15 találat a(z) tartalék cimkére

Orbán: veszélyes idők jönnek, soha nem látott szinten az aranytartalék Cikk

Veszélyes idők jönnek, nem tudja folytatni a világ az életét ott, ahol a járvány előtt abbahagyta, és ilyenkor tartalékra, fedezetre és biztonságra van szükség – jelentette ki a miniszterelnök kedden, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) budapesti logisztikai központjában a jegybankelnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

Átlagosan egyhavi tartalékuk van a harmincasoknak Cikk

A harmincasok jelentős részének átalakultak a fogyasztási és költési szokásai a koronavírus hatására, legjellemzőbben a kiadásaikat igyekeztek visszafogni, de a pénzügyi tervezésre is nagyobb hangsúlyt fektetnek, munkájuk elvesztésével ugyanis komoly veszélybe kerülne életszínvonaluk fenntartása. A generáció tudatosabban bánik a pénzével, és kifejezetten fontossá vált, hogy megtakarítással is rendelkezzen – derül ki az UniCredit Bank és a Scale Research 30-39 évesek közt végzett friss kutatásából.

A magyarok harmada legfeljebb egy hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik Cikk

A magyarok 36 százaléka mindössze egy hónapig tudna megélni a meglévő megtakarításából, ha megszűnne a rendszeres havi jövedelme a K&H felmérése szerint, amelyről az MTI-t kedden tájékoztatták.

Megdöbbentő adat: a háztartások felének van kéthavi tartaléka Cikk

A magyar munkavállalók mindössze felének van 2 hónapra elegendő tartaléka, míg a mostanában munka nélkül maradtak átlagosan 3 hónapra tartalékoltak be – derül ki a BNP Paribas Cardif és a Medián kedden közölt felméréséből.

Bajban a mikrovállalkozások, 150 ezer dolgozónak veszélyben a megélhetése Cikk

A mikrovállalkozások pénzügyi helyzetét – a koronavírus okozta helyzetben kinek mekkora tartaléka van, hány hónapig tudja életben tartani vállalkozását – elemezte legújabb felmérésében a Via Credit. A 165 ezres mintavétel legmegdöbbentő eredménye az, hogy mikrovállalkozások negyedének, közel 40 ezernek kevesebb, mint egymillió forint van a számláján. A vizsgált cégekn esetében érintett 458 ezres dolgozó közel 35 százalékának, azaz 156 ezer alkalmazottnak van veszélyben a munkahelye cége alacsony tartalékai miatt – véli a Via Credit.

Pótbefizetés tagi kölcsönből? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben kezdő kft. saját tőkéje a megengedett érték alá csökkent, és 2018-ban sem fog még rendeződni. A vállalkozás tagi kölcsön nyújtása mellett működik. A kérdésem az, hogy a pótbefizetést már év közben is el lehet rendelni, vagy csak a mérleg elfogadása alkalmával? A tagi kölcsönt át lehet-e fordítani pótbefizetésre, és ha igen, hogyan (ügyvédi papír kell hozzá, vagy elég a tagok feljegyzése)? Átvezethető lekötött tartalékba pénzmozgás nélkül? Nem elengedett követelés lenne, mivel amint engedi az eredmény, a tulajdonosok visszakapják. Van valamilyen adóvonzata? Válaszát előre is köszönöm

Tartalékok a foglalkoztatás bővítésére? Cikk

Vannak még tartalékok a hazai foglalkoztatás bővítésére – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára az M1 esti műsorában, szerdán.

Csökkentek az MNB devizatartalékai Cikk

Februárban 857,9 millió euróval csökkentek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi tartalékai, és a januári 46 millió eurós növekedéssel együtt 811,9 millió euróval alacsonyabbak voltak a múlt hónap végén, mint a múlt év végén – derül ki a jegybank szerdán megjelent legfrissebb előzetes adataiból.

