214 találat a(z) továbbszámlázás cimkére

Postaszámla továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolással foglalkozó társaság bérgarancia-biztosként a törvényszéktől 20 ezer forint plusz áfa díjazásra jogosult, plusz ezen felül a felmerült 4 ezer forint postaköltség készkiadásként történő megtérítésére. Kérdésem, hogy a számla kiállításánál áfaszempontból hogyan kezelje a postaköltséget a törvényszék, a beküldött számla alapján a posta által kiállított számlán szereplő áfamentes összeget utalja át? Köszönöm válaszát.

Telefonhasználat továbbszámlázása munkavállaló részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás továbbszámlázza a dolgozói részére a céges mobiltelefon használata során az esetleges kerettúllépést, mobil parkolást, mobil internethasználatot. A mobiltelefon-szolgáltató számlája folyamatos teljesítéssel kerül kiállításra és a továbbszámlázás során mi is folyamatos teljesítéssel számlázzuk tovább a dolgozó felé a magánhasználatot. Az egyik kérdésem az, hogy ez így helyes-e? A gyakorlatban konkrét példát nézve: Telekom számla: Kelt: 2018.07.02. Teljesítési és fizetési határidő: 2018.08.14. Dolgozónak továbbszámlázott számla: Kelt 2018.08.15., Teljesítési és fizetési határidő: 2018.08.31. A másik kérdés, amit még tisztázni szeretnénk, hogy mi számít ebben az esetben a teljesítés időpontjának? Megegyezik a Telekom számla áfatörvény szerinti teljesítési időpontjával? Köszönöm!

Üzemanyag továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a véleményét kérni. Ügyfelemnek 3 társas vállalkozása van. A DKV-val csak egyiknek van szerződése az üzemanyagvásárlásra. A munkái (futár cégek) úgy alakultak, hogy mindhárom ezzel foglalkozna/foglalkozik. A másik cégeknek még nincs a DKV-val szerződése. A bevételeket mindegyik cég a saját szerződése alapján realizálja, de tankolásra a DKV szerződéssel rendelkező cég kártyáját használják. Így az összes üzemanyagköltség az egyik cégnél jelenik meg. Továbbszámlázhatja-e a másik cégeknek egy erről szóló megállapodás alapján? Köszönöm válaszát. Feketéné Németh Anna

Közvetített szolgáltatás az ipában Kérdés

Kérném szíves segítségét a következő kérdésben. Orvosi ügyeleti szolgáltatást végez egy kft. Az ügyeletet egyéni vállalkozóként orvosok látják el, beszámláznak a szolgáltató kft.-nek szerződés szerinti óradíjjal. A kft. a szolgáltatás igénybe vevőjének továbbszámlázza a ledolgozott órákat az általa megegyezett órabérrel. Ez esetben nem jutalék, hanem az órabér közti különbözet az eredményt növelő összeg a kft.-nél. Az iparűzési adó alapja csökkenthető ezekkel a bejövő számlákkal a kft.-nél? A kimenő és a bejövő számlákon is orvosi ügyelet ellátása szerepel. Köszönöm segítségét!.

Továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni a továbbszámlázással kapcsolatban. A saját autónkat bérbe adtuk és a megállapodásban az szerepel, hogy a munkát mi biztosítjuk az autóra. A bizonytalanságot az okozza, hogy a felénk számlázott fuvart a mellé csatolt fuvarlevéllel hogy tudom továbbszámlázni? A másik kérdés: ha a fuvar kombinált és két különböző cég fizeti, ahhoz hogyan csatolok különböző fuvarleveleket? Pl. Budapestről vissza Győrbe, és közben Tatán felveszek egy gépet, amit két cégnek számlázok, pl. Győr – Budapest – Győr, ezt kellene az egyik fuvarlevélen feltüntetni, a másikon pedig: Győr – Tata – Győr. Ezt hogyan lehet kivitelezni a gyakorlatban? Segítségét előre is köszönöm!

Internet továbbszámlázás, áfavonzat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknek előfizetői szerződése van az egyik nagy telefontársaságnál. Előfizetői számaink közül a legtöbb céges, pár telefonszám pedig a tulajdonos családtagjaihoz kötődik. A továbbszámlázáskor a céges magánhasználatot számlázuk ki a dolgozók felé, illetve a családtagok részére a teljes bruttó összeget. Szeretném kérdezni, hogy az internet áfáját a fenti két esetben hány százalékkal kell továbbszámlázni: 5 vagy 27? Köszönöm válaszát.

Közvetített szállodai szolgáltatás áfája Kérdés

Utazási iroda belföldi szállodától foglal az utas számára csak hotelszobát vagy szállodai csomagot. Ezt a szolgáltatást változatlan formában továbbértékesíti a vendég részére. (Nem utazásszervezésről, csak szolgáltatás változatlan formában történő közvetítéséről van szó.) A szálloda kiállítja a számlát az általa alkalmazandó áfakulccsal, ami 18 százalékos, és ha az előre, fix áron publikált csomagárban félpanzió is van, akkor az étkezést 5 százalékos áfával. A számla az utazási iroda részére szól. Az iroda továbbszámláz (saját néven) a vendégnek úgy, hogy a szolgáltatásokat tételenként ugyanazon összeggel és áfatartalommal tünteti fel, mint ami a hoteltől kapott számlán szerepel. A számlán feltünteti, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Ha az elért árrés nem a hotel felé visszaszámlázandó jutalékból ered (ami egyszerűbb helyzet), hanem a "nettó" módon leszámlázott beszerzési ár és eladási ár közötti árrésből, akkor a vendég felé kiállított számlán az utazási iroda az árrését foglalási díjként külön soron vezeti ki 27 százalékos áfatartalommal. Helyes-e ez a módszer, tehát alkalmazhatom-e a hotel közvetített szolgáltatásainak számlázását tételenként a hotel áfamértékével, ha ezeket a tételeket kizárólag ugyanazzal az összeggel és áfamértékkel tüntetjük fel, mint ami a hotel számláján szerepel?

Tanfolyami díj továbbszámlázása Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. 2 dolgozója és az alvállalkozójának egy dolgozója, szakmai továbbképzésen vett részt. A kft. mindhárom fő képzési díját kifizette. Az alvállalkozó kéri a dolgozóját terhelő díj továbbszámlázását. Nem látom, hogy ezt hogyan tudnánk megtenni, kérem a segítségét! Üdvözlettel: V.Mária

Továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Társaságunk kapcsolt vállalkozásának teherautója Magyarországon elromlott. A cég (bulgáriai) azt kérte, hogy mi vitessük el szervizbe(mentés), javíttassuk ki a teherautót, hozzuk el a szervizből. A magyar mentő/ szerviz vállakozás a mi nevünkre állította ki a számlákat, amit szeretnénk továbbterhelni a bolgár vállalkozás felé. Ilyenkor a számlázás szolgáltatásexportnek minősül, vagyis nekünk az áfát pluszban és mínuszban kell feltüntetni az adóbevallásban, vagy a magyar 27 százalékos áfával kell továbbterhelni? (A BG vállalkozó rendelkezik EU adószámmal.) A számlán fel kell tüntetni, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz? A továbbterhelt költséget 81-ben, az árbevételt 92-ben kell könyvelni? Köszönöm!

Éttermi szolgáltatás továbbszámlázása Kérdés

Adott egy rendezvényszervező kft., amely üzleti találkozókat szervez, tevékenységét 8230 (konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése) TEOR-szám alatt végzi, meleg konyhával nem rendelkezik. A találkozókat meleg konyhával rendelkező éttermekben bonyolítják le, üzleti reggeli keretében. Az éttermek az ételfogyasztást 5%-os áfakulccsal számlázzák ki az adott kft.-nek. A kft. az üzleti találkozón résztvevők felé alkalmanként 2 darab számlát bocsát ki. Az egyik a konferenciaszervezést tartalmazza, 27%-os áfakulccsal, a másik a továbbszámlázott étel-italfogyasztást, 5%-os áfával. A kiállított számlában közvetített szolgáltatásként tünteti fel a reggeli árát. Kérdésem lenne, hogy a konferenciaszervező kft. továbbszámlázhatja-e kedvezményes, azaz 5%-os áfakulccsal, közvetített szolgáltatásként a reggelit, vagy 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznia a vevői felé az ételfogyasztás után? Továbbszámlázott szolgáltatás esetében kell-e turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni?

Biztosítási díj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk telefonokat értékesít, melyekhez biztosítási szolgáltatás is kapcsolódik, amennyiben a vevő arra igényt tart, vagyis ez nem jár kötelezően. Kérdésként merül fel, hogy ezen biztosítás díja számlázható-e adómentesen, vagy szükségszerűen beépül a termék ellenértékébe és felveszi annak adókulcsát? A gyakorlatban sok cégnél tapasztaljuk, hogy adómentesen számlázzák ezt a biztosítási díjat, de elbizonytalanodtunk, hogy mi a helyes eljárás. Kérjük állásfoglalásukat e témában. Üdv: KG

Rezsi továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság fő tevékenysége saját tulajdonú bérbeadás, melyre adókötelességet választott. Ennek megfelelően a bérleti díjakat áfásan számlázza tovább. A rezsiszámlák továbbszámlázásánál milyen adókulcsot kell alkalmaznia, amennyiben azok között áfamentes tételek is szerepelnek? (Például villamosenergia-számla egyes tételei.) Válaszukat előre is köszönjük.

Taxi-továbbszámlázás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálloda rendszeresen taxit hív vendégei kérésére, melynek árát aztán a szállodai szolgáltatásról szóló számlában továbbszámlázza. Kérdésként merült fel, hogy milyen áfakulccsal kell a taxiszolgáltatást továbbszámlázni, mivel a taxisok jelentős része alanyi adómentes. Helyes-e a 27%-os áfa, vagy felveszi a szállás 18%-os adóját? (Én magam a 27% mellett vagyok, de kíváncsian várom véleményét.) Üdvözlettel: Vágner Emília

Telefon-, internetszolgáltatás továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját nevében (előfizető), de munkavállalója javára (a szolgáltatás keretén belül ténylegesen a munkavállaló saját mobiltelefonjával veszi igénybe a szolgáltatást) mobil szolgáltatási szerződést kötött. (A konstrukcióval a munkavállaló kedvezményesen tudja igénybe venni a szolgáltatásokat). A havi számla a cég nevére jön, amit egy az egyben továbbszámláz a munkavállaló felé. A számla mobiltelefon, internet és parkolási szolgáltatást is szokott tartalmazni. Kérdésem: 1. Az internetszolgáltatást 18 vagy 27 százalékos áfával kell továbbszámlázni? (A cég tevékenysége 27 százalékos kulcs alá tartozik.) 2. Ha a parkolási szolgáltatás 100 százalékát is továbbszámlázzák, akkor visszaigényelhető-e az áfája? Válaszát előre is köszönöm: Helga

Jegyértékesítő portál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfél jegyértékesítő portált működtet. A szervező a jegyértékesítő rendelkezésére bocsátja a jegyeket, amit a jegyértékesítő nettó 3 százalékkal olcsóbban kap meg, effektíve ez a 3 százalékos árrés a haszna. A 27 százalékos áfás rendezvényeknél nincs is gond. Minden esetben ráírják a számlára, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Viszont vannak olyan rendezvények, amelyekről 18 százalékos áfás számlát állít ki a szervező az áfatörvény alapján, mivel megfelelnek a hivatkozott rendeletnek. Ha a jegyértékesítő ugyanezt a rendezvényre szóló jegyet továbbértékesíti közvetített szolgáltatás keretében, akkor jogosult-e 18 százalékos áfával továbbszámlázni vagy 27 százalékos kulcsot kell alkalmaznia? Válaszát előre is köszönöm! Bereczky Réka

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close