452 találat a(z) szja-bevallás cimkére

18szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1853 bevallás A-lap 26. sorában milyen összeget kell szerepeltetni, ha a házasok élnek a közös megosztás jogával; a bruttó bérük összegét kell megosztani?

Önálló tevékenységből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önálló tevékenységből származó jövedelem esetében – megbízási szerződés alapján – év közben két alkalommal kifizetés történt, mely esetében 50% költséghányadot vettek figyelembe. (Valószínűleg így nyilatkozott a magánszemély.) Így elkészült az szja-bevallás. Majd kiderült, hogy az év első felében is történt egy megbízásos kifizetés 10% költséghányad figyelembe vételével. Önellenőriznem kell a bevallást, hogyan kell helyesen elszámolni az összegeket? Elszámolható mind a három kifizetés a meglévő költségszámlák figyelembevételével, abban az esetben is, ha a költségszámlák összesen nem érik el a három alkalommal kapott jövedelem 50%-át? Vagy a meglévő költségszámlákat figyelmen kívül kell hagyni, és a mindösszesen bevételt – jövedelmet – csak a 10% költséghányaddal lehet elszámolni? Ebben az esetben a már bevallott 50%-os költség figyelembevételének összegével (-10%) szemben el kell számolni a 39% különbözeti bírságot?

Nem kér igazolásokat a NAV az szja-bevallási tervezethez Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét idén, a folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV.

Családi gazdálkodó szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó személyijövedelemadó-bevallásával kapcsolatban szeretnék kérdezni. A családi gazdaságnak 4 fő tagja van. A családi gazdaság vezetőjének van 36 órát meghaladó munkaviszonya. A munkaviszonyból származó éves jövedelme 2018-ban 2,4 millió forint volt. A családi gazdaság várható jövedelme 5 millió forint lesz. Úgy tudom, hogy, ha van munkaviszonya a családi gazdaság vezetőjének, akkor a mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmének többnek kell lenni, mint a munkaviszonyból származó jövedelmének (326/2001 kormányrendelet). Helyesen járok-e el, ha a családi gazdaság vezetőjének jövedelmét 2,6 millió forintban állapítom meg, és a fennmaradó 2,4 millió forintot osztom szét egyenlő aranyban a családi gazdaság tagjai között. Várom szíves válaszát! Köszönettel: Molnár Lajosné

Ingatlan-bérbevétel levont jövedelemadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként béreltem tárolásra használt ingatlant társasháztól. A számlában a társasház az adóval csökkentett összeget is feltüntette. Az adót átutaltam a NAV-nak, a bérleti díjat a társasháznak. Kérdésem: hol kell feltüntetnem a 2018. évi szja-bevallásban a levont és átutalt jövedelemadót? Köszönöm válaszát!

Katás vállalkozó szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018-as évre vonatkozóan a katás vállalkozóknak mi a határideje a személyi jövedelemadó bevallásnak? Február 25 vagy május 20? Köszönöm!

Még több adózónak készít szja-bevallási tervezetet az adóhatóság Cikk

Idén a NAV mindenkinek elkészíti szja-bevallási tervezetét, akiről kifizetői, munkáltatói adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy akár egyéni vállalkozó – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-t.

Elindult az idei eSZJA rendszer, működik a bevalláskitöltő Cikk

Minden aktuális bevallási információ elérhető a NAV honlapján, sőt, akik teljes egészében maguk készítik bevallásukat, már hozzáférhetnek a 18SZJA webes kitöltő programhoz – tájékoztat az adóhatóság. A NAV ebben az évben a magánszemélyeken túl már az egyéni vállalkozóknak is készít adóbevallási tervezetet, a mezőgazdasági őstermelőkhöz és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyekhez hasonlóan.

Egyéni vállalkozó osztalékadó-alap önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2016. évi szja-bevallásában az osztalékadó alapját nem csökkentette a 2016. évben vásárolt és üzembe helyezett beruházások nettó értékével. Jogában áll-e önellenőrzéssel ezt módosítani? Válaszát előre is köszönöm.

Szja-bevallási határidő után kifizetett prémium elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Teljes munkaidős főállású foglalkoztatás mellett mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok. 2019. 01. 01. napjával vállalkozói tevékenységemet visszaadom. Úgy tudom, hogy az szja-bevallási kötelezettségem 2019. február. A munkáltató részemre főállásom alapján teljesítmény-prémiumot tűzött ki, melynek kifizetése 2019. május. Szeretném, ha tájékoztatnának arról, hogy a 2018. évre járó, az szja-bevallási határidőm lejártát követő prémiumom kifizetését hogyan kell bevallanom. Tájékoztatásukat előre is köszönöm.

Bérlő ingatlanépítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja szerint adózó egyéni vállalkozó tevékenysége ingatlan-bérbeadás. A bérbe adott ingatlan nem egyéni vállalkozóként a tulajdona, hanem magánszemélyként. A bérlő (kettős könyvelést vezető adózó) engedélyköteles tevékenységet végez az ingatlanban. Az engedélyhez szükséges az ingatlan átalakítása. Külön épület építése történik, mely épületet építési napló alapján, használatba is kell venni. Az építtető a bérlő. Az építési költség beszámítandó a következő időszaki bérleti díjakba. Az építési költség tehát teljes egészében „lelakható”, azaz csak 72 hónap múltán lesz tényleges pénzforgalom a vállalkozások között a bérleti díj kiegyenlítése tekintetében. Az ingatlan az utolsó „lelakott” bérleti díjat követően kerül a bérbeadó tulajdonába. Kérdésem: • Az szja szerint adózó egyéni vállalkozónál a kiszámlázott és kompenzációval rendezett bérleti díj a „lelakás” időszakában mikor minősül pénzforgalmi elszámolás szerint árbevételnek? (A felek megállapodása szerint a bérleti díjat a továbbiakban is havonta számlázza a bérbeadó. A számla fizetési módja kompenzálás.) Tekinthető-e a bevétel havi bevételnek, vagy csak a tulajdonszerzés napjával (az ingatlan földhivatali bejegyzése) válik pénzforgalmi tekintetben árbevételnek? Azaz melyik évi szja-bevallásban kell szerepeltetni a „lelakás” időszakára járó bérleti díjakat? • A kettős könyvvitelt vezető adóalany az építési költséget követelésként tartja nyilván, melyet havonta vet össze a kiállított számlákkal.

Könnyített szabályok a fiatal gazdák induló támogatásának megítéléséhez Cikk

Visszamenőleges hatállyal, a 2016-2018. évekre vonatkozóan is költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásként kell kezelni a fiatal gazdáknak az induláshoz és a gazdaságalapításhoz adott támogatás összegét – derül ki a héten elfogadott adótörvény-módosítási csomagból.

Magánszemély hogyan nyilatkozhat az szja-bevallásban, ha önálló tevékenységből és őstermelésből is származik jövedelme? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mezőgazdasági őstermelő (érvényes őstermelői igazolvánnyal rendelkezik) az Szja-12-01 bevallásában nyilatkozik, hogy a mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelme megállapításához a tételes elszámolást választja. Az illető őstermelőnek magánszemélyként SZJA-A 7. sorban önálló tevékenységből származó jövedelme is keletkezett ingatlanbérbeadásból. Ezen a soron az őstermelő a 10 százalékos költséghányad választását alkalmazza. A két jövedelem nem függ össze, ezért alkalmazható-e így ebben a formában a két elszámolás egymástól függetlenül? Vagy van rá pontos törvényi meghatározás arra vonatkozóan, hogy nem lehet a két adózási formát egymás mellett alkalmazni? Előre is köszönöm a segítségét: Erika

Ápolási díj bevallása Kérdés

Ápolási dj mellett napi 4 órás munkaviszony létesítése történt a tavalyi év folyamán Sajnos az idei évben az adóbevallás benyújtásakor ez a jövedelem nem került feltüntetésre. Kérdés: kell-e önellenőrzést kérni, és újra benyújtani az adóbevallást, vagy nem szükséges? Megjegyzésként: a NAV készítette az adóbevallást, amit az adózó nem ellenőrzött megfelelően, csak aláírta és visszaküldte a bevallást. Milyen jogkövetkezménnyel jár a jogsértés, büntetést kell-e fizetni? Amennyiben szükséges önellenőrizni, akkor azt melyik típusú adónyomtatványon kell megtenni, és azt hogyan kell kitölteni (melyik sorban kell feltüntetni)? További kérdés lenne, igaz-e, hogy az ápolási díj melletti munkavégzés esetén nem lehetett volna kérni, hogy a NAV készítse el az adóbevallást?

Nullás bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne. Heti 36 órás munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként foglalkozom szállásadással. Év közben nincs vállalkozói kivétem, csak év végén osztalékkivét. Sajnos nem adtam be 58-as bevallást, amit most hiánypótlásban kérnek tőlem. Jól sejtem, hogy nullás bevallásokat kell beadnom? Az osztalék szja- és ehorészét mindig bevallottam/befizettem, de más járulékot nem, és az 53-as bevallás sem jelzett hibát, mivel a kivétsorok üresek voltak. Válaszukat köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszony értelmezése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gépvásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close