232 találat a(z) szociális hozzájárulási adó cimkére

Szochokedvezmény-kalkulátor 2015 Kalkulátor

A kalkulátor egyszerre három különböző havi bruttó jövedelemhez kiszámolja a szochóból leírható különféle adókedvezményeket. Így össze lehet hasonlítani, hogy melyiket célszerű igénybe venni.

Szerzői jogos jövedelme van? Ennyi járulékot kell fizetnie! Cikk

Újságcikk, regény, szobor, fotó, kisplasztika: néhány tipikus szerzői jogi védelem alá tartozó mű. Az ezekből származó jövedelmek milyen esetekben eredményeznek szociálishozzájárulásiadó-, illetve járulékfizetési kötelezettséget? Összefoglaltuk a szabályokat és a jobb érthetőséget példa bemutatásával segítjük.

Szocho- és más kedvezmények: feltételek, mértékek táblázatban Cikk

Nem könnyű eligazodni a kedvezmények rendszerében, ezért ezúttal táblázatokba foglalva ismertetjük a szociális hozzájárulási adóban, valamint a szakképzési hozzájárulásban érvényesíthető bónuszokat. Bemutatjuk azt is, hogy melyik kedvezmény igénybevételéhez milyen igazolás szükséges.

Gyes alatti munkavégzés egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó gyes mellett szeretne visszatérni az egyéni vállalkozásába, van-e minimum járulékalap-kötelezettsége? Valamint rá is igénybe lehet-e venni a szociális hozzájárulási adó kedvezményt? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel

Kevesebb adóbevétel Cikk

A tervezettnél kisebb lett 2013-ban az adóbevétel az előirányzottnál jóval alacsonyabb infláció miatt, de a büdzsé hiánya is kevesebb lesz a vártnál - derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

Így spórolhat a szakképzési hozzájáruláson Cikk

A minap jelent meg a nemzetgazdasági miniszter 52/2013. (XI. 25.) NGM rendelete a gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezetek saját munkavállalói részére szervezett képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásáról szóló 21/2013. (VI. 18.) NGM rendelet módosításáról.

Munkáltatók, figyelem! Újabb szocho-kedvezmények jönnek Cikk

A gyes és a gyed folyósítása mellett is dolgozhatnak a jövőben a kisgyermekes anyák a gyermek egyéves kora után. Az egy- és kétgyermekesek esetében változatlan formában fennmaradnak a jelenleg is meglévő munkaadói kedvezmények. A három-, illetve többgyermekeseket foglalkoztatóknak az érintett munkavállalók után három évig egyáltalán nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, s további két évig csak az 50 százalékát kell leróni. Az egy-, illetve kétgyermekesek esetében a hatályos kedvezmények maradnak érvényben.

Szocho: sok apró változás, amire muszáj figyelni Cikk

Bizonyos szocho-kedvezmények megszűnnek, de lesznek újak, sőt: meghatározott szerződéseknél nem kell majd leróni ezt a terhet, másoknál módosul az adó alapja – összefoglaltuk az adócsomag szociális hozzájárulási adóra vonatkozó változtatásait.

Spórolhat az adón - amit a szabad vállalkozási zónáról tudni kell Cikk

Jó időben, jó helyen – ez az egyik titka az adótakarékos beruházásnak, fejlesztésnek, létszám-bővítésnek. A 2014-es adócsomag kiszivárgott részletei szerint jövőre bővülnének a szabad vállalkozási zónában működők adókedvezményei.

Tartósan álláskereső Kérdés

2013. szeptember 09. napjától alkalmazunk egy munkavállalót, aki tartós álláskeresőnek minősül. Hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik. 273 napja álláskereső. A kérdésem az, hogy ha havonta 153 000 forint bruttó bért állapitunk meg neki (szeptemberben ez időarányosan csak bruttó 116 571 forint), akkor mennyi szociális hozzájárulási adókedvezményt tud a vállalkozás érvényesíteni?

Csapdák az ekhóban Cikk

Mire kell ügyelni, hogy a munkaviszonyos dolgozó az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerint is adózhasson? Összefoglaltuk.

Munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezménye egyházi intézménynél Kérdés

Egyházi fenntartású – állami költségvetési támogatásból – közfeladatot ellátó közoktatási intézmény (visszafizetési kötelezettség nélkül) jogosult-e igénybe venni a Munkahelyvédelmi akcióterv 2012. évi CXLVI. tv. szerinti szociális hozzájárulási adókedvezményeit?

Szociális hozzájárulási adó és járulék: mikor, hogyan kell fizetni? Szakértői Kommentár

Kis túlzással igaz, hogy ami után 27 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetnünk, az után – figyelembe véve a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) a járulékfizetésre vonatkozó egyéb szabályait – egyéni járulékot is kell lerónunk. Árnyalatnyi különbségek azonban akadnak, melyekre nem haszontalan újólag felhívni a figyelmet.

Ennyi adókedvezmény jár rehabilitációs kártya után munkavállalóknak Cikk

A rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény feltételeit ismertetjük, s mutatjuk be alkalmazását konkrét példával.

Szochó kedvezmények a gyakorlatban - szabad vállalkozási zónák Cikk

Cikksorozatunk harmadik részében a szabad vállalkozási zónákban működő vállalkozásokra vonatkozó kedvezményeket mutatjuk be részletesen, konkrét példával.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close