75 találat a(z) teljesítés helye cimkére

Külföldi cég Magyarországon Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelem lovak bértartásával is foglalkozik. Egy Horvátországban adószámmal rendelkező cég részére végez bértartást. Mivel a teljesítés helye Magyarországon van, ezért az én magyar ügyfelemnek áfás számlát kell kiállítania a horvát cég felé. Van-e lehetősége a horvát cégnek az általunk kiállított számla áfatartalmának visszaigénylésére? Ha igen, kérem Önöket, részletezzék annak menetét, lépéseit. Illetve nekünk van-e bármi teendőnk ezzel kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm!

Gépkocsijavítás áfája közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországi társaság képviselője a cég autóját budapesti márka szervizben javíttatta. A cég közösségi adószáma élő adószám. Véleményem szerint a „Főszabály szerint a szolgáltatás teljesítésének helye attól függ, hogy a szolgáltatás igénybevevője adóalany-e (illetve adóalanyként vesz-e részt az ügyletben). Főszabály szerint az adóalanyok közti ügyletekben a szolgáltatás teljesítési helyét a szolgáltatást igénybevevő adóalany székhelye, állandó telephelye, lakóhelye, szokásos tartózkodási helye határozza meg. [Amennyiben az adóalanynak a székhelye mellett egy vagy több telephelye is van, a teljesítési helyet az igénybevétellel legközvetlenebbül érintett letelepedési helye határozza meg.] Kell-e nyilatkoztatnia szolgáltatás igénybevevőjét a „az igénybevétellel legközvetlenebbül érintett letelepedési helyé”-ről? Idegennyelvű (magyar szöveggel bővítve) számlát kell-e kiállítani részére? Helyes-e, hogy a számlában nem számolt fel áfát a szerviz? Milyen szöveget kell szerepeltetni a számlán az áfafizetésre vonatkozóan? A választ köszönöm előre is! Kérem válaszában a törvényi hivatkozást jelölje meg. Tisztelettel: Reményiné

Teljesítés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagykereskedelmi tevékenységet végző cégünk a közeljövőben folyamatosan árut kíván értékesíteni Szlovákiában áfaalany partnereknek. A kiszállítást saját gépjárművünkkel kívánjuk megoldani oly módon, hogy a külföldi partner által megrendelt termékeket a vevő telephelyére szállítjuk le. Lehetőség szerint előre be nem jelentkezett vevők részére is próbálunk majd értékesíteni a járművön lévő készletünkből. Kérdésünk arra irányul, hogy a leírt konstrukciót kezelhetjük-e közösségen belüli adómentes értékesítésként, avagy szlovák adószámmal kell majd számláznunk partnereinknek? Az utóbbi esetben magyar vagy szlovák számlát kell használnunk? Válaszukat köszönjük!

Elektronikus szolgáltatás áfája Kérdés

Cégünk külföldre nyújt elektronikus szolgáltatást magánszemélyeknek. Jövőre az unión belül a vonatkozó ország áfája szerint kell számlázni. Mit kell ráírni a számlára, létezik-e valamilyen segédlet, hogy az egyes országokban mennyi a hozzáadott érték adókulcsa, i lletve mik a számlázási szabályok? Harmadik országbeli magánszemélyek felé továbbra is nulla áfával kell számlázni, itt nincs változás? Mit kell ráirni a számlára? Tisztelettel várom válaszát.

Közösségen belüli szolgáltatás nyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozás vendéglátói szolgáltatást végez (fogadás rendezése, ételkészítés) külföldön, tehát a teljesítés helye külföldi ország. Valóban áfamentesen számláz a megrendelő felé függetlenül attól, hogy a megrendelő ugyancsak magyar vállalkozás vagy sem?

Fontos áfaszabályok változnak januártól Cikk

Az áfatörvény módosítása következtében 2015. január 1-jétől változnak az Európai Unióban nyújtott egyes szolgáltatások teljesítési helyei. Az új szabályok nehéz helyzet elé állítják a szolgáltatókat, aminek enyhítésére számos egyszerűsítő rendelkezést már elfogadtak. Utolsó lépésként október 1-jétől elérhetővé vált az egyablakos ügyintézés, így a szolgáltatóknak nem kell minden egyes országba bejelentkezniük, ahol szolgáltatást teljesítenek.

Környezetvédelmi szakértői tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A cég, amelyet könyvelek, környezetvédelmi szakértői tevékenységet végez. Egy olasz cég megbízott minket, hogy végezzünk ilyen jellegű munkálatokat egy Magyarországon lévő (harmadik) cég telephelyén. A pontos munka leirása: a talaj szennyezettségének folyamatos vizsgálata (mintavétel), kármentesitési tevékenység tervezése, kivitelezése, a szennyezettség mértékéhez mérten vegyi anyagos beavatkozás, ha szükséges, ehhez kutakat kell létesiteni, karbantartani, tehát mérnöki kivitelezési tevékenység is kapcsolódik hozzá. A kérdés, hogy e tevékenység a kimenő számla kiállitásakor az uniós partner részére, az áfatörvény 37. paragrafusa szerint a megrendelő székhelye szerint adózik, tehát nem áfás számlát bocsátok ki, vagy a 39-es paragrafusba tartozik, azaz az ingatlan helye határozza meg, hogy ki fizeti az áfát, és így 27 százalékos áfás számla kerül kiállitásra. Köszönettel: Vné Andrea

Teljesítés helye – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy önálló magyar céget (nem leány, nem kapcsolt) arra a célra hoztak létre, hogy egy bizonyos témában készítsen médiaműsorokat. A támogató egy EU-s országban bejegyzett cég, az ő megbízásából készülnek a műsorok, melyeket a magyar médiában sugároznak (ezek nem reklámok, csak ismeretterjesztők). A magyar cég havonta számláz a műsorkészítésért az EU-s országbeli megbízó cégnek. Adhat-e áfamentes számlát erről? Köszönettel: Vasvári Erzsébet

Így igazolhatja, hogy adómentes a külföldre nyújtott szolgáltatása Cikk

Tapasztalatok szerint mind az adóhatóság, mind az adóalanyok körében nehézséget okoz annak megítélése, milyen információforrások, adatok révén győződhet meg a szolgáltatás nyújtója az igénybevevő adóalanyiságáról, hogy kiderítse, valóban adómentesen számlázhat-e részére, és milyen módon tudja dokumentálni a kontrollt.

Megint módosul az áfatörvény: itt vannak a részletek Cikk

Egyes szolgáltatások teljesítési helyének felülvizsgálatát célzó változásokat is tartalmaz az Országgyűlés elé terjesztett adótörvény-módosítási javaslatcsomag. Emellett tovább bővül a fordított adózás hatálya alá tartozó termékek köre.

Raktárhelyiség bérlése Kérdés

Magyar cég szlovák cégnek raktárhelyiséget ad bérbe, a szlovák cégnek nem lesz itt fióktelepe. Kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy ilyenkor a teljesítés helye a törvény 37. §-a szerint az igénybevevő, vagyis a szlovák cég székhelye szerinti állam, és így a számla az áfa hatályán kívül fog esni? Válaszukat előre is köszönöm

Számlán a teljesítés ideje Kérdés

Cégünk oktatás szervezésével és lebonyolításával foglalkozik. Az oktatást megelőzően a jelentkezések alapján számlát állítunk ki, a résztvevők részére. A számla kiállítása és a tényleges teljesítés, vagyis az oktatás kezdése akár hónap elcsúszással is indulhat. Például: a létszám későbbre áll össze.Kérdésem, hogy ilyen esetben, hogyan kell a számlát jól kiállítani.A tényleges teljesítés időpontja, mondjuk 2012. 10. 30. A számla kelte a jelentkezés időpontja, például 2012. 09. 18. a fizetési határidő 30 nap.

Áfa 2013: lehetnek még meglepetések Cikk

Remélem a jogalkotási feladatok előkészítéséért felelősek nem esnek abba a hibába, mint amibe én; tudniillik elfelejtkeznek egy több mint négy éve elfogadott irányelvi változtatás 2013. január 1-jei hatályba lépéssel történő átültetéséről. Miről is van szó?

Megspórolható-e az áfafizetés szlovák szolgáltatóval? Cikk

Cikkünkből kiderül, hogy az áfa-mentesként meghirdetett szolgáltatások - például egy társasház felújítása - tényleges adókövetkezményei sokszor köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit a szolgáltató állít.

Teljesítés helye: mi változik a többszereplős termékértékesítéseknél? Szakértői Kommentár

A többszereplős termékértékesítés szabályai módosultak év elején. Cikkünkből kiderül, mire kell odafigyelni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Autó áfája

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs