26 találat a(z) térítésmentes átadás cimkére

Térítésmentes átadás áfaproblémája Kérdés

Alapítvány átad Kérdés

Ellenérték nélkül átvállalt tartozás mint elismert költség Cikk

Milyen feltételekkel lehet elismert költség két, egymással kapcsolt viszonyban levő vállalkozás estében az ellenérték nélkül átvállalt tartozás? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátadás Kérdés

Számviteli esettanulmány: variációk gumiabroncsok cseréjére és ezek könyvviteli elszámolása Cikk

Hamarosan aktuális lesz a járművek gumiabroncsainak nyáriról télire váltása, de egyéb okból is indokolt lehet az abroncsok cseréje. Ennek számviteli elszámolása gyakran okoz fejtörést a tapasztalt könyvelőknek is. Az alábbiakban az e témában a gyakorlatban felmerülő kérdésekből válogattunk.

Térítésmentesen átadott eszköz/szolgáltatás utólag Kérdés

Térítésmentes átadás áfabevallása Kérdés

Térítés nélküli eszközátadás, nyilatkozat Kérdés

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő ingyenes termékátadások, ingyenes szolgáltatásnyújtások adózási szempontú megítélése Kérdés

Magánszemély autótulajdonos, de az üzembe tartó a cég Kérdés

A fenti konstrukcióban vásárolna a cég 100 százalékban elektromos autót. A cég viseli az összes költséget ebben az esetben? A tulajdonos az ügyvezető lenne, aki üzembentartóként a cégét jegyeztetné be a forgalmiba. Működik ez a konstrukció? Térítésmentesen engedheti át a magánszemély tulajdonos az üzemben tartás jogát? Köszönöm a válaszukat!

Út térítésmentes átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 10 éve egy nagy ipari területet felparcellázott, önálló beépítetlen telkeket hozott létre. Ezek megközelítéséhez utat építtetett. Az áfát levonásba helyezte az akkori szabályoknak megfelelően. Az út átadása a helyi önkormányzat részére még nem történt meg (a csatorna átadása megtörtént). A könyvekben a befejezetlen beruházások között van kimutatva az út azóta is. A telkek most kerülnek értékesítésre. Felmerült a kérdés, hogy mi történik az úttal? Most kell térítésmentesen átadni az önkormányzatnak az akkori bekerülési érték figyelembe vételével, és az áfát megfizetni, vagy figyelembe lehet venni az elévülést és nem kell az áfát megfizetni a térítésmentes átadás után? Vagy jelképes összegért át lehet adni az önkormányzatnak és akkor nem valósul meg a térítés nélküli átadás után fizetendő áfakötelezettség? Ha az utat bekötőútnak minősítjük, mivel közútról csatlakozik le és biztosítja a telkek megközelíthetőségét, a bekötőút átadásakor is kell áfát fizetni térítésmentes átadásnál vagy nem? Meddig maradhat az út befejezetlen beruházáson? Köszönöm szépen a segítséget.

Téritésmentesen átvett áru áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2019.09.24-én (számlát 12.hónapban hozta könyvelésre) kapott a partnerétől térítésmentesen árut. A számlában csak 27 százalék áthárított áfa szerepel és (valamiféle listaár). Tehát az átadó áthárította az átvevőre az áfát. Az átvevőnek ezt az áfát ki kell fizetni az átadó felé. Kérdésem a következő: ezt az áfát a kft. kifizeti az átadónak, ez az áfa levonató lesz? Az áfabevallásban melyik sorban kell szerepeltetni mint levonható áfa? Mi lesz az áfa alapja? Válaszokat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tóth Gina

Kivaalany térítés nélküli ingatlanátadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: Van egy kivás cég, mely rendelkezik egy jelenleg irodának használt ingatlannal. A kft. szeretné térítés nélkül átadni az ügyvezetőnek az ingatlant, mely ügyvezető a cégnek nem tulajdonosa. Az ingatlan könyv szerinti értéke 10 millió Ft. Áfa szempontjából a lakóingatlannak és a nem lakóingatlannak minősülő értékesítésre az áfakötelezettséget nem választotta. Kérdésünk, hogy jelen esetben a térítésmentes átadás a kiva alapját hogyan érinti? Válaszát előre is köszönjük. Tóth Mária

Bérelt ingatlanhoz hozzáépítés Kérdés

Nonprofit kft. bérel egy épületet, hozzáépít (üzemcsarnokot épít) az általa bérelt ingatlanon 15 éves bérleti szerződéssel. A bérleti időszak végén átadhatja-e térítés nélkül a csarnokot a bérbeadónak? Ezzel kapcsolatban milyen adó- és illetékfizetési kötelezettség terheli? A bérbeadó és bérbevevő kapcsolt vállalkozás. Köszönöm.

Cégautó-eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasági adó alá tartozó, alanyi adómentes, taxi szolgáltatással foglalkozó bt. 2008-ban lízingelt egy autót (akkor is alanyi mentes volt, nem igényelt vissza áfát, a kereskedő elengedte az áfa összegét az autóvételkor). A cég 2018-ban kifizette az autót, akkorra már abbahagyta a taxis tevékenységet. A bt. beltagja átvenné az autót. Kérdés, hogyan jár jobban: térítésmentes átadással vagy értékesítéssel? Áfa szempontjából mi a helyzet? Elég egy szerződés a bt. és a beltag között? Mire kell odafigyelni, hogy később egy NAV-ellenőrzésen ne legyen gond? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Ifa külföldi gyakornok után

Szipszer Tamás

adószakértő

VISSZADÓ

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs