156 találat a(z) transzferár cimkére

Transzferár: kockázatok és mellékhatások Cikk

Külföldi anyavállalatunk rendszeresen állít ki részünkre számlát menedzsment szolgáltatásról. Az általa végzett tevékenységről azonban meglehetősen kevés információ áll rendelkezésünkre és nincs pontosabb ismeretünk a szolgáltatási díj árképzésének módjáról sem. Jelenthet ez komoly kockázatot egy esetleges transzferár ellenőrzésnél? Mit tehetünk a kockázatok minimalizálása érdekében? Miként célszerű bemutatni ezt az ügyletet a transzferár nyilvántartásunkban? A szakértő válaszol.

Transzferárról haladóknak: mire figyeljünk 2012-ben? Cikk

A gazdasági társaságoknak kiemelten fontos érdeke fűződik ahhoz, hogy a vállalatcsoporton belül alkalmazott árak megfelelőek legyenek. Ezt jól példázza, hogy az adóhatóság 2011. első félévében közel 150.000 lefolytatott ellenőrzésből nagyságrendileg 150 milliárd forintnyi jogerős megállapítást tett, továbbá 2010. október 1-jétől külön, transzferárazási kérdésekre specializálódott osztályt működtet.

Kapcsolt vállalkozások bírságolásának kulisszatitkai Cikk

Nem véletlen, hogy a transzferárak vizsgálata évek óta az adóhivatal ellenőrzési irányelvének kiemelt célpontja. Egy-egy hiányzó dokumentáció 2 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, és akkor a lehetséges adókülönbözetről, illetve annak bírság következményeiről még nem is beszéltünk.

Transzferárról magyarul Esemény

A cégcsoporton belüli elszámoló árakról (köz)érthetően az új, magyar nyelvű OECD Irányelvek megjelenése alkalmából tart konferenciát a Mazars Transfer Pricing Center és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja.

Hasznos eszköz a bírságok elkerülésére Cikk

Évek óta jelent állandó feladatot és fontos nyilvántartási kötelezettséget a kapcsolt vállalkozási ügyleteket folytató vállalkozások számára az egymás között alkalmazott árak és árazási módszerek dokumentálása. A tavaly év végi módosítások azonban számos könnyítést jelentenek annak érdekében, hogy ne mint valami mumusra tekintsenek a cégek a transzferár nyilvántartás elkészítésére.

Többmilliós bírság járhat transzferár-nyilatkozatokért Cikk

Január 1-től hatályos módosítások részben a terhek csökkentését célozzák, de egyes szabályok kifejezetten a szigorítás irányába mutatnak. Ezentúl már nem szerződésenként, hanem ügyletenként kell nyilvántartást vezetni, és akár 4 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható az a cég, amely a csoporton belüli ügyleteit nem megfelelően dokumentálja. A bírságokat ráadásul nyilvántartásonként kell érteni, és ismételt mulasztás esetén a korábbi bírságösszeg meg is négyszereződhet.

Transzferár: akiknek nem kell nyilvántartást készíteni Cikk

A transzferár-nyilvántartás készítésével kapcsolatban egyszerűsítésekkel számolhatnak a cégek idén.

Jelentős mulasztási bírságot kaphatnak a kapcsolt vállakozások januártól Cikk

Nem lehet szépíteni a dolgot: nyilvántartást készíteni kell. Ez alól 2012. január 1-ig csak néhányak tartoznak kivételek közé. Mit jár a cégnek, aki nem készít nyilvántartást?

Transzferár szabályozás: egyszerűsítés súlyosodó szankciókkal Cikk

Számos ponton módosultak a transzferár nyilvántartásra vonatkozó szabályok január elsejével, teljesítésük sok tekintetben kisebb terhet ró az adózókra, ugyanakkor a transzferár szabályok megsértése esetén súlyosabb szankciókra kell számítaniuk a vállalkozásoknak a jövőben - összegezte a változásokat az RSM DTM.

"Felzárkózásunkat nem elsősorban az adórendszerünk versenyképessége akadályozza" Cikk

Felzárkózásunkat nem az adórendszerünk versenyképessége akadályozza, ugyanakkor a külföldi cégek nehezményezik a nagyon szigorú és formális számlázási szabályokat. Siklós Mártával, a LeitnerLeitner magyarországi irodájának vezetőjét kérdeztük a jövő évi adóváltozásokról.

Transzferárak: sokan nem értékelik eléggé az APA-t Cikk

A Deloitte legfrissebb felmérése szerint a hazai cégek egyre komolyabb és alaposabb ellenőrzésekkel találkoznak a transzferárak területén. Sokan ennek ellenére nem ismerik, vagy nem használják ki a rendelkezésre álló könnyítéseket.

Nem hibázhatnak a cégek a transzferáraknál Cikk

Bár a transzferárakat érintő jelentősebb jogszabály-módosítás az elmúlt egy évben nem történt, az ellenőrzési gyakorlat szigorodása számos ponton új kihívások elé állította a transzferár szabályozás alá eső kapcsolt vállalkozásokat. A Deloitte Zrt. tapasztalata szerint az adóhatóság mára alaposabban és mélyebben vizsgálja a vállalatközi ügyletek körülményeit, a dokumentációk tartalmát, mint korábban bármikor és ennek köszönhetően jelentősen megnőtt a megállapított adókülönbözet összege is.

Nem hibázhatnak a cégek Cikk

Bár a transzferárakat érintő jelentősebb jogszabály-módosítás az elmúlt egy évben nem történt, az ellenőrzési gyakorlat szigorodása számos ponton új kihívások elé állította a transzferár szabályozás alá eső kapcsolt vállalkozásokat.

Kapcsolt vállalkozások: szokatlanul magas bírságok, kiemelt adókockázat Cikk

A transzferár szabályok Európában sehol nem olyan fontosak, mint Magyarországon. Minden ország természetesen valamilyen módon védekezik az ellen, hogy a nemzetközi vállalatcsoportok indokolatlanul kivigyék a jövedelmet adózás előtt. De a magyar szabályozás sajátossága, hogy nálunk a nemzetközi gyakorlathoz képest szokatlanul magasak a transzferár szabályozás megsértésére vonatkozó bírságok. Emiatt nálunk a csoporttagok közötti számlázások kérdése kiemelt adókockázatnak minősül.

Veszprémi István Cikk

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs