518 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Szja-bevallás: ajánlja fel adója 1+1 százalékát! Cikk

A Pénzügyminisztérium számításai szerint nagyjából 40 milliárd forint sorsáról dönthet az idén mintegy 4,5 millió magánszemély. Eddig lényegesen többen, mint tavaly – mintegy 735 ezren – adták le elektronikus úton a nyilatkozatukat, de május 20-áig még mindenki rendelkezhet adója egy százalékáról, az is, aki már beadta a bevallását – hívta fel a figyelmet Tállai András parlamenti államtitkár.

Szja-bevallás 2020 – zártkert-értékesítés Kérdés

Szja-bevallás: az egyéni vállalkozói tevékenységet szüneteltetők szabályai Cikk

Az egyéni vállalkozókra vonatkozó május 20-ai adóbevallási határidő közeledtével érdemes áttekinteni azokat a szabályokat is, amelyek a tevékenységüket szüneteltetőkre vonatkoztak a 2019. évben.

19SZJA-09 lap Kérdés

Aukción értékesített műtárgyak az szja-bevallásban Kérdés

Bíróság által megítélt munkabér adózása II. Kérdés

Személyi jövedelemadó bevallása Kérdés

Eljárás folyik egy őrző-védő kft. ellen, igy már nem adott ki összesitő adatlapot sem, rendörségi zár alatt vannak a bizonylatok, a munkavállalónak megvannak a havi bérszámfejtési lapjai. Erről köteles összesitőt csinálni, vagy csak a NAV tervezetét küldje vissza, amibe ez a cég nem adott le senmmiféle bevallást, nincs is feltüntetve a tervezetén. Mi lehet a jó megoldás?

Szja-bevallás: akiknek biztosan ki kell egészíteniük az adótervezetet Cikk

A több mint ötmillió adózó közül azoknak kell mindenképpen kiegészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amiről a NAV-nál nincs adat. Ilyen az őstermelői jövedelem, vagy például a lakáskiadásból, lakáseladásból származó jövedelem. Ugyancsak ki kell egészíteniük a tervezetüket az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak - hívja fel a figyelmet közleményében az adóhatóság.

NAV-tervezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy márciusi cikkükben azt írták, hogy az, aki év közben nem érvényesítette a kedvezményét, annak az adótervezetet ki kell egészítenie. Viszont kollégánk, aki nem érvényesítette a személyi kedvezményt, év közben kapott tervezetet és szerepelt benne a személyi kedvezmény és a visszautalandó összeg is. Ennek ellenére módosítania kell a tervezetet? Válaszát előre is köszönöm.

Szja-bevallás javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérem a segítségét. Egy magánszemély kedvezményezett részvénycserével cserélte el részesedéseit 2 cégben a 2019-es év során. Azonban sajnálatos módon beadta a 2019-es évről szóló szja-bevallását anélkül, hogy jelezte volna, hogy adómentességet szeretne választani a kedvezményezett részesedéscserével kapcsolatban (a bevallás 05-ös lapjának 181. oszlopában a megfelelő lehetőség kiválasztásával). A kérdés az, hogy utólag, a bevallás javításával módosítható-e ez a választás (esetleg azt figyelembe véve, hogy a bevallás beadásának határideje még nem járt le)? Vagy esetleg kijavítási kérelemmel utólag kérhető-e az adómentesség választása? Segítségét előre is köszönöm!

19SZJA bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Konkrét bevallásban kérek segítséget. Egy kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vállalkozói kivéte 2019-ben 5 850 000 Ft volt, a vállalkozói osztalékalapja pedig 1 946 006 Ft. Az én értelmezésem szerint a 19SZJA-09 lap 286 sora g oszlopában 5 850 000 Ft szerepel, a 287 sor g oszlopában pedig 1 946 006 Ft. A 288 sor f-és g oszlopa 0. Kérem szíveskedjenek segíteni, jól értelmezem-e a vonatkozó jogszabályokat. Köszönettel.

Külföldi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar belföldi illetékességű magánszemély magyarországi cégnél folyamatos munkaviszonyban áll. Lehetősége nyílt cégcsoporton belül 2 hónapra Angliában dolgozni, ezért a 2 hónapért a kinti angol cég a magánszemély számlájára utalt egy illetményt, nevezzük "napidíj"-nak. Erről az utalásról semmilyen bérpapírt nem kapott a külföldi cégtől, tehát nem tud róla, hogy adót + járulékokat vontak-e tőle Angliában. A 2 hónap külföldi munka mellett a magyarországi cég folyamatosan számfejtette a fizetését, de ebben nincs semmilyen kinti munkára utaló számfejtés. Kérdésem, hogy a magyarországi szja-bevallás kitöltésekor hogyan kell az szja-fizetést megállapítani erre az Angliából származó bevételre? Magyarországon kell-e személyi jövedelem adót fizetnie az Angliából kapott "munkabér" után? IIletve kell esetleg valamilyen járulékot fizetni ezek után Magyarországon, illetve Angliában ? Válaszát köszönöm.

Ezt kell tudni az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetéséről Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésére vonatkozó tudnivalókról, a szünetelés időtartamára érvényes korlátozásokról, külön kitérve a veszélyhelyzet idejére, s az adóbevallással kapcsolatos teendőkről.

Kft.-üzletrész eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. üzletrész-eladásából nyereségem keletkezett. Jól tudom, hogy az szja-bevallás 181. sorában árfolyamnyereségből származó jövedelemként kell bevallanom, és 15 százalék szja és 17,5% szocho terheli? Az adó alapja 100% vagy 85%? A szochót mely soron vallom be? Köszönöm!

Egyéni vállalkozói osztalékalap csökkentő és növelő tétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 1853-as bevallás 13-05 lap 97. sorában 2 211 000 Ft szerepelt, mert 2018. évben kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszközt vásárolt az egyéni vállalkozó, ami aktiválva lett a 2018. évben, és 2018. évben értékcsökkenést is elszámolt az eszközre. A 97. sorba így be lett téve az eszköz nettó értéke, mint vállalkozói jövedelmet csökkentő tétel, a 13-03 lap 46. sorában pedig az eszköz értékcsökkenése is figyelembe lett véve. A kérdésem az lenne, hogy 2019. évben, illetve az azt követő években a vállalkozói jövedelmet kell-e növelni az eszközzel kapcsolatban a 13-05 lap 91. sorban? Valamint a további években is szerepeltethető az eszköz értékcsökkenése a 13-03 lap 46. sorában? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close