232 találat a(z) szociális hozzájárulási adó cimkére

Együttműködési megállapodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó és szakközépiskola együttműködési megállapodást kötött 160 órás nyári szakmai gyakorlatra. A szakmai gyakorlatra kötelezően kifizetett pénzbeli díjazás után a vállalkozónak keletkezik-e szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm!

Adók, járulékok befizetése Esemény

Adók, járulékok befizetése Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Újabb adókedvezmény júliustól Cikk

Júliustól a mezőgazdasági munkakörben alkalmazott 25 és 55 év közötti munkavállalók foglalkoztatása után a munkáltató 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthet a szociális hozzájárulási adóból – így döntött szerdán az Országgyűlés.

Felhasználási szerződés utáni járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! Olvastam cikkét fenti témában. Számomra nem világos, hogy miért nem szociális hozzájárulási adót kell fizetni,mint a megbízási díjaknál is, miért ehót kell fiizetni. A törvényi előírásokból mindkettő levezethető. Illetve mindkét törvényben pontatlannak tartom a fogalmazást,nem látom, mitől függ, hogy valamely jövedelem után szociális hozzájárulási adót vagy ehót kell fizetni. Üdvözlettel várom válaszát.

Erről minden agrárosnak tudnia kell! Cikk

Új kedvezményt vehetnek hamarosan igénybe a mezőgazdasági foglalkoztatók, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát.

Szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja (nem ügyvezető) napi 2 órás munkaviszonyban tevékenykedik a társaságban. A társaság könyvelője azt állítja, hogy a bruttó 31 000 forintos bére után 37 058 forint szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli, amely a 122 000 forintos garantált bérminimum 112,5 százalékának a 27 százaléka. Jól jár el a bérszámfejtő? Köszönettel!

Adók, járulékok befizetése Esemény

Egyszerűsített foglalkoztatás és szociális hozzájárulás Kérdés

A mentesített keretösszeg fölé kerülő egysz. fogl. bér után szja-fizetési kötelezettség van. Minden ami szja-nak alapja, szocho-köteles. Az egysz. fogl-ról szóló törvényben ez van: "(3) Az (1) és (2) bekezdésben szabályozott közteher megfizetésével nem terheli a) a munkáltatót társadalombiztosítási járulék, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja.tv.-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség, b) a munkavállalót nyugdíjjárulék (tagdíj), egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékfizetési, egészségügyi hozzájárulás-fizetési és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség." NAV szerint nem kell szochót fizetni. Melyik az igaz?

Szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy kft. tagja a saját cégében munkaszerződéssel, munkaviszony keretében látja el feladatait, de egyben ő az ügyvezető is, ami után normál munkabért kap, milyen járulékokat kell utána fizetni? Azt olvastam a saját könyvelői programom 2015. évet érintő változásait értelmező leírásában, hogy 2015-től meg kell emelni a kifizetett munkabérét 112,5 százalékra a szociális hozzájárulási adó tekintetében? Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Adók befizetése Esemény

Szocho kedvezmény 55 év felett Kérdés

A cégemnek van 2 fő 55 év feletti dolgozója, akik után szocho-kedvezményt veszek igénybe. Kérdésem, hogy ezt meddig adhatom? Amíg nyugdíjba nem mennek, vagy ez megszűnik 2015. január 1-jétől ? Köszönettel Judit

Szociális hozzájárulási adó kedvezmény (55 év feletti) Kérdés

Tisztelt Szakértő ! 55 év feletti munkavállaló után érvényesíthető szocho kedvezmény a kérdésem tárgya. A munkavállaló 2014.09.20-án töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Előtte korhatár előtti ellátás mellett dolgozott, heti munkaideje 30 óra. A bérprogram a következőképpen számolta a kedvezményt: 09.01-09.19-ig bruttó bér: 94.091 Ft Szocho kedvezmény alapja 75.000 Ft, kedvezmény 10.875 Ft 09.20-09.30-ig bruttó bér: 43.909 Ft Szocho kedvezmény alapja 43.909 Ft, kedvezmény 6.367 Ft Összes kedvezmény 9.hóban: 17.242 Ft A törvény szerint a maximális kedvezmény 14.500 Ft lehet... De a törvény 462/B (4) bekezdése szerint: "Az adókedvezmény összegét a kifizető havonta az adott hónapban fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyonként külön-külön kiszámított részkedvezmények összegeként állapítja meg." Jó a bérprogram által kiszámított 17.242 Ft kedvezmény, vagy a heti 30 órás munkaidő miatt csak 10.875 Ft lehet a kedvezmény ? Köszönöm válaszát.

Tiszteletdíj Kérdés

Egy alapítvány kuratóriumi tagjai díjazás nélkül látják el feladatukat, mindegyikük 40 órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik. Most egyszeri díjazásként, mindegyikük kap 100 ezer forintot. Jól gondolom, hogy ezen összeg 90 százaléka után csak szja-t és 27 százalék ehót vonunk, illetve fizetünk, vagy valamennyi járulékot le kell vonni tőlük és szociális hozzájárulási adót kell fizetni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close