179 találat a(z) szociális hozzájárulási adó cimkére

Új adócsomag: kinek, milyen kedvezmények járnak? Cikk

Az Országgyűlés a munkahelyvédelmi akcióterv keretében elfogadott új adócsomagja többek között kedvezményeket biztosít a szakképzési hozzájárulásban és a szociális hozzájárulási adóban 2013-tól. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Összefoglaltuk.

A munkahelyvédelmi akcióterv gyenge pontjai Cikk

A munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatos módosító indítványokat már mindenki olvashatja a parlament honlapján. Szakértőnk a tervezett változásokat kommentálja.

Szociális hozzájárulási adó Esemény

Megváltozott munkaképességű vállalkozó Kérdés

A megváltozott munkaképességű vállalkozók után érvényesíthető szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető 27 %-os részkedvezmény de minimis támogatásnak minősül. Amennyiben a vállalkozónak lejárt esedékességű köztartozása van, érvényesítheti-e az adókedvezményt, vagy a fennálló köztartozás kizárja ennek lehetőségét?

Szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő!A szociális hozzájárulási adó elszámolásával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az adókompenzációval csökkentett értéket kell elszámolnom a kötelezettségek és a költségek között? A mi programunk ugyanis a teljeset adja fel és utána vegyesbe könyveljük le az adókompenzációt, így is jó a könyvelés? Ha nem akkor nem tudjuk gépből gépbe feladni, mert nem csökkentve könyveli, hanem a teljeset adja fel és az adókompenzációt, utána mi adjuk fel vegyesbe, mert azt nem hozza a feladásba, akkor azt szintén vegyesbe kell könyvelnünnk, csak akkor nem a kompenzációt könyvelnénk vegyesbe, hanem az adókompenzációval csökkentett szociális hozzájárulási adót. Előre is köszönöm a válaszukat!

Törvényes lehetőségek vállalkozóknak a közteher-mentességre Szakértői Kommentár

2012-ben – amikor a vállalkozók társadalombiztosítással kapcsolatos közterhei jelentősen megnőttek – fontos lehet azoknak a törvényes lehetőségeknek az áttekintése, amelyek (meghatározott feltételek mellett) segítséget jelenthetnek a pénzügyi-gazdasági szempontból nehéz helyzetbe került vállalkozások számára.

Táppénz és keresőképtelenség: mikor kell járulékot fizetni? Szakértői Kommentár

Felettébb furcsa szabályozásra akad az, aki arra vállalkozik, hogy tanulmányozza, mi a helyzet akkor, ha az egyéni vállalkozó beteg lesz, s nem tudja személyesen folytatni tevékenységét.

Diákmunka: mikor adómentes a juttatás? Szakértői Kommentár

Cikkünkből kiderül, hogy hogyan, milyen terhek mellett lehet, kell a diákmunkát végzők juttatásait kifizetni.

Szocho kedvezmény utólag Kérdés

Gazdasági társaság jogosult lett volna az elvárt béremeléshez kapcsolódó szocho kedvezményre, de a bérszámfejtés során nem érvényesítették azt.

Teljes a káosz a bérkompenzációs adókedvezmény számítása körül Cikk

Az adójóváírás kivezetése miatti nettóbér csökkenést hivatott ellensúlyozni a szociális hozzájárulási adót mérséklő kedvezmény. Minden adókedvezmény igénybevételekor óvatosnak kell lenni, mert egy utólagos ellenőrzéskor az adóhatóság elsősorban a kedvezmények igénybevételének jogosságát vizsgálja. Míg az adózóknak a törvény hatálybalépésekor azonnal kell tudniuk értelmezni a törvényt, addig az adóhatóság néha évekkel a hatálybalépés után alakítja ki álláspontját. A NAV álláspontját sajnos nem mindig a hatályos törvények szövege, hanem a költségvetési igények határozzák meg.

Munkát terhelő adók: helyes cél a csökkentés, de kell hozzá fedezet Cikk

A munkát terhelő adók csökkentése a versenyképesség szempontjából kívánatos stratégiai cél, de csak akkor érdemes meglépni, ha ellentételezhető a költségvetési egyensúly romlása - vélekedett az MKB és az Erste Bank elemzője pénteken.

Mennyi járulékot fizet a gyermeknevelési ellátásban részesülő vállalkozó? Cikk

Konkrét példákon mutatjuk be, hogy milyen fizetési kötelezettségei vannak annak, aki valamilyen gyermeknevelési ellátás mellett folytat kereső tevékenységet -természetesen betartva a törvényekben meghatározott, a munkavégzés időtartamára, illetve a gyermek korára vonatkozó szabályokat.

Havi bevallás szociális hozzájárulási adóról, a járulékokról és egyéb adatokról Esemény

Korhatár előtti ellátások átalakítása: kit hogyan érint? Szakértői Kommentár

Cikksorozatunkban összefoglaljuk, kit hogyan érint a korhatár előtti ellátások átalakítása, számba véve az egyes évjáratok lehetőségeit, munkavégzés korlátait, fizetési kötelezettségeit. Elsőként a szabályozással foglalkozunk.

Balog Ádám: "ennél többet adóban már nem lehet elvonni" Cikk

Egy százalékponttal, 38 százalékra nőtt a GDP-arányos adóelvonás Magyarországon 2010-hez képest, "ennél többet adóban már nem lehet elvonni" - mondta Balog Ádám az Adó Szaklap márciusi számában. Az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a társasági és a személyi jövedelemadó csökkentésének szerény, de biztató jelei már láthatók.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. megszűnése

Szipszer Tamás

adószakértő

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close