185 találat a(z) társasház cimkére

Társasház beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy társasház, mely nem végez adóköteles tevékenységet, nincs adószáma, kettős könyvvitelt vezet. Köteles-e beszámolót készíteni? A 224/2000. kormányrendelet 6. §-a szerint az egyéb szervezetek (társasház) kötelesek beszámolót készíteni. Alkalmazandó ez a rendelet ebben az esetben is? Válaszát köszönöm!

Társasházi ingatlan adás-vételének adózása Kérdés

Harminc lakásos társasházunk 2012-ben árverési vétellel megvásárolta egyik tulajdonos lakását. A lakás árverési ára 4,2 milió forint volt. A tulajdonos 1,2 millió forint tartozásának levonása után a 3 millió forint különbözeti összeget megfizette a társasház. A földhivatal a társasház tulajdoni jogát 1/1 arányban bejegyezte. 2013-ban a vásárolt lakást 4,5 millió forintért a társasház értékesítette, az eladási árat még a múlt évben megfizette az új tlajdonos. Kérdéseim: milyen szabály szerint kell megállapítani a szja-kötelezettség mértékét? Levonható-e a bevételből a vásárlásra fordított összeg, az ingatlan megszerzésével és átruházásával kapcsolatos igazolt költségeken felül? Érvényesíthető-e az eladási árból – elismert költségként – a volt tulajdonos közös költség tartozása? Kinek kell (vagy célszerű) adóbevallást készítenie: a társasháznak, vagy a tulajdonközösséget alkotó magánszemélyeknek? Milyen adómértékkel kell számolni?

Bevallások, negyedéves, éves bevallások Esemény

Február 25.

Társasház hogyan tudja a számvizsgálókat kifizetni Kérdés

Tisztelt Szakértő!Társasházunk nem rendelkezik adószámmal, a számvizsgálókat évi egyszeri díjazásban kívánjuk részesíteni, ők nem vállalkozók. Hogyan tudjuk ezt megtenni a legegyszerűbben? Pl. vásárolhatunk részükre vásárlási utalványt, pl Ikea utalványt? Vagy Erzsébet utalvánnyal? Esetleg betudhatjuk a közös költségbe? Köszönöm válaszát!

Társasház könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő!Társasházunkat könyvelem, férjem a közös képviselő. 2 évvel ezelőtt volt ablakcsere házunkban, amiben 13 lakás nem vett részt mivel már régebben kicseréltették ablakaikat a lakásukon. Az egyharmad saját részt, 6 millió forintot a ház a felújítási alapból fizette ki, tehát abból a pénzből amibe minden lakónak belement a pénze a közös költség felújítási alap része. Azoknak a lakóknak is akik már korábban saját maguk kicseréltették ablakaikat. A kérdésem az lenne hogyan tudjuk ezeket a lakókat kompenzálni? Kiszámoltam minden lakásra a rá eső részt, ami a 6 millióból megilletné, lakja le közös költségben, tehát ne fizessen egy ideig vagy megtehetem azt ha a társasház pénzkészlete engedi hogy kifizetem egy összegben nekik? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close