30 találat a(z) térítésmentes átadás cimkére

Selejtezett notebook dolgozónak adása Kérdés

ŐCSG tárgyi eszközének ajándékozása Kérdés

Napelemes kiserőmű – térítésmentes eszközátadás áfája Kérdés

Visszavásárolt üzletrész térítésmentes átadása Cikk

Egy kft. piaci áron visszavásárolta a kilépő tag üzletrészét, majd térítésmentesen átadta a megmaradt tagoknak. Kell-e szja-t fizetniük a tagoknak, milyen bevallási és adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik a kft.-nek a térítésmentesen átadott üzletrész után? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné okleveles adószakértő válaszolt.

Térítésmentes átadás áfaproblémája Kérdés

Alapítvány átad Kérdés

Ellenérték nélkül átvállalt tartozás mint elismert költség Cikk

Milyen feltételekkel lehet elismert költség két, egymással kapcsolt viszonyban levő vállalkozás estében az ellenérték nélkül átvállalt tartozás? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátadás Kérdés

Számviteli esettanulmány: variációk gumiabroncsok cseréjére és ezek könyvviteli elszámolása Cikk

Hamarosan aktuális lesz a járművek gumiabroncsainak nyáriról télire váltása, de egyéb okból is indokolt lehet az abroncsok cseréje. Ennek számviteli elszámolása gyakran okoz fejtörést a tapasztalt könyvelőknek is. Az alábbiakban az e témában a gyakorlatban felmerülő kérdésekből válogattunk.

Térítésmentesen átadott eszköz/szolgáltatás utólag Kérdés

Térítésmentes átadás áfabevallása Kérdés

Térítés nélküli eszközátadás, nyilatkozat Kérdés

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő ingyenes termékátadások, ingyenes szolgáltatásnyújtások adózási szempontú megítélése Kérdés

Magánszemély autótulajdonos, de az üzembe tartó a cég Kérdés

A fenti konstrukcióban vásárolna a cég 100 százalékban elektromos autót. A cég viseli az összes költséget ebben az esetben? A tulajdonos az ügyvezető lenne, aki üzembentartóként a cégét jegyeztetné be a forgalmiba. Működik ez a konstrukció? Térítésmentesen engedheti át a magánszemély tulajdonos az üzemben tartás jogát? Köszönöm a válaszukat!

Út térítésmentes átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 10 éve egy nagy ipari területet felparcellázott, önálló beépítetlen telkeket hozott létre. Ezek megközelítéséhez utat építtetett. Az áfát levonásba helyezte az akkori szabályoknak megfelelően. Az út átadása a helyi önkormányzat részére még nem történt meg (a csatorna átadása megtörtént). A könyvekben a befejezetlen beruházások között van kimutatva az út azóta is. A telkek most kerülnek értékesítésre. Felmerült a kérdés, hogy mi történik az úttal? Most kell térítésmentesen átadni az önkormányzatnak az akkori bekerülési érték figyelembe vételével, és az áfát megfizetni, vagy figyelembe lehet venni az elévülést és nem kell az áfát megfizetni a térítésmentes átadás után? Vagy jelképes összegért át lehet adni az önkormányzatnak és akkor nem valósul meg a térítés nélküli átadás után fizetendő áfakötelezettség? Ha az utat bekötőútnak minősítjük, mivel közútról csatlakozik le és biztosítja a telkek megközelíthetőségét, a bekötőút átadásakor is kell áfát fizetni térítésmentes átadásnál vagy nem? Meddig maradhat az út befejezetlen beruházáson? Köszönöm szépen a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipaalap, székhelyáthelyezés

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Dohánytermékek értékesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Elhatárolt veszteség

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs