59 találat a(z) szolgálati járandóság cimkére

Nagy könnyebbség a nyugdíjat igénylőknek, ha dolgoznának is Cikk

Érezhető könnyebbséget jelentenek a nyugdíjigény érvényesítését illetően a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) július 26-án hatályba lépett változásai, hiszen immár nem feltétele a nyugdíjjogosultságnak a fennálló biztosítási jogviszony megszüntetése.

Kiknek törölték el eddig 2019-től a keresetkorlátot nyugdíj mellett? Kérdés

Tisztelt Széles Úr! Jelenlegi olvasatomban a saját jogú öregségi nyugdíjasok és a rehabilitációs járadékosok férnek bele a "saját jogú" keretbe. Bökkenő, hogy az öiregségi nyugdíjasnak a versenyszférában eddig sem volt keresetkorlát... Az a korhatár előtti, például a szolgálati járadékosoknál volt. Akikre a saját jogú ellátást kellett alkalmazni, kvázi duplán biztosítottak járandóságuk és a munkaviszonyuk mellett. Taxatíve nem saját jogú nyugdíjasok. Náluk lett volna a18-szoros korlát feloldásának. Várható, hogy a jelenlegi szabályozást a gazdaságpolitikai igényekhez igazítják? Jelenleg senki vagy igen kevés nyugdíjas munkaválaló fér bele a keresetkorlát feloldásába, Nem ez volt a kormány nyilatkozataiban. Tehát várható, hogy a sajátjogúság kibővül a korkedvezményesekkel, járandóságosokkal? Szerintem ők is saját jogon szerezték nyugdíjszerű ellátásukat, és jelenleg duplán biztosítottak! Munkaválalás esetén a versenyszférában... Várom megtisztelő válaszát: Kardos Géza

Korkedvezményes nyugdíj Kérdés

Szolgálati járandósággal bíró személy esetében, ha teljes munkaidőben foglalkoztatottként dolgozik (nem a közszférában), szüneteltetnie kell-e az ellátását 2019. 01.01-től, ha az adóévben a bruttó keresete eléri a minimálbér 18-szorosát?

Szolgálati járandóság melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nemrég elfogadott törvénymódosítások között szerepelt, hogy a korhatár előtti ellátás, illetve szolgálati járandóság jogosultsági feltételei közül is eltörlik a biztosítási jogviszony megszüntetésére vonatkozó előírást. Valamint az is, hogy a saját jogú nyugdíjas munkavállaló nem lesz biztosított, s járulék fizetésére sem lesz kötelezett, így megszűnik a Tny. 83/B szakasza, tehát megszűnik a kereseti korlát. Viszont arról nem találtam semmit sem, hogy a szolgálati járandóságban részesülőknél változik-e a szabály. Náluk eltörlésre kerül-e a kereseti korlát? Az érintett információk az alábbi linken található cikkben szerepeltek: https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdijazas_biztositasi_jogviszony_mi_valto_VSNNLG Válaszát előre is köszönöm.

Szolgálati járandóság esetében változik-e a kereseti maximum összege? Kérdés

Az eddigiek szerint a minimálbér 18-szorosát meghaladó jövedelem esetében szüneteltetni kellett a szolgálati járandóság folyósítását. Változik-e ez a gyakorlat 2019 után?

Fontos tudni a korhatár előtti ellátottak családi kedvezményéhez Cikk

A korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülők által igénybe vehető családi adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolásokra vonatkoztató tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nyugellátások cseréje: lehetséges-e? Cikk

A szolgálati járandóság hátránya (vitathatatlan előnyei mellett), hogy azt a mindenkori személyi jövedelemadó mértékének megfelelő összeggel csökkentve folyósítják. Ezért sokakban felmerül a gondolat, hogy ezt a járandóságot korhatár előtti ellásra cseréljék.

Szolgálati járandóság mellett megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szolgálati járandóságban részesülő személy megbízásos jogviszonyban munkát végez. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak, ha a járulékköteles jövedelme alapján biztosítottá válik?

Szolgálati járandóság melletti munkaviszony adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szolgálati járandóságban részesülő magánszemély egy kft. ügyvezetését munkaviszony keretében kívánja ellátni 2018-ban. – Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek keletkeznek, ha a jövedelem a jogszabály által meghatározott maximális keretösszeg, azaz havi 207 ezer forint? – A bruttó bér után egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot kell-e fizetnie, vagy csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot? – A társaságnak a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adón felül kell-e szakképzési hozzájárulást is fizetnie az ügyvezető bére után? – A szolgálati járandóság folyósítását korlátozza-e a heti munkavégzés óraszáma (heti 40 óra)?Köszönettel.

Szolgálati nyugdíj – nők 40 Kérdés

Winkler Róbert Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj (2017.10.03.) írása alapján a következőkre keresem a választ: 1.) Részemre 2004.08.01-től folyósítottak szolgálati nyugdíjat. Ezt megelőzően 2004.05.31-ig voltam állományban. Minek minősül a köztes 2 hónap? 2.) Szolgálati nyugdíj mellett 2011.12.31-ig kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozóként és kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként munkát végeztem. A "nők 40" szempontjából a fentiek keletkeztetnek-e jogosultsági időt? Mielőbbi válaszukat köszönöm: Cserey Zsófia

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

A korábban hivatásos szolgálatot teljesítő személy szolgálati járandósága a nyugdíjkorhatár betöltésekor – nők esetében esetleg már korábban – öregségi nyugdíjjá alakul át. Összefoglaltuk az ellátás kiszámítási szabályait, kitérve az újabb szolgálati idő és nyugdíjjárulék-alap szerzésére is.

Lakásszövetkezet vezető tisztségviselőinek díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakkal kapcsolatosan kérném segítségét: Lakásszövetkezet elnökségének és felügyelő bizottságának tagjai megbízási jogviszony keretében tiszteletdíjat kapnak havi rendszerességgel. Milyen levonások terhelik a tiszteletdíjaikat és mik a munkáltató (lakásszövetkezet) által fizetendő adók, járulékok az alábbi esetekben. 1. Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett látja el, díjazása meghaladja a minimálbér 30 százalékát. 2. Ugyanaz a felállás, de a díjazás nem éri el a minimálbér 30 százalékát. 3. Nyugdíj mellett végzi a tevékenységet, meghaladja a 30 százalékát a minimálbérnek. 4. Szolgálati járadék mellett, szintén meghaladja a 30 százalékot a tiszteletdíj. Mivel ennyire széles/változatos a paletta, nem szeretnénk hibát véteni a járulékokkal kapcsolatosan. Válaszát előre is köszönöm: V. Beáta

Szolgálati járandóság – nők 40 nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szolgálati nyugdíjban részesülő nő. Elhelyezkedett a közszférában a nyugdíja mellett. A nyugdíja szolgálati járandóságra változott. A szolgálati járandóság folyósítása megszűnt. Jelenleg is köztisztviselő, életkora közeledik a 60 évhez. Kérdésem, hogy a nők 40 nyugdíjhoz számítanak-e azok a nyugdíj vagy járandóság mellett ledolgozott évek, amikor nyugdíjjárulékot fizetett, illetve nem fizetett? Amennyiben meglenne a 40 éve, szolgálati járandóságból – megszüntetné a jelenlegi állását – át tud-e menni a nők 40 ellátásba? Az aktuális nevű hivatal fél éve nem tudja meghozni a határozatot a jogosultsági idejéről. Köszönettel: Szőnyi István

Szolgálati járandóság – kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szolgálati járandóságban részesülő magánszemély katás egyéni vállalkozásban kíván dolgozni. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel: – a magánszemély kiegészítő tevékenységet végzőnek minősül-e (azt olvastam, hogy nem), – milyen összegű adót kell fizetni, – a szolgálati járandóságban részesülő magánszemélynél a katára tekintettel milyen keresettel kell számolni (lényeges, hogy ne veszítse el a szolgálati járandóságot)? Válaszukat előre is köszönöm.

Vállalkozás szolgálati járandóság mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Honvédségi járadékosként szeretnék vállalkozásba kezdeni. A szabályok szerint, amennyiben a jövedelmem eléri a minimálbér 18-szorosát, úgy abban az évben vissza kell mondanom a járadékomat. A vállalkozás adózási formájával kapcsolatban kérdezném, hogy van-e olyan jövedelemhatár, ami alatt nem éri meg a katát választani? (Amennyiben jól értelmeztem a cikkeket, úgy egyéb adózásnál a minimálbér utáni járadékokat mindenképpen meg kell fizetnem. Ez pedig magasabb mint a KATA 50 ezer forintja.) Következő kérdésem arra vonatkozna, hogy katásként, mi számít jövedelemnek? Kell-e figyelnem a minimálbér 18-szorosát? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Sári József

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Megbízás teljesítése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close