63 találat a(z) továbbértékesítés cimkére

Elektromos gépkocsi beszerzése Hollandiából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. egy holland cégtől Hollandiában kíván elektromos meghajtású személygépkocsit vásárolni. A hatályos jogszabályok szerint ez mentes a cégautóadó és a gépjárműadó alól. Kérdésem, hogy az áfában van-e erre valamiféle kedvezmény vagy mentesség? A holland cég nulla hozzáadott érték adóval állítja ki a számlát? Közösségi beszerzés címén meg kell-e fizetni Magyarországon a magyar cégnek az áfát? Ezt a megfizetett áfát egyidejűleg levonhatja-e a beszerzéskor? Hogyan kell számláznia, ha később a személygékocsit értékesíti? Az áfatörvény szerint nem kell megfizetni az áfát, ha a személygépkocsi beszerzése továbbértékesítési céllal történik. A továbbértékesítési cél mit jelent, hogyan kell ezt igazolni, mennyi ideig lehet a vállalkozás használatában a személygépkocsi? Köszönettel várom szíves válaszát.

Hulladék értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne, melyben várom szíves állásfoglalását: A hulladékértékesítés az áfatörvény 142. § (1) d pont alapján fordított adózás alá esik. Kérdésem az lenne, hogy ha valaki hulladékot vesz (mely vásárlásról fordított adózással kiállított számlát kap) abból a célból, hogy továbadja másik áfás partner felé, akkor ő még mindig fordítottan fogja továbbszámlázni ezt az ügyletet? Válaszát előre is köszönöm!

Bemutató lakás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanközvetítő áfa-adóalany ügyfelem egy épülő többlakásos társasházból megvásárolt több társasházi albetétet, szerkezetkész állapotban, 5%-os áfakulccsal. Ezáltal ezeknek az új építésű lakásoknak ügyfelem az első vevője. Ügyfelem a lakásokat kulcsrakész állapotba hozza és utána értékesíteni kívánja. A kérdéseim a következők: 1./ Tudomásom szerint - mivel megfelel az Áfa törvény 3. melléklet 50. pontjának - 5%-os áfakulccsal kell továbbértékesítenie ügyfelemnek a lakásokat a vevő adóalanyiságától függetlenül. A könyvelésben készletként tartom nyilván a lakásokat. Kérem szíves megerősítését abban, hogy jól tudom-e a fentieket. Milyen dokumentum bizonyítja az első rendeltetésszerű használatbavételt? 2./ A fent leírt lakások egyike kulcsrakész állapotba került és a vállalkozó úgy döntött, hogy bemutató lakásként kívánja használni és egyenlőre nem értékesíti. Ezért teljesen felszereli, például kialakítja a konyhát beépített bútorokkal, főzőlappal, sütővel. Azt szeretném megtudni, hogy az eddig már levonásba helyezett, 5%-s áfát önellenőrzéssel be kell-e fizetni a NAV-nak? A lakás berendezésére fordított vásárlások számlájának az áfája levonásba helyezhető-e? A készletekből át kell-e sorolni a tárgyi eszközök közé? Amikor a bemutató lakást értékesíteni fogja, akkor lehet levonásba helyezni az áfát a 240 hónapos figyelési időszak figyelembe vételével? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Ingatlan-felújítás, -eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki áfakörös, ingatlant vásárolt azzal a céllal, hogy felújítja, bővíti és továbbértékesíti. Szükséges-e a tevékenységei közé az ingatlan-értékesítést mint tevékenységet felvenni? Továbbá egyéb bejelentési kötelezettsége van-e ezzel kapcsolatban? A bővítéssel és felújítással kapcsolatos költségszámlákat milyen módon számolhatja el? Az ingatlant adásvételi szerződéssel vásárolja meg magánszemélytől. Milyen áfakulcs kell, hogy szerepeljen a számlán továbbértékesítéskor? Köszönöm válaszát!

Tehergépjármű értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk a közösség területéről továbbértékesítési céllal vásárolt tehergépjárművet. A tehergépjármű értékesítésekor a különbözet szerinti adózást vagy az általános szabályok szerinti (27%) áfa felszámítását kell alkalmaznunk? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Áfakérdés: közösségi motorbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. továbbértékesítési céllal ÚJ motorkerékpárt (675 cm3) szerzett be 2015-ben közösségi adóalanytól. (A regisztrációs adót megfizette.) A 2015-ös aktuális havi áfabevallásában az áfát mind a fizetendő (15-ös sor), mind pedig a levonható (69-es sor) oldalon is szerepeltette. A kérdésem az, hogy ez Ön szerint helyes volt-e? A motort csak 2017-ben sikerült értékesítenie, ez az ügylet áfásan számlázandó? Válaszát előre is köszönöm

Ingatlanértékesítés, áfakötelezettség 2016 Kérdés

Az áfatörvény 86. § (Adó alóli mentesség a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel) szerint 86 §. (1) Mentes az adó alól: j) a beépített ingatlan (ingatlanrész) és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, kivéve annak a beépített ingatlannak (ingatlanrésznek) és az ehhez tartozó földrészletnek az értékesítését, amelynek jb) első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év. Kérdések: 1) Egy cég irodaház-építésbe kezdett 2010. évben, az irodaházra ideiglenes használatbavételi engedélyt kaptak 2013. évben, majd a végleges használatba vételi engedélyt 2015. márciusában kapták meg. Az ingatlant 2016. márciusában továbbértékesítették. Az új tulajdonos (aki nem jelentkezett be ingatlan értékesítés tekintetében áfakötelezettség alá) az ingatlant továbbértékesíti 2016. év decemberében. Ebben az esetben az irodaház 2016. decemberi továbbértékesítése áfa-kötelezettség alá esik-e, az áfatörvény fent hivatkozott 86. § (1) jb) pontja alapján, mivel az ingatlan jogerős használatbavétele óta a 2 év még nem telt el, melyet egyenes adózással az eladó számít fel, és a vevő helyez levonásba? Az, hogy az ingatlan a két éves időtartamon belül egyszer már eladásra került, befolyásolja-e az fenti pontban leírtakat, azaz adókötelezettség alá esik-e az értékesítés vagy nem?

Lakóingatlan továbbértékesítési céllal Kérdés

Adott egy kft., aki lakóingatlanokat fog generálkivitelezővel építtetni továbbértékesítési céllal. A terveik szerint az ingatlanokat elkészültük után azonnal el tudják adni, így nem kértek az áfatörvény 86. § (1) bekezdés j) és k) pontjára adókötelezettséget. 1. Ilyen esetben levonható az ingatlan építésével kapcsolatos előzetesen felszámított áfa? 2. Befolyásolja a levonhatóságot, hogy a kft. vagy a vevője fogja megkérni majd a használatbavételi engedélyt? 3. Amennyiben magánszemély a vevő, akinek 5 százalék áfával értékesítik az ingatlant, a gererálkivitelező (áfaalany) fordított áfás számlát kell hogy a mi kft.-nk részére kiállítson? 4. Amennyiben az ingatlant mégsem sikerül 2 éven belül eladnia, akkor önellenőrzéssel kell az eredeti áfabevallásokat javítani vagy a 240 hónapból hátralévő 198 hónapra kell elvégezni a levonható áfa korrekcióját? Vagy esetleg még ilyenkor is megtehető az áfakötelezettség választása, és akkor nincs korrekció? Köszönöm segítségüket!

Mi minősül szerzői jogdíjnak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély szellemi termékét (videó) egy tőle független kft. értékesíti. A kft. az ebből a szerzőt megillető részt kifizetheti-e szerzői jogdíjként?

Értékesíthet-e ingyenesen kapott használt ruhát profitorientált gazdasági társaság? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen jogi buktatói lehetnek az adakozásból befolyt használt ruhák értékesítésének? Szervezhet-e, illetve végezhet-e ilyen tevékenységet egy munkáltató? Befolyásolja-e a tevékenység megítélését, ha a befolyt összeget jótékony célra fordítja? Mielőbbi megtisztelő segítségét előre is köszönöm!

Használt személygépkocsi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-ból használt személygépkocsi beszerzése történik, a "használt" kritériumoknak megfelel, több mint 6000 kilométert futott, és több mint 6 hónapos a személygépkocsi. A személyautót továbbértékesítési céllal hozzák be, a tevékenységek között szerepel ez a tevékenység, bár a vállalkozás főtevékenysége nem autókereskedés. Mivel továbbértékesítés a cél, kérdésem, hogy miután a bevallásba fizetendőként beállítom az áfát, az levonható-e? Hogyan dokumentálom a továbbértékesítési célt? Természetesen készletre veszem, ez elégséges? Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Juhász Gabi

Háromszögügylet Kérdés

Magyar cég árut vásárol lengyel cégtől, amelyet továbbértékesít egy szlovák cégnek, az áru közvetlenül a lengyeltől a szlovák céghez kerül, a fuvart a lengyel fél rendezi. Mindhárom cég rendelkezik EU-s adószámmal, csak a saját országukban vannak bejegyezve. Háromszögügylet-e ez az ügylet? Illetve hogyan történik a bevallása az áfa-, valamint a '60-as bevallásokban? Köszönettel.

Átverte ügyfeleit, 10 millióra büntette a hivatal Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az SWF HOLDER Kft. megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogok eladásával összefüggő ajánlatával. A GVH a jogsértésért 10 094 000 forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Személygépkocsi-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (normál áfaalany) nyíltvégű lízingszerződés idő előtti lezárásával (60 hónap futamidő helyett 9 hónap után) megvásárolná a lízingelt személygépkocsit, amelyet a lízingszerződés lezárásának napján rögtön tovább is értékesítene. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben áfamentesen vagy áfásan kell a számlát kiállítanunk? Köszönettel.

Áfa – teljesítési hely Kérdés

Egy külföldi cég (uniós) termékeit áruljuk már több éve. Bővítettük az üzletet, melynek a fejújítási költségéhez a külföldi partner hozzájárulna. A felújítást egy másik külföldi cég végezte Magyarországon. Az üzlet átalakításához a külföldi partner hozzájárulna, és kérte, hogy a munkadíjat számlázzuk tovább a részére. Mi a helyes eljárás az áfa tekintetében? (Gyakorlatilag egy szolgáltatás továbbszámlázása történik.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close