101 találat a(z) tárgyi adómentes cimkére

Ingatlanügynöki tevékenység áfája Kérdés

A TESZOR 2015 szerinti 68.31.11 besorolású tevékenységre vonatkozik-e az áfatörvény 86. paragrafus (1) bekezdés j) pontja szerinti adómentesség?

Ingatlan-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi témában szeretnénk segítséget kérni Önöktől. Egy 3600 négyzetméter területű ingatlant értékesíteni kívánnak. Az ingatlanon 600 négyzetméter alapterületű, négyemeletes épület van, aminek még nincs használatba vételi engedélye. Kérdés, hogy a teljes ingatlant tárgyi adómentesen (speciális jelleggel adómentesen) vagy a használatba vételi engedéllyel nem rendelkező 600 négyzetméteres épületet áfásan kell-e értékesíteni? A cég nincs bejelentkezve áfás ingatlan-értékesítés alá. Válaszukat előre is köszönjük!

Oktatás áfa Kérdés

Egy művészeti szakközépiskola 7-8. osztályosoknak önköltséges felvételi előkészítő tanfolyamot hirdetett. A tanfolyam díjait az iskolában tanító rajztanár bt.-je szedi be (nyugtát ad róla), a terembérleti díjat is a bt. fizeti. Az órákat ez a tanár tartja. A revizor szerint ez nem tartozik a tárgyi mentes oktatás körébe. Szerintem meg teljesen beleillik a 85. § (2) j) pontjába. Igazam van? Mivel tudnám meggyőzni erről a revizort? Köszönettel: Bertháné

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem egy nagyértékű ingatlant szeretne vásárolni, amit felújítana, majd üzlethelyiségként bérbeadna. A vásárlásról a számla fordított adózású vagy tárgyi mentes lesz (nem tudjuk egyelőre). Az illetőnek van egy evás és egy sima áfás cége. Kérdés, hogy melyik cégbe vegye az ingatlant áfaszempontból? Jól gondolom-e, ha tárgyi mentes az ingatlan-beszerzési számla, mindegy, hiszen a felújítások áfája levonható lesz az áfás cégben, ha a vásárlással egyidejűleg bejelentkezik áfás ingatlan-bérbeadásra; az evás cégben – majd, ha jövőre visszajelentkezik áfás adóalanyiságra – ugyanez a helyzet. Ha viszont fordított a beszerzési számla, a sima áfás cég beálltja az adóbevallásába pluszban és mínuszban is az áfát, ha áfás bérbeadás lesz; az evás cégnek viszont meg kell fizetnie majd a fordított számla áfáját a tárgyévi adóbevallásában? Ezen kívül későbbi áfakorrekció talán egyik esetben sem merül fel (ha áfás bérbeadásra bejelentkeznek a cégek). Válaszát előre is köszönöm, Királyné A.

Tárgyi adómentes tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. fő tevékenysége jelenleg bérbeadás áfa hatálya alá bejelentkezve. Új tevékenységekkel is szeretne a jövőben foglalkozni: 8690 ’08 Egyéb humán egészségügyi ellátás, valamint 9604 ’08 Fizikai közérzetet javító szolgáltatás. Kérdésem, hogy e két tevékenység tárgyi adómentes körbe tartozik-e, ha igen, végezhető áfamentesen az egyébként 2-es adószámmal rendelkező kft.-ben? Nagyon köszönöm a válaszát!

Alanyi mentesség és az áfahatályon kívüliség kapcsolata Kérdés

Szokásjogi alapon azt mondjuk egymás között, hogy az alanyi mentességet nem befolyásolja, ha közben "tárgyi mentes" értékesítést is folytatok. Konkrét példa szerint áfa hatályán kívüli minősítésű oktatást végzek 7 millió forint értékben, emellett pedig tanácsadóként számlázok alanyi mentesen 5 millió 980 ezer forintot. Ebben az esetben úgy gondolkozunk, hogy a két tétel egymástól független. De nem találom azt a jogszabályhelyet, amely ezt nevesítené, csak azt, hogy az értékesítésből származó árbevétel ne haladja meg a 6 milliót. Itt meghaladja. Segítene rámutatni arra a jogszabályra, amely megerősíti a fentieket?

Tárgyi adómentes szolgáltatás EU-n belül Kérdés

Egyéni vállalkozó, adószáma: 1-es, tehát áfamentes. Tárgyi adómentes tevékenységet végez. Ha számláz unión belül egy uniós cégnek (azaz ottani adóalanynak), akinek van EU-s adószáma, akkor hogyan kell eljárnia: – simán mentes számlát kell kiállítania, ahogy belföldön eddig is tette, mert az általa végzett szolgáltatás tárgyi mentes tevékenység? – közösségi adószámot kell kiváltania, mentesen kell számláznia és összesítő nyilatkozatot kell beadnia? – esetleg egy harmadik megoldás? Válaszukat előre is köszönöm.

Személygépkocsi-beszerzés áfa levonhatósága Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy ha 2013-ban vesz egy személygépkocsit olyan cég, amelynek tárgyi mentes tevékenysége van, levonhatja-e a személygépkocsi-beszerzés utáni áfa 50 százalékát? A cégautóadót megfizeti. Amennyiben ezt megtehette volna, de nem élt a lehetőséggel, utólag önellenőrzéssel visszaigényelheti-e az áfát?

Biztosítás szakértői tevékenység Kérdés

Ügyfelem megbízást kapott biztosítási ügynöki és bróker- (biztosítási közvetítői) tevékenység, biztosítási szerződés értékesítése, megkötése és szerződésekkel összefüggő tanácsadás, valamint biztosítási szerződések közbeszerzésében történő szakmai együttműködésre. A kérdésem, hogy áfaköteles-e a nyújtott szolgáltatás? (Én nem tudtam határozott döntést hozni.)

Bérbeadás áfája Kérdés

A kft bérelt ingatlanban végzi a tevékenységét. Az ingatlanból alkalmanként egy-egy helyiséget tovább bérbe ad. A kft. a tevékenysége alapján az áfában általános szabályok szerint adózk. A bérbeadás számlázása esetén – ami tárgyi adómentes lenne – kell-e a 27 %-os áfát felszámítanunk? Köszönöm a választ.

Magánorvosi ellátás Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy igaz e a hír, hogy csak akkor tárgyi adómentes az orvosi szolgáltatás, ha az OEP-el szerződése van, az adott cégnek. vagyis, ha valaki nincs szerződéses jogviszonyban az OEP-el, akkor az orvosi szolgáltatás áfás?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs