186 találat a(z) társasház cimkére

Társasházi számvitel és beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi linken olvasható "Társasház, lakásszövetkezet számvitele: figyeljen a változásokra!" merült fel kérdésem. http://adozona.hu/szamvitel/Tarsashaz_lakasszovetkezet_konyvvezetese_be_4WAJW0 Egy 90 lakásos társasház működését és gazdálkodását egy 3 tagú intézőbizottság biztosítja. Bevételei csak a közös költség és a szabad közös tulajdonú helyiségek bérbeadása. Erről szabályos számla készül (fizetendő összeg=bérleti díj-15% szja). A bérbeadás jövedelméből éves bevallás készül. Könyvelését egy könyvelőiroda (kettős könyvvitellel), számvizsgáló-bizottsági tevékenységet független vállalkozás végzi. A társasház az éves beszámolóját egyedi formában, részletesen, a lakók legjobb megértése érdekében készíti. Kell-e a társasháznak számviteli szabályok szerinti éves beszámolót is készíteni, és közzétenni? Az IB elnöknek van ügyfélkapus regisztrációja. Ha az egyéni vállalkozóknak nem kell cégkapu regisztráció, jól gondolom, hogy az ilyen működésű társasházaknak sem kell? Ha a társasház működését egy erre alakult, közös képviseletet ellátó cég (kft., bt. stb.) biztosítja, nyilván saját magára kell az ügyfélkapu, de a társasház ekkor is kivétel lehet? Köszönettel: Ágnes

Társasháznak kell-e Cégkaput regisztrálni? Kérdés

T. Adózóna, T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az általunk könyvelt társasháznak (ami csak céges tagokból áll) kell-e cégkaput "nyitniuk", azaz regisztrálniuk?? Köszönettel: Pandur Géza Kiszámol Kft. E-mail: [email protected]

A kötelező cégkapu regisztráció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem válaszát, hogy a kötelező cégkapu regisztráció vonatkozik-e a társasházakra, katásokra? Adozona.hu/2017_es_valtozasok/Kotelezo_Cegkapuregisztracio__kozel_a_hatar_7RGY3R#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed

Cégkapu-regisztráció Kérdés

A cégkapu-regisztrációs kötelezettség vonatkozik az adószámmal rendelkező társasházakra is ?

Telek társasházi közös tulajdonba adása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Gazdasági társaság (kft.) a tulajdonába álló telken 16 lakásos társasházat épít. Az alapító okirat szerint a telek a társasház közös tulajdonába kerül. Hogyan kell a telek értékét a kft. könyveiből kivezetni, van-e ennek bármiféle, adó-, illetékvonzata? Válaszukat köszönöm.

Gomba módra szaporodnak az új lakások Cikk

Az első félévben 5004 új lakás épült, 46,4 százalékkal – 1587-tel – több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 19 823, 40,2 százalékkal több, mint a múlt év első felében – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Társasház – bérleti díjak elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasház a könyvelésében a garázsok, tárolók bérleti díját megosztja 30% költségtérítésre és bérleti díjra. A lakóktól folyik be a bérleti díj, nem más vállalkozástól. Mi alapon teheti ezt? Azt olvastam, hogy az egész bérleti díj után 16% szja-fizetési kötelezettség keletkezik, költséglevonás nem alkalmazható. Kérem szíves segítségüket. Köszönettel: Varró Krisztina

Ezért éri meg társasházaknak is a lakástakarék-pénztári megtakarítás Cikk

Ahogy a magánszemélyek, úgy a társasházak és lakásszövetkezetek tulajdonosi közössége is igénybe veheti a lakástakarékkal járó 30 százalékos állami támogatást a jogszabályban meghatározott felújítási munkák finanszírozásához.

Társasház, lakásszövetkezet számvitele: figyeljen a változásokra! Cikk

2017-től új kormányrendelet szabályozza az egyéb szervezetek – köztük a lakásszövetkezetek és társasházak – beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségét. Ismertetjük a legfontosabb jellemzőket és változásokat.

Rezsicsökkentés helyett ezt szeretnék a társasházi, lakásszövetkezeti szervezetek Cikk

Rezsicsökkentés helyett vissza nem térítendő, energetikai célú korszerűsítési támogatásokat sürget a Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ), továbbá elutasítja számos közszolgáltatás jelenlegi rendszerét. A szövetség törvénymódosítást kezdeményez a rezsicsökkentés közzétételi szabályai miatt, és megváltoztatnák egyebek között a társasházak törvényességi felügyeletét és az ingatlankezelők képzését is.

Társasház felújítási alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház naplófőkönyvében hogyan kell könyvelni a felújítási alapra befizetett, Fundamenta Lakáskassza számlán vezetett összegeket, és a betétre jutó kamatot, az állami támogatást? Felhasználás előtti években? (Amikor befizetésre kerül, felhasználásig, bevétel, vagy pedig tulajdonosokkal szembeni kötelezettség?) Felhasználáskor? Előre is köszönöm a segítséget.

A társasházak adózása Cikk

A társasházak kizárólag a személyi jövedelemadó törvény alanyaiként adókötelesek a közös név alatt megszerzett jövedelem után akkor is, ha a tulajdonostársak nem kizárólag magánszemélyek, de akkor is, ha magánszemély tulajdonos nincs is közöttük.

Közös képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. épített, és tulajdonol egy többlakásos házat, és a benne lévő lakásokat szeretné kiadni albérletbe. Ezt a házat társasházzá szeretnénk minősíteni. Kérdésem az lenne, hogy a közös képviseleti jogot a kft. elvállalhatja-e, és ha igen, milyen feltételek mellett? Vagy csak magánszemély lehet közös képviselő? Milyen kötelezettségei vannak a közös képviselőnek és a társasháznak? Válaszát előre is köszönöm!

Társasház bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk társasháztól bérel reklámfelületeket. Kérdésem, hogy a kifizetett bérleti díjról, illetve a levont szja-ról kell-e adatot szolgáltatni a 1708-as bevallásban? Ha igen, akkor melyik lapon és milyen azonosító adatokkal? Ha nem a 1708-as bevallásban, akkor milyen módon és adattartalommal kell adatot szolgáltatni? Ugyanis az szja törvény alapján kötelező levonni az szja összegét. Ha levonom, de nem tudom bevallani, akkor a folyószámlán túlfizetésként szerepel a befizetés. A társasház év végén bevallja és szerintem nem lesz párja, hogy ki vonta le tőle. Várom válaszát, mert a NAV erre nem tudott választ adni. Szerintük ezt nem kell bevallani! Várom válaszát. Köszönettel Zsuzsa

Társasház – fejlesztési alap Kérdés

Egy bt. tulajdonosa egy üzletházban lévő kisebb üzlethelyiségnek. Az üzletközpont kiállít a részére ingatlanfelújítás, beruházás címén áfás számlát, aminek értékét aktiválhatja, illetve az áfát visszaigényelheti. Ugyanakkor a számlát nem kell kifizetni, mert azt a tulajdonosok által befizetett fejlesztési alap fedezi. A bt. részéről viszont ilyen befizetés nem történt, ezért a számla kiegyenlítetlen egyenlegként mutatkozik. Mi az eljárás, hogyan könyveljem a számlát, hogy rendben legyen a tétel?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. megszűnése

Szipszer Tamás

adószakértő

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close