452 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Engedményezőként szerzett jövedelem Kérdés

Magánszemélynek 4 millió forint követelése szerepel a felszámoló közbenső mérlegében. Az illető magánszemély ezt a követelését egy faktor cégre engedményezte. A faktoráló céggel az ellenértéket 1 millió forintban határozták meg az engedményezési szerződésben. A szerződés szövege ..."az engedményes az ellenértéket valamennyi járulékkal együtt 1 millió forint összegben állapítja meg..." Az összeg átutalása a magánszemély javára megtörtént 2017-ben. Kérdésem: mi a magánszemély teendője, az szja-bevallásában szerepeltetni kell-e, és ha igen milyen módon, milyen adóval, illetve járulékkal? A magánszemélynek csak az engedményezési szerződés és a bankkivonat áll rendelkezésére, egyéb dokumentum, például kifizetői igazolás nem. Köszönöm a szakértő válaszát! Földes Kálmánné

Siessen, ha postán kérné szja-bevallási tervezetét a NAV-tól! Cikk

Március 19-éig kérhetik az szja-bevallási tervezet postázását levélben, sms-ben vagy az adóhatóság honlapján kitölthető űrlapon azok, akiknek nincs ügyfélkapuja – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Eddig csaknem félmillióan kérték a postázást, 50 ezerrel többen, mint tavaly ilyenkor.

Szja-bevallás kitöltése – fiatal gazda támogatás Kérdés

Egyéni vállalkozó megkapta a 10 millió Ft fiatal gazda támogatást. Ebből 4 millióért gépet vásárolt, 6 millióért pedig ültetvényt telepített. A beruházás lezárult. A gépek miatt bevételként beállítunk 4 millió Ft bevételt, és a gépeket 100%-ban költségként elszámoljuk. Hogyan kell kezelni az ültetvényt, hiszen az csak 5 év múlva fordul termőre, hivatalosan akkor kezdődik az értékcsökkenése? Kezelhetem az szja-bevallásban ugyanúgy, mint a gépeket, vagy valami beruházási soron kell nyílvántartani? Mikor írhatom be bevételnek? (Ha a beruházásom a 4. évben történt, akkor nem tudok még 5 évet várni a pénz elköltésével az szja-bevallásban, mert lejár az időm.). Hogyan töltsük ki az szja-bevallást, hogy minden jó legyen?

Földingatlan-értékesítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szántóföldet örököltem 2014-ben, leltár szerinti értéke 60 000 forint. 2016. március 12-én kelt szerződésben a szomszéd terület használójának értékesítettem. A földhivatalhoz a szerződést néhány napon belül be is vittük. Az adásvételt azonban ki kellett függeszteni, így a földhivatali bejegyzés csak 2017. január 17-én történt meg, a vételárat is utána kaptam meg. Melyik évi bevallásban kell szerepeltetnem az eladást, mert az szja-törvény azt mondja, hogy az érvényes szerződés földhivatalhoz történő benyújtásának napja számít. Márciusban szerintem még nem volt érvényes a szerzödés, a bejegyzés januárban történt, honnan tudom meg, hogy az érvényes szerződés benyújtásának napja mikor volt? A földhivataltól? Segítségét köszönöm.

Özönlenek az sms-ek a NAV-hoz, ragaszkodnak az adózók a papírhoz Cikk

Péntekig mintegy 350 ezren kérték papíralapú szja-bevallási tervezetük postázását a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), idén is az sms a legnépszerűbb, a kérelmezők 70 százaléka így fordult az adóhatósághoz – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Egyéni vállalkozó – szja-bevallási határidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozónak, aki 2017-ben megszüntette a tevékenységét, 2018-ban mikor kell az szja-bevallást benyújtania? Elég csak május 22-én? Segítségét köszönöm!

Ingatlanajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági egyéni vállalkozó vásárolt egy szántó művelési ágú területet (8 hektár). 2016.05.03-án került a tulajdonába, de használatba nem tudta venni, a korábban megkötött hosszú távú bérleti szerződés miatt. Az illetéket a NAV felé emiatt befizette. A könyvelésben a szántó értékét beruházási költségként szerepeltette. 2017.12.18-án ezt a területet elajándékozta egyenesági leszármazottjának (fiának), aki szintén mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó. A földterületet 2019.01.01-től tudja használatba venni. Milyen bevallási vagy befizetési kötelezettségek merülnek fel ezzel kapcsolatban, ajándékozó és ajándékozott között? Az szja-bevallásban valahol fel kell tüntetni? Második kérdésem: mezőgazdasági vállalkozó vásárolna egy területet (korábban lakóingatlan), melyen új épületet kíván felépíteni. Iroda, és az alkalmazottaknak szociális helyiségek épülnének. A telket megvásárolhatja-e az egyéni vállalkozó, vagy csak mint magánszemély? A felépítmény teljes mértékben (értékcsökkenés útján) elszámolható-e a vállalkozás érdekében felmerült kiadásként? Válaszukat előre is megköszönve!

Katás bevétel – támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó a kormányhivataltól vállalkozóvá válási támogatást kapott. Jól gondolom-e, hogy ez nem számít bele a katás bevételébe? Kérdés viszont, hogy akkor külön szja-bevallást kell-e beadni? Ha igen, ott melyik sorban kell feltüntetni? Máshonnan nem volt szja-s bevétele az egyéni vállalkozónak. Várom válaszukat. Köszönettel.

Egyéni vállalkozó Hollandiában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó (aki a járulékait Magyarországon a minimálbér után megfizeti) rendszeresen (2017-ben egész évben) teljes mértékben) Hollandiában dolgozott és számlázott. A 2017. évi szja-bevallásában hogyan adózik?

Ingatlan-bérbeadás, majd értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2016. decemberi dátummal (adásvételi dátuma) ingatlant értékesít. A vevő – hitel miatt – 2017. márciusban egyenlíti ki a vételárat. Melyik időpont a tulajdonszerzés időpontja? Melyik szja-bevallásban kell szerepeltetni a jövedelemszerzést? A másik kérdés, ami felmerült az ügyfél részéről, hogy az értékesítés előtt bérbe adta az ingatlant a későbbi vevőnek, és az évek során kifizetett bérleti díjat beszámította a vételárba. Az eladó "állítja", hogy neki visszajár a korábban befizetett eho és szja a bérbeadás után, szerintem viszont nem. Várom a tisztelt szakértő válaszát! Köszönöm!

Kata – szja Kérdés

Kedves Szakértő! Mellékállású katás és főállású alkalmazott vagyok egy gépjárműipari cégnél. Tudomásom szerint a katabevallásomat február 26-áig kell elkészíteni és beküldeni a NAV számára. A kérdésem az lenne, hogy az szja-bevallásomat el kell készítenem, vagy azt a NAV elkészíti, és közzéteszi március 15-ével, ahogy a levélben írták? Valamint a vállalkozásomban szükségem lenne néha kisegítőre, akit megbízási jogviszonyban, megbízási szerződéssel foglalkoztatnék. Milyen adófizetési vonzata van? Az összeg eltérő lehet, a munkanapok számától függően nagyjából 30-40 ezer forint lenne a fizetése. Válaszát előre is nagyon köszönöm, hiszen sokat fog segíteni! Üdv: Kérdező

Mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozó bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az szja-bevallásra vonatkozik: Egyéni vállalkozó (nem rendelkezik őstermelői igazolvánnyal. csak mezőgazdasági tevékenységet végez: melyik szja-bevallási nyomtatványon (13 v. 12) számolja el a bevételeit és költségeit? Köszönöm válaszát.

Külföldön nyert pénzdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Profi sportoló (teniszező) külföldi versenyen pénzdíjat nyer. A kifizető állammal van egyezmény a kettős adózás kizárásáról. A kifizetők többsége von adót a nyereményből – Angliában és az Egyesült Arab Emirátusokban nem, mivel a kifizetett összeg adómentes. Helyesen járunk-e el akkor, ha a bruttó pénzdíjakat tájékoztató adatként tüntetjük fel az szja-bevallásban, és itthon nem fizet a sportoló sem adót, sem ehót ezen nyeremények után?

Osztalék ehója – szja-bevallás Kérdés

Az alábbiakban kérném a segítségüket. Egy magánszemély 2016-ban osztalékelőleget kapott, melyből a cég levonta a 15 százalékos szja-t, melyet a '08-as bevallásban be is vallott. A magánszemély az osztalékelőleget az szja-bevallásában tájékoztató adatként bevallotta a levont szja-val együtt. 2017-ben, a beszámoló elfogadásakor az osztalékelőleg osztalékká vált (ugyanannyi a jóváhagyott osztalék, mint az előleg), ekkor a cég az 14 százalékos ehót a magánszemélytől levonta, a '08-as bevallásba bevallotta és meg is fizette. Kérdésem a magánszemély 2017. évi szja-bevallásával kapcsolatos. Egyrészt bevallja az osztalék címen kapott jövedelmét és a levont adót a külön adózó jövedelmek között, de mi a helyzet az ehóval? Be kell-e vallani a kifizető által levont és megfizetett ehót az szja-bevallásban, és ha igen, akkor a bevallás melyik sorában? Előre is köszönöm a válaszukat.

Hibás adóbevallás: új lehetőség, hogy megússza az adóellenőrzést Cikk

Január 1-jétől lehetőség nyílt arra, hogy az adózók előre bejelentsék önellenőrzési szándékukat. Az állami adó- és vámhatóság a bejelentéstől számított tizenöt napig nem indíthat adóellenőrzést a bejelentéssel érintett adónemre, illetve adómegállapítási időszakra – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Minimumjárulék és gyes

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Táppénz-jogosultság

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close