19 találat a(z) testvér cimkére

Megszavazták! Illetékmentes lesz a testvérek közötti öröklés, ajándékozás Cikk

Elfogadta az Országgyűlés mai ülésén – 166 igen, 5 nem és 23 tartózkodó szavazat mellett – a testvérek közötti ajándékozási és öröklési illetékmentességről szóló törvényjavaslatot. Az érintetteknek sem ajándékozásnál, sem öröklésnél, sem visszterhes átruházásnál nem kell illetéket fizetniük.

Illetékmentessé tennék a testvérek közötti ajándékozást és öröklést Cikk

A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól – erről kívánnak törvényjavaslatot beterjeszteni a parlamentnek Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei.

Kapcsolt vállalkozás megítélése Kérdés

Egy zrt. vezérigazgatója V. A. magánszemély, aki kizárólag vezető tisztségviselő a zrt.-ben (vezérigazgató), a társaságnak nem tagja, részvényese. A zrt.-ben többségi befolyással nem bír, más társaságnak nem vezető tisztségviselője. Ugyanez a magánszemély tagja C Kft.-nek. A C Kft.-nek tagjai V. A. lánytestvérei, férjeik, V. A. felesége. A közeli hozzátartozók részesedését egybe kell számítani. Azonban a férjek és felesége nem minősülnek közeli hozzátartozónak. A közeli hozzátartozók szavazatainak összeszámításával közvetetten sem bírnak többségi befolyással az alábbi esetben? Tulajdonrészek C Kft-ben: V. A. 10% Vné D. A. (feleség) 27,5% K.H 10% ( V. A. lánytestvére) és férje K. I. 27,5%, aki a C Kft. egyedüli ügyvezetője is. V.N. ( V. A. lánytestvére) 25% (férje nem tagja a C Kft.-nek). Hiszen a testvérek 10%+10%+25% = 45% tulajdoni részesedéssel bírnak? (Ami nem éri el az 50%-ot összesen sem?). V Kft., amelynek egyedüli tagja és ügyvezetője V. B. (Édesapa) kapcsolt vállalkozási viszonyban van-e C Kft.-vel? A zrt. kapcsolt vállalkozási viszonyban va-e a C Kft.-vel, illetve V Kft.-vel? Amennyiben a C Kft. és V Kft. között fennáll a kapcsolt vállalkozási viszony a fent részletezettek szerint, mire kell figyelni, milyen részesedési arányokat célszerű kialakítani annak elkerülésére? Köszönettel: Czigányné Tóth Katalin

Illeték Kérdés

Kérdésem: kell-e illetéket fizetni testvértől örökölt pénzösszeg után?

Ellátás alatt jön a testvér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Első gyermekkel egy heti 16 és egy heti 20 munkaórás jogviszonyokból ment csedre majd gyedre anyuka. A heti 20 órás munkaviszonyt le lehet-e cserélni egy másik munkáltatónál szintén heti 20 órás jogviszonyra (mindkét munkáltatónál a minimálbér szerinti járulékok voltak/lennének az alapok), hogy a 2. gyermeknél érvényesíthető kedvezményszabály alkalmazható legyen a születendő testvérnél? Vagy ha az egyik jogviszony megszűnik, akkor teljes egészében az új munkaviszony lesz az alapja az új csed számításnál? A 16 órás munkaviszonyban 300 000 Ft-os bruttó bér volt a csed alapja. Ez a jogviszony megmaradna. Köszönöm előre is.

Öröklött, haszonélvezettel terhelt ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A hagyatéki végzésben egy ingatlan 1/2 részét két testvér örökli az anya holtig tartó haszonélvezetével. A haszonélvezet értéke nincs meghatározva, az ingatlanrész adó és értékbizonyítvány értéke 3 500 eFt. Egy év múlva eladják az ingatlant 9 800 eFt-ért. A vételárból az anya 6 370 eFt-ot kap, melyből 1 470 eFt a haszonélvezet megváltása. A testvérek fejenként 1 715 eFt-ot kapnak. Mennyi a testvérek fejenkénti szerzési értéke?

Kapcsolt vállalkozás meghatározása Kérdés

Tisztelt Adózóna, Szeretném a segítségét kérni annak megítélésben, hogy pontosan mi is minősül kapcsolt vállalkozásnak. Számomra (és az ügyfél számára is) nem értelmezhető biztonsággal a "közvetett befolyás" megfogalmazás. A segítségét most az alábbi konkrét helyzet megítélésben kérem. Az "A" Kft. (ügyfelem) tulajdonosi szerkezete a következő: - Kapcsolt Eszter - 51% - Második László - 49% Az üzleti partner "B" Bt. tulajdonosi szerkezete: - Kapcsolt Henrik (kültag) - 50% - Beltag Mary (beltag) - 50 % Az "A" Kft. 51%-os tulajdonosa és a "B" Bt. kültagja édestestvérek. Az én véleményem szerint ebben az esetben megvalósul a közvetett jelentős többség, illetve közvetett jelentős befolyásolás. Nagyon várom a megerősítésüket, vagy a magyarázatot, hogy miért nincs igazam. Köszönettel: Pasztorális Éva Júlia

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi magánszemély – aki egy házaspár tulajdonában lévő kft. férj tagjának a testvére – kölcsönt nyújt egy kft.-nek, amelyben a férj és a felesége a tulajdonosok. A magánszemély nem egyéni vállalkozó, pusztán magánszemély. A kölcsönt átutalással teljesíti. A magánszemély és a kft. között felmerül a kapcsolt vállalkozási viszony? Köszönettel.

Kapcsolt vállalkozás? Kérdés

Az alább vázolt esetben kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a két cég? " A" Kft. tulajdonosa 50% P és 50% N, akik testvérek. " B " Kft .tulajdonosa 50% E és 50% I, akik az "A" Kft. tulajdonosok feleségei. Az A és B Kft. között szerződéses kapcsolat esetén kapcsolt vállalkozási jogviszony jön-e létre?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a két társas vállalkozás ha: az "A" Kft.-ben a férj és édesapja 50-50 százalék tulajdonrésszel rendelkezik és a "B" Bt.-ben a feleség és testvére 50-50 százalék tulajdonrésszel rendelkezik? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Öröklés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha a szülő gyermeke meghal, és az elhunytnak nincs felesége, gyermeke, akkor ki lesz az örökös, ha az elhunytnak még a szülőn kivűl van két testvére? Lehet-e a testvér az örökös? Köszönettel.

Rokkantsági ellátásban részesülő testvér utáni adókedvezmény Kérdés

Adott egy 36 éves házas nő, két kiskorú gyerekkel. Egy családban lakik a a rokkantsági járadékban részesülő 30 éves húgával. Jól gondolom, hogy így 3 kedvezményezett után jár neki az emelt családi adókedvezmény és mivel a húga nem tud dolgozni, akkor ő tudja érvényesíteni? (3*x220.000 Ft/hó)! Köszönöm!

Családi kedvezmény tartósan beteg testvér után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Testvérem tartósan beteg és saját jogán családi pótlékra jogosult. A két saját gyermekem mellett igénybe vehetem-e utána is a családi adókedvezményt és milyen összegben, ha a kedvezményt más nem tudja igénybe venni? Szükséges ebben az esetben, hogy közös lakásban, házban éljünk, vagy a közös háztartás meglétét, a költségek közös viselését egyéb módon is lehet igazolni? Válaszát előre is köszönöm!

Munkáltatói lakástámogatás: változnak a szabályok, itt a sorvezető Cikk

Szinte naponta érkeznek a lakáscélú felhasználásra nyújtható kölcsönt, támogatást érintő kérdések, cikkünk összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat, beleértve a 2017. évi adócsomagban a parlament által megszavazott módosításokat is.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi két cég viszonylatában kérném segítségüket, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? "A" cégben a tulajdonosi megoszlás: apa, anya 30-30 százalék, a két fiú 20-20 százalék. A két fiú önállóan ügyvezetői a cégnek. "B" cégben a két fiú feleségei a tulajdonosok, 50-50 százalékban. Itt az egyik feleség az ügyvezető. A két cég kapcsolt vállalkozásnak minősül? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felmondási védelem közalkalmazottnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Háromszögügylet

Verbai Tamás

jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close