18 találat a(z) térítésmentes átadás cimkére

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő ingyenes termékátadások, ingyenes szolgáltatásnyújtások adózási szempontú megítélése Kérdés

Magánszemély autótulajdonos, de az üzembe tartó a cég Kérdés

A fenti konstrukcióban vásárolna a cég 100 százalékban elektromos autót. A cég viseli az összes költséget ebben az esetben? A tulajdonos az ügyvezető lenne, aki üzembentartóként a cégét jegyeztetné be a forgalmiba. Működik ez a konstrukció? Térítésmentesen engedheti át a magánszemély tulajdonos az üzemben tartás jogát? Köszönöm a válaszukat!

Út térítésmentes átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 10 éve egy nagy ipari területet felparcellázott, önálló beépítetlen telkeket hozott létre. Ezek megközelítéséhez utat építtetett. Az áfát levonásba helyezte az akkori szabályoknak megfelelően. Az út átadása a helyi önkormányzat részére még nem történt meg (a csatorna átadása megtörtént). A könyvekben a befejezetlen beruházások között van kimutatva az út azóta is. A telkek most kerülnek értékesítésre. Felmerült a kérdés, hogy mi történik az úttal? Most kell térítésmentesen átadni az önkormányzatnak az akkori bekerülési érték figyelembe vételével, és az áfát megfizetni, vagy figyelembe lehet venni az elévülést és nem kell az áfát megfizetni a térítésmentes átadás után? Vagy jelképes összegért át lehet adni az önkormányzatnak és akkor nem valósul meg a térítés nélküli átadás után fizetendő áfakötelezettség? Ha az utat bekötőútnak minősítjük, mivel közútról csatlakozik le és biztosítja a telkek megközelíthetőségét, a bekötőút átadásakor is kell áfát fizetni térítésmentes átadásnál vagy nem? Meddig maradhat az út befejezetlen beruházáson? Köszönöm szépen a segítséget.

Téritésmentesen átvett áru áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2019.09.24-én (számlát 12.hónapban hozta könyvelésre) kapott a partnerétől térítésmentesen árut. A számlában csak 27 százalék áthárított áfa szerepel és (valamiféle listaár). Tehát az átadó áthárította az átvevőre az áfát. Az átvevőnek ezt az áfát ki kell fizetni az átadó felé. Kérdésem a következő: ezt az áfát a kft. kifizeti az átadónak, ez az áfa levonató lesz? Az áfabevallásban melyik sorban kell szerepeltetni mint levonható áfa? Mi lesz az áfa alapja? Válaszokat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tóth Gina

Kivaalany térítés nélküli ingatlanátadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: Van egy kivás cég, mely rendelkezik egy jelenleg irodának használt ingatlannal. A kft. szeretné térítés nélkül átadni az ügyvezetőnek az ingatlant, mely ügyvezető a cégnek nem tulajdonosa. Az ingatlan könyv szerinti értéke 10 millió Ft. Áfa szempontjából a lakóingatlannak és a nem lakóingatlannak minősülő értékesítésre az áfakötelezettséget nem választotta. Kérdésünk, hogy jelen esetben a térítésmentes átadás a kiva alapját hogyan érinti? Válaszát előre is köszönjük. Tóth Mária

Bérelt ingatlanhoz hozzáépítés Kérdés

Nonprofit kft. bérel egy épületet, hozzáépít (üzemcsarnokot épít) az általa bérelt ingatlanon 15 éves bérleti szerződéssel. A bérleti időszak végén átadhatja-e térítés nélkül a csarnokot a bérbeadónak? Ezzel kapcsolatban milyen adó- és illetékfizetési kötelezettség terheli? A bérbeadó és bérbevevő kapcsolt vállalkozás. Köszönöm.

Cégautó-eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasági adó alá tartozó, alanyi adómentes, taxi szolgáltatással foglalkozó bt. 2008-ban lízingelt egy autót (akkor is alanyi mentes volt, nem igényelt vissza áfát, a kereskedő elengedte az áfa összegét az autóvételkor). A cég 2018-ban kifizette az autót, akkorra már abbahagyta a taxis tevékenységet. A bt. beltagja átvenné az autót. Kérdés, hogyan jár jobban: térítésmentes átadással vagy értékesítéssel? Áfa szempontjából mi a helyzet? Elég egy szerződés a bt. és a beltag között? Mire kell odafigyelni, hogy később egy NAV-ellenőrzésen ne legyen gond? Köszönettel.

Építőközösség által épített út átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyek alakítottak építőközösséget – amit nem jegyeztettek be –, hogy saját, illetve önkormányzati tulajdonban lévő területre utat és közművet építsenek. A közművek műszaki átadás-átvétele megtörtént, az út elkészült. Most az elkészült közműveket és a még magántulajdonban lévő telkeket kellene térítésmentesen átadni az önkormányzatnak. Kérdésem, hogy keletkezhet-e áfafizetési kötelezettségük a magánszemélyeknek, vagy az önkormányzatnak a térítésmentes átadás után? Az önkormányzat csak azzal a feltétellel veszi át az utat, ha a jövőben esetlegesen felmerülő áfafizetési kötelezettség az építő közösséget terheli. Az önkormányzat állítja, hogy a jövőben sem lesz áfafizetési kötelezettség, de a szerződésből nem veszik ki a mondatot. Nagyon köszönöm a segítségét! Válaszát köszönöm! Tisztelettel: PK

Térítésmentes átadás adóvonzata Kérdés

Tisztelt Adózóna! A "Potyára fizettek áfát? A Kúria dönt az ingyenes átadásokról" című cikkben http://adozona.hu/afa/Potyara_fizettek_afat_A_Kuria_dont_az_ingye_2AGE34 említett Kúria-döntést szeretném elolvasni, kérem a segítségüket! Köszönettel: Bálint Katalin

Térítésmentes eszközátadás II. Kérdés

Tisztelt dr Kelemen László! Köszönettel vettem a válaszát, de engedje meg, hogy további segítségét kérjem a pontosítás érdekében. A cég nem tudta, hogy térítésmentesen kell átadni majd a pavilont, azért nem igényelte vissza az áfát, mert egyszerűbb volt a támogatásból bruttó módon elszámolni az eszközt. Számomra ez még kezelhető, azonban az Ön által is hivatkozott paragrafus szerint akkor kell fizetni áfát a térítésmentes átadáskor, ha az adózót adólevonási jog illeti meg, és nem arra hivatkozik, hogy le is vonta az adót. A mi esetünkben levonhatta volna, de nem tette. A kérdésem arra vonatkozik, hogy akkor kell csak térítésmentes eszközátadáskor áfát fizetni, ha levonhatta, és le is vonta az áfa összegét, vagy már akkor is fizetni kell, ha nem vonta le, de levonhatta volna, mert az adólevonási jog megillette? Nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy nem fizetjük meg az áfa összegét, és a NAV azt állapítja meg, hogy levonhatta volna a cég az áfát, amit nem tett meg, de ettől függetlenül meg kell fizetnie a térítésmentes eszköz átadásakor a forgalmi adót. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

Parkoló térítés nélküli átadása Kérdés

Cégünk egy településrendezési szerződés keretében kötelezettséget vállalt úttest és parkoló építésére. A parkolót az önkormányzat átvette, cégünk megfizette az áfát az ügylet kapcsán. A könyvekből kivezettük a beruházás nyilvántartási értékét az egyéb ráfordítások között. Kérdésem, hogy társasági adó szempontjából ez a ráfordítás elismert költségnek bizonyul-e? Szükséges bármilyen adóalap-korrekció?

Önkormányzati tulajdonú kft. térítésmentes tárgyieszköz visszaadása Kérdés

Önkormányzati tulajdonban lévő kft.-től (társaságiadó-alany) az önkormányzat határozattal (térítés nélkül) visszaveszi a kft. nyilvántartásában lévő csatornarendszert (tárgyi eszközt). Hogyan kell a kft. könyveléséből kivezetni, könyvelni, lesz-e áfafizetési kötelezettség, ha igen, mi lesz az alapja? Ha az önkormányzati határozat korábbi évi (2012-es) önellenzőrzéssel együtt kell kivezetni a könyvelésből, az adott évig (2016-ig) tévesen elszámolt értékcsökkenés (2013, 2014, és 2015. évek) javításával együtt? Mire kell nagyon odafigyelni a kivezetés és önellenőrzés során?

Alanyi mentes vállalkozás – cégautó térítésmentes átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi mentes kft. magánszemélytől vásárolt cégautót 2014-ben. Ezt az autót most térítésmentesen átadná a tulajdonos magánszemélynek. Kérdés: ebben az esetben van-e áfa? Ha igen, ezt kinek kell megfizetni? Ilyen esetben az áfa alapja eltérhet a könyvelésben szereplő nettó értéktől (alacsonyabb piaci értékkel lehet-e számolni)? A magánszemélynek ezzel kapcsolatban kell-e illetéket vagy jövedelemadót fizetni (ha igen, milyen összeg után)? Jobban járhat a vállalkozás/magánszemély, ha nem térítésmentesen történik az átadás? Köszönöm a segítséget!

Önkormányzat utat épít Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy önkormányzat a saját útját aszfaltozza. A lakosságtól egy összeget (az épület hossza alapján) beszed. Az út kezelője (csak), vagyis az önkormányzat önálló intézménye lett megbízva az útépítési feladatok elvégzésével. Kérdés: saját rezsis beruházásnak minősül ez az intézménynél? Hiszen nem maradhat nála a tárgyi eszköz, át kell adni azt az önkormányzatnak. Hogyan kell elszámolni? Ehhez kapcsolódik a második kérdés: az intézmény könyveiben szerepel a beruházás, hogyan lehet átadni azt az önkormányzatnak például térítésmentesen? Áfafizetés? Köszönöm válaszait.

Evás bt. – készlet térítés nélküli átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy evás bt., amely az árukészletét (könyvek) térítés nélkül átadná egy katás egyéni vállalkozónak, aki azokat értékesítené. Az egyéni vállalkozó egyébként kültagja a bt.-nek, de ő a könyv szerzője, és ő rendelkezik a könyvek szerzői jogával is. Milyen adózási, esetleges áfafizetési kötelezettsége keletkezik a bt.-nek, és az egyéni vállalkozónak? Mi a legcélravezetőbb megoldás a készlet átadás-átvételének ilyen esetben? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close