyunk biztosak az áfabeli megítélésben, ebben kérnénk a segítségét. Az ügylet szereplői: A (Románia), B (Németország), C (Magyarország). Az áru Romániából közvetlenül Magyarországra érkezik, ám oly módon, hogy B megveszi FCA Románia paritáson, majd eladja CPT Magyarország paritáson. A fuvart Romániából Magyarországra B szervezi, és fizeti. B-nek egyébként van magyar adószáma, ennek ellenére a német adószámáról számlázta ki C felé az árut, és hivatkozott arra, hogy háromszögügylet közbenső szereplője. Megítélésünk szerint, ha Romániában vásárolta az árut, rendelkeznie kellene román adószámmal, és arról kellene, hogy számlázzon felénk EU-s értékesítést. Kérem, segítsenek eldönteni, melyikünk véleménye a helyes! Köszönettel: Biró Katalin

Ausztriai vásári értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég ausztriai vásáron standot bérelt, ahol magánszemélyek részére értékesített terméket, amelyről nyugtát adott. Áfa tekintetében milyen szabályok vonatkoznak az ügyletre? Köszönöm.

EU-s adóalany felé értékesített szállás, étkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar áfaalany (érvényes közösségi adószámmal rendelkezik), német áfaalany részére (érvényes közösségi adószámmal rendelkezik) értékesít szállást, étkezést, rendezvényre, kiállításra belépőjegyet. Ezen szolgáltatásokat a német adóalany Magyarországon veszi igénybe. A magyar adóalany fenti szolgáltatásokat belföldi adóalanyoktól vásárolja, és adja tovább, mint közvetített szolgáltatást a német adóalany felé. Kérdés: a fent jelzett szolgáltatásokat az áfatörvény különös szabályai szerint, vagyis a 38-45. § szerint magyar áfakulcs alkalmazásával kell-e továbbszámlázni? (Véleményem szerint igen.) Ügyfelem szerint az általános szabályok alapján, vagyis a 37. § vonatkozik rá. Válaszát előre is köszönöm.

Magyar cég külföldön teljesített fuvarszolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Magyarországon, magyar cégtől rendel meg Romániában fuvart. A magyar fuvarozó cég a román (nem tudom, milyen kapcsolat van köztük, csak a nevük azonos, talán az is egy leányvállalat, mint a a magyar) cégével a Romániába leszállított értékesítésünket teríti (szállítja ki) több városba és több áruházba. A magyar cég most eurós számlát állít ki, és 27 százalékos áfát számol fel. Helyes ez így? Úgy tudom, a román (partner cége) leszámlázza a magyar fuvarozó cégnek, és ő, mint közvetített szolgáltatást, számlázza azt tovább. Köszönöm a válaszukat!

EU-n belüli értékesítés belföldi szállítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy egy belföldi társaság diót értékesít "A" EU-s cégnek, de a diót nem neki szállítja le, hanem egy másik belföldi magyar feldolgozó üzemnek, ahol feldolgozás után továbbszállítják "A" EU-s cég "B" jelű EU-s vevőjének. (Például "A" szlovák" és "B" német). A kérdés az, hogy ez esetben közösségen belüli termékértékesítésnek minősül-e ez a magyar eladó szempontjából, hiszen az áru nem egyből hagyja el az országot, és időközben itthon még fel is dolgozták. Másik kérdés: ha a magyar eladó kompenzációs felárat alkalmazó őstermelő, akkor is lehetséges az EU-s értékesítés, vagy a kompenzációs felárat fel kell számítani? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Csató Béla

Áfa láncértékesítéskor Kérdés

Magyar "A" cégnek Romániában telephelye van, amelyre megkérte a román közösségi adószámot. Egy román "B" cégtől fát vásárolt, amit azonnal eladott egy magyar "C" cégnek. A fa a román "B" cégtől a magyar "C" céghez került, a fuvarozást a magyar "A" cég végezte. A vásárlás és értékesítés során a magyar "A" cég a román közösségi adószámát használta. Az értékesítéskor áfamentes számlát állított ki. Kérdésem, hogy a magyar "A" cég helyesen számlázott-e? Az áfabevallásban és összesítő nyilatkozatban hol kell szerepelnie ennek az ügyletnek, vagy az egész román teljesítési helyű?

EU-partnernek történő számlázás esetei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi összetett kérdésre kérem a válaszát. Az általunk gyártott termékeket cseh partnerünk a mi telephelyünkön átveszi, és a saját készletébe helyezi (termék nem mozdul, csak elkülönítve tároljuk a részére). Számlakibocsátás történik az átvételt követően. 1. eset A cseh partner nem áfaalany Magyarországon, a cseh EU-adószámára számlázunk. A termék bizonytalan ideig marad a telephelyünkön, majd innen három irányba távozhat, ha a számlázástól eltelt idő és a tényleges elszállítás (kiléptetés) közötti időnek van jelentősége, akkor kérem, hogy a válaszában erre is térjen ki. A. 3. országba kiléptetik, B. EU tagállamba kiszállítják, C. Magyarország területén magyar áfaalany felé értékesítik. A három esetben nekünk milyen számlát kell kiállítani, esetleg a kiszállításkor milyen számlára kell helyesbíteni az átadáskor eredetileg kiállított számlát? 2. eset A cseh partner, ha az első pont szerint akadályba ütközne valamiért, akkor kiváltja a magyarországi adószámát, és így vásárolna tőlünk, akkor hogyan alakul a fenti három esetben a számla kibocsátása és az áfa elszámolása? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Ex works paritással teljesített EU-s értékesítés áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi társaság EU-s tagállamba ex works paritással terméket (például boríték) értékesít. Ekkor az áfatörvény 89. §-a szerinti mentességet milyen okirattal tudom igazolni (és így mi a számla adómentességét alátámasztó bizonylatom), azaz milyen bizonylattal tudom az adóhatóság felé hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a termék belföldön kívülre került? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close