37 találat a(z) törlesztőrészlet cimkére

Az adósok mintegy fele él a moratóriummal Cikk

A hitelszerződéssel rendelkező adósok 49 százaléka nem szeretne élni a moratórium lehetőségével – derül ki a Bank360.hu online felméréséből, melyet közel 1250 hitelszerződéssel rendelkező ügyfél bevonásával végeztek. Az eredményekből az is kiderül, hogy a jelzáloghitelek vagy a fogyasztási kölcsönök törlesztését tervezik-e többen a moratórium idején.

MNB: a fizetési haladék ne jelentsen törlesztőrészlet-emelkedést Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatával összhangban Magyarország kormánya törlesztési moratóriumot írt elő év végéig a vállalatok és a háztartások hiteleire. A döntés havi 400 milliárd forint, év végéig összesen 3600 milliárd forint törlesztési teher halasztását jelenti. A halasztott törlesztésből a tőketörlesztés mintegy 3150 milliárd forintot, míg a kamatok és díjak közel 450 milliárd forintot tesznek ki.

Nő a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete Cikk

Február 26-án 0,75 százalékra emelkedett a 12 havi BUBOR, ami sok százezer lakáshiteles havi törlesztőjét emelheti meg 1-2 ezer forinttal, mivel a változó kamatozású hitelek kamatának megállapításakor gyakran ezt tekintik referenciának – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu.

A fix kamatozású lakáshitelre váltás lehetőségéről tájékoztatnak a bankok Cikk

A következő hetekben kapja meg a változó kamatozású jelzáloghiteles ügyfelek többsége a banki tájékoztató levelét arról, hogy a kamatkockázat miatt célszerű lenne fix kamatúvá alakítania szerződését – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Beruházással kapcsolatos kifizetés a kivában II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A korábbi ugyanilyen tárgyú kérdéshez hasonló további kérdésünk is felmerült: A Kiva tv. 20. § (7) bekezdése szerinti beruházással kapcsolatos kiadásnak számít-e a beruházásra felhasznált pénzügyi lízing adóévi törlesztésének tőkerésze? Ha igen, akkor további kérdés lehet a lízing lejáratakor (vagy megszakításakor), hogy van-e valamilyen speciális teendő a kiva alapjával kapcsolatban, ha az eddigi lízingbevevő a korábbi években a lízingtörlesztést beruházási kiadásként levonta a kiva alapjából, majd lejáratkor mégsem él a vételi jogával, és emiatt a tárgyi eszközt ki kell vezetni a könyvekből? Válaszát előre is köszönöm!

Munkabérelőleg Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk munkabérelőleget nyújt dolgozóinak, 6 hónapra, adómentesen, melynek összegét a havi bérből vonják majd le. Kérdésünk az lenne, hogy ha a dolgozó egész hónapban táppénzen van, akkor le lehet-e vonni a havi "tartozást"? Ha nem, és kicsúszunk a 6 hónapból, akkor milyen mértékű kamattal kell visszafizetni a dolgozónak a bérelőleget? Illetve lehet-e megállapodást kötni arra az esetre, hogy táppénz esetén a dolgozó vállalja, hogy levonják tőle a havi összeget, vagy azt befizeti a pénztárba? Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Adóstárs által fizetett kamat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Banki hitelszerződés alapján nem a hitelfelvevő A cég, hanem az adóstárs B cég fizeti a törlesztőrészleteket és a kamatot. B cég hogyan könyvelje az elutalt kamatot és a tőkerészt? Köszönöm válaszát!

Új szabályok az MNB-től a túlzott eladósodás megfékezésére Cikk

Október 1-jétől módosulnak az adósságfékszabályok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete értelmében.

Rég nem látott emelkedésnek indultak a lakáshitelek törlesztőrészletei Cikk

A hónap elején több banknál is rég nem látott emelkedésnek indultak a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletei – olvasható a Népszava hétfői számában.

Kivaalany beruházása banki kölcsönnel Kérdés

Ha a kivaalany számítástechnikai eszközöket szerez be zárt végű pénzügyi lízing segítségével, akkor a beruházás évében az önrész és az év végéig kifizetett törlesztőrészletek lesznek a csökkentő tételek, vagy a beruházás teljes bekerülési értéke, függetlenül attól, hogy a banknak még tartozik a törlesztőrészletekkel?

Nyílt végű pénzügyi lízing áfájának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing áfájának könyvelésében kérném szépen a segítségét az alábbi két esetre vetítve: 1. A lízingbe vevő egyáltalán nem igényli vissza a törlesztőrészre felszámított áfát. Hogyan kell könyvelni ebben az esetben az áfát, amit részére felszámítanak? 2. A lízingbe vevő a törlesztőrészletre felszámított áfa 75 százalékát levonja. Hogyan kell könyvelni ebben az esetben a le nem vont 25 százalék áfát? Köszönettel: Emília

Személygépkocsi-törlesztés Kérdés

Ügyfelünk nyíltvégű lízinggel személygépkocsit vásárolt. Havonta fizeti a tökerészletet és a kamatot. Kérdésem, hogy a havi tőkerészlet költségként, bérleti díjként elszámolható-e, vagy hiteltörlesztésként egyéni vállalkozónál nem jelent költséget?

A bankok nem számítanak tömeges fizetési nehézségre az árfolyamgát kifutása miatt Cikk

Az árfolyamgát fokozatos kifutása miatt 59 ezer ügyfélnek átlagosan 7 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlete a jegybank szerint, közülük 13 ezernek csak 1000 forinttal, 5 százalék esetében azonban a futamidő hosszabbításával is számolni kell. Az MTI által megkérdezett bankok emiatt nem számítanak tömeges fizetési nehézségre, az esetleges problémákat egyedileg kezelik.

Nő az árfolyamgátasok törlesztőrészlete Cikk

Az árfolyamgát fokozatos kifutása miatt 59 ezer ügyfélnek átlagosan 7 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlete – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Adózóna! Alábbi kérdéseinkre kérjük szíves válaszukat. Egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban személygépkocsit vásárol. A gépkocsit kizárólag a vállalkozás érdekében használja, tételes útnyilvántartást vezet a megtett utakról. A cégautóadót megfizeti. A könyveiben a lízingbe adótól kapott „Számviteli bizonylat” alapján a gépjárművet aktiválja. A tőketörlesztő-részletekről áfával növelt számlát kap a lízingbeadótól. A számlán a fizetendő kamat is szerepel. A gépkocsi mükődéséhez a benzinszámlák áfáját nem igényli vissza. Kérdéseink? 1./ A számlák alapján az áfa összege visszaigényelhető-e a fent leírt esetben a tőkerész után? 2./ A „számviteli bizonylat” alapján a nettó vételár szerint aktivált személygépkocsi után számolhat el amortizációt? 3./ Amennyiben nem amortizáció számolható el, akkor a számlán feltüntetett tőkerész bérleti díjként/lízingdíjként/ elszámolható? Milyen mértékben? 4./ A felmerült karbantartási költség elszámolható? Az áfa visszaigényelhető? Szíves válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close