69 találat a(z) szolgáltatásnyújtás cimkére

Egyenes vagy fordított adózás alá esik? Az attól függ... Cikk

Ugyanaz a tevékenység egyik esetben egyenes, a másikban fordított adózás alá esik az építőiparban. Összeállítottuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a kérdés eldöntésekor.

Szolgáltatásnyújtás dán állami intézménynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábban feltett kérdésemhez kapcsolódóan kérdeznék még: Egy belföldi cég szolgáltatást nyújt egy dán vállalatnak, amelyről kiderült, hogy nincsen, és nem is lehet közösségi adószáma, mert állami intézmény, és Dániában az állami intézményeknek csak azonosító számuk van. Ilyenkor a magyar áfaszabályok szerint kell kiállítani a számlát (áfásan), vagy pedig határon kívüli szolgáltatásnyújtásként számlázható? Köszönöm válaszukat, Attila

Szolgáltatásnyújtás közösségi adóalanynak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi cég szolgáltatást nyújt egy dán vállalatnak, de mivel a dán cég erősködik, hogy nekik nincs közösségi adószámuk, csak EAN (cégjegyzékszámuk), nem tudja kiállítani a számlát. Illetve ugyanez a szituáció egy "egyéni vállalkozás" fogalmába tartozó dán vállalkozóval is. Kérdés, hogy ilyenkor milyen DK.... azonosítóval számlázzon a magyar cég, hogy ne kelljen magyar áfás számlát kiállítania, hanem rendes közösségen belüli szolgáltatásnak minősüljön a teljesítés? Köszönöm válaszát, Attila

Külföldön végzett szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozó Brüsszelben végezne magánszemély részére árnyékolástechnikai berendezés (napellenző)felszerelését. Ehhez a napellenzőt Magyarországon vásárolja meg magyarországi gyártótól, és szeretné azt kivinni az országból. Termékértékesitést és/vagy szolgáltatásnyújtást végez-e az Áfa tv.szerint,é s hogyan kell számláznia a belga magánszemély felé? Hogyan tudja adómentesen kivinni a napellenzőt, milyen igazolások kellenek ehhez? Kell-e felszámitania a számlában áfát? Üdvözlettel várom válaszát.

Hajózási szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésem lenne: van egy magánszemély, akinek a tulajdonában van egy 10 személyes hajó. Szeretné nyáron kiadni a hajót, sétahajózás céljára. Jól gondolom, hogy ha kiváltja az adószámot, és számlát állít ki az utasoknak, akkor helyesen jár el? Vagy esetleg, ha komolyan van kereslet erre a tevékenységre, adott esetben, alapítana egy kft.-t, akkor hogyan tudja bevinni a hajót a vállalkozásába? Köszönettel.

Áfa 2013: lehetnek még meglepetések Cikk

Remélem a jogalkotási feladatok előkészítéséért felelősek nem esnek abba a hibába, mint amibe én; tudniillik elfelejtkeznek egy több mint négy éve elfogadott irányelvi változtatás 2013. január 1-jei hatályba lépéssel történő átültetéséről. Miről is van szó?

Hogyan kell adóznia a turisztikai és más rendezvények árusainak, szolgáltatóinak? Szakértői Kommentár

Itt a nyár, tele van az ország turistavonzó ünnepi vásárokkal és más rendezvényekkel. A turistákat csalogató főzőversenyek, hagyományőrző bemutatók, jótékony célú rendezvények stb. jó alkalmat teremtenek közönség szórakoztatását szolgáló, pénzköltési hajlandóságát kiváltó szolgáltatások nyújtására. Milyen jogszabályokra ügyeljenek az árusok és más szolgáltatók?

Svájci cég elektronikus szolgáltatást nyújt magánszemélynek Kérdés

Svájci székhelyű cég elektronikus szolgáltatást nyújt (tárhely szolgáltatás) magyar magánszemélyek részére. A kérdés az, hogy a svájci cégnek kell-e adószámot kérnie Magyarországon?

Külföldiek, mint magyar áfa-alanyok, avagy mikor kell adószámot igényelni? Szakértői Kommentár

Külföldi adóalanyokkal való gazdasági kapcsolatok vizsgálata esetén gyakran merül fel a kérdés, hogy egy ügylet során kinek, hogyan és milyen adószám alatt kell az áfát megfizetnie és bevallania. Kell-e magyar adószámot igényelni, ha csak egyszeri termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás miatt lenne szükség az adószámra? Mi a helyzet a fordítottan adózó szolgáltatásokkal? Egyáltalán, hol van leírva, hogy mikor kell adószámot igényelni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Sconto értelmezése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Előleg – fordított adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close