25 találat a(z) teljesítménybér cimkére

Távolléti díj számítása Kérdés

Távolléti díj – teljesítménybér Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság ügynökei havonta fix összegű alapbért kapnak (200 eFt), plusz teljesítménybért (havonta változó összeg). E kettő együttes összege meghaladja a garantált bérminimum összegét. Kérdésem: a távolléti díj számításánál figyelembe kell-e venni a havonta változó összegű teljesítménybért, vagy nem, mivel a havi bére eléri a munkaszerződés szerinti alapbérét, függetlenül attól, hogy a havi alapbér kevesebb a garantált bérminimumnál? Köszönettel: Juhász Kati

Teljesítménybéres túlórájának számfejtése Kérdés

Fizetett ünnep elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a munkaidőkeretben dolgozó óra- és teljesítménybérben dolgozók munkaszüneti napon történő munkavégzése esetében fizetendő távolléti díj fizetéséről szól. Ellentétes vélemények ütköznek. A munkaidőkeret megállapításakor a munkáltató az általános munkarend szerinti munkanapszámot osztja szét a keretben úgy, hogy ebből a munkanapszámból levonja az általános munkarend szerinti munkanapokra eső munkaszüneti napokat. Ennyit dolgozna hétfőtől péntekig az általános munkarendben dolgozó munkavállaló, a munkaidőkeretben dolgozó sem dolgozhat többet. A munkaidőkeret alkalmazásánál tehát nem éri kár a munkavállalót a munkaszüneti nap miatt, hiszen az már a keret felállításakor figyelembe lett véve, ezért részére távolléti díj fizetésre nem kerül sor! A hétfőtől–péntekig munkát végző, általános munkaidőben foglalkoztatottak esetében fizetünk távolléti díjat, a munkaidő keretben foglalkoztatottak esetén pedig nem. Tehát a munkaidőkeretben dolgozó óra- és teljesítménybérben dolgozók esetében, amikor a munkaszüneti napon nem történik munkavégzés, semmilyen díjazás nem fizetendő, még távolléti díj sem! Kérdésem a fentiek alapján, hogy munkaidőkeret esetén, folyamatos munkarendben is kell-e távolléti díjat fizetni, függetlenül attól, hogy keresetveszteség nem éri, és végez munkát vagy nem? . Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Távolléti díj: példákon keresztül mutatjuk, hogyan kell kiszámítani Cikk

A munkavállalót számos esetben illeti meg távolléti díj: ha szabadságon van, ha a betegszabadságát tölti, ebben „mérjük” a végkielégítést, a munkaidő-kedvezmény és a munkavégzés alóli felmentés tartamára is ezen díjazás jár.

Távolléti díj Kérdés

Több munkavállalónk munkabére tevődik össze idő- és teljesítménybérből "vegyes bérezés". Példa: májusban 106 órára teljesítménybér, plusz 70 órára órabér (besorolási órabér szerint). Az év egészében változik a teljesítmény- és az órabéres munkavégzés aránya. Hogyan kell az érintett dolgozók távolléti díját kiszámolni? R.A.

Munkavégzés munkaszüneti napon Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásunk állattenyésztéssel foglalkozik, tehát megszakítás nélküli munkarendben, vagy a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónak minősül. Érdeklődni szeretnénk, hogy milyen bér jár annak, aki óra- és teljesítménybéres és a munkaszüneti napon be van osztva dolgozni? Illetve milyen bér jár neki, ha nincs beosztva a munkaszüneti napon?

Órabéres dolgozó végkielégítésének meghatározása Cikk

Órabéres dolgozó esetében hogyan kell meghatározni a végkielégítés havi távolléti díját? Átlagos havi 20 napi távolléti díj jár ilyen esetben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Minimálbérnél kevesebb is lehet a fizetés: mikor és hogyan? Cikk

A minimálbér, illetve a garantált bérminimum több lépcsőben történő, eltérő mértékű emelését követően a kétféle minimális díjazás közötti olló szétnyílt. Ennek következtében nem csak az a kérdés került a figyelem középpontjába, hogy mely feltételek jogosítanak garantált bérminimumra, hanem az is, hogy mely esetekben mentesülhet a munkáltató a minimális díjazás megfizetése alól. Az alábbiakban sorra vesszük a kivételeket.

Távolléti díj, teljesítménybér plusz havibér Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kereskedő cég az egyik munkavállalói csoportját – értékesítőket – a havi alapbéren kívül úgy kívánja ösztönözni, hogy ha például valaki egy naptári hónapon belül 10 millió forintnál több nettó árbevételt "termel", akkor az után 1 százalék jutalékot kap. A teljesítést havonta vizsgálnák, és állapítanák meg, hogy valakinek jár-e jutalék. Egyébként a részükre megállapított havi bér jelentősen meghaladja a garantált bérminimumot. A kérdésem az lenne egyszer, hogy a forgalom után fizetett többletjuttatás teljesítménybérnek fogható-e fel, vagy sem, illetve beleszámít-e a távolléti díj alapjába egy esetleges szabadság számfejtésénél? Ha ez a plusz juttatás teljesítménybérnek minősül, hogyan kell a távolléti díjat megállapítani, ha a munka díjazása időbér és teljesítménybér összekapcsolásával történik? Konkrét számítási példákra lenne szükségem, és vannak új belépők is. A segítséget előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Hibásnak tűnt a program, de nem az: ünnepnapra is kell bért számfejteni? Cikk

Fix havidíjas szellemi foglalkozású munkavállalókat alkalmazunk. Eddig az ünnepnapokra eső bért is számfejtettük. A 2017-es programnál a programozó úgy állította be a paramétereket, hogy csak a munkanapokra számfejt a program, mivel szerinte az ünnepnapokra nem kell bért számfejteni. Szerintünk viszont eddig is kellett, és a jövőben is kell az ünnepnapokra járó bért számfejteni. Mikor járunk el helyesen, hogy a törvényi előírásoknak is megfeleljünk? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértő válaszolt.

távolléti díj Kérdés

2016. 09. 01-jén a távolléti díj megállapítására vonatkozó kérdés-válasz jelent meg. A leírtak egyértelműek. De hogyan kell megállapítani annak a dolgozónak a szabadságára jutó távolléti díjat, aki a szabadságát megelőző hónapokban magas jutalékkal (teljesítménybérrel) díjazott munkakört töltött be, de a szabadsággal érintett hónapban már a munkaszerződés módosításában is rögzítetten csak "sima" alapbéres dolgozó volt, más munkakörben, lényegesen kisebb havi bérért?

Távolléti díj Kérdés

Arra szeretném a válaszukat kérni, hogy a távolléti díjba beleszámít-e a 13. havi bér és a teljesítménybérnek tekinthető bónuszkifizetés, gépkocsivezetési pótlék (kilométer alapján jár) 2013., 2014., 2015., 2016. években? dr. Szabóné Berta Mária

Távolléti díj: mikor kell fizetni, hogyan kell kiszámolni? Cikk

Több tucatnyi olyan szituáció szerepel a munka törvénykönyvében és más jogszabályokban, amikor a munkáltató távolléti díjat köteles fizetni a munkavállalónak. Ismertetjük ezeket, továbbá azt is, hogy milyen elemekből tevődik össze a távolléti díj.

Amit a minimálbérről és a garantált bérminimumról tudni kell Cikk

Elegendő-e, ha pótlékokkal, különféle juttatásokkal együtt éri el a munkavállaló jövedelme az elvárt minimálbért, milyen szabályok érvényesek a teljesítménybérezésre, és mikor nem lehet garantált bérminimumot fizetni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kiadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapott támogatás egyéni vállalkozónál

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelők iparűzési adója

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs