52 találat a(z) szja-kötelezettség cimkére

Ingatlan-értékesítés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesapám 2012. május 5-én elhunyt. Örököltem egyedüli gyerekként 1/2 részben a nevén lévő lakóházat, a hagyatéki végzés szerinti 7 millió 500 ezer forint értékben. Hagyatéki teher 526 ezer forint temetési költség és 102 ezer forint közjegyzői költség. Az ingatlanra édesanyámat özvegyi haszonélvezeti jog illette meg. Ezt az ingatlant eladtuk, 2014 áprilisában, 13 millió 500 ezer forintért. A vételárat teljes összegben édesanyám kapta a bankszámlájára. Kérdésem, hogy kell az értékesítés után adóznunk? Tisztelettel várom válaszát.

Alkalmi munka díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az alkalmi munkavégzéshez kapcsolódóan milyen minimum és maximum (társasági adóban költségként elszámolható) napi összeg fizethető ki 2015-ben? Az elvégzendő munkához legalább középfokú szakmai végzettség szükséges. A maximális összeghez kapcsolódó, magánszemélyt terhelő szja összege mennyi lenne? Köszönettel.

Társaság tagjának adott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság saját tagjainak 15 évre nagyobb összeget kamatmentesen kölcsönbe ad. Ebben az esetben van-e szja-kötelezettségük a tagoknak?

Németországból származó jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországban német adószámos cégnél munkát végző személynek magyarországi bankszámlára érkezik a jövedelme. A jövedelemből Németországban nem vonnak szja-t. Kérjük, szíveskedjen válaszolni, hogy ilyen esetben hogyan kell adózni, hány százalék az szja, valamint egyéb járulékot köteles-e vallani és fizetni. Köszönjük a választ.

Üzletrész-értékesítés adózása Kérdés

Kft. 500 ezer forintos jegyzett tőkével alakult. "A" tag tulajdonrésze 300 ezer, "B" tagé 200 ezer forint. 2014 szeptemberében jegyzett tőke emelést hajtottak végre az eredménytartalék terhére. Ezután "A" tagnak 1 millió 800 ezer forintos, míg "B" tagnak 1 millió 200 ezer forintos üzletrésze volt. 2014 novemberében "A" tag eladta az 1 millió 800 ezer forintos üzletrészét névértéken "B" tagnak. Kérdésem az, hogy az "A" tagnak milyen összeg után kell adóznia, és milyen mértékben? Köszönöm.

Részededés megszerzésének adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy amerikai gazdasági társaság értékpapírjának megszerzéséhez kapcsolódó adókötelezettséggel kapcsolatban teszem fel kérdésemet. A társaság kisebbségi tulajdonrésze ellenérték nélkül kerül egy magyar magánszemély tulajdonába. Keletkeztet-e ez a tény önmagában adókötelezettséget a magánszemélynél, és ha igen, akkor milyet (szja, eho)? Amennyiben a részesedést egy belföldi gazdasági társaság szerzi meg, és nem magánszemély, akkor a gazdasági társaságnál a rendkívüli bevétel a társasági adókalkuláció során a Tao trv. 7. § (1) g 1. alapján csökkentő tényező lesz? Van-e bármilyen adókötelezettsége akár a magánszemély megszerzőnek, akár a magyar társaságnak, ha csak részvényopciót szerez, vagy az csak akkor keletkezik, ha lehívja az opciót, és tulajdont szerez. Előre is köszönöm a válaszát!

Fesztiválszervezés adózása Kérdés

Vidéki hotel (kft.) ügyfelem hagyományőrző fesztivált rendez. Minden arra járó vendég betérhet a szálloda kertjébe, illetve a kibővített területre. Belépőjegy nincs, ha étkezni szeretne, akkor a szálloda étterme szolgáltatja ellenérték fejében az étkezési lehetőséget. Költségek: önkormányzattól bérelt plusz terület, fővárosi, ismert énekesek 1-2 órás koncertje, őrző-védő cég számlája és hirdetés. A rendezvény célja hangzatos: nemzeti hagyományteremtés, megismerni a térség élővilágát és természetesen a szálloda népszerűsítése. Újságban, honlapon, a faluban molinók hirdetik ezt a eseményt. Kérdés: az étkezésen kívül semmiért nem fizet a vendég, kell-e szja-t, ehót fizetni a fenti költségek után? Ha igen, akkor az összes felsorolt költséget bele kell venni az adóalapba? Levonható-e a fenti költségek áfája? Köszönöm, CSK

Katás bt. kültagjának osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alá bejelentkezett, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság osztalékával kapcsolatos. Ezzel kapcsolatban már több kérdés felmerült, én is sok helyen utánanéztem, de még mindig tanácstalan vagyok. 1.) A betéti társaság 2014. április 1-jétől lett kisadózó vállalkozás. Egy beltagja van, aki személyesen közreműködik, kisadózóként be van jelentve, a tételes adó meg van fizetve utána. Egy kültag van, aki nem működik közre, csak csendestárs, nyugdíjas, nincs bejelentve kisadózóként. Augusztus 31-éig kell az adóbevallásokat elkészíteni, s megállapítani az osztalék utáni adót kiváltó adót. Ez már megvan, de nem tudjuk, hogy a kültag részére fizetendő osztalék után is csak a 16 százalék szja-t kell megfizetni, vagy a 27 százalékos ehót is? 2.) A kültag taggyűlési nyilatkozatban lemondhat-e a részére járó osztalékról a beltag javára? 3.) A 2014. évi szja-bevallásban a tagnak(tagoknak) az osztalék 1/3 része fog szerepelni? Ugyanis az osztalék utáni adót kiváltó adót is 3 év alatt egyenlő részletekben kell megfizetni. 4.) Augusztus hónapról kell 1408A bevallást készíteni, amelyben szerepelni fog az osztalék és a levont szja? 5.) Ha nem kerülhető el, hogy a kültag részesedjen osztalékban, és fizessen 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót, ezt a társaságnak kell levonni és megfizetni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. P. Mária

Védőitalt ad dolgozóinak? Ezt kell tudni az adózásról Cikk

Vissza lehet-e igényelni az védőital áfáját, s milyen adókötelezettsége keletkezik a munkáltatóknak a juttatás után? – tudakolta olvasónk. Siklós Márta, a LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló partnere válaszolt.

Apport szja+eho Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szellemi tőkét apportálnak 15 millió forint értékben, 5 millió kerül a jegyzett tőkébe és 10 millió a tőketartalékba. Az biztos, hogy van szja-kérdés, mivel az apportálásból származó jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, és így 27 százalékos ehót is fizetni kell. De – és ez a kérdés – melyik rész után kell fizetni? Csak az 5 millió után, amiért részvény is jár, vagy az egész után? A cégbírósági végzéssel egyidejűleg merül fel az adókötelezettség, de a társaságnak kell eljárni kifizetőként, vagy a magánszemélyt terheli az előlegfizetés? Van-e más adófizetési kötelezettség az ügylettel kapcsolatban? Köszönöm.

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégben 2008-ban kamatmentes tagi kölcsönt bocsátott rendelkezésre az egyik tag, aki 2011-ben kilépett a cégből, a kölcsön visszafizetésére továbbra is igényt tart. Kérdésem az lenne, hogy jelent-e valakinek, a magánszemélynek vagy a cégnek, bármilyen adó-, vagy illetékkötelezettséget, ha kamatmentes a kölcsön? A cég most tudná visszafizetni a kölcsön egy részét. Válaszát köszönöm.

Védőital adókötelezettsége Kérdés

Parkgondozóinknak a nagy melegben ásványvizet vásároltunk, mint védőitalt. Ez adójogilag melyik kategóriába tartozik? Kell-e utána szja-t és ehót fizetni? Az áfát vissza lehet-e igényelni? A védőitalt számvitelileg melyik főkönyvi számlán kell könyvelni?

Vagyonfelosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni, hogy ha egy társaság végelszámolás keretében megszűnne, az ekkor kötelező vagyonfelosztási javaslat alapján még a tulajdonosoknak járó (fennmaradt) részről lemondhat-e más (akár másik tulajdonos, vagy akár harmadik személy, végelszámoló) javára, ha az azzal járó szja-, eho-kötelezettséget is átvállalja? Válaszát előre is köszönöm.

Kft.-ben lévő üzletrész ajándékozása házastársnak Kérdés

Egy kft.-ben férj és feleség is tag, a feleség a többségi tulajdonos. Férj a saját, kisebb üzletrészét a feleségének ajándékozná. Ha jól értelmezem, ez illetékfizetési kötelezettséggel nem jár. Egyéb más (szja, eho) kötelezettség esetleg keletkezhet az ügyletből (nem értékesítés, hanem ajándékozás)?

Járulék-kötelezettség Kérdés

Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, hogy a vezető tisztségviselők és a felügyelő bizottsági tagok felelősségbiztosításával kapcsolatban van-e szja-, vagy járulék-kötelezettsége a társaságnak? Kérem válaszukat minél hamarabb, mivel a 12-ei bevallásban esetlegesen már szerepeltetni kellene. Mindszent, 2014.07.09.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close