177 találat a(z) szociális hozzájárulási adó cimkére

Szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy kft. tagja a saját cégében munkaszerződéssel, munkaviszony keretében látja el feladatait, de egyben ő az ügyvezető is, ami után normál munkabért kap, milyen járulékokat kell utána fizetni? Azt olvastam a saját könyvelői programom 2015. évet érintő változásait értelmező leírásában, hogy 2015-től meg kell emelni a kifizetett munkabérét 112,5 százalékra a szociális hozzájárulási adó tekintetében? Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Adók befizetése Esemény

Szocho kedvezmény 55 év felett Kérdés

A cégemnek van 2 fő 55 év feletti dolgozója, akik után szocho-kedvezményt veszek igénybe. Kérdésem, hogy ezt meddig adhatom? Amíg nyugdíjba nem mennek, vagy ez megszűnik 2015. január 1-jétől ? Köszönettel Judit

Szociális hozzájárulási adó kedvezmény (55 év feletti) Kérdés

Tisztelt Szakértő ! 55 év feletti munkavállaló után érvényesíthető szocho kedvezmény a kérdésem tárgya. A munkavállaló 2014.09.20-án töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Előtte korhatár előtti ellátás mellett dolgozott, heti munkaideje 30 óra. A bérprogram a következőképpen számolta a kedvezményt: 09.01-09.19-ig bruttó bér: 94.091 Ft Szocho kedvezmény alapja 75.000 Ft, kedvezmény 10.875 Ft 09.20-09.30-ig bruttó bér: 43.909 Ft Szocho kedvezmény alapja 43.909 Ft, kedvezmény 6.367 Ft Összes kedvezmény 9.hóban: 17.242 Ft A törvény szerint a maximális kedvezmény 14.500 Ft lehet... De a törvény 462/B (4) bekezdése szerint: "Az adókedvezmény összegét a kifizető havonta az adott hónapban fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyonként külön-külön kiszámított részkedvezmények összegeként állapítja meg." Jó a bérprogram által kiszámított 17.242 Ft kedvezmény, vagy a heti 30 órás munkaidő miatt csak 10.875 Ft lehet a kedvezmény ? Köszönöm válaszát.

Tiszteletdíj Kérdés

Egy alapítvány kuratóriumi tagjai díjazás nélkül látják el feladatukat, mindegyikük 40 órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik. Most egyszeri díjazásként, mindegyikük kap 100 ezer forintot. Jól gondolom, hogy ezen összeg 90 százaléka után csak szja-t és 27 százalék ehót vonunk, illetve fizetünk, vagy valamennyi járulékot le kell vonni tőlük és szociális hozzájárulási adót kell fizetni?

Szochokedvezmény-kalkulátor 2015 Kalkulátor

A kalkulátor egyszerre három különböző havi bruttó jövedelemhez kiszámolja a szochóból leírható különféle adókedvezményeket. Így össze lehet hasonlítani, hogy melyiket célszerű igénybe venni.

Szerzői jogos jövedelme van? Ennyi járulékot kell fizetnie! Cikk

Újságcikk, regény, szobor, fotó, kisplasztika: néhány tipikus szerzői jogi védelem alá tartozó mű. Az ezekből származó jövedelmek milyen esetekben eredményeznek szociálishozzájárulásiadó-, illetve járulékfizetési kötelezettséget? Összefoglaltuk a szabályokat és a jobb érthetőséget példa bemutatásával segítjük.

Szocho- és más kedvezmények: feltételek, mértékek táblázatban Cikk

Nem könnyű eligazodni a kedvezmények rendszerében, ezért ezúttal táblázatokba foglalva ismertetjük a szociális hozzájárulási adóban, valamint a szakképzési hozzájárulásban érvényesíthető bónuszokat. Bemutatjuk azt is, hogy melyik kedvezmény igénybevételéhez milyen igazolás szükséges.

Gyes alatti munkavégzés egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó gyes mellett szeretne visszatérni az egyéni vállalkozásába, van-e minimum járulékalap-kötelezettsége? Valamint rá is igénybe lehet-e venni a szociális hozzájárulási adó kedvezményt? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel

Kevesebb adóbevétel Cikk

A tervezettnél kisebb lett 2013-ban az adóbevétel az előirányzottnál jóval alacsonyabb infláció miatt, de a büdzsé hiánya is kevesebb lesz a vártnál - derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

Így spórolhat a szakképzési hozzájáruláson Cikk

A minap jelent meg a nemzetgazdasági miniszter 52/2013. (XI. 25.) NGM rendelete a gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezetek saját munkavállalói részére szervezett képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásáról szóló 21/2013. (VI. 18.) NGM rendelet módosításáról.

Munkáltatók, figyelem! Újabb szocho-kedvezmények jönnek Cikk

A gyes és a gyed folyósítása mellett is dolgozhatnak a jövőben a kisgyermekes anyák a gyermek egyéves kora után. Az egy- és kétgyermekesek esetében változatlan formában fennmaradnak a jelenleg is meglévő munkaadói kedvezmények. A három-, illetve többgyermekeseket foglalkoztatóknak az érintett munkavállalók után három évig egyáltalán nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, s további két évig csak az 50 százalékát kell leróni. Az egy-, illetve kétgyermekesek esetében a hatályos kedvezmények maradnak érvényben.

Szocho: sok apró változás, amire muszáj figyelni Cikk

Bizonyos szocho-kedvezmények megszűnnek, de lesznek újak, sőt: meghatározott szerződéseknél nem kell majd leróni ezt a terhet, másoknál módosul az adó alapja – összefoglaltuk az adócsomag szociális hozzájárulási adóra vonatkozó változtatásait.

Spórolhat az adón - amit a szabad vállalkozási zónáról tudni kell Cikk

Jó időben, jó helyen – ez az egyik titka az adótakarékos beruházásnak, fejlesztésnek, létszám-bővítésnek. A 2014-es adócsomag kiszivárgott részletei szerint jövőre bővülnének a szabad vállalkozási zónában működők adókedvezményei.

Tartósan álláskereső Kérdés

2013. szeptember 09. napjától alkalmazunk egy munkavállalót, aki tartós álláskeresőnek minősül. Hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik. 273 napja álláskereső. A kérdésem az, hogy ha havonta 153 000 forint bruttó bért állapitunk meg neki (szeptemberben ez időarányosan csak bruttó 116 571 forint), akkor mennyi szociális hozzájárulási adókedvezményt tud a vállalkozás érvényesíteni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close