68 találat a(z) továbbértékesítés cimkére

Lakóingatlan-értékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlanforgalmazással foglalkozik. Kivitelezőtől vásárol lakásokat 5 százalékos áfával (tehát megfelel a következő paramétereknek: – első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy – első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év, vagy beépítése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év; – többlakásos lakóház esetén az egyes lakások hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert, – egylakásos lakóingatlan esetében a hasznos alapterület a 300 négyzetmétert nem haladhatja meg). A vásárolt lakásba bútorokat (beépített, illetve nem beépített), szekrényeket, TV-t stb. vásárol, így értékesíti az ingatlant magánszemélyek részére. Ha ez az értékesítés szintén megfelel a korábbiakban említett paramétereknek, eladhatja-e magánszemély részére 5 százalékos áfakulcs felszámításával a lakásokat? Kerülhet-e a számlára a bútorozott ingatlan értékesítése egy tételben, vagy meg kell azt bontani? Válaszukat előre is köszönöm.

Továbbértékesítésre beszerzett gépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtcikk-kereskedelem tekintetében különbözeti adózást választott. Amennyiben EU-n belülről szerez be gépjárművet továbbértékesítésre, melyik országban és mikor kell megfizetnie az áfát? Változik-e ez a 10 000 eurós értékhatártól függően? Köszönöm válaszát

Szolgáltatást végző egyéni vállalkozó és a kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét. Nyílászárókat (főként ablak) ki-, beszerelő egyéni vállalkozónak lenne lehetősége az ablakok kedvezményes árú megvásárlására. Így a vevőinek már nemcsak szolgáltatna (nyílászárók cseréje/beállítása), hanem a gyártó cégtől megvásárolt ablakot továbbértékesítené nekik (gyakorlatilag anyag plusz munkadíj szerepelne ezután az általa kiállított számlákon). A kérdésem az lenne, hogy kell-e erre irányuló kereskedelmi tevékenységgel bővíteni az eddig csak szolgáltatás jellegű tevékenységi körét, vagy ez ebben a formában belefér a nyílászárócserés tevékenységébe? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel!

Követeléseladás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbira szeretnék választ kapni: a kft. "A" magánszemély tagjának kölcsönt nyújt, mely követelését tovább értékesíti "B" magánszemélynek. Kérdésem: a kft. könyveléséből milyen könyvelési tétellel lehet kivezetni, illetve milyen adóvonzata van? Ha a "B "magánszemély ezt magasabb összegben továbbértékesíti, milyen adóvonzata van a magánszemélynél?

Számvitel, könyvelés Kérdés

Őstermelő az általa termelt növények feldolgozásából előállított termékeit (édesség) eladhatja-e a saját egyszemélyes kft.-jének, aminek az alábbi tevékenységi körei vannak: - Mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelme, - Zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelem, - Kávé-, tea-, kakaó-, fűszer-nagykereskedelem, - Egyéb élelmiszer nagykereskedelme, - Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme, - Egyéb élelmiszer-kiskereskedelem? A fenti kft. továbbértékesítés céljából eladhatja-e az őstermelőtől vásárolt termékeket Magyarország egész területén lévő bármely kis- és/vagy nagykereskedésnek, egyéni vállalkozónak stb.? A kft. külföldi kereskedőknek értékesíthet-e? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Huéber Józsefné

Elektromos gépkocsi beszerzése Hollandiából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. egy holland cégtől Hollandiában kíván elektromos meghajtású személygépkocsit vásárolni. A hatályos jogszabályok szerint ez mentes a cégautóadó és a gépjárműadó alól. Kérdésem, hogy az áfában van-e erre valamiféle kedvezmény vagy mentesség? A holland cég nulla hozzáadott érték adóval állítja ki a számlát? Közösségi beszerzés címén meg kell-e fizetni Magyarországon a magyar cégnek az áfát? Ezt a megfizetett áfát egyidejűleg levonhatja-e a beszerzéskor? Hogyan kell számláznia, ha később a személygékocsit értékesíti? Az áfatörvény szerint nem kell megfizetni az áfát, ha a személygépkocsi beszerzése továbbértékesítési céllal történik. A továbbértékesítési cél mit jelent, hogyan kell ezt igazolni, mennyi ideig lehet a vállalkozás használatában a személygépkocsi? Köszönettel várom szíves válaszát.

Hulladék értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne, melyben várom szíves állásfoglalását: A hulladékértékesítés az áfatörvény 142. § (1) d pont alapján fordított adózás alá esik. Kérdésem az lenne, hogy ha valaki hulladékot vesz (mely vásárlásról fordított adózással kiállított számlát kap) abból a célból, hogy továbadja másik áfás partner felé, akkor ő még mindig fordítottan fogja továbbszámlázni ezt az ügyletet? Válaszát előre is köszönöm!

Bemutató lakás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanközvetítő áfa-adóalany ügyfelem egy épülő többlakásos társasházból megvásárolt több társasházi albetétet, szerkezetkész állapotban, 5%-os áfakulccsal. Ezáltal ezeknek az új építésű lakásoknak ügyfelem az első vevője. Ügyfelem a lakásokat kulcsrakész állapotba hozza és utána értékesíteni kívánja. A kérdéseim a következők: 1./ Tudomásom szerint - mivel megfelel az Áfa törvény 3. melléklet 50. pontjának - 5%-os áfakulccsal kell továbbértékesítenie ügyfelemnek a lakásokat a vevő adóalanyiságától függetlenül. A könyvelésben készletként tartom nyilván a lakásokat. Kérem szíves megerősítését abban, hogy jól tudom-e a fentieket. Milyen dokumentum bizonyítja az első rendeltetésszerű használatbavételt? 2./ A fent leírt lakások egyike kulcsrakész állapotba került és a vállalkozó úgy döntött, hogy bemutató lakásként kívánja használni és egyenlőre nem értékesíti. Ezért teljesen felszereli, például kialakítja a konyhát beépített bútorokkal, főzőlappal, sütővel. Azt szeretném megtudni, hogy az eddig már levonásba helyezett, 5%-s áfát önellenőrzéssel be kell-e fizetni a NAV-nak? A lakás berendezésére fordított vásárlások számlájának az áfája levonásba helyezhető-e? A készletekből át kell-e sorolni a tárgyi eszközök közé? Amikor a bemutató lakást értékesíteni fogja, akkor lehet levonásba helyezni az áfát a 240 hónapos figyelési időszak figyelembe vételével? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Ingatlan-felújítás, -eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki áfakörös, ingatlant vásárolt azzal a céllal, hogy felújítja, bővíti és továbbértékesíti. Szükséges-e a tevékenységei közé az ingatlan-értékesítést mint tevékenységet felvenni? Továbbá egyéb bejelentési kötelezettsége van-e ezzel kapcsolatban? A bővítéssel és felújítással kapcsolatos költségszámlákat milyen módon számolhatja el? Az ingatlant adásvételi szerződéssel vásárolja meg magánszemélytől. Milyen áfakulcs kell, hogy szerepeljen a számlán továbbértékesítéskor? Köszönöm válaszát!

Tehergépjármű értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk a közösség területéről továbbértékesítési céllal vásárolt tehergépjárművet. A tehergépjármű értékesítésekor a különbözet szerinti adózást vagy az általános szabályok szerinti (27%) áfa felszámítását kell alkalmaznunk? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Áfakérdés: közösségi motorbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. továbbértékesítési céllal ÚJ motorkerékpárt (675 cm3) szerzett be 2015-ben közösségi adóalanytól. (A regisztrációs adót megfizette.) A 2015-ös aktuális havi áfabevallásában az áfát mind a fizetendő (15-ös sor), mind pedig a levonható (69-es sor) oldalon is szerepeltette. A kérdésem az, hogy ez Ön szerint helyes volt-e? A motort csak 2017-ben sikerült értékesítenie, ez az ügylet áfásan számlázandó? Válaszát előre is köszönöm

Ingatlanértékesítés, áfakötelezettség 2016 Kérdés

Az áfatörvény 86. § (Adó alóli mentesség a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel) szerint 86 §. (1) Mentes az adó alól: j) a beépített ingatlan (ingatlanrész) és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, kivéve annak a beépített ingatlannak (ingatlanrésznek) és az ehhez tartozó földrészletnek az értékesítését, amelynek jb) első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év. Kérdések: 1) Egy cég irodaház-építésbe kezdett 2010. évben, az irodaházra ideiglenes használatbavételi engedélyt kaptak 2013. évben, majd a végleges használatba vételi engedélyt 2015. márciusában kapták meg. Az ingatlant 2016. márciusában továbbértékesítették. Az új tulajdonos (aki nem jelentkezett be ingatlan értékesítés tekintetében áfakötelezettség alá) az ingatlant továbbértékesíti 2016. év decemberében. Ebben az esetben az irodaház 2016. decemberi továbbértékesítése áfa-kötelezettség alá esik-e, az áfatörvény fent hivatkozott 86. § (1) jb) pontja alapján, mivel az ingatlan jogerős használatbavétele óta a 2 év még nem telt el, melyet egyenes adózással az eladó számít fel, és a vevő helyez levonásba? Az, hogy az ingatlan a két éves időtartamon belül egyszer már eladásra került, befolyásolja-e az fenti pontban leírtakat, azaz adókötelezettség alá esik-e az értékesítés vagy nem?

Lakóingatlan továbbértékesítési céllal Kérdés

Adott egy kft., aki lakóingatlanokat fog generálkivitelezővel építtetni továbbértékesítési céllal. A terveik szerint az ingatlanokat elkészültük után azonnal el tudják adni, így nem kértek az áfatörvény 86. § (1) bekezdés j) és k) pontjára adókötelezettséget. 1. Ilyen esetben levonható az ingatlan építésével kapcsolatos előzetesen felszámított áfa? 2. Befolyásolja a levonhatóságot, hogy a kft. vagy a vevője fogja megkérni majd a használatbavételi engedélyt? 3. Amennyiben magánszemély a vevő, akinek 5 százalék áfával értékesítik az ingatlant, a gererálkivitelező (áfaalany) fordított áfás számlát kell hogy a mi kft.-nk részére kiállítson? 4. Amennyiben az ingatlant mégsem sikerül 2 éven belül eladnia, akkor önellenőrzéssel kell az eredeti áfabevallásokat javítani vagy a 240 hónapból hátralévő 198 hónapra kell elvégezni a levonható áfa korrekcióját? Vagy esetleg még ilyenkor is megtehető az áfakötelezettség választása, és akkor nincs korrekció? Köszönöm segítségüket!

Mi minősül szerzői jogdíjnak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély szellemi termékét (videó) egy tőle független kft. értékesíti. A kft. az ebből a szerzőt megillető részt kifizetheti-e szerzői jogdíjként?

Értékesíthet-e ingyenesen kapott használt ruhát profitorientált gazdasági társaság? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen jogi buktatói lehetnek az adakozásból befolyt használt ruhák értékesítésének? Szervezhet-e, illetve végezhet-e ilyen tevékenységet egy munkáltató? Befolyásolja-e a tevékenység megítélését, ha a befolyt összeget jótékony célra fordítja? Mielőbbi megtisztelő segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tévesen könyvelt óvadék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Önköltségszámítás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close