185 találat a(z) társasház cimkére

Társasház közös tulajdonában lévő ingatlan eladásának adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi eset megoldásában kérek segítséget: Hárommeletes társasházban szintenként van egy közös használatban lévő WC-helyiség, amely funkcionálisan "feleslegessé vált", tekintettel arra, hogy minden lakásban van fürdőszoba és WC. A társasház el kívánja adni ezeket a helyiségeket. A társasház tagjai (ingatlan tulajdonosai) között nemcsak magánszemélyek vannak, hanem cégek, illetve önkormányzat is. Kérem, szíveskedjenek megírni, hogyan kell megállapítani az eladni kívánt ingatlanok bekerülési értékét, illetve a társasház egyes tulajdonosai (magánszemélyek, cég, önkormányzat) hogyan adóznak az ingatlanértékesítésből származó jövedelmük után, a társasháznak ezzel kapcsolatban milyen adókötelezettségei keletkeznek? Amennyiben a társasház nem eladja ezeket a helyiségeket, hanem például 100 évre (haszon)bérbe adja, akkor hogyan változik meg az egyes szereplők (magánszemély, cég, önkormányzat, társasház) adókötelezettsége? Köszönettel: Szekeres Zsolt ,

Áfás vagy nem áfás? Közös tulajdonú ingatlan eladása Cikk

Több magánszemély osztatlan közös tulajdonában lévő ingatlan értékesítését hogyan kell lebonyolítani, hogy senki ne legyen sorozatértékesítés miatt áfaalany? – kérdezte olvasónk. dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét: társasház bérbead területet egy kft.-nek. A bérleti díj számláját úgy állítja ki, hogy levonja belőle az szja-t. Ezt az szja-t (nem magánszemély) a 08-as bevalláson kell-e bevallani?Év végén milyen igazolást kell adni a társasháznak? Segítségét köszönöm. Ildi

Társasházi beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Be kell-e nyújtani a társasházaknak éves beszámolójukat a céginformációs szolgálathoz? Vagy valamilyen más felügyeleti szervhez? Köszönettel várom válaszát.

Társasház Iparűzési adója Kérdés

1.Társasházaknak az ingatlan-bérbeadásból származó bevétele után iparűzési adót kell fizetni. Számolhatnak el a bevallásban anyagköltséget? Esetleg arányosan? 2. A bérbeadás kiszámlázása megtörténik, a bérleti díjbevétel 16 százalék szja-val csökkentett összege folyik be a bankszámlára. Helyes az, hogy ez a befolyt összeg kerül bevételre (kettős könyvvitel), és ez az IPA alapja is? Köszönöm.

Társasházi bérbeadás szja-bevallása Kérdés

Kedves Szakértő! Egyéni vállalkozóként pár hónapja egy társasháztól bérelek üzlethelyiséget. Az szja-t a szerződés szerint én vonom le, és fizetem be a NAV részére. Év végén kiadtam az igazolást a társasház részére az szja levonásáról. Kérdésem az lenne, hogy a 08-as bevallás melyik sorában kell ezt bevallani? Eddig a más kifizetőt terhelő adó sorba állítottam be, és a 103-as kódra fizettem. Most vettem észre, hogy a 290-es kódra kellett volna bevallani és fizetni. Ez jó-e így, vagy emiatt kell-e helyesbíteni a bevallást, és hogyan? Köszönettel várom a választ.

Ingatlan-értékesítés Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Kérem, legyen szíves az alábbi esetekben állást foglalni: 1. 2015. márciusban egy használt, 2012-ben épült lakás átminősítettek irodává. A használatbavételi engedély kiadása óta eltelt 2 év. Egy áfaalany kft. értékesíti az ingatlant szintén áfaalanynak. (A kft. a lakó- és nem lakó ingatlannak minősülő ingatlanra az adókötelessé tételt választotta.) Kérdésünk, hogy ebben az esetben fordított adózással vagy egyenes áfával történik az értékesítés? 2. Egy egyéni vállalkozó, aki áfaalany (áfafizetési kötelezettséget a LAKÓINGATLANNAK NEM MINŐSÜLŐ egyes beépített ingatlan/ingatlanrész értékesítésére az adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választotta) társasházat épített, melyben lakások és irodák találhatók. Azonban egy irodát, illetve egy lakást a használatbavételi engedély kiadását követő 2 év után tudott értékesíteni. Az irodát egy szintén adóalany társaságnak értékesítette fordított adózás keretében. A lakást ebben az esetben adómentesen értékesíti. Ez az ingatlan egy 170 négyzetméter alapterületű lakás volt, és ezt az ingatlant most osztják meg hatósági bizonyítvánnyal lakásra és irodára. 2015. 02. 15-én telt le a 2 év. Ebben az esetben az irodaeladásra alkalmazhatjuk-e a fordított adózást? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Tóth Mária ügyvezető

Társasházak bevallása, melyik nyomtatványon? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni, magánszemélyekből álló, adószámmal rendelkező társasházak leadandó adóbevallásával kapcsolatban. Az adószám kiváltására sok évvel ezelőtt csupán hitelfelvétel miatt került sor, amely azóta rendeződött. Azon társasháznak, amelyek 2014-ben nem volt adóköteles jövedelme, nem áfaalany, nincs alkalmazott, nincs kifizetett megbízási díj, milyen nyomtatványszámú adóbevallásokat kell leadni nullás adattartalommal? Konkrétan: le kell-e adni a 41-es, 01-es, 08-as bevallásokat nullás adattartalommal? Szíves segítségét előzetesen is megköszönöm Tisztelettel.

Továbbszámlázott közüzemi díjak Kérdés

Egy társaság tulajdonában álló helyiséget bérbe adja. A szolgáltatásért bérleti díjat számláz, továbbá leszámlázza a nála felmerült közüzemi díjakat is. Hogyan jár el helyesen a számla kiállításakor? A szóban forgó társaság áfakörbe tartozik. Köszönettel: Takács Gyula

Saját építésű lakás átminősítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk új társasházi lakásokat épít és értékesíti azokat. Egy lakást szeretne irodaként megtartani. Milyen számviteli és adózási feltételekkel tehető ez meg? Köszönjük szépen a válaszukat.

Naplófőkönyv egyezősége Kérdés

Társasház egyszeres könyvelésében a naplófőkönyv egyezőségének biztosítására mely oszlopok alkalmasak? Takács Gyula

Társasházi közös költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A cég, amelynek könyvelek, bérel egy helyiséget egy társasházban. Nem közvetlenül a társasháztól, hanem egy bérbeadón keresztül. A bérbeadó a szerződésben kikötötte, hogy a közös költséget közvetlenül a társasház felé kell megfizetni. A közös költségről a társasház nem állít ki számlát, mert nem történik a társasház részéről semmiféle szolgáltatásnyújtás, vagy termékértékesítés. Az általános forgalmi adóról szóló törvény csak ezekben az esetekben írja elő a számla- vagy nyugtaadási kötelezettséget. Ehelyett egy számviteli bizonylatot állit ki (az van ráírva, hogy fizetési értesítő, számlát helyettesítő okmány), mely egész évre szól, havonta kéri a fizetést, negyedévente pedig bekéri egy fizetési értesítőben a különbözetet a fogyasztáshoz mérten. Megfelelő-e a költségelszámoláshoz a fizetési értesítés és a banki bizonylat? Illetve év végén, ha nincs még minden kifizetve, jogos-e az elhatárolás a fizetési értesítő alapján? Köszönettel Vné Andrea

Ha társasház, akkor magánszemély! Bizarr adózási szabályok Cikk

A társasház nem jogi személy, ezért adóalanyként nem illeszkedik automatikusan az általános szabályozás kereteibe. Fő funkciója a közös tulajdonnal kapcsolatos felelősség és működtetés biztosítása, amelyhez döntően a tulajdonostársak befizetéseiből biztosítják a forrásokat. Ugyanakkor a társasházak többsége – bár vállalkozási tevékenységet nem folytathat – jellemzően a közös tulajdon hasznosítása révén és egyéb (például támogatás, kamat) formában jövedelmet is szerez. Mit kell tudni a társasházi jövedelmek adózásáról?

Társasházak: megsokszorozódik a papírmunka Cikk

A rezsicsökkentéssel összefüggő jogszabály-módosítás és az új Polgári törvénykönyv hatálybalépése a társasházakat is utolérte. A változások miatt – alighanem okkal – sokan lemondtak a közös képviselői tisztségről. Mindenesetre összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Társasház bizonylatai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasháznál az egyik tulajdonos keresett meg azzal a problémával, hogy szerinte a közös képviselőjük nem tartja be a bizonylati rendet. Például magánszeméllyel végeztet el karbantartási munkát, aki átvételi elismervényt ad a kapott összegről. Ez nem számviteli bizonylat szerintem. A kérdésem az lenne, hogy a társasházra, még ha hat lakásosnál kisebb is, akkor is a számviteli törvény és az abban leírt bizonylati fegyelem vonatkozik-e rá, illetve a házi pénztár vezetésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e? Úgy tudom nincs szervezeti és működési szabályzat, mivel hat lakásosnál kisebb. Ez helyes? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close