452 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Osztalékelőleg visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy betéti társaság, amely 2017 decemberében osztalékelőleget fizetett tagjainak. Csakhogy az egyik tag 2018 februárjában kilépett a társaságtól, így májusban, amikor jóváhagytuk az osztalékot, már nem volt jogosult rá. A szóban forgó tag végül visszafizette az általa felvett nettó osztalékelőleget a társaságnak. Az osztalékot az új tagnak fizettük ki, és levontuk az adókat. Kérdés: hogyan kezelendő a decemberben levont, s végül visszafizetett osztalékelőleg levont adóelőlege? Ki és hogyan igényelheti azt vissza az adóhatóságtól? Esetleg önellenőrizni szükséges a decemberi 08-as bevallást? A tag bevallotta az osztalékelőleget a szja-bevallásban. Azt is módosítani kell? Köszönettel: KG

Elhunyt egyéni vállalkozó bevallásainak önellenőrzése Cikk

Elhunyt egyéni vállalkozó bevallásait önellenőrizheti-e a tevékenységet folytató örökös – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Nyugdíjat befolyásoló jövedelem: döntött a Kúria Cikk

A nyugdíjra jogosult okirattal bizonyíthatja, hogy a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban rögzítettektől magasabb összegű (a nyugdíját befolyásoló) jövedelmet szerzett, állapította meg határozatában nemrégiben a Kúria.

Az szja-bevallás tapasztalatai – cáfol a NAV Cikk

A NAV határozottan visszautasítja a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST e-szja rendszerrel kapcsolatos, „Komoly nehézségek a NAV online felületén – az szja-bevallás tapasztalatai” című írásának állításait.

Túl a határidőn – az szja-bevallás pótlása, javítása Cikk

Túl vagyunk a szja-bevallási határidőn, ám nem árt emlékeztetni, mire számíthat az, aki elfelejtette beadni, vagy akinek hibás lett a bevallása.

Utolsó figyelmeztetés: ma éjfélkor lejár az szja-bevallási határidő! Cikk

Kedd éjfélig lehet átnézni, elfogadni, kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg a NAV honlapjáról elérhető felületen – hívja fel a figyelmet közleményében Kis Péter András, az állami adóhatóság adószakmai szóvivője.

Bérleti díj – amortizáció elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem évek óta kiszámlázza a lakásbérbeadását irodabérleti díjként a cég felé, azonban a lakás amortizációját (a vásárláskori érték 2 százalékát) eddig még egyszer sem érvényesítette. Kérdés, hogy az eddig leadott szja-bevallásait önrevízíózhatja-e visszamenőleg, s ha igen, akkor melyik évtől lehet még? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Adóbevallás: még határidőben a legfontosabb tudnivalókról Cikk

Az idei pünkösd megtoldotta a 2017-ben szerzett jövedelmek bevallási határidejét: a nem egyéni vállalkozó magánszemélyeknek május 22-én éjfélig még van néhány napjuk, hogy teljesítsék ezt a kötelezettséget, ha eddig nem tették meg. Ugyancsak eddig lehet pótlékmentesen befizetni az esetleges adótartozást, vagy arra részletfizetést kérni.

Ne dőljön hátra, ha nincs dolga az szja-bevallással! Rendelkezzen az 1+1 százalékról! Cikk

Május 22-éig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadóból civil szervezeteknek és egyházaknak felajánlható 1+1 százalékokról. A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV -hoz –figyelmeztet ismét az adóhatóság.

Fontos, hogy ellenőrizze a NAV szja-bevallási tervezetét! Cikk

Az adóhivatal által elkészített szja-bevallási tervezetet érdemes átnézni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból; előfordulhat ugyanis, hogy a bevallási tervezetet ki kell egészíteni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szja-bevallás: az interneten a legkönnyebb módosítani, önellenőrizni Cikk

A netes kitöltővel módosítható a legkényelmesebben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezet, és a tavalyi bevallás önellenőrzése is ezen a felületen a leggyorsabb – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

Előadóművész EU-országból: hogyan adózik, milyen igazolások kellenek? Cikk

Ekhós adózásra jogosító tevékenységet végez román állampolgár magyar kifizetőnek (színháznak). Kell-e Magyarországon adóbevallást benyújtani, milyen igazolásokat kell beszereznie, ha nyugdíjas, és ha nem nyugdíjas? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Személyi jövedelemadó visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2016. évben osztalékelőleget fizetett. A 2016. évi beszámoló mellékleteként csatolt határozatban nem rögzítették, hogy a tulajdonosok osztalékfizetésről döntöttek, ezért 2017-ben nem fizetett ki az osztalékot a társaság, és így az osztalékelőleget sem vételezte vissza. A tulajdonos 2017. évi szja-bevallási tervezetének 66. sorában szerepel az osztalékelőlegből levont szja összege (mivel a 1608-as bevallásban annak idején azt bevallotta). 2017. évben nem történt meg az osztalékfizetés, így az szja-bevallás szerint a 2016. évben az osztalékelőlegből levont szja visszaigényelhető. Osztalékfizetés 2018-ban lesz, ekkor rendeznék az osztalékelőleget. Mi a teendő a 1753-as bevallással kapcsolatban, javíthatjuk úgy, hogy töröljük a 66. sor adatát, vagy visszaigényelhetjük az osztalékelőlegből levont szja összegét? Válaszát köszönöm. Bognárné

Őstermelő felesbérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségüket kérni. Ügyfelem mezőgazdasági őstermelő. Feles bérleti szerződést szeretne kötni egy 50 hektáros területre. Az elszámolásra vonatkozóan 10 százalékos kifizetésben egyeznének meg, ami az azon a területen megtermelt terményre vonatkozna. A bérbeadó – mivel nem tudja hasznosítani a részére átadott terményt – pénzbeli kifizetést szeretne, amit mindkét fél el is fogad. Kérdésem: az őstermelőnek a kifizetésről van-e valamilyen bizonylatolási kötelezettsége arra vonatkozóan, mi alapján állapítja meg a termény árát? Jelen esetben búzáról van szó. Elég-e a megegyezést írásban rögzíteni? A bérbeadó részéről, ha mégsem pénzbeli kifizetés történik, hanem terményt ad át neki az őstermelő, írásban meghatározott értéken, és azt ő értékesíti ugyanazon értéken, mint ahogy kapta, keletkezik-e adófizetési kötelezettsége? Kell-e bevallást benyújtania emiatt az ügylet miatt? Köszönettel! Jakab Erika

Airbnb Kérdés

Airbnb 1753 bevallás Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként átalányadó megfizetése mellett adok bérbe rövidtávon airbnb rendszerben. Az lenne a kérdésem, hogy a kiszámlázott vendégéjszakákból származó bevételt fel kell-e tüntetnem szja-bevallásban mint jövedelmet? Köszönöm segítségét

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close