147 találat a(z) transzferár cimkére

Tiltott adóelőnyöket kapott a Starbucks? Cikk

Az Európai Bizottság közzétette júniusi döntésének üzleti titkokat nem tartalmazó változatát a Starbucks által Hollandiában fizetett társasági adóval kapcsolatos transzferár-megállapodásokra fókuszáló hivatalos versenyjogi vizsgálat elindításáról. Brüsszelnek kétségei vannak afelől, hogy az amerikai cég által kötött adómegállapodásban valóban piaci alapon rögzítették az egyazon cégcsoport tagjai között felszámolt transzferárakat – írja a bruxinfo.hu.

Ez is az adórevizorok kedvelt célpontjal Cikk

Jelentős változáson ment át az elmúlt években az adóhatóság transzferár-ellenőrzési gyakorlata, amelynek fókuszában jelenleg elsősorban a 2008 és 2011 között készült nyilvántartások állnak. Az egyre szaporodó úgynevezett felülellenőrzési eljárásokon a korábban „golyóállónak” vélt transzferár-nyilvántartások sem feltétlenül mennek át, gyakran a korábban nem kifogásolt nyilvántartásokat is hiteltelennek minősíti a hatóság. A büntetések elkerülése érdekében ezért az adózóknak érdemes lehet felülvizsgálniuk korábbi transzferár-nyilvántartásukat – hívja fel a figyelmet a Ryan globális adótanácsadó cég adószakértője.

Szokásos piaci ár: ezt vizsgálja a NAV Cikk

Három év alatt több mint három és félszeresére nőtt a szokásos piaci ár – adóhatóság által történő – előzetes megállapítására benyújtott kérelmek száma. Amíg 2007-től, vagyis az intézmény fennállása óta 2010-ig 24 alkalommal fordultak az adóhivatalhoz, addig 2013 végéig már több mint 85 kérelmet nyújtottak be az adózók.

Transzferár-háború: milliókat nyerhet a szokásos piaci ár megállapítással Cikk

Majdnem megduplázódott a transzferár-ellenőrzések során feltárt adóhiány az elmúlt három évben; amíg 2011-ben 18 milliárd forint volt a jogerős nettó adókülönbözet, tavaly már több mint 33 milliárd forint – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) statisztikáiból. Ezzel párhuzamosan az adóbírságok is jelentősen emelkedtek: tavaly 8 milliárd forint volt az ára a kapcsolt ügyletek között alkalmazott helytelen árképzésnek, a tartalmilag nem megfelelő transzferár-dokumentációknak, szemben a 2011-es 6 milliárdos összeggel.

Veszített a NAV áfaügyben! Terítéken az év végi transzferár-korrekciók Cikk

Az év végi transzferár-korrekciók az év során lezajlott ügyletekhez kapcsolhatóak, ezért azokkal azonos áfakezelés alá esnek – döntött nemrégiben egy adózó javára a bíróság. Az ítélet sok hazai vállalkozás életét megkeserítő adózási anomália végére tehet pontot – mutat rá a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Kiderült: a NAV álláspontjával szemben a bíróságok is azt a logikát követik, amely a hasonló ügyletek számviteli kezelésére vonatkozó törvénymódosításokban már megjelent.

Innovációs járulék kötelezettség megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arról kérek tájékoztatást, hogy egy magyar vállalkozásnak mely kapcsolt vállalkozás adatait kell bekérnie ahhoz, hogy megállapítsa, innovációs járulék bevallására és fizetésére kötelezett-e Magyarországon? A cégnek közvetlen tulajdonosa (100 százalékos részesedéssel) egy holland cég. A holland cégnek pedig 97 százalékos tulajdonosa egy koreai cég és 3 százalékos részesedéssel egy koreai magánszemély. A holland cég – ugyanúgy, mint a magyar cégnek – több cseh, lengyel, szlovák, holland cégeknek a 100 százalékos tulajdonosa. A magyar cég az összes előbbiekben említett céggel üzleti kapcsolatban áll. Azt szeretném kérdezni, hogy az előbb felsorolt cégek közül mely cégek létszám-, nettó éves árbevétel és mérlegfőösszeg adatait kell összeszámolni ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy van-e a magyar cégnek innovációs járulékfizetési kötelezettsége? A transzferár dokumentáció készítési kötelezettség megállapításhoz mely cégek adatait kell összeadni? Előre is köszönöm válaszukat! Földházi Szilvia

Adótrükkökkel tetten ért kapcsolt vállalkozások Cikk

A NAV rendszeresen ellenőrzi a kapcsolt vállalkozások közötti transzferárak alkalmazását, és a trükközések miatt az idei év első három negyedében már csaknem 35 milliárd forintos adókülönbözetet állapított meg emiatt - válaszolta Orbán Gábor, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára egy képviselői kérdésre.

Csapdák a transzferár-kiigazítás elszámolásában Cikk

Érdemes alaposan megnézniük a cégvezetőknek, hogyan szerepel elszámolásaikban a kapcsolt vállalkozások egymás közötti értékesítésére, illetve szolgáltatásokra vonatkozó utólagos ellenérték-korekció.

Transzferár 2013-ban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha egy cég 100%-ban önkormányzati tulajdonú, ezáltal kapcsolt vállalkozásban van, illetve közhasznú nonprofit kft., akkor a 2013-as jogszabályi változások mennyiben befolyásolják a transzferár nyilvántartási kötelezettségét, mivel eddig erre nem volt szükség. Ezek után sem kell majd nyilvántartást végezni?Köszönettel!

Könnyítések a transzferár-rendeletben Cikk

Egyszerűsítette, de nem változtatta meg gyökeresen a transzferárazásra vonatkozó dokumentációs kötelezettséget a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden megjelent rendelete, amelyből egy – a NAV által szorgalmazott – lényegi módosítás is kimaradt – derül ki a MAZARS legfrissebb jelentéséből. A vezető hazai könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutatott: mivel a rendelet kiadása a 2012-es dokumentációkészítési határidő után történt, az új szabályokat a rendes üzleti év szerint működő vállalkozások 2012-re visszamenőleg már nem alkalmazhatják.

Transzferár és kapcsolt vállalkozás: szabályok, buktatók, példák Cikk

A kapcsolt vállalkozásokkal és a transzferár-szabályozással kapcsolatban számos kérdés nem egyértelmű az adózóknak. Kérdés-válasz formájában tisztázzuk a tudnivalókat.

Transzferár-ellenőrzés:leggyakoribb kérdések és válaszok Cikk

Az elmúlt tíz évben a kapcsolt vállalkozások egymás közötti tranzakcióinak szabályozása rendkívüli mértékben megváltozott. Mára már több mint hatvan ország jogalkotása vonta szabályozása alá a nemzetközi kapcsolt vállalkozások tranzakcióit. A magyarországi adóellenőrzések során is kiemelt figyelmet kapnak, az ügyvezetők egy része mégsem tulajdonít megfelelő jelentőséget a transzferár szabályozásnak és dokumentálásának. A VGD Ferencz & Partner Kft. vezető adótanácsadóját, Kuntner Andrea az elméleti és gyakorlati tudnivalókat összegzi.

Transzferár dokumentáció Kérdés

Ügyvédi Iroda 90%-os részesedést szerzett egy olyan kft-ben (mikrovállalkozás), akitől bérli az irodahelyiséget. A kérdésem az, hogy mivel a részesedés kapcsán kapcsolt vállalkozás lett, szükséges-e elkészíteni a transzferár dokumentációt a ingatlan-bérlés miatt, illetve ha igen, akkor erre vonatkozóan hol találok joganyagot.

Transzferár: új szabályok az adatbázisszűrésekre Cikk

Nyilvánosságra hozta a jogalkotóa transzferárazásra vonatkozó szabályozást módosító rendelettervezetét, amely egyrészt adminisztratív könnyebbséget jelenthet, másrészről viszont komoly fejtörést okozhat majd a nyilvántartásra kötelezetteknek. Az anyag még nem tekinthető véglegesnek, de a normaszöveg tervezete is meglehetősen érdekes dolgokat tartalmaz. Cikkünk első részében az adatbázisszűrésre vonatkozó ajánlásokat vesszük sorra.

Változhatnak a transzferár szabályok Cikk

A Nemzetgazdasági Minisztérium által március elején közzétett jogszabálytervezet alapján jelentős változások lehetnek a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség, azaz a transzferár-dokumentációk vonatkozásában. A jogszabálytervezet alapján a szövegpontosítások mellett tartalmi változások is várhatóak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close