43 találat a(z) tehergépjármű cimkére

Egyéni vállalkozó tehergépjármű-beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó most kezdi tevékenységét. A tevékenységéhez egy kishaszongépjárművet használna, ami jelenleg saját tulajdonában van. Hogyan számolhatja el az egyéni vállalkozó a gépkocsival kapcsolatos költségeket a vállalkozásában? Maradhat a saját (magánszemély) tulajdonában vagy szükséges egy adásvételi szerződést írni a magánszemély és az egyéni vállalkozó között? Válaszát előre is köszönöm!

Tehergépjármű-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég szeretné kivonni a forgalomból tehergépjáművét. A könyvekben nullára íródott, értékkel nem szerepel. A kivonást követően értékesíteni szeretné. Megteheti-e ezt, milyen értéken, és ha igen, a számlán szereplő összeget áfásan kell kiállítania minden esetben? (A cég áfakörbe tartozik.) Válaszát előre is köszönöm.

Fuvarozó cég Tao törvény 7. § (1) bekezdés zs) pontja szerinti kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közúti teherszállítást végző társaság 2017. évben új tehergépjárműveket szerzett be nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A Tao törvény 7. § (1) bekezdés zs) pontja alapján adóalap-csökkentő kedvezményt szeretne érvényesíteni az általános csoportmentességi rendelet 17. cikke alapján. A kérdésem konkrétan az lenne, hogy mennyi adóalap-csökkentés érvényesíthető 2017-ben, ha kisvállalkozásnak minősül, 80 068 ezer forintért szerzett be új tehergépjárműveket, az adózás előtti eredménye 33 005 ezer forint. Válaszát előre is köszönöm.

Kis- és középvállalkozások adóalap-kedvezménye Kérdés

Kérdésem, hogy a kis- és középvállalkozások adóalap-kedvezménye (zs pont) tehergépjármű zárt végű pénzügyi lízing esetében is igénybe vehető? Véleményem szerinti igen, de nem vagyok 100 százalékban biztos benne. Köszönettel Negyokrune

Társasági adó 2017 Kérdés

Kis- és középvállalkozások adóalap-kedvezménye zs) pont: nemzetközi fuvarozó cég tehergépjárművet szerzett be 12 millió forintért. Nyeresége 9 millió forint. Kérdés: adóalap-csökkentő tételként elszámolható-e a tehergépjármű összege az eredmény összegéig, illetve az adóalap összegéig, és akkor az adóalap nulla forint lenne. Figyelembe kell-e venni a támogatásokra előírt korlátot, hogy csak 70 százalék adókedvezmény vonható le és 30 százalék társasági adót be kell fizetni? Köszönettel: Négyökrüné

Tehergépjámű aktiválási időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás gépjárművet vásárolt euróban Ausztriából. Haza szállítás közben dízelgázolaj és autópálya matrica költségek keletkeztek. A társaság saját használatra szeretné a gépjárművet használni. Kérdésem a számlák a bekerülési érték részét képezik? A kocsit csak az átíratáskor szabad aktiválni vagy bármikor megtehetem? Mivel dobozos a jármű, értékesítenék a dobozát és átalakítanák, tárgyi eszközként lenne nyilvántartva. Hogyan lehet helyesen könyvelni, ha az doboz értékesítése még az aktiválás előtt lenne, valamint ha már az aktiválás után kerül át alakításra? Köszönettel

Tehergépjármű-beszerzés külföldről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk Németországból autókereskedőtől használt tehergépjárművet vásárolt. A kereskedő a számlát áfamentesen állította ki. Feltételezzük, hogy az autókereskedő a különbözeti áfa szabályozás szerint járt el. Szükséges nyilatkoztatni a kereskedőt, ha a különbözeti adózás tényét nem tüntette fel a számláján? Amennyiben nem ad a kereskedő nyilatkozatot, keletkeztethet az ügylet adófizetési kötelezettséget Magyarországon? Köszönettel.

Tehergépjármű – menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gépjárművek javításával foglalkozik és a javítás idejére csereautóként másikat biztosít az ügyfelének. Amennyiben a csereautóként kiadott jármű tehergépjármű, kell-e az ügyfélnek vezetnie a menetlevelet a használat idején? A tehergépjárművet egyébként a vállalkozás nem kizárólag csereautóként használja, hanem a vállalkozási tevékenységéhez általában. Válaszát előre is köszönöm!

Érzékelők szűrik ki a túlsúlyos tehergépjárműveket Cikk

Január elsejétől aszfaltba épített érzékelőkkel szűrik ki a túlsúlyos tehergépjárműveket az M1-es autópályán a Lajta mélységi mérőállomáson – mondta Szerencsi Gábor, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. közúti szolgáltató igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Kisvállalkozói kedvezmény feltétele Kérdés

Vállalkozás új tehergépjárművet vásárolt. A számlát az autókereskedő állitotta ki, az autónak már van rendszáma, s megtett 2000 kilométer van benne. Tekinthető-e ez új nemzetgazdasági beszerzésnek a társasági adó csökkentő tételénél, vagy ez már használtautó-értékesítésnek minősül?

Adószámos magánszemély – ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély esetenként bérbe adja tehergépjárművét vállalkozóknak. Az szja- és ehofizetési kötelezettség kit terhel, a magánszemélyt vagy a vállalkozót? Magánszemélynek nincsen állása, csak a 7110 forintot fizeti. Köszönettel.

A rendőrség ellenőrzi a héten a pihenőidős szabályok betartását Cikk

Nehéz tehergépkocsikat és autóbuszokat ellenőriz a rendőrség országszerte a héten, elsősorban a vezetési és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartását, valamint a beutazás, belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálják.

Taoalap csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mérlegek kereskedelmével foglalkozó cég tehergépjárművet vásárol saját árujának szállítása céljából (vétel és eladás kapcsán). A kérdésem az lenne, hogy ez megfelelne-e társaságiadóalap-csökkentő tételnek vagy nem? Ha nem, miért nem? Besorolható-e ezen jármű a műszaki berendezések, járművek fogalom alá? Köszönettel.

Tehergépjármű átalakítása Kérdés

Tisztelt szakértő! Gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó társaság tehergépjárművet vásárol, majd ezt felújítja. A szabályos számlák áfatartalmát levonásba helyezi. Ezt követően hatósági engedéllyel átalakítja személygépkocsivá. Az átalakításkor van-e áfavonzat? Értékesítése hogyan történik? 1. verzió: személygépkocsi-értékesítés különbözeti áfával. 2. verzió: 27 százalék áfa megfizetésével.

Tehergépjármű a vállalkozásban Kérdés

Egy kft. tevékenységei között szerepel a fuvarozás, melyhez kisteherautókat vásárol nettó+áfa összegért. Tárgyi eszközként kerül be a könyvekbe. Ezek a járművek általában mind használt (javításra szoruló gépkocsik), ezért alacsony a bekerülési értékük. Használja a vállalkozás egy-két évig, majd értékesíti. 1. Mekkora darabszámig nem tekintendő sorozatértékesítésnek? Ezt évente kell-e vizsgálni? 2. Például vásárolt 300 000 Ft+áfa összegért egy tehergépkocsit. Melyet eladott egy év múlva 500 000 Ft+áfa összegért. Ilyen esetben figyelembe kell-e venni a figyelési időt? Ha igen, akkor az áfabevallás mely soraiban kell szerepeltetni? Köszönöm válaszát! Tisztelettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close