28 találat a(z) taj szám cimkére

Orosz ügyvezető megbízási jogviszonyban Kérdés

Orosz ügyvezető biztosításának adója és járulékai Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar székhelyű és bejegyzésű cég orosz tagja és ügyvezetője ügyében kérdeznék. A nevezett orosz személy lakhelye Svájcban van, nem tartózkodik Magyarországon, nincs bejelentett magyar lakcíme. Svájcban rendelkezik heti 40 órás munkaviszonnyal. A svájci hatóság nem adhatja ki az A1-es igazolást, mert nem svájci állampolgár. Leírja, hogy Svájban biztosított, és erről kiállított egy pecsételt igazolást. Magyarországon milyen adót és járulékokat kell fizetnie, mint tagi ügyvezetőnek? Hogyan (milyen kóddal) kell őt bejelenteni a T41-es nyomtatványon? A 08-as bevalláson lehet-e jelölni, hogy nincs taj száma? Köszönettel.

Olasz ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszemélyes kft. olasz állampolgárságú ügyvezetővel rendelkezik, aki egyben az egyetlen tagja is a cégnek. Olaszországban öregségi nyugdíjat kap, más tevékenységet nem folytat. Magyarországon nincs lakóhelye, nincs lakcíme. Kérdés: kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni ezen olasz ügyvezető és tag után itt Magyarországon? Taj számot ki kell váltania? Adóazonosító jelet kell kérnie? Csak az ügyvezetést látja el jelenleg megbízottként.

Nem EU-s cégvezető adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdéskörre kérném szakértőik válaszát. USA-ban élő, amerikai állampolgár létrehozott egy egyszemélyes kft.-t (a cégbírósági bejegyzés megtörtént), melynek ő a bejegyzett ügyvezetője. Magyarországi kézbesítési megbízottat megadott, de ő maga csak néha fog Magyarországon dolgozni, a kft.-ből jövedelmet egyelőre nem kíván felvenni. Kérdéseim: milyen jogviszonykóddal kell, illetve lehet őt bejelenteni (T1041)? Van-e valamilyen adófizetési kötelezettsége? Kell-e rendelkeznie magyar adóazonosítóval és taj számmal? Köszönettel: Szajó János

Vállalkozás indítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk gyermekei csak német állampolgárok. Tanulás céljából Magyarországra jöttek 2009-ben, itt is érettségiztek, s onnan felvételiztek a Zeneakadémiára. A Zeneakadémián a tanulás megkezdésénél aláírattak velük egy szerződést arról, hogy az államilag finanszírozott képzés után 5 évig munkaviszonyt kötelesek létesíteni Magyarországon. A „munkaviszony“ szó szerinti idézet. A gyermekek kaptak már egy számlát, amin fel van sorolva, hány napot kell munkaviszonyban tölteniük Magyarországon és azután szociális járulékot fizetni. A gyermekek most végzett karmesterek, de állásban egészen biztosan nem tudnak elhelyezkedni egyelőre, se Magyarországon, se máshol (most posztraduális képzésre járnak Németországban. Arra gondoltak, hogy elkezdik a visszafizetést úgy, hogy zenét tanítanának önálló vállalkozásban. Ezért gondoltunk a katára. Ehhez viszont taj szám kell, amit az OEP feltételhez köt: vagy ki kell lépni a német betegbiztosítóból, vagy kell a német betegbiztosítótól egy igazolás, hogy magyarországi munkaviszony esetén átvállal minden költséget. Na mármost: egyrészt kilépni nem lehet, hiszen a gyermekek Németországban élnek, születésüktől fogva ott biztosítottak, másrészt viszont a német betegbiztosító nem ad olyan igazolást, amilyet az OEP kér. Most tehát patthelyzet van, nem tudnak a gyermekek kata szerint önálló kisvállakozást indítani. Szeretnének bevételszerző tevékenységet folytatni, de taj szám kiadása nélkül ez nem lehetséges. Erre a helyzetre keresünk megoldást. Köszönöm.

EGT tagállamban biztosított magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! EGT tagállamban biztosított magánszemély egy magyarországi kft.-ben ügyvezetőként megbízási díjat vesz ki. Rendelkezik A1-es igazolással, amelyet a kft. részére átadott. Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli a társaságot, illetve milyen adó- és járuléklevonások terhelik a jövedelmét? Adóazonosító jellel rendelkezik, szükséges-e a részére TAJ számot igényelni Magyarországon? Köszönettel: Simonné

Ukrán-magyar állampolgár magyarországi egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ukrán-magyar állampolgár, aki magyar taj számmal, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezik, és Ukrajnában saját jogú nyugdíjas, Magyarországon jogosult-e egészségbiztosítási ellátásra, ha nem, mit kell tennie, hogy jogosult legyen? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Francia állampolgárt kívánunk alkalmazni munkaviszony formájában. Belföldinek minősül, rendelkezik magyar lakcímmel. Magánbiztosítása van Franciaországban, ezért itthon azt az információt kaptuk, hogy nem tud taj számot igényelni, nem lesz biztosított. Csak szja-t kell vonni a béréből. Mivel nem biztosított, így nem kell őt a T1041-en bejelentenem? A 08-as bevallást a béréről és a levont szja-ról nyújtom be? Köszönöm válaszukat!