Prototípus létrehozásának elszámolása vissza nem térítendő támogatás útján Kérdés

Ügyfelem GINOP támogatást nyert ("Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása"), melynek részei: De mininis támogatás; Regionális beruh. támog.; Kis-és középváll. vásáron való részvételéhez nyújtott támogatás; Kutatás-fejlesztési projekthez nyújtott támogatás. A projekt eredménye egy saját fejlesztésű, egyedi gép prototípusának létrehozása, mely sorozatgyártásra lesz alkalmas (de nem mi fogunk sorozatgyártást végezni). A pályázatban konzorciumban egy másik céggel is van. Létrejön saját forrásból és az igényelt támogatásból. Szeretnék segítséget kérni (kontírozással), hogy a projekt során (mely eleje 2016. volt, s elsz. várható ideje 2018. év lesz) az évek alatt keletkezett eszközbeszerzések (amiből összerakják a gépet), a beléjük beépített szoftverek, tervező szoftverek, közbeszerzési költségek, szakmai megvalósításhoz kapcsolódó személyi jell.ráfordítások, anyagköltségek stb. hogyan könyvelendők az évek alatt, milyen főkönyvi számokra? A cég kapott 2016-ban támogatási előleget. Helyes könyvelése? Az elgondolásunk: év közben felmerült költségek mindegyike T5 (még az eszközbeszerzések is), lebontva a főkönyvi számokat a projektszámra, majd év végén T112 (kisérleti fejlesztés aktívált értéke)-K582, melynek összege az év közben az egyes 5-ösre könyvelt felmerült költségek; egyúttal lekötött tartalék képzése T413-K414 ugyanezzel az összeggel. Következő évben újra gyűjtjük a ktg-et, s annak a fenti szerinti év végi elszámolása történik. Majd a prototípus elkészülte során T114-K112.

Tőkeleszállítás tőkekivonással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. jegyzett tőkéje 50 mFt. Van visszavásárolt üzletrész 25 mFt, illetve ehhez kapcsolódó lekötött tartalék 25 mFt. Ezt a cég több mint egy éve vette meg két korábbi tulajdonostól. Így maradt kettő tulajdonos (testvérek) 12,5-12,5 mFt részvénnyel. Szeretnék a jegyzett tőkét 3 mFt-ra leszállítani. Hogyan lehetséges ez? Kérdéseim: A visszavásárolt üzletrésszel mi történik a tőkekivonáskor? Eredmény terhére ki kell vezetni egyéb ráfordításként? Pénzmozgás van ilyenkor? Ha igen, kinek? Ha összesen 47 mFt-tal csökkentik a jegyzett tőkét, és ebből 25 mFt visszavásárolt üzletrész, akkor a fennmaradó részt eredménytartalékból kell kivezetni? Ebben az esetben a tagoknak osztalékadót kell fizetni? Vagy ez adómentes? A kft.-nél nincs tőketartalék és értékelési tartalék. Mihamarabbi válaszát megköszönve, üdvözlettel: Király Anita

Lekötött tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős könyvvitelű társaság 2015. évben lekötött tartalékot képzett 20 millió forint értékben. 2016. évben, amennyiben „elhasználja” a teljes lekötést eszköz vásárlására (több eszköz, az év folyamán folyamatosan vásárolva a lekötött tartalék folyamatos feloldása mellett), a lekötött tartalék terhére megvásárolt eszköz esetében az értékcsökkenés elszámolható-e? Amennyiben elszámolható, hogyan, ha nem számolható el, akkor az eszközre a továbbiakban egyáltalán nem számolható el? Amennyiben például egy darab eszközt vesz 21 millió forintért, abban az esetben az értékcsökkenés mely összeg után számolható el? – A lekötött tartalékból megvásárolt eszköz több év (3-5-7 stb.) alatt kerül leírásra; az értékcsökkenéssel növelni kell-e az adóalapot év végén, illetve amennyiben növelni kell, akkor hány éven keresztül kell növelni, amíg értékcsökkenést számolok el az eszközre, vagyis 3-5-7 év stb.? Köszönettel.

Áttérés kivára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha 2017 évre választanánk a kivát (a feltételeknek megfelel a cég), akkor mit kell tenni az előző években lekötött tartalékkal, ami annak idején a társasági adó alapját csökkentette, de még teljes egészében nem használtuk fel? Ugyancsak nem tudom, hogyan kell rendezni a passzív időbeli elhatárolásokban szereplő olyan tételeket, amik beruházási támogatások alkalmával keletkeztek és minden évben a támogatásból vásárolt tárgyi eszköz értékcsökkenésével arányosan kerül bevételként elszámolásra? Az új szabályokban szereplő pénztárnövekmény kapcsán a mentesített értékhez tartozik az első évi nyitó pénztár értéke is, ami lehet magasabb, mint a bevétel 5 százaléka? Ha igen, akkor a növelő, illetve csökkentő tételként számított pénztárnövekményt ehhez az értékhez kell viszonyítani vagy a bevétel 5 százalékához? Válaszát előre is köszönöm!

Beolvadás vagyonmérleg-tervezete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalakulással (beolvadással) kapcsolatosan a következő két kérdés merült fel : 1. Zrt.-be beolvad egy kft., amelynek a zrt. 95 százalékos tulajdonosa 2015. 12. 31-én. A vagyonmérleg tervezett fordulónapja 2015. 12. 31., a második döntés 06. 20-án, bejegyzés várhatólag 09. 30-án lesz. A zrt. 2016. 04. 15-én felvásárolta a kft.-üzletrészek maradék 5 százalékát is, így ezen időpontban 100 százalékos tulajdonosává vált a kft.-nek. Kérdés, hogy a vagyonmérleg-tervezetbe be kell-e állítani az 5 százalékos üzletrész-felvásárlást, majd az így kialakult 100 százalékos részesedés bekerülési értéke kerül kivezetésre a kft. teljes jegyzett tőkéjével szemben? Példán keresztül: – kft. jegyzett tőkéje: 10 000 eft – 95 százalékos részesedés könyv szerinti értéke (2015. 12. 31-én): 50 000 eft – A zrt. a maradék 5 százalékos részesedést 8000 eft-ért vásárolta meg (2016. 04. 15-én) Vajon melyik a helyes kimutatás? a/ pénzeszközök: -8000 eft részesedés: +8000eft –58 000=-50 000 eft jegyzett tőke: -10 000 eft eredménytartalék: -48 000 eft b/ részesedés: -50 000 eft jegyzett tőke: -10 000 eft eredménytartalék: -40 000 eft 2. A számviteli törvény 140. § 5) bekezdése szerint a bejegyzésig felmerülhető veszteségre fedezetet kell képezni a lekötött tartalékban. Kérdés, hogy ezt csak akkor kell-e a vagyonmérleg-tervezetbe beállítani, ha konkrétan várnak veszteséget, vagy ha a 2016-os üzleti terv alapján mindkét cég eredményt vár, akkor nem szükséges ezen tartalék megképzése?

2016. januári osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a 2012. évi 19 millió forint, a 2013. évi 21 millió forint és a 2014. évi 4 miilió forint adózott eredményét eredménytartalékba helyezte, a taggyűlés osztalékfizetésről nem határozott ezekre az évekre. Lekötött tartalék és értékelési tartalék nincs a könyvekben kimutatva, a jegyzett tőkéje 3 millió forint, a saját tőke 60 millió ftorin. A 2015. évi eredmény várhatóan 3 millió forint veszteség lesz, a végleges beszámoló-készítés időpontja 2016. 04. 30., a számviteli politika alapján. A kft. két tulajdonosa 2016. január hóban 10-10 millió forint osztalékelőleget akar felvenni, ehhez a meglévő szabad eredménytartalékot kívánják felhasználni, és erre a pénzügyi fedezet is rendelkezésre áll a kft. bankszámláján. Kérdéseink: 1. Lehet-e 2016. január hóban 20 millió forint osztalékelőleget kifizetni a tulajdonosoknak, figyelemmel arra, hogy a 2015. évi eredmény 3 millió forint veszteség lesz, és a végleges mérleg 2016. 04. 30-ával készül el? 2. A 2016. 04. 30-ai időponttal elkészülő beszámolóban a véglegesített osztalékot 2015. évre vagy 2016. évre kell a könyvelésben szerepeltetni? 3. A 2016. 01.hóban kifizetésre kerülő osztalékelőleget elég egy előzetes mérleggel alátámasztani, és ezen kívül van-e még valamilyen előírás? Válaszukat előre is köszönöm.

Ajándékozási illeték: törzstőke-emelés és tartalék pénzeszköz után Cikk

Kell-e ajándékozási illetéket fizetni a törzstőke emelésével egyidejűleg a tőketartalékba helyezett pénzeszköz után?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs