179 találat a(z) szociális hozzájárulási adó cimkére

Tanulságos történetek, éles helyzetek: a beteges vállalkozó esete Cikk

Az egyes jogszabályok előkészítése során a hatástanulmányok értelemszerűen nem egyéni helyzetekre, hanem társadalmi csoportokra készülhetnek. Pedig egy-egy törvényi változás valódi következményeit konkrét élethelyzetek alakulásán lehet igazán tetten érni.

Változások a társadalombiztosítási közterhek számlaszámaiban Cikk

A NAV február 29-étől megváltoztatta az egyéni egészségbiztosítási járulék, s az egészségügyi hozzájárulás számlaszámait is. Összegyűjtöttük, hova lehet utalni.

Szocho: fokozott figyelmet ígér a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szociális hozzájárulási adókedvezmények vizsgálata során fokozottan figyelemmel kíséri a rendeltetés szerinti joggyakorlás teljesülését - tette közzé az adóhatóság honlapján.

Őstermelők: mi változott a közteherviselésben 2012-ben? Cikk

A mezőgazdasági őstermelők esetében objektíven az állítható, hogy 2012-től több közteherfizetési kötelezettségük van, mint tavaly, s ez a korábbi kedvezményeik csökkenését eredményezi.

Tévhitek a bérkompenzációval kapcsolatban Cikk

Miközben a hazai vállalkozások jelentős része (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi becslése szerint mintegy fele) nem tudja az elvárt bérkompenzációt biztosítani alkalmazottai számára, az erre képes munkaadók számára is sokszor komoly fejtörést okoz a bérkompenzációval kapcsolatos kötelezettségek pontos értelmezése. Számos elterjedt tévhittel találkozhatunk, melyek közül az öt legjellemzőbbet mutatja be a BDO alábbi összegzése.

Mire figyeljünk az egyes jogviszonyok utáni közteherfizetésnél? Cikk

2012-től ugyanazon jogviszony után eltérő logikájú közteherfizetési szabályok vonatkoznak a kifizetőre/foglalkoztatóra és az egyénre/biztosítottra. Cikksorozatunk célja, hogy felhívjuk a jogalkalmazók figyelmét ezekre az eltérésekre annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a téves jogértelmezések.

Elvárt béremelés és adókedvezmény: kinek, hogyan, mikor? Cikk

A szociális hozzájárulási adóval kapcsolatban az adóalap megállaptíásának különös szabályaival és az igénybe vehető adókedvezményekkel is érdemes tisztában lenni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Kinek és milyen járulékot nem kell megfizetni 2012-ben? Szakértői Kommentár

Összefoglaltuk, mely jövedelmek lesznek 2012-ben mentesek a járulékfizetés alól, s a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos tudnivalókat is áttekinjük.

Ebben különbözik a tb-járulék és a szociális hozzájárulási adó Cikk

Az adó és járuléktörvények elfogadásával (2011. évi CLVI. törvény) eldőlt: a társadalombiztosítási járulék helyébe egy új adónem lép: a szociális hozzájárulási adó. A szociális hozzájárulási adó mértékét, alapját, illetve teher viselőit tekintve lényegében megegyezik a társadalombiztosítási járulék mértékével, alapjával és fizetőinek a körével. De mi a különbség?

Módosulna a Rogán-javaslat: adókevdezmény járhatna a bérkompenzációért cserébe Szakértői Kommentár

Rogán Antal október végén nyújtotta be a jövő évi adótörvényeket módosítani szándékozó indítványát, amely a 27...

Rogán új adója avagy a tb-járulék átkeresztelésének veszélyei Szakértői Kommentár

Rogán Antal képviselő legújabb módosító javaslata alapján a 27 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék helyett 27 százalékos szociális hozzájárulási adót vezetnének be. A javaslat olvasásakor felvetődhet az olvasóban az a kérdés, hogy „Nem mindegy, hogy adó vagy járulék?”

Bajnai-alapítvány a Rogán-javaslatról: növelné a vállalkozók terheit a tb-járulék átnevezése Cikk

A Bajnai Gordon alapította Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szerint a fideszes Rogán Antal által javasolt szociális hozzájárulási adó bevezetésével növekednének a foglalkoztatók közterhei, az új adónem bővítené a kormány mozgásterét, valamint - mivel a társadalombiztosítási járulékkal szemben nem keletkeztetne ellátási jogosultságot - hivatkozási alapként szolgálhatna, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok ne kapjanak állami nyugdíjat.

Vámosi-Nagy Szabolcs: Rogán csak átkeresztel, de okkal Cikk

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a Rogán Antal-féle, a szociális hozzájárulási adóról szóló javaslat nem új adónemet jelent, hanem a jelenleg ugyancsak 27 százalékos munkáltatói társadalombiztosítási járulék átnevezését.

Új adót vezetne be Rogán Antal Cikk

Szociális hozzájárulási adó címen, a munkabér 27 százalékát kitevő új adó bevezetését javasolja Rogán Antal (Fidesz) a jövő évi adótörvényekhez szerdán beadott módosító indítványában - a javaslat a parlament honlapján olvasható. A javaslatban nincs szó arról, hogy az indítványozott új adó miként viszonyul a társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséghez.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Megbízás teljesítése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close