156 találat a(z) transzferár cimkére

Rástartolt a NAV a transzferárazásra, erre kell nagyon figyelni Cikk

Egyre gyakrabban zárulnak érdemi megállapítással az adóhatósági transzferár-vizsgálatok, amelyek száma érzékelhetően megnőtt az elmúlt évben – mutat rá legfrissebb összefoglalójában a Baker Tilly Hungária. A cikkben mutatjuk, mire kell fokozottan figyelniük a vállalkozásoknak.

Tripla büntetést kockáztat, ha mulaszt Cikk

A NAV mind gyakrabban tartalmában is vizsgálja a kapcsolt vállalkozások árképzését, sőt egyre többször adóalap-kiigazítást is kezdeményez az érintett cégeknél – állapította meg már korábban is a Deloitte. Az alkalmazott árképzés transzferár technikai elemzésén túl az adóellenőrzések gyakran a kapcsolt ügyletek ésszerűségét is vizsgálják.

Lehet, hogy az idén már kapcsoltnak minősülnek a cégei? Ezekre figyeljen! Cikk

2015-től a korábbinál több vállalkozásnak kell majd transzferár nyilvántartást vezetni, mivel az új szabályok szerint már a vezetőség személyi átfedése is elegendő lehet ahhoz, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősüljenek a cégek – hívja fel a figyelmet a Ryan.

Forró témák 2015-ben: kapcsolt vállalkozás, transzferár Cikk

2015. január 1-jétől lényeges változások következtek be mind a kapcsolt felek megállapításával, bejelentésével, mind pedig a transzferár dokumentációk készítésével kapcsolatban.

Kapcsolt vállalkozás teendői Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy szlovák cég ügyvezetője és egy magyar kft. ügyvezetője ugyanaz a személy, a két cég kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? Ha igen, kell-e transzferárat használniuk, vagy ennek van-e valamekkora értékhatára a kettőjük közötti kereskedelemben, szolgáltatásban? Köszönettel.

Transzferárképzés: az idén tovább szigorodtak a szabályok Cikk

Egy 2015. január elsejétől hatályos rendeletmódosítás két dologban is jelentősen érinti a transzferárat alkalmazó vállalkozások többségét. E változások az összehasonlító elemzés elkészítésére, illetve az ily módon meghatározott ártartomány képzésére vonatkoznak.

Kapcsolt vállalkozások: közeleg a bejelentkezési határidő Cikk

2015. január 1-jétől bővült a kapcsolt vállalkozások köre, mivel már nemcsak az azonos tulajdonosi körbe tartozó cégek tartoznak ide, hanem azok is, ahol „csak” az ügyvezetés egyezik meg. Ennek köszönhetően a korábbinál szélesebb kört érintenek a transzferárakra vonatkozó adminisztrációs kötelezettségek és vizsgálatok. Azoknak, akik a jogszabály-módosítások miatt kerültek be a kapcsolt vállalkozások körébe, 2015. január 15-éig kell ezt bejelenteniük az adóhatóságnál – figyelmeztet az adózásról érthetően blog.

Telephely, nem telephely: ez a nagy kérdés Cikk

A mindennapi gazdasági életben az egyik legnagyobb fejtörést sokszor az okozza, hogy egy – jellemzően külföldi – társaság tevékenységével kapcsolatban keletkeztet-e egy adott tevékenység végzése telephelyet Magyarországon vagy nem. Alábbi cikkünkben bemutatjuk azokat a szempontokat, amelyek alapján egy tevékenység végzése magyarországi telephely létrejöttét eredményezi, azokat, amelyek alapján nem keletkezik magyarországi telephely, és vannak olyan esetek is, amikor ezt nem lehet egyértelműen eldönteni.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két egyszemélyes kft. (az alapító ugyanaz a személy, kisvállalkozás, kapcsolt vállalkozás) egymás között üzletvitel tanácsadást számláz, és bérleti díjat számláz tovább. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben transzferárral kell-e foglalkozni? Adózás, beszámolókészítés és helyi adó szempontjából hogyan függ össze a két cég? Köszönöm válaszát!

Tiltott adóelőnyöket kapott a Starbucks? Cikk

Az Európai Bizottság közzétette júniusi döntésének üzleti titkokat nem tartalmazó változatát a Starbucks által Hollandiában fizetett társasági adóval kapcsolatos transzferár-megállapodásokra fókuszáló hivatalos versenyjogi vizsgálat elindításáról. Brüsszelnek kétségei vannak afelől, hogy az amerikai cég által kötött adómegállapodásban valóban piaci alapon rögzítették az egyazon cégcsoport tagjai között felszámolt transzferárakat – írja a bruxinfo.hu.

Ez is az adórevizorok kedvelt célpontjal Cikk

Jelentős változáson ment át az elmúlt években az adóhatóság transzferár-ellenőrzési gyakorlata, amelynek fókuszában jelenleg elsősorban a 2008 és 2011 között készült nyilvántartások állnak. Az egyre szaporodó úgynevezett felülellenőrzési eljárásokon a korábban „golyóállónak” vélt transzferár-nyilvántartások sem feltétlenül mennek át, gyakran a korábban nem kifogásolt nyilvántartásokat is hiteltelennek minősíti a hatóság. A büntetések elkerülése érdekében ezért az adózóknak érdemes lehet felülvizsgálniuk korábbi transzferár-nyilvántartásukat – hívja fel a figyelmet a Ryan globális adótanácsadó cég adószakértője.

Szokásos piaci ár: ezt vizsgálja a NAV Cikk

Három év alatt több mint három és félszeresére nőtt a szokásos piaci ár – adóhatóság által történő – előzetes megállapítására benyújtott kérelmek száma. Amíg 2007-től, vagyis az intézmény fennállása óta 2010-ig 24 alkalommal fordultak az adóhivatalhoz, addig 2013 végéig már több mint 85 kérelmet nyújtottak be az adózók.

Transzferár-háború: milliókat nyerhet a szokásos piaci ár megállapítással Cikk

Majdnem megduplázódott a transzferár-ellenőrzések során feltárt adóhiány az elmúlt három évben; amíg 2011-ben 18 milliárd forint volt a jogerős nettó adókülönbözet, tavaly már több mint 33 milliárd forint – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) statisztikáiból. Ezzel párhuzamosan az adóbírságok is jelentősen emelkedtek: tavaly 8 milliárd forint volt az ára a kapcsolt ügyletek között alkalmazott helytelen árképzésnek, a tartalmilag nem megfelelő transzferár-dokumentációknak, szemben a 2011-es 6 milliárdos összeggel.

Veszített a NAV áfaügyben! Terítéken az év végi transzferár-korrekciók Cikk

Az év végi transzferár-korrekciók az év során lezajlott ügyletekhez kapcsolhatóak, ezért azokkal azonos áfakezelés alá esnek – döntött nemrégiben egy adózó javára a bíróság. Az ítélet sok hazai vállalkozás életét megkeserítő adózási anomália végére tehet pontot – mutat rá a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Kiderült: a NAV álláspontjával szemben a bíróságok is azt a logikát követik, amely a hasonló ügyletek számviteli kezelésére vonatkozó törvénymódosításokban már megjelent.

Innovációs járulék kötelezettség megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arról kérek tájékoztatást, hogy egy magyar vállalkozásnak mely kapcsolt vállalkozás adatait kell bekérnie ahhoz, hogy megállapítsa, innovációs járulék bevallására és fizetésére kötelezett-e Magyarországon? A cégnek közvetlen tulajdonosa (100 százalékos részesedéssel) egy holland cég. A holland cégnek pedig 97 százalékos tulajdonosa egy koreai cég és 3 százalékos részesedéssel egy koreai magánszemély. A holland cég – ugyanúgy, mint a magyar cégnek – több cseh, lengyel, szlovák, holland cégeknek a 100 százalékos tulajdonosa. A magyar cég az összes előbbiekben említett céggel üzleti kapcsolatban áll. Azt szeretném kérdezni, hogy az előbb felsorolt cégek közül mely cégek létszám-, nettó éves árbevétel és mérlegfőösszeg adatait kell összeszámolni ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy van-e a magyar cégnek innovációs járulékfizetési kötelezettsége? A transzferár dokumentáció készítési kötelezettség megállapításhoz mely cégek adatait kell összeadni? Előre is köszönöm válaszukat! Földházi Szilvia

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs