72 találat a(z) teljesítés helye cimkére

Elektronikus szolgáltatás áfája Kérdés

Cégünk külföldre nyújt elektronikus szolgáltatást magánszemélyeknek. Jövőre az unión belül a vonatkozó ország áfája szerint kell számlázni. Mit kell ráírni a számlára, létezik-e valamilyen segédlet, hogy az egyes országokban mennyi a hozzáadott érték adókulcsa, i lletve mik a számlázási szabályok? Harmadik országbeli magánszemélyek felé továbbra is nulla áfával kell számlázni, itt nincs változás? Mit kell ráirni a számlára? Tisztelettel várom válaszát.

Közösségen belüli szolgáltatás nyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozás vendéglátói szolgáltatást végez (fogadás rendezése, ételkészítés) külföldön, tehát a teljesítés helye külföldi ország. Valóban áfamentesen számláz a megrendelő felé függetlenül attól, hogy a megrendelő ugyancsak magyar vállalkozás vagy sem?

Fontos áfaszabályok változnak januártól Cikk

Az áfatörvény módosítása következtében 2015. január 1-jétől változnak az Európai Unióban nyújtott egyes szolgáltatások teljesítési helyei. Az új szabályok nehéz helyzet elé állítják a szolgáltatókat, aminek enyhítésére számos egyszerűsítő rendelkezést már elfogadtak. Utolsó lépésként október 1-jétől elérhetővé vált az egyablakos ügyintézés, így a szolgáltatóknak nem kell minden egyes országba bejelentkezniük, ahol szolgáltatást teljesítenek.

Környezetvédelmi szakértői tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A cég, amelyet könyvelek, környezetvédelmi szakértői tevékenységet végez. Egy olasz cég megbízott minket, hogy végezzünk ilyen jellegű munkálatokat egy Magyarországon lévő (harmadik) cég telephelyén. A pontos munka leirása: a talaj szennyezettségének folyamatos vizsgálata (mintavétel), kármentesitési tevékenység tervezése, kivitelezése, a szennyezettség mértékéhez mérten vegyi anyagos beavatkozás, ha szükséges, ehhez kutakat kell létesiteni, karbantartani, tehát mérnöki kivitelezési tevékenység is kapcsolódik hozzá. A kérdés, hogy e tevékenység a kimenő számla kiállitásakor az uniós partner részére, az áfatörvény 37. paragrafusa szerint a megrendelő székhelye szerint adózik, tehát nem áfás számlát bocsátok ki, vagy a 39-es paragrafusba tartozik, azaz az ingatlan helye határozza meg, hogy ki fizeti az áfát, és így 27 százalékos áfás számla kerül kiállitásra. Köszönettel: Vné Andrea

Teljesítés helye – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy önálló magyar céget (nem leány, nem kapcsolt) arra a célra hoztak létre, hogy egy bizonyos témában készítsen médiaműsorokat. A támogató egy EU-s országban bejegyzett cég, az ő megbízásából készülnek a műsorok, melyeket a magyar médiában sugároznak (ezek nem reklámok, csak ismeretterjesztők). A magyar cég havonta számláz a műsorkészítésért az EU-s országbeli megbízó cégnek. Adhat-e áfamentes számlát erről? Köszönettel: Vasvári Erzsébet

Így igazolhatja, hogy adómentes a külföldre nyújtott szolgáltatása Cikk

Tapasztalatok szerint mind az adóhatóság, mind az adóalanyok körében nehézséget okoz annak megítélése, milyen információforrások, adatok révén győződhet meg a szolgáltatás nyújtója az igénybevevő adóalanyiságáról, hogy kiderítse, valóban adómentesen számlázhat-e részére, és milyen módon tudja dokumentálni a kontrollt.

Megint módosul az áfatörvény: itt vannak a részletek Cikk

Egyes szolgáltatások teljesítési helyének felülvizsgálatát célzó változásokat is tartalmaz az Országgyűlés elé terjesztett adótörvény-módosítási javaslatcsomag. Emellett tovább bővül a fordított adózás hatálya alá tartozó termékek köre.

Raktárhelyiség bérlése Kérdés

Magyar cég szlovák cégnek raktárhelyiséget ad bérbe, a szlovák cégnek nem lesz itt fióktelepe. Kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy ilyenkor a teljesítés helye a törvény 37. §-a szerint az igénybevevő, vagyis a szlovák cég székhelye szerinti állam, és így a számla az áfa hatályán kívül fog esni? Válaszukat előre is köszönöm

Számlán a teljesítés ideje Kérdés

Cégünk oktatás szervezésével és lebonyolításával foglalkozik. Az oktatást megelőzően a jelentkezések alapján számlát állítunk ki, a résztvevők részére. A számla kiállítása és a tényleges teljesítés, vagyis az oktatás kezdése akár hónap elcsúszással is indulhat. Például: a létszám későbbre áll össze.Kérdésem, hogy ilyen esetben, hogyan kell a számlát jól kiállítani.A tényleges teljesítés időpontja, mondjuk 2012. 10. 30. A számla kelte a jelentkezés időpontja, például 2012. 09. 18. a fizetési határidő 30 nap.

Áfa 2013: lehetnek még meglepetések Cikk

Remélem a jogalkotási feladatok előkészítéséért felelősek nem esnek abba a hibába, mint amibe én; tudniillik elfelejtkeznek egy több mint négy éve elfogadott irányelvi változtatás 2013. január 1-jei hatályba lépéssel történő átültetéséről. Miről is van szó?

Megspórolható-e az áfafizetés szlovák szolgáltatóval? Cikk

Cikkünkből kiderül, hogy az áfa-mentesként meghirdetett szolgáltatások - például egy társasház felújítása - tényleges adókövetkezményei sokszor köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit a szolgáltató állít.

Teljesítés helye: mi változik a többszereplős termékértékesítéseknél? Szakértői Kommentár

A többszereplős termékértékesítés szabályai módosultak év elején. Cikkünkből kiderül, mire kell odafigyelni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs