35 találat a(z) szja-kedvezmény cimkére

Súlyos fogyatékosság kedvezménye asztma esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy asztmás megbetegedés esetén jár-e a személyi szja-kedvezmény? Nem egyértelműek az ezzel kapcsolatos állásfoglalások számomra. Segítségét előre is köszönöm!

Önálló bírósági végrehajtó megszüntetése Kérdés

Önálló bírósági végrehajtó végrehajtói iroda alapítása miatt megszűnt 2016-ban. A 2012-es és 2013-as években kisvállalkozói kedvezményt vett igénybe, 2014-ben kizárólag üzemi célt szolgáló értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz nettó értékével csökkentette az adózás utáni jövedelmét. Kérdésem, hogy a fenti tételek hogyan érintik a 2016. évi szja-bevallását, illetve kell-e ezek után megszűnéskor fizetni? Kérdezném még, hogy a nullára nem leírt tárgyi eszközökkel megszűnéskor mi a teendő?

Szja-kedvezmények: gyakori kérdésekre válaszol a NAV Cikk

A személyijövedelemadó-kedvezmények igénybe vételével kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokból közölt összefoglalót az adóhatóság.

Adatlap 610. sora Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik kilépő munkavállaló adatlapját nem fogadja el az új munkáltatója, a 610. sor miatt. A dolgozó munkabére bruttó 111 000 forint január, február, márciusban. Áprilisban 10 572 forint. Az 1. sorában 343 572 forint bruttó bér szerepel. A dolgozó három gyermeke után családikedvezmény- és járulékkedvezmény-nyilatkozatot adott, 220 000 forintról. Ez alapján szja-kedvezmény és járulékkedvezmény is figyelembe vételre került a havi bérszámfejtésnél. A 610. sor összege 682 569 forint, benne van a járulékkedvezmény, méghozzá 50 847 forint járulékkedvezmény lett figyelembe véve, ami 6,667 szorzóval, 338 997 forint. Plusz az szja-alap 343 572 forint, összesen 682 569 forint alap, és ehhez 102 380 forint kedvezmény. Az új munkáltató szerint nem helyes az összeg, ott csak a 343 572 forint kell, hogy szerepeljen. A programozók pedig 4*220 000, azaz 880 ezer forintot szerepeltettek az adott soron, ami az elméletben lenyilatkozott összeg. Köszönöm a válaszukat!

Családi kedvezmény érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy anyának van három kedvezményezett eltartottnak minősülő gyermeke. Két gyermek attól a férfitől van, akivel sok éve együtt él, de nem házasok, nincsenek az élettársak nyilvántartásában bejegyezve. 2015. évben az anya félállásban 850 072 forint jövedelmet szerzett, amelyből év közben nem vontak le tőle sem személyijövedelemadó-előleget, sem egészségbiztosítási járulékot, sem nyugdíjjárulékot, csak munkaerő-piaci járulékot vontak tőle. Az apa 2015-ben 1 794 000 forintot keresett, nála a személyijövedelemadó-előleg levonásánál figyelembe vették a két gyermekét, azaz havonta 125 000 forint adóalap kedvezményt, de még ezek után is maradt éves szinten 294 000 forint adóalapja, ami után személyijövedelemadó-előleget kellett fizetnie év közben. Kérdésem, hogy az apa most a 2015. évi bevallásban tud-e a fenti adatok tükrében pénzt visszakérni az adóhivataltól? Ha igen, akkor mennyit, milyen jogcímen? Nagyon sokat tanulmányoztam a kitöltési útmutatóját a 1553-nak, valamint a szakirodalmat, de egyszer meggyőződök, hogy nem igényelhet vissza, majd ennek ellenkezőjéről is, hogy az apánál megmaradt szja mértékéig és még a tőle levont járulékokból is visszakérhet. Kérem szépen számomra ezt megvilágítani, és a fenti adatok ismeretében levezetni az apa 1553-as bevallásának sorai szerint. Fáradozását nagyon köszönöm. Tisztelettel: Szendrei Dénes

Szja-kedvezmény szemüvegvásárlás Kérdés

Tisztel Szakértő! Magánszemély szakorvos javaslata szerint vásárolt látást javító szemüveget, rendelkezik vénnyel, igazolással, szemüveg számlával is. Van-e bármi adó- vagy adóalapkedvezmény erre a törvényben? Köszönöm szépen.

Visszavásárolt biztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély felbontotta beföldi biztosító társaságnál lévő biztosítási szerződését. A biztosító társaság visszautalta a visszavásárlási értéket mindenféle adó levonása nélkül. A magánszemély semmilyen szja-kedvezményt nem vett igénybe ezzel kapcsolatban a korábbi években. Kell-e adóznia a visszavásárlási érték után? Köszönettel.

Rokkantsági ellátás Kérdés

Miután mindig változtatják az ellátások elnevezéseit, a kérdésem: jár-e adókedvezmény az szja-ból a rokkantsági ellátásban részesülőnek?

Adókedvezmény, amiről sokan nem hallottak – Megtévesztő a törvény Cikk

Itt az idő, hogy a személyi adókedvezményről is nyilatkozzanak az érintett magánszemélyek a munkáltatójuknak. A törvény szövege félrevezető, mivel úgy fogalmaz, hogy a súlyosan fogyatékos magánszemélyek jogosultak erre az adókedvezményre, holott a vonatkozó rendeletekben felsorolt betegségek sokkal tágabb kört ölelnek fel, mint amit a köznyelvben súlyos fogyatékosságnak nevezünk. Több mint 370 ezer forinthoz juthatnak azok, akik most tudják meg, hogy már 2009-ben is jogosultak lettek volna az adókedvezményre, de azt az elmúlt években nem vették igénybe.

Lakáscélú hiteltörlesztés szja-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A lakáscélú hiteltörlesztés szja-kedvezményéről szóló átmeneti rendelkezések szerint jogosult a dolgozó szja-kedvezményre a hitelintézet igazolása alapján, ha családi pótlékra jogosító gyermeke van. 2014. július 30-áig volt jogosult családi pótlékra, mivel a gyermeke leérettségizett. Kérdésem az lenne, hogy az adókedvezményt az egész évben megfizetett hiteltörlesztés után veheti-e igénybe, vagy pedig arányosítanom kell? Nem találok erre semmilyen információt. Köszönöm a segítséget.

Családi adókedvezmény érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 3 gyermeket nevel, férjével fele-fele arányban nyilatkoztak a családi adókedvezmény igénybevételéről. Közel azonos mértékű a fizetésük. Munkavállalónk havi bruttó fizetése 278 000 forint, így minden hónapban az szja-kedvezmény mellé járulékkedvezményt is igénybe vesz. November hónapban jutalmat kapott, ezért az szja-kedvezményen felül is volt még befizetendő szja-ja (50 ezer forint). Év végén szeretne utalni az egészségpénztárába a 20 százalékos adóvisszatérítés miatt. Ha éves szinten körülbelül összesen 7 027 000 forint lesz a jövedelmük, és van 100 ezer forint befizetett szja-juk, akkor, ha 100 ezer forintot befizetnek az egészségpénztárba, akkor az adóbevalláskor igénybe tudják venni a 20 százalékos adókedvezményt mind a ketten? Esetleg csak például a feleség fizessen be az egészségpénztárba 50 ezer forintot, és majd módosítják a megosztást úgy, hogy a férj veszi nagyobb összegben igénybe a kedvezményt, és így nagyobb járulékkedvezményt fog igénybe venni, a feleség pedig nem vesz igénybe járulékkedvezményt és még befizetendő szja-ja is lesz, amiből igénybe tudja venni a kedvezményt. Válaszát előre is köszönöm.

Szja-kedvezmény Kérdés

Nappali tagozatos egyetemistának nincs saját jövedelme, tartósan beteg. Igénybe veheti a szülő a gyermeke után az szja-kedvezményt?

Lakáskassza szja-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyik ügyfelem olyan kéréssel fordult felém, hogy a lakástakarék-pénztárba befizetett összeg után szja-kedvezményt szeretne igénybevenni. Végigolvastam a kitöltési utasítást, de erre való utalást nem találtam. Kérem Önt, ha van ilyen lehetőség, akkor annak mi a feltétele, és visszamenőleg 2011-re, 2012-re is igénybe vehető-e önrevízióval? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Őstermelők, figyelem! Így lehet igénybe venni a kedvezményeket Cikk

Miként vehetik igénybe az őstermelők a 100 ezer forint adókedvezményt, és hogyan kell meghatározni az őstermelői jövedelem után fizetendő adót és egészségügyi hozzájárulást – tudakolta olvasónk. Kérdésére Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Súlyos fogyatékosság miatti szja-kedvezmény Kérdés

Ki jogosult a kedvezmény igénybevételére abban az esetben, ha a súlyos fogyatékossága a gyermeknek van, akire az emelt összegű családi pótlékot folyósítják? A szülő igénybe veheti-e a kedvezményt, vagy csak a fogyatékos gyermek (de neki nincs jövedelme - 10 év körüli)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close