42 találat a(z) tartózkodási hely cimkére

Adóügyi illetőség az OECD modellegyezmény alapján Cikk

A határokon átívelő munkalehetőségek térhódításának következményeként egyre gyakoribb az, hogy egy magyar állampolgár más országból szerez jövedelmet munkavállalóként. Ebben az esetben felmerülhet az, hogy a munkavállaló a jövedelmet juttató országban köteles adófizetésre. Erre és több egyéb jövedelemre vonatkozóan alkották meg az OECD modellegyezményt, mely a különböző országokból származó jövedelmek többszörös adóztatásáról rendelkezik. Azért modellegyezmény, mert egy általános keretet ad a különböző országok adóztatásának kezelésére.

Munkábajárás költségtérítése tartózkodási helyről Kérdés

Külföldi bérjövedelem Kérdés

Magyarországon munkaviszonyban lévő harmadik országbeli állampolgár egészségügyi ellátásának megtérítése, ha az ellátást egy másik EU tagállamban vette igénybe Kérdés

Szja-visszatérítés – lakcím Kérdés

Rendkívüli szja-visszatérítés Kérdés

EU-s munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra való joga Kérdés

Üzemanyagkártya-juttatás Kérdés

Külföldön adózik, mert ott előnyösebb? Gyanakodhat az adóhatóság Cikk

Akit több országhoz köt a munkája, a családja, az életvitele, annak jövedelemadózása több ország adószabályait is érintheti: számukra bonyolult lehet annak tisztázása, hogy melyik országban, melyik jövedelem után és mennyi kell adót fizetni. Azonban a szövevényes szabályozási háttér ellenére is érdemes a józan észre hallgatni: ha rendkívül előnyösnek látszik valamely megoldás, akkor javasolt alaposabban körüljárni a kockázatokat – javasolja a Deloitte.

Felfüggeszthető-e a nyugdíj folyósítása? Cikk

„Felfüggesztették nyugellátásomat” – panaszolta olvasónk. Az eljárás jogszerűségéről Winkler Róbert nyugdíjszakértő tájékoztatott.

Nyugdíjellátás felfüggesztése Kérdés

Munkába járás Kérdés

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Hazautazás költségei: mit térít a munkáltató? Cikk

A munkavállalók annak érdekében, hogy munkát találjanak, gyakran kénytelenek elhagyni lakhelyük közigazgatási határait. A munkába járásnak azonban vannak költségei, nem beszélve a hazautazásról. Cikkünk igyekszik tisztázni a fogalmakat, illetve azt, hogy a munkáltató milyen mértékben köteles téríteni az utazással kapcsolatban felmerülő költségeket.

Hazautazás költségtérítése: mikor kell fizetni, mikor nem? Cikk

Munkavállaló az önéletrajzában budapesti címet tüntetett fel, s az állásinterjú során is elmondta, hogy Budapesten él. A személyes dokumentumai bemutatásakor derült ki, hogy vidéki az állandó lakcíme, a tartózkodási helye budapesti. Nem a mi állásajánlatunk miatt költözött Budapestre, igazolhatóan az előző munkahelyei is Budapesten voltak. Kötelező a munkáltatónak a hazautazás költségét megtéríteni? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó szünetelése

Szipszer Tamás

adószakértő

Átalányadózásra áttérő 2358-as bevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs