135 találat a(z) transzferár cimkére

Az Enrst&Young az Év Transzferár Tanácsadója Cikk

Az Ernst & Young magyarországi adóosztálya ismét megkapta "Az Év Transzferár Tanácsadója" elismerést az Európai Adótanácsadók Díjátadóján – tudatta a könyvvizsgáló sajtóközleményében.

Transzferárak: fokozott ellenőrzésekkel kell számolni Cikk

Az újonnan bevezetett, egymástól sokszor eltérő transzferár előírások új adókockázatoknak teszik ki a multinacionális cégeket - derül ki az Ernst and Young (E and Y) legújabb, 49 ország adóhivatalának ellenőrzési gyakorlatát vizsgáló felméréséből. Magyarországon leginkább a vállalatcsoporton belüli szolgáltatásokat és a szellemi javak átadását ellenőrzik a revizorok.

Transzferár-szabályozás: hogyan csinálják mások? Cikk

A transzferár szabályozása az Amerikai Egyesült Államokból indult el. A szabályozás azt hivatott meggátolni, hogy egy cég a külföldi leányvállalatokkal és kapcsolt vállalatokkal folytatott tranzakcióival jelentős összegeket vonjon el az "otthoni" nyereségéből, és csoportosítson át a tranzakciókon keresztül a kedvezőbb adókulccsal rendelkező országokba. Hogy néz ez ki az Európai Unióban?

A láthatatlan, ingyenes szolgáltatások kockázatai Cikk

Habár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) irányelveinek hetedik fejezete behatóan foglalkozik annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy mely esetekben történik csoporton belüli szolgáltatásnyújtás, néhány ügylet még így is elkerüli a cégek és tapasztalt tanácsadóik figyelmét.

Szokásos piaci ár: melyik adónál kell figyelembe venni? Cikk

Adórendszerünk fejlődéséből kirajzolódik a tendencia, mely szerint néhány éven belül minden egyes adónem esetében vizsgálni kell a transzferárak adóalapra gyakorolt hatását. Ma azonban még az sem dönthető el egyértelműen, hogy az idei év végén mely adónemek esetében kell kötelezettségünket a szokásos piaci ár figyelembevételével kiszámítani.

Bevallási hajrá: meg lehet-e úszni az APEH-bírságot? Cikk

Május utolsó napja a társasági adóbevallás benyújtásának határideje. A kapcsolt vállalkozásoknak legkésőbb a bevallás benyújtásának időpontjáig kell elkészíteniük az úgynevezett transzferár dokumentációkat, máskülönben több millió forintra bírságolhatja őket az APEH. Hogy zajlik az ellenőrzés, avagy mire csap le az adóhivatal?

Kevesebb lehetőség a jövedelmek átcsoportosítására Cikk

Néhány évvel ezelőtt szakértői körökben elterjedt volt az a vélemény, amely szerint a transzfer-árazás jelentősége – újdonságával együtt – az évtized végére lényegében megszűnik, és az adóha-tóság új területeket helyez majd vizsgálatai középpontjába. A helyzet másként alakul.

Ellenőrzési gyakorlat az APEH-nál: jó befektetés revizorokat képezni? Cikk

Az elmúlt év tanácsadói tapasztalatai szerint két eltérő ellenőrzési módszert is alkalmaz az APEH a határon átívelő ügyletekben alkalmazott ár, illetve az ehhez kapcsolódó nyilvántartás ellenőrzésére.

Mikortól és mikorra kell transzferár-nyilvántartást készíteni? Cikk

Annak ellenére, hogy az APEH már évek óta vizsgálja a dokumentáció meglétét, sok – jellemzően kisebb vállalkozás – még csak most fedezi fel nyilvántartási kötelezettségét. Milyen határidőket és időpontokat kell ismerni a transzferár-nyilvántartások készítőinek?

Az összevont nyilvántartás és a tapasztalt revizorok Cikk

A transzferár-nyilvántartások készítésének egyik nagy kérdése, hogy mikor, milyen feltételek egyidejű fennállása esetén tehet eleget az adózó nyilvántartási kötelezettségének összevontan. Cikkünk kitér arra is, milyen - a transzferárakhoz kapcsoldó - kockázatokkal, szankciókkal kell számolni.

Határon átívelő megoldások a transzferár-problémákra Cikk

Az APEH évek óta kiemelt figyelmet fordít a kapcsolt felek között alkalmazott árakkal (transzferárakkal) kapcsolatos adójogi szabályozás betartatására, az évről-évre szigorodó előírások pedig próbára teszik a legtöbb érintett vállalkozás felkészültségét – figyelmeztet sajtóközleményében a Deloitte.

Transzferár: több ellenőrzés, hibák a dokumentációkban Cikk

Míg hazánkban az adóhatóság egyre fokozottabb figyelmet fordít a transzferárak vizsgálatára, a tapasztalatok szerint továbbra is csak a vállalatok 80 százaléka készítette el kapcsolódó dokumentációját - figyelmeztet az Ernst & Young.

Kapcsolt vállalkozások: mely szerződésekre kell transzferár-nyilvántartás? Cikk

A sok fejtörést okozó kapcsolt vállalkozási viszonyban megkötött szerződések minősítéséről a PM és az APEH közös tájékoztatót adott ki. Ennek segítségével könnyebben megítélhető, hogy egy adott ügyletre vonatkozóan kell-e transzferár-nyilvántartást készítenünk.

Adóhatósági ármegállapítással csökkenthető az adókockázat Cikk

Súlyos bírságokat védhetnének ki a kapcsolt vállalkozások, ha egymás közti ügyleteikben a szokásos piaci árra előzetes megállapítást kérnének az adóhatóságtól. Ám ezért is borsos árat kell fizetniük - olvasható a HVG cikkében.

APEH: kikerülhető a transzferárazással kapcsolatos adókockázat Cikk

Eddig még nem érkezett az adózóktól a szokásos piaci ár megállapítására irányuló kérelem az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH) - közölte az állami adóhatóság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close