145 találat a(z) távmunka cimkére

Távmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazni szeretnénk kereskedelmi hálózat kiépítésére és ápolására egy munkavállalót. A munkavállaló a heti 20 órás munkaidejét teljesen maga osztja be, ő határozza meg, hogy mely potenciális partnert látogatja meg. A munkáltató bérel neki egy autót, mobiltelefont biztosít, saját laptopról hetente jelentést küld a látogatásairól, annak eredményéről. Nem kell, hogy megjelenjen időszakonként a munkáltató telephelyén, illetve más módon sem kívánja a munkáltató őt ellenőrizni. A kérdésem az lenne, hogy ez (mobil)távmunka végzésnek minősül-e? Amennyiben igen, a tapasztalatai alapján mire kell fokozottan figyelni a szerződés elkészítésekor? Köszönöm válaszát!

Ki kaphat több adómentes utazási költségtérítést? Üröm az örömben Cikk

Majdhogynem szenzációként söpört végig a hír, hogy jövőre jelentősen, csaknem hetven százalékkal emelkedik a munkába járáshoz adómentesen adható adómentes költségtérítés összege. Ki jár jól, és ki jár rosszul – legalábbis az adótörvény-módosítási javaslat beterjesztett megfogalmazása szerint?

Horvát magánszemély és magyar kft. megbízási szerződéses viszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy magyar kft., amely tervezés céljából megbízási szerződést kötne egy horvát állampolgárságú magánszeméllyel. Sajnos nem találok semmilyen anyagot arra nézve, hogy milyen adóterhei vannak ennek az ügyletnek. Kell-e Magyarországon egyáltalán adót fizetni utána vagy majd Horvátországban önadózással bevallja azt? A horvát úr – el sem hagyva országát – otthonról dolgozna. Válaszát nagyon köszönöm előre is! Üdvözlettel: Annamária

Távmunka és társadalombiztosítás külföldről II. Kérdés

A Távmunka és társadalombiztosítás külföldről című kérdéseim közül arra nem kaptam választ, hogy a családtag, aki hazai vállalkozás részére végez távmunkát, milyen hazai adózási és tb-szabályok alá esik, mit fizet utána a munkáltató? Ha a munkáltató tb-fizetésre köteles, akkor a munkavállaló biztosított marad?

Távmunka és társadalombiztosítás külföldről Kérdés

Ügyfelem családja külföldre (Egyesült Arab Emírségek) költözik. Ügyfelem azonban korábbi, hazai munkahelyével teljes munkaidős távmunkára vonatkozó szerződést kötne, mert a tevékenységét teljes mértékben ellátja külföldi fizikai helyről. Kérdések: 1. Neki is le kell adnia az állandó lakcímét? 2. Hazai egészségügyi és nyugdíjbiztosítása megmarad-e? 3. A hazai munkáltató szempontjából ugyanúgy tb- és egyéb adó köteles, mint egy hazai munkavállaló? 4. Ha egyéb, külföldön szerzett jövedelmei is vannak, akkor a magyar adóbevallását el kell készítse? 5. Adóilletőség szempontjából hova tartozik?

Új támogatás kis- és középvállalkozásoknak Cikk

A rugalmas foglalkoztatási formák bevezetését segítő program indul kis- és középvállalkozások (kkv) számára; a cégek 3 és 15 millió forint közötti támogatásra pályázhatnak – közölte a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány vezetője Szegeden.

Távmunka: itt a válasz, miért nem népszerű nálunk Cikk

A munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezései kifejezetten szorgalmazzák a távmunka elterjedését, különösen a kisgyermeket nevelők esetében. Ennek ellenére Magyarországon továbbra is sem túlzottan népszerű ez a foglalkoztatási forma. A törvényi szabályozás alapján mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldalán előnyei és hátránya is van a távmunkának. Cikkünkben részletezzük a távmunkás foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat.

Angol cég magyar ügyvezetője távmunkában Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik partnerem (még) magyar rezidens. Szeretne egy angol vállalkozást létrehozni nemzetközi webshop tevékenységi körrel. A webáruház magyar nyelven is kommunikálna, mert a termékek itthon is megállnák helyüket, azonban nem a magyar piac az elsődleges cél. Sok angol cégalapítós oldalt talált, amelyből kiderült, hogy magyar lakosként angol cégben csak tulajdonos lehet, mert ottani bejelentéshez National Insurance számot kellene kiváltania, aminek feltétele egy angol jogosítvány és lakcím, ami igen sok macerával járna, így inkább maradna még itthon. Tud ez esetben Magyarországról távmunkában bejelentve dolgozni néhány órában a saját angol cégének? A cég tevékenysége telephelyet nem köteleztetne, a termékek raktározása és leszállítása egyáltalán nem Magyarországról (hanem Angliából vagy más országból) történne akárcsak a garanciáztatás. Partnerem nem szeretné eleinte "feladni" a magyar lakcímét a webes próbálkozás miatt (amíg az üzlet be nem indul), viszont nem szeretne itthon hivatalosan "munkanélküli" sem lenni, mert itthon nincs munkaviszonya.

Lengyel állampolgár alkalmazása megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar gazdasági társaság egy lengyel állampolgárt szeretne megbízási jogviszonyban foglalkoztatni. Távmunkáról lenne szó, Lengyelországból dolgozna. A megbízott Lengyelországban felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója. Az ottani törvények szerint ő biztosítottnak minősül, viszont A1-es igazolást nem adnak ki neki, mert nincs jogviszonya. Kérdésem, hogy kell-e tőle járulékot és személyi jövedelemadót vonni? A kifizetőt terheli szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm!

Kft. ügyvezetése távmunkában külföldről Kérdés

Egy magyarországi székhelyű kft.-nek az ügyvezetői feladatait egy macedón állampolgár látja el, munkaviszonyban, aki családjával Londonban él. Évente 2-3 alkalommal jön csak Magyarországra, az ügyvezetői és egyéb feladatait távmunkában, Angliából látja el. Évente 183 napnál többet tölt Angliában, angol házastársa van, ott saját tulajdonú ingatlannal rendelkezik, a gyerekei ott járnak iskolába. Angliában nincs sem munkaviszonya, sem vállalkozása, jövedelme csak a magyar kft.-től származik. Kérdés: A magyar kft.-nek le kell-e vonni a munkaviszonyra tekintettel a magyar tb-szabályok szerinti járulékokat és személyijövedelemadó-előleget? Hol lesz biztosított az ügyvezető? Helyes-e az az eljárás, hogy a magyar kft. szerződést köt egy angol bérszámfejtő céggel arra vonatkozóan, hogy végezzék el az ügyvezető munkabérének az angol adószabályok szerinti bérszámfejtését, vonják le az angol adókat, járulékokat, és azt utalják át az angol adóhatóságnak? Ez a gyakorlatban úgy történne, hogy a magyar kft. kiutalná a bérszámfejtő cégnek az ügyvezető bruttó munkabérét, a bérszámfejtő cég pedig elutalná az angol adóhatóságnak a levont adókat, járulékokat, az ügyvezetőnek pedig a nettó bért, és erről minden hónapban igazolást (bérpapírt) állít ki, és küld el a magyar kft. és a munkavállaló részére is.

Távmunka külföldről Kérdés

Segítségüket kérem az ügyben, hogy egy magyarországi székhelyű kft. alkalmazna távmunkában egy román állampolgárt adminisztrációs, interneten keresztül végezhető munkára. A munkavégzés helye Románia lenne, a munkavállaló saját lakcíme. Ilyen esetben a munkáért kifizetett bér után hol kell adózni, Romániában vagy Magyarországon? A magyar kft. kell valamit lejelentsen a magyar hatóságoknak? Válaszukat előre köszönöm!

Jogosulatlan támogatást vettek fel a nővérek – akár öt évet is kaphatnak Cikk

A NAV pénzügyi nyomozói vádemelési javaslattal éltek egy testvérpárral szemben, akik távmunkások foglalkoztatására több mint 31 millió forint állami támogatást vettek fel jogosulatlanul.

Munkavédelmi előírások távmunka esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló távmunka keretében otthonról dolgozik. "A munkaügyi ellenőrzés szempontjából nem munkahely a bedolgozó, illetve a távmunkát végző munkavégzés céljára szolgáló lakóhelye, vagy más, általa a munkavégzés céljára biztosított lakóhelyiség. A munkáltatónak kell felelősséget vállalnia, hogy ahol a munkavégzés folyik, az megfelel a feltételeknek. A munkavállaló adhat egy nyilatkozatot, amellyel ezt alátámasztja és elismeri. Amennyiben ellenőrzést kap a munkáltató, tájékoztatnia kell időben a munkavállalót és egyeztetni a munkavállalóval az ellenőrzés időpontjáról és módjáról." Ugyanazok a munkavédelmi előírások, szabályok vonatkoznak a távmunkát végző munkavállalóra? Kaphat munkavédelmi ellenőrzést a munkáltató és/vagy a munkavállaló az otthonában? Köszönettel.

Cafetéria-juttatás igénybevétele 2015-ben Kérdés

Ha a munkáltató 2015-ben a cafetéria -uttatás havi keretösszegét nettó 15 000 forintban határozza meg, akkor azt a cég minden munkavállalójának kötelezően igénybe kell vennie? Vagy választhatja a munkavállaló azt is, hogy nem kéri a juttatást? Ha van olyan munkavállaló, aki részmunkaidőben, és van olyan, aki külföldről távmunkában dolgozik, azokra a munkavállalókra is kötelező érvényűen vonatkozik a cafetéria-juttatás igénybevétele?

Külföldi adóelőleg-levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi cég egy Amerikában élő, amerikai állampolgárt alkalmi megbízási szerződéssel foglalkoztat. Az illető a munkát otthon, Amerikában elvégzi, és interneten keresztül juttatja el a magyarországi cég számára. A kifizetéskor az illetőtől kell-e adóelőleget levonni, és a cég fizet-e az összeg után szochót vagy ehót?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs