132 találat a(z) teljesítés időpontja cimkére

Részvétel nemzetközi kiállításon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2020 májusában Münchenben vesz részt kiállítóként egy nemzetközi vásáron. A rendezvényt szervező cég megküldte a számláját (standbérlet, regisztrációs díj, úgynevezett hulladékkezelési díj és szolgáltatások előlege szerepelnek a bizonylaton) november 13-án. A számla dátuma november 11., a fizetési esedékesség 2020. január 31. Pontosabban ez egy olyan lehetőség, hogy költségek felszámolása nélkül egyenlíthetjük ki a számla összegét. A rendezvény 2020. május 4-8. között kerül megrendezésre. Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben mi lesz a számla teljesítési dátuma, illetve az áfabevallásban melyik időszakban (havi áfabevallók vagyunk), és melyik sorban kell szerepeltetni a számlát. Szíves válaszát köszönöm.

Teljesítés időpontja közösségi szolgáltatásnyújtás esetén az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem közösségi adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó. Fuvarozói tevékenységet végez, amely az esetek nagy többségében Németországban történik, német cégek közötti szállítást végez. Számláját közösségi szolgáltatásnyújtás miatt áfa nélkül állítja ki, a számlán mindig feltünteti a német partner közösségi adószámát is. Ez helyes így? Másik kérdésem az lenne, hogy a teljesítés időpontja, a számla kelte vagy pedig a 45 napos halasztási korlátot figyelembe véve a számla kiegyenlítésének kelte alapján készüljön a közösségi adóbevallás. Melyik havi bevallásban legyen bevallva: - teljesülés időpontjával megegyezővel, - vagy abban az időszakiban, amikor kiegyenlítésre került a számla figyelembe véve a 45 napos korlátot? Köszönettel: Szűcsné

Teljesítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk januártól átáll egy ERP rendszerre. Az értékesítésről a termék csomagolásával egyidőben automatikusan számla készül, tehát a teljesítés a csomagolás időpontja lesz. Azonban előfordulhat, hogy a csomag akár több hét múlva kerül feladásra a vevőnek. Helyes lehet ez így? Köszönettel: Tné Ágnes

Raklapvisszavétel Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy belföldi gazdasági társaság (ügyfelünk) részére áruval együtt a raklapokat is értékesítették (kiszámlázták). Kérdésünk, hogy helyes-e az az eljárás, hogy a raklap visszajuttatásakor a korábbi értékesítő fél jóváíró számlát állít ki részükre? A gyűjtőszámla felölelhet-e akár egy évet is? Probléma-e, hogy nem hivatkoznak benne az eredeti számlára? A teljesítés időpontja a visszaszállítás napja? Jó megoldás lehet-e, hogy az ügyfelünk számlázza le a raklapokat a korábbi tulajdonos részére? Kell-e még odafigyelni valamire adózási, számviteli szempontból a raklapok visszajuttatása miatt? Köszönettel.

Áfakötelezettség: a teljesítés időpontja szolgáltatásnyújtáskor Cikk

Az ügylet teljesítési időpontja határozza meg az áfafizetési kötelezettség keletkezésének időpontját. Szolgáltatásnyújtás esetén van úgy, hogy ez egyszerűen meghatározható, például, ha egyetlen nap alatt megvalósítható javításról van szó, ugyanakkor komplexebb, hosszabb időn keresztül végzett szolgáltatásnál (például építkezéskor) már összetettebb a kérdés.

Alanyi áfamentes határ átlépése, áfakörbe lépés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbiakban kérném segítségüket. Alanyi áfamentes kft. árbevétele áprilisban 11 millió forint volt, májusban egy egymillió forintos számla kibocsátásával elérte a 12 millió forintot. Ha jól tudom, akkor az utolsó, 1 millió forintos számlát már áfásan kellett volna kiállítania. Ezután több bevételi számlája nem volt. A hiba feltárása: szeptember. Októberben ezt a számlát 27 százalék áfával terheltre helyesbíteni fogja, és pótlólag áfabevallásokat fog beadni. Május után folyamatosan merültek fel áfás költségei, és ezek áfája az egymillió forintot eléri, így – bevétel híján – az elszámolandó adója egymillió forint feletti lesz, átlép havi áfagyakoriságba. A kérdésem az, hogy ezen költségek áfája az utólagosan elkészített áfabevallásokban, az eredeti teljesítés időpontjára beállíthatók? Amennyiben nem, akkor melyik időszaki áfabevallásba állíthatók be? Köszönettel!

Gépjármű számlázásának időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk használt gépjármű értékesítésével foglalkozik. Kérdésem az, hogy az adott gépjárművet mely teljesítési időponttal kell a vevő felé kiszámlázni, ugyanis az értékesítési folyamat lépései eltérő időpontúak lehetnek. 1. A vevő a szalonunkban aláírja az adásvételi szerződést. 2. A következő napon banki átutalással teljesíti a vételárat. 3. A következő napon az okmányirodában átírásra kerül a nevére a gépjármű a forgalmi engedélyben. 4. Majd ismét egy másik napon fizikailag is átveszi a gépjárművet egy átvételi jegyzőkönyv kíséretében. Melyik az a dátum, amelyik az áfatörvény szempontjából a tényleges teljesítésnek minősül, amikorra a számlát ki kell állítanunk? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Teljesítés időpontjának meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk reklám-marketing szerződést köt! A szerződés aláírása 2019.05.30. A szerződés időtartama 2019. május 1-2021. április 30-áig szól! A szerződésben foglaltak szerint a tevékenység ellenértékéről szóló számlát a szerződés aláírását követően max. 30 nappal ki kell állítanunk, 90 napos fizetési határidővel. Kérdésem: mi a számla teljesítési dátuma ebben az eseten? Köszönöm válaszát! T. Ildikó

Gyakori hibák az áfabevallásban. Figyelmeztet a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai szerint gyakori, hogy az adózók az áfabevallás M lapjain nem megfelelő teljesítési időpontot tüntetnek fel. Azaz az áfabevallásba nem a gazdasági esemény tényleges, a befogadott számlán szereplő teljesítés időpontját, hanem nem valós időpontot tüntetnek fel. A helytelen dátum általában egy későbbi bevallási időszakhoz köthető, amikor az áfát levonják.

Áfa, adatszolgáltatás Kérdés

Egyéni vállalkozó levonható áfában csak azon beérkező számlák adatait szerepelteti, amelyik számla ki is van fizetve. Ha a beérkező számlákat részletekben fizeti több bevallási időszak távlatában, a bevallás mellékletében melyik időpontok figyelembe vétele a helyes? Amikor kifizette vagy a számlán szereplő teljesítés időpontja? Külön-külön teljesített kifizetéseket ha nézzük előfordul, hogy a kifizetett áfa nem éri el a 100 ezer forintot, akkor kell-e adatot szolgáltatni? A másik kérdésünk az lenne, hogy tudnának-e abban segíteni, hogy hogyan tudjuk megnézni, hogy partnereink az általuk leszámlázott tételeket jelentették-e a NAV felé? Válaszukat tisztelettel köszönjük. Molnárné.

Ingatlan-bérbeadás késedelmes számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérbeadó folyamatos szolgáltatást nyújt bérbevevőnek 1 darab reklámhordozó kihelyezésére, vagy annak fenntartására. Ekkor a bérlő úgynevezett fenntartási bérleti díj fizetésére köteles, melynek összege a bérleti díj 40 százaléka. A szerződés szerint a fenntartási díj fizetése a bérbeadó számlája alapján negyedévente történik átutalással, a negyedév 3. hónapjának utolsó napja a fizetési határidő. A felek mindezt 2013.01.01-én írásbeli szerződésben rögzítették, azonban a számlák kiállítása 2013. 04. negyedévétől elmaradt, így a pénzügyi elszámolás sem történt meg. A bérbeadó a szolgáltatást mégis tovább nyújtja a mai napig partnerének, a felek a szolgáltatás fenntartása ellenére nem számoltak el egymással, így most a teljes, 2013.10.01-jétől 2018. 09.30-ig tartó időszakra (5 év) vonatkozóan rendezni szeretnék a helyzetet mind pénzügyi, mind adó szempontból. Most történne meg a számlák kiállítása is visszamenőleg. A fentiekben említett időszak vonatkozásában a bérbeadó tartalmilag ugyanazt a szolgáltatást nyújtja a bérbevevő számára (fenntartási bérleti díj). A kérdés a folyamatosan nyújtott szolgáltatás teljesítési időpontjának és az ügyletek adóalapjának meghatározására vonatkozik. Mely időszakban, milyen teljesítési időpont a szabályos, ha a visszamenőleges számlák kiállítása a mai nap, és milyen következményekkel, szankciókkal számolhatnak a felek? Válaszát köszönöm!

Folyamatos teljesítésű számla kiegyenlítése korábban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó üzemanyagtankolásairól határozott idejű elszámolást alkalmazva, havonta két db számlát kap a MOL-tól. Ezen számlák dátumai: pl. elszámolási időszak 06. 01-15-ig Kiállítás kelte: 06.17. Teljesítés dátuma, a fizetési határidővel azonos: 07. 03. Az egyéni vállalkozó ezt a számlát kiegyenlíti még a 06. hóban. Kérdés: ez esetben a 6. havi vagy a 7. havi áfabevallásban lehet levonható áfaként bevallani? Üdvözlettel.

Képzési díj, előre fizetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk speciális pedagógiai képzéseket tart magánszemély résztvevőknek. A résztvevők a díjat általában 1-2 hónappal a képzés tényleges időpontját megelőzően fizetik ki átutalással. De van olyan résztvevő is, aki a helyszínen fizet. Az előre fizetők csupán azért utalják át az összeget a képzés előtt, hogy biztosan legyen helyük. Kérdés, hogy ez előlegnek minősül-e, s szükséges-e számlát kiállítani a fizetés időpontjában? Ha nem minősül előlegnek az előre utalás, akkor mikor és milyen teljesítési időponttal kell a számlát kiállítani? Akkor, amikor a képzés lezajlik, vagy amikor az átutalás beérkezik?

100 ezer forintot meghaladó áfatartalmú számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áprilisban állított ki egy díjbekérőt. Ekkor a vevő utalt. A számlát júliusban állítja ki, mert most szállítja a terméket. Mi lesz a teljesítés időpontja? Előlegszámlát kell ekkor kiállítani április hóra? Kell ezt a számlát július hóban jelenteni? Köszönöm a válaszát.

Külföldi lakásbérlet – teljesítési árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy költségvetési szerv Ausztriában magánszemélytől lakást bérel. A bérleti díjat előre, minden hónap 3-áig kell megfizetniük. A bérbevevő szerződés és egy maga által kiállított belső bizonylat alapján utalja az összeget – az osztrák magánszemély nem állít ki számlát –, általában a megelőző hónap végén, hogy időben megérkezzen a bizonylat. Milyen napi árfolyamon kell a számviteli törvény szerint a bérleti díjat átszámítani? .. Milyen lehetőségei vannak a bérbevevőnek, ha esetleg több időpont is számításba jöhet? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetési határozat megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close