EGT-munkavállaló (diák) nyári foglalkoztatása Kérdés

Román állampolgár, diák foglalkoztatásával kapcsolatos bejelentési kötelezettség kérdését szeretném tisztázni. (Nyári szünetben történő munkavégzésről van szó.) Az eddigi gyakorlat: a NEAK-hoz leadott igénylő lapon taj számot kértünk, és úgy jelentettük be a T1042E nyomtatványon őket. Ettől függetlenül mindenki rendelkezett uniós egészségbiztosítási kártyával, az esetleges egészségügyi ellátást ez alapján vették igénybe Magyarországon, mivel a taj-kártya csak a munkaviszonnyal kapcsolatos baleseti ellátásra jogosította volna egyébként is őket. A munkáltató az esetleges kórházi vagy orvosi ellátást kifizette a magyar társadalombiztosítónak, ami az adott évben milliós költséget is jelenthetett. 2018. évtől kezdődően a társadalombiztosító a külföldiek esetében vagy A1-es, vagy 104-es nyomtatványt kér a külföldi biztosítótól. A kérdés az, hogy minek minősülnek a diákok? Biztosítottnak, és A1-es igazolást kell kérjenek, vagy nem minősülnek biztosítottnak, és 104-es igazolást kell kérniük a romániai biztosítótól? Vagy elegendő az uniós egészségbiztosítási kártya másolata? A T1042E nyomtatvány lehetőséget ad arra, hogy taj szám nélkül történjen meg az egyszerűsített foglalkozatás bejelentése. Ebben az esetben a munkáltatónak nem kell megfizetni a közterhet, mivel nem minősül Magyarországon biztosítottnak a munkavállaló. Alkalmazható-e a diákokra ez a forma? Vagy mindenképpen kell taj számot kérni a számukra, és akkor melyik igazolás szükséges?

Svájci illetőségű magánszemély megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő, A kft.-nek 4 tulajdonosa van: 3 fő belföldi illetőségű magánszemély és 1 fő svájci illetőségű magánszemély. A svájci illetőségű magánszemély tag csak tulajdonos, semmilyen egyéb jogviszonyban nem áll a társasággal. A kft. szeretné ezen tagját megbízni üzletszerzési/ügynöki feladattal két hónapos időszakra megbízási szerződéssel. Kérdéseim: - kell-e társasági szerződést módosítani, hogy a tag személyesen közreműködik a kft. életében? - a megbízási díj kifizetéséhez kell-e illetőségigazolás? - a megbízási díj kifizetéséhez kell-e TAJ számot igényelni? Válaszát előre is köszönöm Szilágyi Szilvia

Alkalmi munka Kérdés

Építőipari román segédmunkások alkalmi munkát vállalnak a cégnél Magyarországon. Romániában biztosítottak, és ezt igazolták. Így jelentettük be őket a 18T1042E jelű nyomtatványon. Tehát nem kell megfizetni utánuk az 1000 forint közterhet naponta. Magyarországon nincs taj számuk. A 1808-as bevalláson jelenteni kell-e őket, ezt taj szám nélkül lehet-e? Köszönöm a válaszukat!

Jogbizonytalanság külföldi cég munkaerő-kölcsönzése esetén Cikk

EU-s tagállamban székhellyel rendelkező társaság Magyarországon fióktelepet alapított, és azon keresztül munkaerőkölcsönzési tevékenységet végez, melyre vonatkozóan az engedélyt megkapta. Külföldi társaság ugyanolyan feltételekkel végezhet munkaerő-kölcsönzési tevékenységet Magyarországon, mint egy magyar társaság. A gyakorlatban azonban a társadalombiztosítási azonosító jel kibocsátásánál problémával szembesülhet.

Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti egyezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi problémám megoldásában. Sehol nem találom, hogy a 2010. évi XXII. törvény hatályba lépése megtörtént-e. Az a kérdésem, hogy az az amerikai állampolgár, aki évi 183 napnál több időt tartózkodik Magyaroszág területén, de Magyarországról származó jövedelme nincs, annak a személynek keletkezik-e bármiféle adókötelezettsége Magyarországon. Az Amerikai Egyesült Államokban rendelkezik állandó lakóhellyel, az USA-ból származik a nyugdíja, tehát a létérdekek központja szerintem az USA-ban van. Kérdésem, hogy szükséges-e neki adóazonosító jelet igényelnie, és keletkezik-e bármilyen adókötelezettsége az USA-ból származó jövedelmei után? Illetve szükséges-e taj számot igényelnie, és kell-e fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy esetleges orvosi ellátásnál simán fizeti a kezelés díját? A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Román állampolgár alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég szeretne román állampolgárokat alkalmazni hegesztő munkakörben. A cég tulajdonosának van egy ingatlana, melyben elhelyezné őket. Ilyenkor adhat nekik lakhatási támogatást a cég? A román állampolgároknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján lévő megrendelőn kell taj számot és adóazonosítót igényelni? Addig, amíg nem kapnak taj számot és adóazonosítót, addig nem alkalmazhatja őket a cég? Az adóazonosítót a NAV-tól kell igényelni, s milyen nyomtatványon?

Igazgatóság elnökének kifizetett díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar zrt. igazgatósági elnöke holland állampolgár, akinek tiszteletdíjat kell kifizetni. Nem rendelkezik adó- és taj számmal. A nagy összegű kifizetésből kell-e járulékot vonni, és ha kell, kell-e taj számot igényelni, hogy a '08-as bevallásba is betehessük?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs