232 találat a(z) szociális hozzájárulási adó cimkére

Változások a szochóban, nő az egészségügyi szolgáltatási járulék Cikk

A június 19-én kihirdetett „Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról” szóló 2017. évi LXXVII. törvény módosítja többek között az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékét és szociális hozzájárulási adó szabályait is.

Mentesek-e a nyugdíjas ügyvezetők a szociális hozzájárulási adó alól? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik jogszabály, milyen szakasza alapján mentesül a vállalkozás a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezető heti 40 órás munkaviszonyban látja el a cég ügyvezetői és a kft. egyéb tevékenységét? Továbbá: van-e bírságolási jogalapja annak, ha ezt, a szóban forgó ügyvezetői és a kft. által vállalt/végzett egyéb tevékenységet az ügyvezető nem kettő darab, azaz külön-külön lapon, hanem egy "bejelentő.." lapon jelzi a NAV-nak?

Szociális adó hozzájárulási kedvezmény folytatása 180 nap munkaviszony után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem találok a 2011. évi CLVI. törvény szociális hozzájárulási adóról szóló sorai közt segítséget kérdésemre, így Önhöz fordulok. Adva vagyon egy 22 éves fiatalember, akit a cég 2 éve foglalkoztat mint pályakezdőt, 180 nap munka viszonnyal nem rendelkező munkavállalót. Letelt a 2 év kedvezményes időszak, de a fiatalember még mindig nincs 25 éves, bár már több mint 180 nap munkaviszonnyal rendelkezik. A kérdésem a következő lenne, hogy foglalkoztatható-e továbbra is kedvezményes szociális hozzájárulási adóval a 25 éve betöltéséig vagy a kedvezményt csak eddig vehette igénybe a foglalkoztatója? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Sárköziné Annamária

Fogyatékosság igazolása Kérdés

Munkavállaló a háziorvosától kapott igazolást arról, hogy a szakorvostól kapott lelet alapján mindkét szem látóképessége csökkent, azaz szemüveget kell viselnie, ezzel igénybe veszi az szja-kedvezményt. De ezen igazolás elegedő-e ahhoz hogy a munkáltató ezen dolgozójára igénybe vegye a szociális hozzájárulási adó utáni kedvezményt, jelen esetben a 22% kedvezményt a minimálbér kétszereséig, jelen esetben a 255 ezer forint erejéig?

Szocho 2017-től, a mértéktől a kedvezményeken át a mentességig Cikk

Több idei módosítás – például az egy hete benyújtott törvényjavaslat is (amelyről várhatóan ma szavaz az Országgyűlés – rendelkezik a szociális hozzájárulási adó 2017. januárban 1-jétől hatályba lépő módosításairól. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

Közhasznú kft. szocho részkedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét arra vonatkozóan, hogy egy közhasznú nonprofit kft. érvényesíthet-e a szociális hozzájárulási adóból részkedvezményt, például a 25 év alatti munkavállalója után. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Szochokedvezmények 2016-ban: táblázatban, frissítve! Cikk

Figyelemmel arra, hogy 2016-ban évközben bővült az adókedvezmények köre, továbbá ismételten igénybe vehető a Karrier Híd Programon alapuló kedvezmény is, így aktualizáltuk a szociális hozzájárulási adókedvezményeket összefoglaló táblázatunkat.

Járulékcsökkentés: ennyivel több pénz maradhatna a dolgozóknál Cikk

Havi nettó tízezer forinttal több keresettel számolhatnának az átlagos keresetű, gyermekkedvezményt igénybe nem vevő munkavállalók, ha 7 százalékponttal csökkenne a jelenleg 27 százalékos szociális hozzájárulási adó mértéke. A gyermekes átlagkeresetűek nettó bére további ötezer forinttal nőne.

Szociális szövetkezet, iskolaszövetkezet tagjainak tb-je Cikk

Milyen közterheket kell leróni az iskolaszövetkezet és a szociális szövetkezet tagja után, s milyen tb-ellátásokra jogosultak ezek a személyek? Összefoglaltuk.

Bt. 55 év feletti beltagja igénybe veheti-e a szocho-kedvezményt? Kérdés

Bt.-beltag mely esetben veheti igénybe az 55 év felettiek szochokedvezményét?

Oktatói kiegészítő felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cukrászmester egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozása mellett 8 fő tanulószerződéses tanuló gyakorlati képzését is végzi és igénybe veszi az oktatói kiegészítő csökkentő tételt. Helyes-e, ha az oktatói kiegészítő csökkentő tétel összegét (időarányosan például 1-5 hó) az egyéni vállalkozónak oktatói díjra és a hozzá kapcsolódó szociális hozzájárulási adóra kerül elszámolásra és átutalásra? Vagy csak bérköltségre (egyéni vállalkozó oktatói díj) lehet elszámolni? Köszönöm a segítséget.

Oktatói kiegészítő tétel számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiakban: A szakképzési hozzájárulásra kötelezett szakképző iskola tanulójával megkötött tanulószerződést alapján oktatói kiegészítő csökkentő tételt is elszámolhat. Új fogalom: nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató: az a hozzájárulásra kötelezett, akinek árbevétele a tárgyévet megelőző két üzleti évben elérte az általa folytatott gyakorlati képzés után elszámolható éves csökkentő tétel összegének a négyszeresét. – egyéni vállalkozó, foglalkoztatottak létszáma 4 fő – a tárgyév 2016. év – megelőző 2 üzleti év 2014, 2015 – 2014. évi tanulók után elszámolt éves csökkentő tétel összege 2 073 000 Ft x 400%= 8 292 000 Ft, 2014. évi nettó árbevétel (áfa nélkül) 13 648 245 Ft, ez megfelel – 2015. évi tanulók után elszámolt éves csökkentő tétel összege 3 744 000 Ft x 400%=14 976000 Ft, 2015. évi nettó árbevétel (áfa nélkül) 14 906 610 Ft, ez nem felel meg. Felhasználható oktatói bérre és annak szociális hozzájárulási adójára? A kérdés arra vonatkozna, hogy az egyéni vállalkozó jogosult-e levezett számítás alapján az oktatói kiegészítő csökkentő tételre? Köszönöm a segítséget. Saját kérdés

Szociális hozzájárulási kedvezmény második gyerek után Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az első gyerek után egy illető igénybevette a gyes utáni foglalkoztatás 3 éves kedvezményét, ami 2016. júniusban lejár, és febr 22-étől a csökkentett 3. év következne. 2013-ban második gyermek született és jelenleg gyes mellett dolgozik, hogyan alakul a kedvezmény, ha a második gyerek után is igénybe szeretné venni, mikortól lehet erre átállni, kivárva az előző lejártát júniusban vagy bármikor átállhat erre az igénylő a megfelelő nyilatkozat megtételével. A második gyerek utáni kedvezmény idejét újra kell-e számítani, mivel a két gyes nem folytatólagos volt, a kettő között volt olyan időszak, amikor semmilyen ellátást sem kapott az illető. Hogyan kell értelmezni a törvény 462/D §. (4) bekezdését ? Köszönettel

Csavaros esetek a szochokedvezmény érvényesítésénél Cikk

A szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos kedvezmények alkalmazása a foglalkoztatók többsége számára rutinfeladat. Ennek ellenére nem egyszer előfordul – különösen speciális, de akár triviálisnak tűnő helyzetben is – hogy a jogalkalmazó elbizonytalanodik. A következőkben néhány gyakran felmerülő kérdést igyekszünk tisztázni.

Szociális hozzájárulási adókedvezmény közfoglalkoztatási jogviszonyban Kérdés

A szociális hozzájárulási adókedvezménynek alapja-e a közfoglalkoztatási jogviszonyban elszámolt betegszabadság összege?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close